Horia Tecău, faţă în faţă cu cei mici şi cu subiectele zilei: US Open, echipa de Cupa Davis a României, Florin Mergea şi o nouă tentativă la dublu mixt cu Simona Halep. "Poate o dată nu va fi prioritatea numărul zece, poate va fi măcar prioritatea a doua şi vom putea juca"

24 sep 2017 1557 afişări Tenis

"Şi pentru mine, când am început, la şase-şapte ani, (n.r. tenisul) era o joacă. De fiecare dată când aveam ocazia să joc cu un junior sau, când mai venea prin Constanţa, cu Andrei Pavel - idolul nostru - era un impuls să continui, să vin la tenis. Îmi doream să ajung ca el şi consider că este foarte important să ai această etapă în viaţa ta", a povestit Horia Tecău, sâmbătă după-amiază, între două reprize de tenis cu puşti şi puştoaice de trei până la 9-10 ani,în cadrul unui eveniment marca Stejarii Country Club - Play Tennis with Your Idols.

"Ştiu cât de important este pentru aceşti copii să dea mingi cu mine". Cu acest gând în minte, proaspătul campion de la US Open, îmbrăcat cu un tricou alb purtând numele firmei de echipament sportiv pe care o reprezintă, a venit cu racheta roşu cu negru în mână, pe terenurile cu zgură indoor de la Stejarii Country Club.

"Îmi face plăcere să organizez astfel de evenimente. Dacă reuşim să îi motivăm să vină la tenis, să vină la sport. acţiunea noastră este un succes. Toţi copiii de aici sunt pasionaţi, unii joacă de mai mult timp, alţii de mai puţin, dar i-am văzut pe toţi că sunt cu zâmbetul pe buze şi asta este cel mai important.  Ei sunt interesaţi mai mult de rachetă, de echipament, unde am fost să joc. Important este că le place tenisul şi important este să continuie - pentru că este un sport frumos, din care poţi învăţa foarte multe. La fel cum am învăţat şi eu. Asta le doresc şi celor care au pasiune pentru tenis. Poate nu toţi vin din pasiune - poate că unii sunt aduşi de părinţi. Important este însă ca la un moment dat să simţi că ei vin din plăcere. Apoi, dacă sunt talentaţi şi vor să devină jucători profesionişti - este altceva. Dar important este să joace de plăcere la început", .şi-a dus la capăt ideea Horia Tecău.

Adus la terenuri de întâlnirea cu cei mici, Horia Tecău le-a vorbit şi jurnaliştilor prezenţi la eveniment. A luat la rând subiectele momentului în tenisul românesc şi a vorbit despre...

... despre momentul copiilor la Stejarii Country Club

"Îmi face plăcere să organizez astfel de evenimente. Ştiu cât de important este pentru aceşti copii să dea mingi cu mine. Dacă reuşim să îi motivăm să vină la tenis, să vină la sport. acţiunea noastră este un succes. Toţi copiii de aici sunt pasionaţi, unii joacă de mai mult timp, alţii de mai puţin, dar i-am văzut pe toţi că sunt cu zâmbetul pe buze şi asta este cel mai important. Şi pentru mine, când am început, la şase-şapte ani, era o joacă. De fiecare dată când aveam ocazia să joc cu un junior sau cu Andrei Pavel - când mai venea prin Constanţa, el era idolul nostru - era un impuls să continui, să vin la tenis. Îmi doream să ajung ca el şi consider că este foarte important să ai această etapă în viaţa ta. Ei sunt interesaţi mai mult de rachetă, de echipament, unde am fost să joc. Important este că le place tenisul şi important este să continuie - pentru că este un sport frumos, din care poţi învăţa foarte multe. La fel cum am învăţat şi eu. Asta le doresc şi celor care au pasiune pentru tenis. Poate nu toţi vin din pasiune - poate că unii sunt aduşi de părinţi. Important este însă ca la un moment dat să simţi că ei vin din plăcere. Apoi, dacă sunt talentaţi şi vor să devină jucători profesionişti - este altceva. Dar important este să joace de plăcere la început".

... despre impactul unui titlu de Mare Şlem

"Nu m-a schimbat deloc. Este încă un trofeu de Grand Slam pe care ni-l doream şi pe care l-am aşteptat doi ani să vină. Cu atât mai mult o confirmare pentru noi, care am crezut unul în celălalt, chiar dacă nu am avut rezultatele pe care ni le-am dorit în turneele de mari. Cred că nimeni nu mai credea. Auzeam din multe părţi că ar trebui să ne găsim alţi parteneri. Am rămas împreună şi lucrul acesta nu ne-a deranjat. Noi am continuat să credem în noi. Noi am fost aceia care ne-am antrenat în fiecare zi şi am continuat să credem. Eu ştiam că Juls face tot ce poate ca să fie la cel mai înalt nivel şi, nu numai atât, face tot ce poate ca să mă ajute şi pe mine să fiu la un nivel înalt. Şi aveam încredere că va veni un nou Grand Slam pentru noi. Lucrul acesta - să se întâmple la US Open şi aşa cum s-a întâmplat a fost o confirmare şi o împlinire pentru noi".

