TIMP LIBER | „Șahul fizic” care îi deconectează pe corporatiști sau aventura de pe planșă

  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Sabia, ca ramură a scrimei, este sportul care te învață că cel mai mare dușman al tău nu este greșeala, ci pasivitatea. Să nu faci nimic, să te răzgândești la jumătatea drumului. Este lecția de viață cu care pleacă acasă, miercuri de miercuri, „amatorii” de la clubul Riposta, oameni care ajung să se dueleze ca personajele lui Dumas sau maeștrii Jedi din filmele lui George Lucas.

Medici, ingineri, cântăreți, oameni din zona corporate, cu cariere de succes, se adună în fiecare miercuri la sala de scrimă Floreasca. „Oameni de calitate”, concluzionează Constantin Sandu, cel care a pus bazele clubului de scrimă „Riposta” alături de Lucian Dina. „În 2008, ne-am înființat ca și club sportiv, dar noi am început lucrul cu amatorii de vreo 13 ani”.

„Riposta” propune un sport pe care 9 din 10 oameni sigur nu l-ar numi dacă ar avea de înșirat rapid, primele zece sporturi pe care le faci „for fun”, într-o seară de vară, de toamnă sau de iarnă. „Până anul acesta și eu eram convinsă că scrima este un sport exclusiv al performanței”, admite Bianca, o începătoare, aflată doar la a patra lecție. Este însă un sport care te cucerește pe loc, pentru că propune „o combinație foarte elegantă între minte și corp”, după cum spune George Ștefan Kudor, membru al formației Trei Parale. „Mi-a plăcut totul, estetic – cum arată, cultural, filozofic, tot ansamblul. Nu este numai sport. Este o plăcere. Te calmează. Și mental – este un fel de yoga dar în timpul căreia mai faci și condiție fizică. Este o împletitură aparte. La prima vedere poate că nu pare foarte spectaculos, cred că este și mai puțin cunoscut. Dar când ești acolo, pe planșa de tragere, trăiești cu totul altceva. Este o adevărată aventură. Nu-i nevoie să fie ca în filme, să învârți sabia de o sută de ori și să faci tot felul de scheme ca să fie spectaculos. Trebuie să trăiești acolo, momentul”, descrie cu entuziasm cântărețul-inginer și ecologist sportul pe care îl practică de 18 luni.
Chiar dacă nu este o distracție de timp liber scumpă, scrima, ca sport de agrement, rămâne o nișă. Ceea ce dă un plus de valoare experienței. Pentru că cei de pe planșă gândesc similar. Trăiesc similar scrima, sportul „care aduce relaxare fizică și psihică”, după cum spune Lucian Dina.

„A venit cineva în sală și a spus răspicat «vreau să fac scrimă» Citise Dumas”

„Am pornit dintr-o nebunie – a venit un domn în sală și a zis «aș vrea să fac scrimă». Majoritatea celor care au citit cărțile lui Dumas, și mai nou, cei care se uită la Star Wars visează să se bată cu sabia”, spune maestrul sportului Contantin Sandu. El și Dina au fost sportivi de performanță, colegi la Dinamo. „Cei de la club nu au mai dorit să ne susțină. Ne-au trimis într-un fel să ne descurcăm. Așa că ne-am decis să ne facem un club al nostru. A fost cel dintâi club privat din România, prima dată când doi oameni încercau să-i aducă pe copii la sală și copiii să plătească. Am început cu patru copii și în șase ani am ajuns la 80. În ultimii patru ani, dominăm sabia românească, la nivel de cluburi – de trei ani suntem numărul 3, la copii, la nivel de țară, ca medalii, pe partea de sabie suntem numărul 1″, prezintă proiectul Riposta Constantin Sandu.

Sportul deciziilor rapide. „Înveți să te descurci”

„Dintre cele trei arme ale scrimei, sabia este cea mai dinamică, cea mai rapidă. Dacă nu găsești soluția optimă într-un timp foarte scurt, pierzi asaltul. Este aplicabil și în viață și asta le place cel mai mult celor care vin la noi. Îi face să se descurce în viață”, povestește instructorul.
„Este foarte adevărat că noi femeile avem o problemă în luarea deciziilor. Îmi place modul de abordare al lui Sandu – parcă îți oferă lecții de viață”, se confesează Bianca. „La prima lecție, voiam să dau în stânga, dar mă panicam și de fapt dădeam în dreapta. Și Sandu îmi spunea «ia o decizie, ia o decizie acum!». Cred că este unul dintre lucrurile pe care le-am învățat – să mă concentrez și să iau decizii. Aici important este ca atunci când ai o idee, să mergi până la capăt, pentru că dintr-o chestie greșită poate ieși ceva și este mai bine decât să nu faci nimic. E vorba de o fracțiune de secundă. Realizezi cât de important este să fii prezent, atent, alert, în fiecare secundă. Mi se pare că mă stimulează mental, mai mult decât dacă m-aș duce la zumba sau la orice altceva”, își termină ideea, între două dueluri „învățăcica” Bianca. Mai mult, „înveți să fii disciplinat și fair-play, să nu fi tensionat în situațiile limită”, este convins Adrian Puică.

