VIDEO | Robert Licu la ProSport LIVE: ”Cum credeţi că ne simţim noi, antrenorii români, când la Centrul de la Sighişoara este adus un spaniol care are şi nişte rezultate catastrofale?”. Fostul ”tunar” al naţionalei a vorbit despre multe subiecte arzătoare din handbal

6 feb 2018 2114 afişări Comentează şi tu Handbal
VIDEO | Robert Licu la ProSport LIVE: ”Cum credeţi că ne simţim noi, antrenorii români, când la Centrul de la Sighişoara este adus un spaniol care are şi nişte rezultate catastrofale?”. Fostul ”tunar” al naţionalei a vorbit despre multe subiecte arzătoare din handbal

Robert Licu este primul din cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Handbal care a fost prezent în studioul ProSport LIVE şi a stat de vorbă pe larg cu noi despre handbalul românesc, trecut, prezent şi viitor. Medaliat cu bronz la Campionatul Mondial din 1990, fostul inter dreapta al României nu a ocolit niciun subiect şi a prezentat câteva din ideile cu care speră să conducă handbalul românesc din 14 februarie.

Robert Licu a vorbit despre...

... motivele pentru care a intrat în această bătălie pentru funcţia de preşedinte

”Ce m-a determinat este faptul că handbalul cu toate rezultatele sale mai ales la feminin, acceptabile în ultimul timp şi care ne menţin totuşi pe o linie a tradiţiei, nu arată aşa cum trebuie, nu ne respectă istoria noastră. Cred că pot fi garantul acestei revitalizări pentru că ştiu ce trebuie făcut. În principiu am o viziune, asta reproşez şi actualei conduceri, nu are absolut nicio viziune. Este vorba doar uşoare chestiuni de marketing, dar direct pentru sportivi, direct pentru antrenori, direct pentru oamenii de handbal s-au făcut enorm de puţine lucruri”

... metodică, stil de joc

”Avem un stil de joc învechit. Avem nişte valori extraordinare, am avut o generaţie fantastică la feminin. Am fost în federaţie în urmă cu câţiva ani şi le-am spus şi atunci: profităm de nişte fete extraordinare, dar ce jucăm noi ca handbal, iar asta văd oamenii de handbal, asta văd poate şi spectatorii, nu seamănă cu ce joacă ţările care sunt acum în vârf, Norvegia, Franţa, chiar şi Danemarca, în ciuda faptului că în ultimii ani este în regres din punct de vedere al rezultatelor. Dar prin ceea ce fac azi în teren, sunt mult mai bune decât noi. Avem nevoie de o metodică, de o concepţie de joc şi pregătire care să ne ofere în special handbalului românesc un avantaj”

”Degeaba avem un antrenor senzaţional ori la băieţi ori la fete, antrenor foarte bun care vine pentru câteva zile aici, antrenează echipa, dar nu-şi poate impune metodele lui, nu-şi poate impune viziunea lui despre ce înseamnă handbalul modern, dacă jucătorii nu-i răspund, nu au cunoştinţele necesare, mai ales la handbalul masculin să facem o referire. Acolo avem probleme şi mai mari, acolo diferenţa este foarte mare între ce putem să jucăm noi şi ce pot să joace alţii. Jucătorii nu au nicio vină pentru dacă urmăriţi interviurile date şi de aceşti antrenori foarte mari, cum a fost cazul la masculin după înfrngerea cu Belarus din luna iunie, a fost ca o ciocnire între un Transatlantic cu o bărcuţă foarte mică. Asta e realitatea! Poate fi un antrenor extraordinar, dar dacă noi nu avem cunoştinţele necesare... Şi asta aş vrea să reformez în primul rând, aici aş vrea să umblăm”

”I-am spus-o şi actualului preşedinte, dacă ne uităm să vedem doar vârful pantofilor şi nu ne uităm înainte, o să avem mari probleme. Dacă vreţi o analiză mai roză, poate sunt unii care o văd aşa, dar eu văd altfel lucrurile”

”Noi încercăm să acţionăm exact ca o ţară care are potenţă financiară foarte mare. Foarte curios! Dar asta tocmai din cauza viziunii pe care o are federaţia şi pe care o împinge în sistem. Nu ne putem compara cu o ţară precum Germania, care are o putere financiară senzaţională şi care a avut probleme tocmai din cazua exodului senzaţional de străini, de antrenori, de jucători cu care s-au lovit. În anii 90 când am jucat acolo, trebuia să fii un jucător senzaţional pentru că nu aveau voie decât doi străini în echipele lor. După cazul Bosman a fost o invazie de jucători şi treaba a mai funcţionat 10 ani. Dar la un moment dat şi-au dat seama că jucătorii lor au probleme, la fete mai puţin pentru că acolo salariile sunt mult mai mici, chiar şi decât în România, şi au făcut o strategie, gândindu-se la ce se întâmplă. Tocmai asta spun, că e vorba de o viziune pe care trebuie să o ai. Dacă nu o ai, te gândeşti numai la cum obţinem eventual o medalie pe la fete, organizăm un turneu final şi ne orientăm”

