EXCLUSIV | Simona Halep, prin ochii lui Cornel de la Vunk. "Undeva, în stânga ecranului, jos, steagul României rămâne acolo. Timp de două ore. Cu ce ocazie se mai întâmplă asta, acum, în perioada asta?"

3 feb 2018 4815 afişări Comentează şi tu Tenis
EXCLUSIV | Simona Halep, prin ochii lui Cornel de la Vunk. "Undeva, în stânga ecranului, jos, steagul României rămâne acolo. Timp de două ore. Cu ce ocazie se mai întâmplă asta, acum, în perioada asta?" Foto Marian ILIE - Mediafax

Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, a vorbit într-un interviu realizat de Silviu Munteanu, la RockOn, despre tenis, o pasiune pe care şi-o întreţine încă din copilărie. Rockerul din Bucureşti urmăreşte neîncetat fenomenul şi, implicit, cariera Simonei Halep. În urmă cu doi ani, Cornel spunea într-un interviu pentru ProSport că-şi doreşte să vadă live un meci al constănţencei... Ce s-a întâmplat de atunci...

Cum a fost finala Simonei Halep de la Australian Open?
Băi, eu am văzut mai liniştit finala decât am văzut semifinala. În finală, deja mi se părea că nu mai e miza atât... Bine, ok, ar fi fost primul Grand Slam, dar mi se părea că drumul până acolo, felul în care a ajuns până în finală era deja o victorie peste ceea ce putea să facă Simona în momentele alea. La cât de accidentată era, la cât de lovită, la cât a stat pe teren... Mi s-a părut că, deja, îşi depăşise forma pe care putea să o atingă acolo. Plus, vreo două meciuri senzaţionale - cel cu Lauren Davis şi cel cu Kerber. Plus tot turneul, pe care l-a început cu glezna aia belită, după care a făcut întindere, după care... bai că după finală am aflat, ulterior, că a fost şi deshidratată...

...
Am văzut şi noi că venise doctorul să îi ia tensiunea. Eu am văzut meciul mai liniştit, cumva, decât semifinala. Am avut mai multe emoţii la semifinală decât la finală. Pentru că nu mi se mai părea atât de mare miza aia - că trebuie să câştige turneul ăla. Mi se părea că faptul că a avut puterea psihică să ajungă până acolo, să treacă peste nişte momente foarte grele, chiar dacă fizicul nu o mai ţinea atunci să câştige meciul ăla - la forma fizică a fost acolo miza - cred că şi-a câştigat mentalul de a putea să câştige următoarele turnee foarte lejer.

"După mine, Simona poate să intre acum să spună - 'băi, eu nu mai joc nimic. Nu mă mai interesează, eu nu mai joc. Mă retrag sau pierd toate meciurile'. Oricum a făcut imens, oricum e un erou"

Într-un interviu, prin 2015, spuneai că vrei să te duci la Madrid, s-o vezi pe viu. Ai apucat să te duci, ai văzut meciuri?
Am fost la turneul de la Madrid. Chiar acum doi ani. N-am văzut-o la meci oficial, am văzut-o la antrenament. Pentru că a fost, mi se pare, turneul la care a ieşit din primul tur (n.r. - este vorba despre ediţia din 2015, la care Simona a fost eliminată de la primul meci de franţuzoaica Alize Cornet. În 2016 şi 2017, Simona Halep a câştigat de fiecare dată trofeul). Am văzut-o la antrenament, dar aş vrea să o văd, aş vrea să o văd în continuare jucând şi pe zgură. Nu am văzut-o nici măcar la turneul de la Bucureşti - la acel prim turneu pe care l-a câştigat. Apoi, cred că l-a câştigat şi pe al doilea. (n.r. - Simona Halep a câştigat prima ediţie BRD Bucharest Open în 2014, apoi, după o ediţie la care nu a participat, s-a impus în 2016). Dar, îţi dai seama, la forma în care este acum, aş vrea să o văd şi mai mult decât am văzut-o atunci la antrenament. Şi la antrenament eram impresionat de faptul că, deşi antrenorul şi cei de lângă spuneau - 'am terminat partea asta de antrenament, next!' - ea zice -' nu, că nu am terminat-o bine'. Ea stătea acolo până lovea aşa cum simţea ea că poate să lovească. Şi mi s-a părut foarte impresionant - băi, uite, na - dacă la antrenament e aşa, se explică cumva de ce poţi să ajungi la un moment dat numărul unu în lume. Degeaba râde foarte multă lume - sau sunt oameni care iau puţin prea de sus faptul că e numărul unu în lume, dar nu are niciun Grand Slam. Sunt atât de... nu se completează neapărat una pe cealaltă. Cel mai important pentru noi, ăştia care stăm acasă şi ne uităm şi care nu suntem implicaţi decât la nivel de  - bă, ne dă cineva o emoţie, să ţinem cu cineva - e mai important faptul că timp de o oră şi jumătate sau două, cât ţine un meci, pe un post de televiziune care se vede în întreaga lume, undeva, în stânga ecranului, jos, steagul României rămâne acolo. Timp de două ore. Cu ce ocazie se mai întâmplă asta, acum, în perioada asta? Să facă atât de bine, să fie atât de prezentă România într-un cadru atât de mişto. După mine, Simona poate să intre acum să spună - 'băi, eu nu mai joc nimic. Nu mă mai interesează, eu nu mai joc. Mă retrag sau pierd toate meciurile'. Oricum a făcut imens, oricum e un erou.