.... despre posibilitatea de a permanentiza un dublu cu Florin Mergea

"Eu mereu am spus că nu ştii niciodată ce se va întâmpla. De când am început să joc cu Rojer, am găsit un partener motivat, un partener cu care m-am înţeles foarte bine, cu care am continuat să am rezultate bune. Singurul an cu dificultăţi a fost anul trecut, în care am fost amândoi, în mare parte, accidentaţi. În afară de acel parcurs pentru Olimpiadă, în care lucrurile au mers bine şi în care am fost motivaţi, iar lucrurile au mers bine, am fost destul de accidentaţi în parteneriatul cu Rojer şi nu am vrut să-l încheiem din cauză că el a fost accidentat sau eu am fost accidentat. Am vrut să ne mai dăm o şansă în acest an. Am crezut că mai putem juca la acel nivel la care am jucat în 2015 şi cred că am luat decizia bună".

... despre repetarea parteneriatului cu Simona Halep pentru dublu mixt

"Simona ar trebui să joace mai dublu, mai mult dublu mixt. Acum este foarte concentrată pe simplu, este foarte aproape de numărul unu mondial. Este greu să participi în turneele de Grand Slam şi la simplu, şi la dublu, şi la dublu mixt. Sunt trei probe, iar Simona, de fiecare dată când merge la un Grand Slam, merge să îl câştige. Dublul mixt ar fi prioritatea numărul zece pentru ea. Poate o dată nu va fi prioritatea numărul zece, poate va fi măcar prioritatea a doua şi vom putea juca împreună".

... despre o revenire în proba de simplu

"Eu nu am mai jucat simplu din 2007. Am pierdut toată mişcarea în teren la simplu. Toate antrenamentele mele se axează pe dublu. este total altceva decât jocul de simplu. Pot să joc de plăcere un turneu sau două, dar o revenire la simplu este exclusă în acest moment. Sunt mulţumit cu parcursul meu la dublu şi mă bucură să am un parteneriat atât de bun cu Rojer şi nu mă mai gţndesc la jocul de simplu".

... despre absenţa din echipa de Cupa Davis a colegilor săi

"Sunt înţelegător şi ştiu că Marius îşi doreşte să facă puncte pentru clasamentul lui de simplu. Dar adevărul este că avem tot anul pentru a face puncte în clasamentul de simplu. Şi eu la fel - pentru clasamentul meu de dublu. Cred că aceste meciuri din Cupa Davis sunt importante, dar în acelaşi timp şi implicarea noastră trebuie să fie pe măsură. Dacă ne dorim o formulă completă şi rezultate cu echipa de Cupa Davis, toată lumea trebuie să se implice. Nu avem 10 jucători, sau 20 de jucători ca alte ţări. Cu toate că au fost lucruri pozitive în Austria. Sunt tineri jucători cu potenţial. Am văzut că este potenţial şi cu îndrumarea necesară, cu dorinţa lor, ei pot ajunge să facă parte din echipa de Cupa Davis, să fie titulari şi să ajungă în prima sută de jucători a lumii. Dar, pentru noi, prioritatea numărul unu este să facem o echipă solidă, în care toată lumea să fie implicată. Dacă nu, aceste deplasări spre meciurile de Cupa Davis nu sunt foarte productive".

... despre viitorul adversar din Cupa Davis

"Israelul este o echipă care se bazează în principal pe Dudi Sela, un jucător care toată cariera s-a aflat între poziţia 50 şi 100, un jucător talentat, un jucător periculos când joacă acasă, pe hard. Au avut o echipă foarte periculoasă de dublu - din care a rămas doar un singur jucător, celălalt s-a retras - Erlich / Ram. Este o echipă care are  un jucător foarte bun de simplu pentru Grupa I - pentru că noi în stadiul ăsta suntem. Un dublu format doar de conjunctură pentru acel meci. Cred că în condiţiile în care echipa noastră este prezentă în formulă sută la sută, şansele sunt de partea noastră. Întrebarea este dacă se poate face această echipă şi dacă implicarea este sută la sută".

.... de două ori Wimbledon sau completarea setului de turnee de Mare Şlem

"Cred că mi-ar plăcea mai mult să câştig şi la Roland Garros şi la Australian Open. La Australian Open am luat un titlu la mixt, dar dublul este altceva - este proba la care mă dedic mai mult şi este normal să îmi doresc şi un titlu acolo. Dar, deocamdată, doar ce s-a încheiat un turneu de Mare Şlem şi suntem foarte mulţumiţi de cum au decurs lucrurile. Pentru noi, urmează să ne antrenăm în continuare şi, bineînţeles, ne dorim să câştigăm. Să vedem şi cum ne este destinul".

... despre Turneul Campionilor

"Urmează peste câteva săptămâni. Ne bucurăm să revenim acolo. Este turneul pe care l-am câştigat în 2015 şi unul dintre cele mai frumoase momente din cariera mea. E locul unde vrem toţi să fim la începutul anului. Când începem un parteneriat, dacă eşti la Turneul Campionilor, înseamnă că am avut un an bun. Este obiectivul numărul unu de la începutul anului. Aşteptăm cu nerăbdare să ajungem acolo".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.