”Ar fi cazul să elaborăm un program al jucătorilor de top, aşa au făcut germanii, asta propun şi eu. Asta ce înseamnă? Să vedem care sunt cei mai buni jucători din generaţiile tinere, să încercăm să le oferim suportul să ajungă spre înalta performanţă mai repede, mai bine, mai sigur şi cu o viziune asupra societăţii, a şcolii, a ceea ce înseamnă sport. Avem nevoie de nişte îndrumători, de nişte mentori care trebuie luaţi tot din foşti mari performeri pentru că acesta este cel mai bun exemplu. Care să aibă grijă de ei, să le explice ce înseamnă viaţa de sportiv, că pot ajunge să câştige foarte mulţi bani, dar pentru asta trebuie să muncească foarte mult, să fie foarte disciplinaţi. Este nevoie de nişte antrenori care să se ocupe de acea concepţie de joc. Apoi, având acest pachet, după câţiva ani, acei jucători crescuţi după aceste auspicii, pot ajunge mari valori ale sportului mondial. Asta ne dorim. În strategie, primul punct asta ar fi, ca Federaţia să poată ridica echipele naţionale la nivelul la care istoria ne cheamă”

... antrenorii români

”Cum credeţi că se simţim tehnicienii români, mulţi antrenează şi în alte ţări cu tradiţie foarte mare, precum în Germania, în Franţa, când aici este adus un antrenor la Centrul Naţional de Excelenţă de la Sighişoara (n.r. referire la spaniolul Jordi Giralt) care îi trebuie vreo 3-4 ani să-şi dea seama doar ce se întâmplă în handbalul românesc. Şi ce are de făcut. Fără a jigni pe cineva, dacă are capacitatea asta, pentru că nu ştim cine este, nu-l cunoaştem ca nume. Eu m-am ocupat de CNE Sighişoara cândva şi vreau să vă spun, aşa ca o paralelă, că într-adevăr cele mai bune generaţii, Ramba, Asolateni şi generaţia Racoţea şi ceilalţi, au fost selecţionaţi de antrenorii pe care îi coordonam de la federaţie. Şi vreau să vă spun că eu cred că am avut nişte antrenori foarte buni, precum domnul Otto Hell care s-a ocupat o viaţă de creşterea jucătorilor tineri, precum Vlad Caba, azi antrenorul CSM Bucureşti”.

”De ce trebuie să plătim un spaniol (n.r. referire la antrenorul de la CNE Sghişoara), care nu cred că a venit gratis. Avem destui antrenori români care activează şi afară, care se pricep bine la fenomen. Poate că nu-şi doreşte mai nimeni să revină acasă, dar poate găsim doi-trei antrenori care îşi doresc chestiunea asta. Nu cred că suma care i se oferă acestui spaniol care se ocupă de juniori nu poate fi oferiută şi unui român. Iar acest spaniol are şi nişte rezultate catastrofale, unice în handbalul românesc. Am pierdut în Franţa la 22 de goluri, ne-a bătut Israel la noi acasă la vreo 17 goluri. Cu Israel! Şi ştiţi cine antrenează în Israel şi a stat pe bancă? (nr. Referire la Alexandru Buligan). Unul dintre cei mai mari portari ai României. Ştiţi ce antrenori cu portarii avem în România? Un antrenor spaniol... Asta este viziunea pe care o are Federaţia Română de Handbal?”

... Xavier Pascual şi Ambros Martin

”Un antrenor de top, precum cei doi antrenori care sunt foarte buni, câştigă cel mai puţin 10.000 de euro. La valoarea pe care o au, ei nu pot să câştige sub această sumă, asta este limita minimă la care ar trebui plătit un asemenea antrenor. Problema este că ei lucrează doar câteva zile pe an la echipa naţională. Vor veni unii şi vor spune că în Brazilia au fost antrenori din Danemarca, din Spania, dar au stat acolo zi de zi. (n.r. intervenţia reporterului: Pentru ca Xavier Pascual să fie la naţionala României, ar trebui să antreneze şi o echipă de club din ţară?). Domnul preşedinte a prezentat înaintea acestui mandat că nu este de acord să fie un antrenor la club şi la echipa naţională. Şi toţi selecţionerii, mai puţin Ryde, dar şi el a avut o afacere, nu au fost independenţi. Despre ce discutăm? Dacă ar fi fost măcar prezent în ţară pentru aceşti bani. Dacă antrenezi Barcelona, credeţi că se poate să fii tot timpul şi în România? Sau dacă antrenezi Gyor, nu ai cum să antrenezi aici”

  • Emisiunea poate fi urmărită integral în video-ul care însoţeşte acest articol
  • Alegerile la Federaţia Română de Handbal sunt programate în 14 februarie, iar contracandidaţii lui Robert Licu sunt Narcisa Lecuşanu şi Alexandru Dedu.
  • Miercuri, de la ora 14:00, în studioul ProSport va fi prezentă Narcisa Lecuşanu

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.