„În piesele care sunt puțin mai alerte, observi cum se duce mâna exact unde trebuie și în momentul ăla ai o satisfacție enormă. Așa este și la scrimă. Când te aperi și mâna se duce direct acolo unde trebuie, înseamnă că ai ajuns la un nivel”, povestește George Kudor, membrul unei trupe de muzică tradițională românească veche, care cântă la contrabas. „Scrima este sportul în care ajungi să te cunoști foarte bine”, concluzionează artistul, pentru că sunt aspecte care îți schimbă „atitudinile în viață, te învață să respecți prioritățile celuilalt, ca în timpul asaltului”.


150 de lei costă abonamentul pe lună la clubul Riposta – patru lecții de două ore, miercurea, la Floreasca

„Copilul ascultă, dar nu face. Adultul ascultă, dar nu poate face”

„Oamenii vin aici ca să se bată – de fapt să se dueleze – îi învățăm elementele de bază, cum să atace și apoi îi îmbrăcăm și îi trimitem pe planșă de la prima lecție. Din prima zi”, spune Sandu, cel care seamănă puțin cu Goran Ivanisevic. Și fizic, și la umor. Totuși „primul an, e o joacă. Nu-ți dai seama de la început tot ce înseamnă acest sport, dar după un an, devine confortabil. Pentru că pe măsură ce înveți, se complică – e un fel de «the more I learn, the less I know»”, povestește Adrian Puică, unul dintre practicanți.  Amatorii sunt luați 15 minute în primire de unul dintre antrenori care numără mișcările unui atac sacadat „un-doi-trei, un-doi-trei”, ca într-o sală de dans. Comparația nu este întâmplătoare, mai ales că sala de scrimă Floreasca chiar se țin cursuri de dans.

„Miercurea este singura zi în care am putut lua sala doar pentru scrimă”, punctează Constantin Sandu, cel care în paralel ocupă și funcția de vicepreședinte al Comisiei de Competiții la Federația Română de Scrimă.

„Sunt multe mișcări pe care trebuie să le înveți, pentru că multe lucruri nu vin deloc natural. Trebuie să stai în gardă, să miști picioarele într-un anumit fel, să te coordonezi, să controlezi mâna – aceste mișcări trebuie lucrate, cu fiecare în parte. Când vine un sportiv, îi explici, apoi îl trimiți pe planșă, să aplice, mai ales la amatori. Pentru că unui om matur trebuie să îi dovedești într-un fel – de ce îi spui să dea mână și apoi picior. Zice «da, da!» la început, dar când ajunge acolo, lângă adversar și trebuie să lovească primul, atunci își dă seama – «ei, a avut dreptate antrenorul câ trebuie să dau așa». Trebuie să aplici ceea ce ai învățat. Copilul ascultă, dar nu face. Adultul ascultă, dar nu poate să facă. Pentru că sunt niște reflexe. Cel mic face aproape natural mână-picior, mână-picior. Când intră pe planșă, îi vine oricum să facă asta. Pe când la adult, îi spui că trebuie să țină o anumită distanță, apoi să atace cu mâna. Pentru el, succesiunea asta poate fi extraordinar de grea”.

Cu un ochi format, „în scrimă, este foarte ușor să îți dai seama, după doar câteva minute, de personalitatea fiecăruia, de defectele și de calitățile unui om. Îl citești imediat pe omul nehotărât, nesigur, neîncrezător în propriile forțe”, povestește fostul sabrer legitimat la Dinamo, care trage concluzia: „Este și multă psihologie în sportul ăsta”. Antrenorul de sabie corectează și remodelează dacă accepți provocarea.
„Primul și primul lucru când vin la sală îi învățăm pe toți salutul. Pentru că scrima este un sport de onoare și trebuie să înveți să-ți respecți adversarul”, dezvăluie maestrul Sandu.


130 de euro costă o mască de scrimă de calitate, comandată în Germania

Efortul cathartic

La finalul unui duel până la 15, combatanții care sunt arbitrați de un coleg, prin rotație, se îndreaptă direct către sticla de apă. De doi litri. „Nu realizați câte calorii arzi pe planșă” spune Constantin Sandu. Totuși, cei care aleg scrima în loc de fotbal nu vin la sala Floreasca pentru a slăbi. Ci pentru relaxare. „Pur și simplu te deconectezi”, spune un practicant, la finalul duelului său. „După două ore ești epuizat, dar este o epuizare foarte, foarte frumoasă și plăcută, ești destresat complet, parcă ai ajuns într-un alt univers”, susține Adrian Puică, cel mai premiat dintre amatori, cu peste 20 de trofee.