"Cred că şi Simona putea să facă asta la un moment dat şi nu se supăra nimeni. Dar, a mers mai departe"

Dar cum ţi se pare că a evoluat în ultimii ani? Evoluţia ei - s-a perfecţionat? A început, cumva, odată cu vârsta, să aibă nişte issues?
Decisiv cred că este antrenorul de acum. Cel care este acum şi pe care cred că îl are de un an de zile (n.r. - Simona Halep a început colaborarea cu Darren Cahill în 2015). Nu mai ţin minte de când e Darren Cahill, care, clar, i-a impus o nouă mentalitate. Sau a făcut-o să acceseze un nou tip de mentalitate. Faptul că, acum, este şi Andrei Pavel, acolo, lângă ea, în mod sigur o ajută, pentru că are o aură anume şi Andrei. Dar, la nivelul ăsta, în primii zece - mai ales, nu se mai pune problema de lovituri neapărat, ci de siguranţă, de idei, de viziune, de  inspiraţie, de mentalitate. Loviturile le ştiu toţi, că altfel nu ajungi acolo. De la un punct încolo sunt alte mici chei pe care, dacă la accesezi pe toate odată, ajungi să faci performanţă. Cred eu. Aşa spun şi eu, stând cu o cafea în mână şi... 'hey, hai Simona!' (n.r. - râde). Eu, jucând tenis. Îmi place foarte mult. Dar, evident, nu am nicio idee de efortul pe care îl fac oamenii ăia acolo. Mai ales pe temperaturile alea, de 40, de 50 de grade Celsius. Au fost 50 de grade acolo. Deci, au fost zile cu 50 de grade! În care e inuman. Plus, după turneu s-au plâns foarte mulţi că  suprafaţa aia de teren i-a cam distrus. este un turneu cu foarte mulţi accidentaţi. Şi foarte mulţi s-au retras. Cred că şi Simona putea să facă asta la un moment dat şi nu se supăra nimeni. Dar, a mers mai departe.

"Cred că în sângele nostru, în sângele românesc, există teama de succes. Există teama de victorie. Teama de performanţă"

Dar... Ţi se pare că îi lipseşte totuşi ceva să câştige un titlu de Mare Şlem?
Mă... undeva, acolo, ştii, parcă încă mai este un fir de praf românesc, pe umăr, care încă mai apasă şi, când ţi-e lumea mai dragă - ah, aşa aproape... Acuma, la meciul ăsta, probabil cheia a fost când, la 3-3 în setul decisiv, a făcut break - făcuse 4-3, urma să servească şi Wozniacki a făcut pauză medicală. Care, mai mult, probabil a fost o pauză tactică. Nu cred că avea nevoie. Dar Simona venea după trei game-uri consecutive. Eee... şi acolo cred că a fost o miză. A fost momentul în care a avut mai mult timp să îşi pună întrebări, să se gândească - băi, mai am două game-uri şi, în sfârşit, pot să câştig. Şi cred că în sângele nostru, în sângele românesc, există teama de succes. Există teama de victorie. Teama de performanţă. 'Mamă - sunt pe cale să fac o chestie extraordinară, ce dracu' fac după aia?' Şi cred că, undeva acolo, oricât de mult se diluează cu antrenament, cu performanţe, cu profesionalism, având alte anturaje - undeva acolo încă îşi mai face o picătură efectul şi se împrăştie aşa, în tot sângele şi... 'bă, ah' şi 'era acolo, atât de aproape'. Asta am văzut-o la foarte mulţi. Li s-a întâmplat şi la naţionala României - să vezi acolo - 'aaaahhh, acolooooo, aaaah!' Nu? Avem undeva chestia asta - parcă e o aură acolo...

Un pic de Mioriţa...
Da... O din aia: 'aaaaahhhhh. Şi acolooo...'. Nu ştiu dacă ţine de chestia asta, sau pur şi simplu... Aici cred că a fost mai mult un context de formă fizică în care nu ai cum să îi reproşezi după cum a mers pe tot turneul ăsta.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.