VIDEO | Cum a fost păcălit Gheorghe Gruia de autorităţi în 1973 şi blocat apoi să plece în Germania. Cinci ani mai târziu a decolat în necunoscut, în Mexic, de unde a mai revenit doar ocazional în România, prima dată în 1998 la "Surprize, Suprize!"

10 dec 2015 27853 afişări Handbal

Handbalul românesc este în doliu după ce legendarul Gheorghe Gruia a trecut în nefiinţă, miercuri seara, la 75 de ani, în urma unui infarct. Sportul românesc este mai sărac după ce l-a pierdut pe cel mai bun handbalist român din istorie, dublu campion mondial la ediţiile din 1964 şi 1970. În 1992, IHF l-a desemnat practic cel mai bun jucător din toate timpurile.

Gheorghe Goran, fost coechipier cu Gruia la Steaua, a fost primul om din handbal care a primit aceastpă veste tristă. ”M-a sunat verişoara lui din România, singura rudă care mai este aici. N-am vrut să cred şi am cerut telefonul fratelui lui din Suedia. Am vorbit până la urmă şi cu fata lui, pe care o ştiam de mică. Am avut confirmată vestea inclusiv de la fata lui. Apoi, bineînţeles că am anunţat toţi colegii de la Steaua, toţi au rămas înmărmuriţi. A murit după un infarct. Nu avea probleme medicale, nu făcea tratament cardiac, a fost supriză, iar fata plângea de rupea”, a povestit Gheorghe Goran.

Cine a fost de Gheorghe Gruia, dincolo de performanţele excepţionale pe care le-a înregistrat în anii 60-70? ”Guriţă”, aşa cum îl alintau colegii şi prietenii? Câteva răspunsuri le-am primit  în cadrul emisiunii ProSport LIVE, din partea lui Ştefan Birtalan şi Gheorghe Goran, doi dintre foştii coechipieri ai interului dreapta la Steaua şi la echipa naţională.

Decesul marelui handbalist s-a produs în Mexic, acolo unde plecase încă din 1978. De ce tocmai în ţara respectivă? ”În 1978, zece tehnicieni români au plecat în Mexic la cererea Guvernului din ţara respectivă. El a fost printre cei 10 care au plecat şi până la urmă a decis să-şi continue viaţa acolo. El s-a dus acolo şi a revigorat un sport despre care nu se ştia foarte multe lucruri”, a relatata Ştefan Birtalan.

  • ”Avea un regret, de a sta atâţia ani departe de ţară. A plecat în Mexic în 1978 şi a revenit acasă după 20 de ani, la emisiunea Andreei Marin, <<Surprize, Suprize>>, Ştefan Birtalan, dublu campion mondial 

Gheorghe Gruia şi-a dorit să plece afară cu 5 ani mai devreme, în Germania, dar autorităţile de la vremea respectivă nu i-au permis. ”Românii l-au apreciat în general, dar autorităţile nu prea. Pentru că nu este normal să nu creezi nişte condiţii pentru oamenii de excepţie. El vroia să joace afară. Pentru ce, simplu! Pentru a-şi face o viaţă mai bună. Nu s-a putut! Din păcate astea au fost vremurile de atunci. Cei din 1961 au avut o şansă, au fost lăsaţi să plece afară. Din păcate, mulţi dintre ei nu au mai revenit şi atunci a fost un răspuns la cei care au rămas acasă. Tot timpul spuneau că <<ne este frică de faptul că rămâneţi şi voi>>. El trebuia să meargă în Germania ca antrenor - jucător în 1973. S-a lăsat de handbal, dar a mai revenit 2 ani la Săvineşti, unde era şi profesor”.

CITIŢI AICI ŞI ”ZIUA BĂIEŢILOR DE LA PARIS”, UN EPISOD CARE L-A AVUT ÎN PRIM-PLAN PE MARELE GRUIA ŞI CARE A RĂMAS SCRIS CU LITERE DE AUR ÎN ISTORIA HANDBALULUI

De altfel, Gheorghe Gruia a fost oarecum forţat de autorităţi să renunţe la activitatea de jucător, după promisiunea autorităţilor că va fi lăsat să plece în Germania. ”Putea să joace lejer şi la Campionatul Mondial din 1974 (n.r. România a cucerit atunci al 4-lea titlu mondial). S-a lăsat cu ideea că va fi lăsat afară în Germani. Noi am făcut şi masa de adio. Toată echipa Steaua ne-am adunat la CCA (Casa Centrală a Armatei), ne-am luat la revedere la un pahar de vin”, dezvăluit Birtalan.

  • ”Dacă ar fi avut azi 25 de ani şi acum ar fi fost tot cel mai bun din lume. A avut nişte calităţi ieşite din comun. În 1970, el ne-a câştigat Campionatul Mondial, el ne-a dat două goluri în prelungiri. A fost un fenomen, care se naşte odată la 300 de ani”, Gheorghe Goran, campion mondial în 1970

Pe lângă faptul că a fost un handbalist monumental, Gheorghe Gruia Cânta excelent romanţe şi canţonete. Gheorghe Goran a dezvăluit un moment pe care publicul nu l-a ştiut. ”Ne mai distram şi noi, dar numai după victorii. Câştigaserăm Cupa Campionilor în 1968. Am fost la bar, unde este Doina acum, era singurul cu program mai lung, până spre dimineaţa. Acolo cânta Aurelian Andreescu, generaţia mea îl ştie, a fost unul dintre marii cântăreţi. L-a invitat pe Gruia la microfon şi a început să cânte. Până la urmă, tot restaurantul îl aplauda pe Gruia, nu mai exista Aurelian Andreescu. Avea o voce extraordinară, putea să cânte şi operă”

  • ”Gheorghe Gruia era singurul de la jocuri sportive care era declarat cel mai bun sportiv român, într-o perioadă în care aveam foarte mulţi campioni olimpici”, Gheorghe Goran, campion mondial în 1970
Gheorghe Gruia va fi înmormântat vineri, în Mexic, iar o slujbă de comemorare se va ţine şi în Bucureşti, la Biserica Sf. Gheorghe (ora 13:00). Au fost invitaţi toţi campionii mondiali, dar şi cei care vor să-şi ia astfel la revedere de la cel care a fost ”Mâna de Aur” a handbalului românesc.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.