Test drive Bentley Bentayga V8 diesel - Atenţia la detalii adusă la rang de artă - GALERIE FOTO + VIDEO

23 iul 2018 6851 afişări Auto-Moto

Bentley Bentayga rămâne, chiar şi la câţiva ani de la lansare, cel mai exclusivist SUV din lume. Impresionează prin detalii, calitatea fabricaţiei, precum şi performanţele mai degrabă potrivite unei maşini supersport. Însă mai este ceva. Bentley Bentayga nu este doar un SUV scump, este un model care oferă nu doar cea mai recentă tehnologie, ci şi o piele de calitate superioară pe scaune, componente asamblate manual, precum şi fiecărui client libertatea a-şi construi maşina visurilor sale.

Atenţia la detalii adusă la rang de artă

Senzaţia este de plutire. Ori roţile de 22 de inchi nu ating asfaltul, ori suspensia absoarbe absolut orice denivelare. Ceea ce uimeşte cu adevărat la Bentley Bentayga nu este atât gradul de dotări tehnologice, ci atenţia la detalii. Iar asta nu se traducea neapărat prin lux exagerat, ci şi prin dotări de bun-simţ, simple, dar ignorate de alţii. Spre exemplu, al doilea parasolar pentru şofer. Primul poate fi tras spre geamul lateral, iar al doilea blochează soarele din faţă. O soluţie ingenioasă care ar putea fi uşor de aplicat şi de alţii. Nivelul de personalizare disponibil atinge cote ridicole pentru un şofer obişnuit: emblema Bentley poate fi aplicată pe scaune sau nu, cu un anumit grad de intesitate a culorii. Exista 4 tipuri de finisaje pentru volan şi 9 culori de placaj pentru planşa de bord. Lista opţiunilor de personalizare şi a dotărilor opţionale este interminabilă.

Performanţe de model supersport

Din punct de vedere al tehnologiei, Bentayga este la acelaşi nivel cu modelele din clasa de lux, însă impresionează prin finisaje, materiale şi personalizare. Preţul modelului testat (Bentayga V8 Diesel) era de aproape 200.000 de euro, plus TVA, iar dacă nu este vorba despre o maşină supersport, asta se traduce de obicei exclusivism şi rafinament. Bentayga are câte ceva din ambele lumi. Pe de-o parte, motoare suficient de puternice încât să împingă SUV-ul de 2,5 tone la 100 km/oră în doar 4 secunde şi să-i ofere o viteză maximă de 301 km/oră, pe de altă parte o gamă de peste 100 de culori pentru exterior şi extraopţiuni precum ceas Breitling de bord şi multe alte particularităţi neoferite de alţi constructori, care pot atinge fiecare zece de mii de euro. Volanul este fabricat manual de către un angajat Bentley care poate face cel mult două astfel de piese pe zi. Lăsând la o parte prelucrarea metalului, lucrul manual caracterizează modelele Bentley.

La toate cele de mai sus, se adaugă şi o variantă V8 diesel care are o autonomie greu de crezut pentru o astfel de maşină: peste 1.000 de kilometri, graţie rezervorului de 85 de litri şi a consumului mediu de aproximativ 8-9%. Cifrele de mai sus se aplică pentru un propulor de 4 litri care produce 430 de cai-putere şi un cuplu imens, de 900 Nm. Motorul diesel este cel mai puţin puternic din ofertă. Cu toate aceste, cele două turbine funcţionează ireproşabil şi elimină orice întârziere tipică motoarelor diesel, astfel diferenţa dintre cel mai puternic motor şi opusul său este de 0,6 secunde la sprintul până la 100km/oră şi 30 km/oră la viteza maximă.

Un interior exclusivist, dar practic

Stabilitatea este impresionantă, deşi forma nu este cea mai aerodinamică, iar marele SUV stă lipit de şosea în majoritatea condiţiilor. Tracţiunea integrală este permanentă, iar modul de rulare oferă 8 variante. Una dintre ele este denumită Bentley şi reprezintă, în accepţiunea inginerilor, combinaţia perfecta între sportivitate şi comfort.

Ecranul tactil color de 8 inchi din bord nu este poziţionat foarte sus, însă este lizibil. Rezoluţia este bună, însă nu oferă şi un controller fizic, iar într-o maşină de 5,14 metri sunt slabe şansele să stai foarte aproape de bord. Head up display-ul este prezent, dar cadranele au rămas clasice ceea ce oferă o notă de eleganţă cockpit-ului. Pasagerii din spate se bucură de trapa panoramică, perdeluţe la geamuri şi de un controller tactil pentru climatizare asemănător unui telefon mobil, care se detaşează de consolă la atingerea unui buton. Sistemul de sonorizare oferă un sunet cristalin, fără distorsionare.

Totul este electric

La interior poţi avea 4,5 sau 7 locuri, după preferinţe, iar portbagajul cu dimensiuni de 431 litri (4 locuri), respectiv 484 (5 locuri) sau 215 litri (7 locuri). Hayonul se închide şi deschide electric, iar din portbagaj poţi coborâ şi urca suspensia pentru a accesa mai uşor portbagajul, a cărui muchie de încărcare este inexistentă şi permite un acces uşor. Tot din portbagaj ai butonul pentru scoaterea şi retragerea electrică a cârligului de remorcare.

Tehnologia de ultimă oră este prezentă la bord, însă este acoperită de un înveliş de piele fină şi lemn nobil, pentru că ea trebuie să-şi facă treaba, nu să fie etalată ca să ne convingă că există. Bentley Bentayga reuşeşte să adune toate opţiunile din domeniu sub un singur plafon, iar motorizările oferite sunt capable să propulseze acea cabină la viteze demne de modele supersport, dar într-un mod confortabil. Aşa arată viaţa în cel mai scump SUV din lume.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.