EXCLUSIV | Te-ai accidentat? Federaţia uită de tine şi apoi te cheamă la Comisia de Disciplină! Ce a păţit cea mai bună schioare din România e halucinant: ”Cum ies din coşmarul ăsta? M-au umilit şi şi-au bătut joc de mine"

13 mai 2019 9164 afişări Alte Sporturi
EXCLUSIV | Te-ai accidentat? Federaţia uită de tine şi apoi te cheamă la Comisia de Disciplină! Ce a păţit cea mai bună schioare din România e halucinant: ”Cum ies din coşmarul ăsta? M-au umilit şi şi-au bătut joc de mine" Ania, alături de Ionuţ Achiriloaie, considerat cel mai bun schior român

Ania Caill, 23 de ani, e cea mai bună schioare a României, dar o accidentare a făcut ca statutul ei să aibă de suferit. S-a întâmplat în decembrie 2016, la Cupa Mondială, iar diagnosticul pentru franţuzoaica de origine română a fost crunt. Genunchiul ”praf”, ruptură de ligamente încrucişate şi menisc. Opt luni de refacere, timp în care s-a simţit abandonată. Mai mult, a fost chemată în faţa Comisiei de Disciplină. Motiv de suspendare nu a existat şi a fost repusă în drepturi. Acum a vrut să-şi spună povestea!

”Când m-am accidentat aveam antrenor, schi-man (n.red. - cel care îngrijeşte echipamentul), tot ce trebuie şi începea să se vadă. Am făcut nişte antrenamente, am fost în top 30 la intermediare pentru Cupa Mondială... Apoi, m-am accidentat, ligament încurcişat şi menisc. Am stat opt luni departe, din a şaptea am revenit pe schiuri, dar încet...Oricum, în perioada aceasta nu am avut niciun suport. Am pierdut echipa, însă când am avut ok-ul să încep antrenamentele, am aflat asta. Nu am avut nicio susţinere financiară din partea federaţiei şi am văzut că nu mai sunt nici pe lista olimpică”, vorbeşte Ania Caill, episodul respectiv fiind înaintea JO 2018 de la Soci.

Ce a făcut Federaţia Română de Schi Biatlon? ”Când m-am accidentat, am aflat că nu am asigurare, primul lucru grav. De fapt cu un an înainte am aflat asta şi am sunat la federaţie. Am spus ca trebuie să se rezolve fiindca fiind o atletă de acest nivel şi în probele de viteză fiind periculos, accidentarea poate veni oricând. Au zis da, facem şi am descoperit după un an ca nu aveam. Norocul meu a fost că aveam asigurare din Franţa, personală, făcută de mama. Asta m-a salvat şi faptul că înainte să schimb, să particip pentru România, eram încă în echipa lor şi atunci am beneficiat de recuperare acolo, în Franţa...Era totul foarte scump!”.

Comisia de Disciplină

Legătura cu federaţia s-a rupt, dar a fost chemată la Comisia de Disciplină. ”Nu am nici până acum o explicaţie oficială din partea federaţiei, dar am fost chemată la Comisia de Disciplină, motivul fiind că am insultat sportivii, antrenorii, pe toţi. Dar nu am avut niciun comportament nepotrivit...

De fapt, mi s-a spus că am acceptat un antrenor strain, când aveam deja biletul luat pentru Chile (n.red - antrenorii spun că în Chile e benefic, practic e o iarnă în timpul verii în România, e un antrenament perfect pentru sezonul următor). Am zis că plec singură şi că antrenorul va veni după mine la o săptămână, dar s-a făcut o întâlnire în Biroul Federal, când eu eram în zbor spre Chile, şi când am ajuns am văzut un comunicat în care se spunea că o sa fiu chemată la Comisie. Nu-mi venea să cred”, explică schioarea de 23 de ani.

"Înveţi din nou să mergi"

Perioada de refacere a fost dificilă pentru Caill: "După opt luni de pauză e ca şi cum înveţi din nou să mergi, reînveţi să schiezi, o iei de la capăt complet...Ce am făcut? Am adus antrenorul în Chile pe banii mei. Eu am sperat să se rezolve problema până revin de acolo, dar am ajuns până la urmă la Comisia de Disciplină şi văzând că e din ce în ce mai rău, am luat un avocat...Totul e o minciună! Cum ies din coşmarul ăsta? M-au umilit şi şi-au bătut joc de mine"

Componenţa Comisie? "Juriul? Cineva de la volei, secretarul general al federaţiei, iar şeful juriului nu era din schi aplin. Plus, Dan Cristea, antrenor federal. Nu ştiam ce să mai zic...eu eram la Dinamo atunci, trebuia să vină şi un reprezentant care nu a venit...Cum să mă bat eu cu ei? A fost chiar un coşmar. Credeam că Dan Cristea mă va ajuta, că va fi de partea mea, şi de fapt umilinţa a fost la fel".

Caill a scăpat de suspendare, dar a primit un avertisment: "Nu au reuşit să mă suspende, ca nu aveau motive. Am avut un avertisment unde se spune că nu am respectat programul de lot, că nu am avut un antrenor de lot, că am sunat la secretarul general al federaţiei, ceea ce ca sportiv nu ai voie, dar eu am schimat naţionalitatea franceză pentru cea română şi de şase ani el e singura legatură. Au zis că de ce să-l sun, păi cu cine să vorbesc atunci?"

"Eu vreau să aduc rezultate României. Dar, dacă nu aş avea sponsori, nu aş avea bani de nimic, mă refer la tot, nici nu mai vorbim de staff, antrenor, schi man, că nu am avut...Ce am avut de la federaţie? Biletul pentru Mondiale şi atât" - Ania Caill

Ania Caill:

 • JO Sochi 2014 :
 • Locul 22 la combinata
 • Locul 30 la Super G
 • JO Pyeongchang 2018:
 • Locul 36 la Super g
 • Locul 28 la Coborare
 • Campionatele mondiale Are (Suedia) 2019 :
 • Locul 28 la Super G
 • Locul 37 la coborare
 • Campioana Sud America în coborare 2016
 • Vice Campioana Sud America în Super G 2019
 • e legitimată la Corona Braşov
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.