"Nu ar trebui să mai coasem ceea ce s-a rupt sus". 10 mărturisiri ale Cătălinei Ponor după ultimul Campionat Mondial din carieră: "Am hotărât să anunţ înainte, ca lumea să nu creadă că eu iau decizii pe moment"

10 oct 2017 3781 afişări Gimnastica

Cătălina Ponor (30 ani) a revenit în România, marţi, cu regretul de a fi ratat calificarea în finale la ultima ediţie de Campionat Mondial de Gimnastică la care a participat. "A fost dezamăgitor pentru mine. Este normal, pentru că la orice concurs mare la care aş fi participat, orice aş fi făcut, aş fi prins o finală. Mai ales la bârnă", a declarat sportiva cu 23 de medalii la Jocurile Olimpice, la Campionatele Europene şi Mondiale, pe aeroportul internaţional Henri Coandă. Cătălina Ponor şi-a anunţat retragerea din gimnastica de performanţă înainte de startul competiţiei desfăşurate în perioada 2-8 octombrie, la Montreal.

Sportiva din Constanţa a atins zece puncte 'fierbinţi':

1. Calitatea scăzută a aparatelor de la Montreal. "Din păcate, aparatele au fost cum au fost, accidentări extrem de multe. Ratări nu mai spun. Fiecare a făcut câte o greşeală pe acolo. Nu ştiu dacă a fost vreunul care să nu rateze sau să nu se lovească. Şi eu am păţit ceva înainte şi nici nu mai spun de Larisa... Şi tot aşa"

2. Nivelul finalei de la bârnă, în care niciuna dintre cele opt gimnaste nu a obţinut o notă de măcar 14.000. "A fost, într-adevăr o finală destul de slabă, având în vedere faptul că nu a fost nicio campioană mondială, olimpică sau eruopeană acolo. Dar, poate aşa a vrut Dumnezeu, să le dea o şansă şi celor care nu au medalii şi poate le-a încurajat un pic"

  • Germania a obţinut două medalii în finala de la bârnă - aur prin Pauline Schafer (13.533) şi bronz prin Tabea Alt (13.300). Argintul a fost adjudecat de americanca Morgan Hurd (13.400).

3. "Eternul dacă". "Sunt convinsă că dacă eram sănătoase, şi eu şi Lari am fost în finale. Sunt convinsă că Larisa ar fi făcut o treabă foarte bună la individual, la fel şi pe bârnă şi sol. Sunt convinsă că şi eu aş fi reuşit să fac ceea ce trebuia să fac. Dar asta a fost. Şanse la medalii ar fi fost dacă eu îmi făceam treaba. Larisa, din păcate, nu a mai avut nicio şansă, dar eu - spre norocul meu, am mai avut o şansă. Dar, din păcate, nu a fost să fie."

"Sunt convinsă că aş fi putut să mai fac atât bârnă, cât şi sol. dar am avut destul de multe accidentări înainte de plecarea la Mondiale. Atunci, mi-am spus că sănătatea este mai importantă"

4. Retragerea. "Este greu, pentru că mi-am dedicat 26 de ani din viaţă făcând acest sport. Îl iubesc, o fac cu plăcere şi sufletul mi-e greu când spun că nu mai continui. Dar vine vremea când trebuie să spui 'Stop'. Sunt convinsă că aş fi putut să mai continui şi sunt convinsă că aş putea să mai fac atât bârnă cât şi sol. dar, din păcate, am avut destul de multe accidentări înainte de plecarea la Mondiale pe care cam nimeni nu le ştie. Atunci, mi-am spus că, până la urmă, sănătatea este mai importantă".

5. Presiunea ultimei competiţii majore a carierei. "Presiune nu a fost. Vreau să se înţeleagă foarte bine. Iniţial nu am vrut să zic ceea ce decisesem, dar m-am gândit că ar fi totuşi mai bine înainte ca lumea să nu creadă că eu iau decizii pe moment - că a fost bine sau a fost rău. Pentru că aşa e lumea - un pic mai cârcotaşă. Probabil, dacă aş fi făcut bine, apoi aş fi zis că mă retrag - ar fi zis - 'ah, a luat medalie şi acum se retrage'. Sau, cum s-a spus acum - 'n-a făcut nimic şi se retrage'. Asta e. Lumea e cârcotaşă, nu am cum să fiu pe placul tuturor. Dar, eu sunt mulţumită cu ceea ce am reuşit să fac până acum, chiar dacă nu mi-a ieşit la acest Campionat Mondial. Eu am plecat pregătită, antrenamentele au mers pe linie - toate, a fost totul perfect, dar aşa a fost să fie. Aşa a vrut Dumnezeu.

8. Soarta gimnasticii româneşti, după doar a treia participare la un Campionat Mondial din istorie încheiată fără medalie (n.r. - ultima în 2011). "Cred că nu ar trebui să mai coasem ceea ce s-a rupt sus acolo, ar trebui luat de jos totul şi început de la capăt. Lumea să aibă răbdare, să avem cu cine şi cu ce şi dacă şi antrenamentele ar fi aşa cum au fost înainte sunt convinsă că şi rezultatele vor veni. Dar trebuie să avem răbdare cu cele mici, să avem răbdare cu generaţia care vine. Trebuie să avem răbdare şi cu antrenorii, pentru că antrenorii fără un material nu pot să facă absolut nimic. Trebuie să se înţeleagă şi asta - că nu este de vină doar antrenorul în rezultatele proaste pe care noi le avem".

"Să dea Dumnezeu să reuşesc şi eu cu sportivele exact cum au făcut antrenorii cu mine"

9. Decizia de a continua după campionatul European de la Cluj (aprilie 2017) "Nu este nicio urmă de regret pentru că nu m-am retras după Campionatul European de acasă. Pentru că nu mi-am pus problema să mă retrag. Mi-am văzut de antrenamente ca să mă duc la Campionatul Mondial. Mi-am dorit să mă duc până la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Din păcate, sănătatea nu mă mai ţine şi cred că este momentul, totuşi, să mă gândesc un pic la mine".

10. Planurile de viitor. "Urmează vacanţă, în primul rând. îmi continui concursurile până la finalul anului, după care îmi voi lua o vacanţă. Şi, da, este o posibilitate de a mă vedea antrenând. Să dea Dumnezeu să şi fiu o antrenoare bună - să inspir sportivele, să le dau un pic de încredere, un pic de energie şi să dea Dumnezeu să reuşesc şi eu cu sportivele exact cum au făcut antrenorii cu mine".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.