PRO PARCKING | IOR, parcul clepsidră cu tiroliene. Alătură-te campaniei care va redesena parcurile tale favorite şi zonele în care poţi face sport | INFOGRAFIE

3 oct 2014 3547 afişări Timp liber
PRO PARCKING | IOR, parcul clepsidră cu tiroliene. Alătură-te campaniei care va redesena parcurile tale favorite şi zonele în care poţi face sport | INFOGRAFIE
GALERIE (34 de imagini) VEZI GALERIA

IOR, „Alexandru Ioan Cuza“, „parcul celor două ochiuri“, spaţiul verde în formă de clepsidră sau „parcul insulelor“, datorită celor cinci zone de uscat de pe mijlocul lacului (patru sunt accesibile publicului, fiind legate prin poduri de mal), este amplasat de-a lungul lacurilor Titan 1 şi 2 şi despicat în două de bulevardul Liviu Rebreanu

Al doilea parc ca dimensiune din Bucureşti, cu o suprafaţă de 85 hectare, potrivit datelor furnizate de alpa.ro (site-ul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement) a suferit multe transformări de-a lungul anilor, după cum povestesc „localnicii“.

CLICK PENTRU A VEDEA HARTA MĂRITĂIntrarea dinspre staţia de metrou Titan este înşelătoare - este „partea retrocedată de Videanu“, zona cu cărări de pământ în loc de asfalt sau dale, mai apropiată de ceea ce s-ar numi „maidan“ şi nu parc într-o capitală europeană, dar totuşi accesibilă publicului. Terasele cu tradiţie au fost dărâmate, precum „celebrul bar din vagonul de tramvai“, şi înlocuite cu unele noi, pe acelaşi loc, dar cu alt proprietar şi aspect.  


CLICK PE IMAGINE PENTRU O GALERIE FOTO DIN PARCUL IOR


IOR oferă un traseu spectaculos pentru alergători şi bicicliştii care răsuflă uşuraţi după ce legislaţia s-a relaxat şi paznicii nu mai alungă din parc orice are roţi, de la biciclete în afara pistei până la role, la capătul unei campanii de presă vehemente. Aleile sunt netede, există multe trepte care fac legătura între cele două nivele ale parcului (ca şi în parcul Tineretului, cu diferenţa că în IOR, treptele sunt mai sigure, cu balustrade de ambele părţi şi bretea specială de asfalt pentru biciclete, role şi persoane cu dizabilităţi locomotorii - zone ideale şi pentru unele trick-uri în afara skatepark-ului oficial). Legenda urbană dăinuie, pentru că încă se spune că „noaptea este mai sigur să nu vii în parc, pentru că mai sunt nişte găşti“, chiar dacă aceleaşi voci ale celor din parc îţi spun că s-a rezolvat problema iluminatului pe mal.Pentru Petre Condrat, kaiacist din lotul naţional al României, IOR este cel mai frumos din Bucureşti. Este parcul care din 2008, de când s-a mutat în cartier, este la o aruncătură de băţ de casă, parcul în care şi-a regăsit pofta pentru a reveni în kaiac, în timpul ieşirilor cu prietenii, după mai bine de opt ani de pauză şi luciul pe care vine singur, fără antrenor, pentru o sesiune de antrenament aproape lejeră înainte de a intra în anevoiosul şi parcă nesfârşitul cantonament de la Snagov, în care „ajungi să ştii exact câte frunze are fiecare copac de pe lac“. Iese spectacol atunci când un kaiac colorat se opreşte la o palmă de podul care leagă Insula Mare de mal şi se întoarce aproape pe loc.

Cu acea excepţie dinspre zona bulevardului Nicolae Grigorescu, IOR este un parc cu o repartiţie armonioasă a terenurilor de făcut sport, a aparatelor de fitness şi a meselor de şah şi cu alt tip de atracţii faţă de alte parcuri - fără mese de tenis sau locuri de închiriat biciclete, dar cu tiroliene şi multe saltele elastice pentru copii, mereu folosite, fără a fi coadă sau super-aglomeraţie.

Voturi pozitive, comentarii negative

În primele două episoade ale campaniei Pro Parcking, ProSport a prezentat parcurile Herăstrău şi Tineretului. Sondajul de săptămâna trecută arată din nou că bucureştenii sunt mai degrabă mulţumiţi de modul în care arată parcurile lor favorite.În ciuda voturilor majoritar pozitive acordate parcului Tineretului, Dan Vlădescu a scris pe adresa proparcking@prosport.ro: “Ca unul care merg foarte des prin acest parc trebuie să vă spun că amenajările efectuate în ultimii 25 de ani sunt minore faţă de potenţialul acestui parc de peste 80 ha, aici incluzând în primul rând minorele spaţii pentru practicarea sportului sau  pentru joacă.Ar mai fi de adaugat aici îngrijirea sporadică a spaţiilor verzi,lipsa de bănci şi coşuri de gunoi în special pe zonele aferente celei centrale (veţi găsi bănci şi coşuri de gunoi fără fund, de pe vremea răposatului),curăţarea sporadică a lacului de vegetaţia submersă şi multe altele”.

Campania ProParcking continuă astăzi cu Parcul IOR. În aşteptarea feedbackului din partea stăpânilor adevăraţi ai acestui parc, miile de bucureşteni care-l străbat zilnic, un prieten al campaniei a postat un mesaj pe pagina ProParcking de pe reţeaua de socializare Facebook: “Există la Belgrad aşa numita Ada Ciganlja, o zonă asemănătoare oarecum Herăstrăului, unde găseşti tot ce îţi poţi dori în materie de infrastructură sportivă. Terenuri de fotbal, rugby, handbal, volei (normal şi pe nisip), baschet, golf, pistă dedicată de biciclete, de alergare, de roller skating, ring de box în aer liber, perete de escaladă, Aventura park, bazin de scufundări pentru iniţiere, etc etc. Vin acolo oameni de absolut toate vârstele, de la copiii pâna la septuagenari”.

Actualizarea zonelor de sport din marile parcuri ale României va fi gratuită. Regii adevăraţi ai parcurilor sunt mărinimoşi.

To parcking înseamnă să alergi, să joci tenis, să faci fitness, dar şi să contribui la desenarea parcurilor .Pe scurt să fii regele parcului tău favorit

Intră în campania ProParcking şi modelează-ţi parcul favorit. Ai vrea locurile noi pentru a face sport? Este nemulţumit de cele actuale sau de starea lor? Scrie-ne pe adresa de email proparcking@prosport.roiar sesizările voastre vor fi depuse pe masa autorităţilor de reporterii ProSport. Împreună putem schimba viitorul imediat şi pe cel al copiilor noştri.

ALĂTURĂ-TE ŞI TU CAMPANIEI PRO PARCKING

Campania Pro Parcking îşi propune să pună stăpânire pe zonele în care românii fac sport în marile parcuri din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi alte oraşe mari. „To parcking“ sau a face parcking înseamnă să alergi, să joci tenis, să faci fitness în parc, dar şi să-i ajuţi pe alţii să participe la acţiune

Eşti mulţumit de facilităţile pentru a face sport din parcul IOR?
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.