VIDEO | Iau la ţintă Cupa Europei. Floretistele de la Steaua şi-au propus să schimbe bronzul de anul trecut în aur

18 apr 2015 150 afişări Scrima

Producător: Cezar Helmis / Editor: Andrei Boruzescu

Cupa Europei la floretă se va disputa pentru al doilea an consecutiv în Bucureşti, duminică, 19 aprilie, la Sala Mihai Viteazu din Bucureşti (peste drum de AFI Cotroceni).

  • Cupa Europei va începe la ora 10:00, iar finala mare este programată la ora 15:00.
  • CSA Steaua organizează competiţia, alături de Federaţia Română de Scrimă, parte a unui proiect început în urmă cu şase ani, de relansare a floretei, "armă", împinsă în plan secund de către spadă şi sabie.
  • CSA Steaua, CSU Poli Timişoara, CDS Mangiarotti (Italia), Bourg la Reine (Franţa), Hapoel Akko Romach Abirim (Israel) şi Şcoala de scrimă Chişinău (R. Moldova).

Echipa de floretă a Clubului Steaua formată din Mălina Călugăreanu, Maria Boldor, Corina Damaschin şi Ana Săveanu vrea să "înţepe" în acest an trofeul Cupei Europei. După ce anul trecut, la prima competiţie internaţională de senioare la care participa, tânăra echipă "militară" a cucerit medalia de bronz, duminică fetele vor să dea lovitura. ”Planul nostru strategic de revigorare a floretei a început acum şase ani şi am început cu un grup de fetiţe de 12-13 ani. Dacă am avut curaj anul trecut să înscriem o echipă foarte tânără, anul acesta avem o echipa tânără, de perspectivă, planul funcţionează exact cum ne-am aşteptat şi, dacă vom încerca să fim realişti şi să facem paşii corect, atunci cu siguranţă vom avea o echipă pe care ne vom putea baza la Jocurile Olimpice din 2020. Până atunci însă, toate aceste competiţii la care sportivele participă reprezintă o bază de pregătire. Cupa Europei la Floretă Feminin este un concurs cu tradiţie", a declarat antrenorul Petre Ducu,cel care, împreună cu Florin Gheorghe, le pregăteşte pe floretistele steliste, dar  şi lotul naţional al României.


Maria Boldor, Corina Damaschin, Mălina Călugăreanu şi Anca Săveanu vor trage pentru Cupa Europe FOTO: FRScrimă

Faţă de anul trecut, componenţa echipei a fost schimbată, fiind transferate două fete de la Poli Timişoara tocmai pentru a crea concurenţă la Naţionale, dar şi de a promova alte tinere. Cea mai nouă  membră a echipei este şi cea mai tânără, Ancuţa Săveanu, care are 15 ani, provenită din pepiniera Stelei.  "Sunt copii, dar sunt copii deosebiţi, care şi-au depăşit condiţia şi pot participa la nivel de senioare. Ca antrenor, e greu să pui presiune, dar sunt momente când trebuie să faci acest lucru. Iar noi, duminică, vom trage finala!”, a dezvăluit Ducu.


Anul trecut, finala era câştigată de TVSM Kiev care a învins clubul Bourg la reine cu 45-41. CSA Steaua a câştigat finala mică, după ce a trecut de Club de Esgrima de Vigo El Olivo, cu 45-15.

"Avem o echipă foarte tânără, cu o mare responsabilitate. Toată lumea este obişnuită ca echipa de floretă a României să fie mereu în finală. Este un obicei care trebuie păstrat şi în viitor. Dorim să facem din nou o echipă de floretă fete care în anul 2020 să meargă la Jocurile Olimpice şi să reuşească să cucerească acolo, din nou, o medalie pentru ţara noastră România", a spus Mihai Covaliu.
 

CSA Steaua a câştigat de 10 ori acest trofeu, ultima dată în 2006.


Roxana Bârlădeanu, George Boroi, Mihai Covaliu şi Petre Ducu fac lobby pentru floreta românească

Organizarea competiţiei la Bucureşti este şi o bucurie, dar şi o mare responsabilitate pentru sportive, care vor evolua în faţa susţinătorilor: ”Generaţia noastră, a anilor 90, nu a avut şansa de a trage acasă pentru cucerirea acestui trofeu. Mă bucur pentru tinerele noastre sportive că au această şansă şi sunt convinsă ca vor face o performanţă deosebită”,a declarat managerul secţiei de scrimă a C.S.A. ”Steaua Bucureşti”, Roxana Bârlădeanu, multiplă medaliată europeană, mondială şi olimpică. Aceasta a amintit şi despre cele mai recente performanţe ale floretistelor steliste:”Mălina Călugăreanu, Maria Boldor Boghiţă şi Corina Damaschin sunt câştigătoare ale concursului de Cupă Mondială pe echipe din Belgrad (Serbia), în Guatemala au câştigat medalia de argint, iar la Bratislava (Slovacia) s-au clasat pe locul 4. De asemenea, sportivele steliste sunt campioane naţionale la proba pe echipe la Campionatele Naţionale U23 şi Campionatele Naţionale de juniori. Anca Săveanu este campioană la echipe cadeţi.”

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.