Tragi cot la cot și te simți ca și cum ai juca fotbal cu Hagi

„Pentru mine, cea mai mare mândrie este că am tras impotriva unor campioni naționali, cei mai buni sportivi din lume, pentru că România are destule medalii în scrimă”, spune Adrian Puică, omul care a tras la Naționalele României. „Anul trecut am tras cu Tiberiu Dolniceanu. Nu ai cum să-i bați pe cei care se antrenează zi de zi. Dar este ca și cum ai juca fotbal cu Hagi o dată la două luni. Este fantastic, cred că este unul dintre puținele sporturi în care, ca amator, ai această șansă”, completează un inginer care a lăsat fără ezitare fotbalul pentru scrimă, după ani buni în care a practicat „sportul rege”. Dintre amatorii clubului Riposta, un cvartet a tras și în concurs cu profesioniștii. „Chiar săptămâna trecută am avut la Campionatul Național o echipă de amatori, la seniori, unde toată lumea este la performanță. S-au calificat în Super Ligă și au obținut o victorie. nu s-au clasat pe ultimul loc!”, se laudă Constantin Sandu, cu locul 7 obținut de CS Riposta.

Flexibilitate și înțelegere

Programul este la fel de lejer ca și atmosfera. Este un „must”, având în vedere faptul că cele două ore, de la 19:00 la 21:00 se adresează celor care vin la sală direct de la serviciu și uneori, după un duș, se întorc la birou. Lucian Dina explică: „Vin medici care la plecare spun «acum pot să mă duc să mai operez o dată cât am operat astăzi». Este o energie pe care o primești extraordinar. Sabia – este un anti-stres foarte bun, te încarci pozitiv”.
Riposta înseamnă echilibru. Cei doi oameni din spatele proiectului știu că „serviciul vine inevitabil pe primul loc”, motiv pentru care unii dintre cei care achiziționează abonamentul de 150 de lei nici nu ajung la unele ședințe. Apar astfel oscilații – unele ședințe au câte 16 oameni pe planșă, alteori sunt vreo șase „amatori” pe lângă Constatin și Dina. Tot ei îi învață pe copii să se țină de școală, pentru că „sportul de performanță poate să iasă sau nu, dar ceea ce înveți, îți rămâne în cap”, cum spune Dina.

Pentru Sandu și Dina, ziua de miercuri este un maraton. „Am ajuns la sală la 8:30, și plec după 21:00″, poveștește Sandu. În cele 12 ore petrecute la sală, are până la 70 de oameni care îi trec prin mână, pe care îi învață câte ceva nou despre scrimă, sabie și despre viață.

105 centimetri lungime are sabia folosită pe planșă

1.600 de newtoni suportă echipamentul de protecție. „Este foarte sigur, nu există accidente. Costumul de kevlar – nici cuțitul nu trece prin el, vestă anti-glonț”, dau asigurări antrenorii

Unde putem practica sabia în București

Clubul Riposta
 Adresa: Str. Av. Popa Marin, nr 2, sector 1, București
Telefon: 0721253906; 0769670130
web: www.sportriposta.com
Prețuri: 150 de lei abonamentul lunar – 4 ședințe, miercurea, de la 19:00 la 21:00

 

Știri despre
Doliu în televiziune!  Celebra prezentatoare a murit în urmă cu puţin timp
Doliu în televiziune! Celebra prezentatoare a murit în urmă cu puţin timp
Momentul în care un tanc rusesc plonjează într-un lac pentru a scăpa de atacurile ucrainenilor: „Nu-i cel mai bun şofer” VIDEO
Momentul în care un tanc rusesc plonjează într-un lac pentru a scăpa de atacurile ucrainenilor: „Nu-i cel mai bun şofer”…
Fost jucător la Real Madrid, ajuns pescar, pedepsit de Federaţia Portugheză la un an după retragere
Fost jucător la Real Madrid, ajuns pescar, pedepsit de Federaţia Portugheză la un an după retragere
„Arăți cu 10 ani mai tânăr lângă ea”. Cine e modelul de 21 de ani cu care s-a pozat Jose Mourinho
„Arăți cu 10 ani mai tânăr lângă ea”. Cine e modelul de 21 de ani cu care s-a pozat Jose…
Anamaria Prodan este în culmea fericirii. Noi imagini incendiare cu bărbatul care a apărut în viața ei
Anamaria Prodan este în culmea fericirii. Noi imagini incendiare cu bărbatul care a apărut în viața ei
Ce se întâmplă cu CREIERUL NOSTRU? Este POSIBIL ca acesta să se MICȘOREZE?
Ce se întâmplă cu CREIERUL NOSTRU? Este POSIBIL ca acesta să se MICȘOREZE?
Bursucu`, Viviana Sposub și Tănase, daţi afară?! Şedinţă de urgenţă la Kanal D! Ce s-a întâmplat cu ei
Bursucu`, Viviana Sposub și Tănase, daţi afară?! Şedinţă de urgenţă la Kanal D! Ce s-a întâmplat cu ei
Vestea cumplită despre CONSTANTIN ENCEANU: În final a pierdut lupta! E teribil
Vestea cumplită despre CONSTANTIN ENCEANU: În final a pierdut lupta! E teribil
Două directoare de la DSP Ialomița s-au luat la bătaie în birou! Declarații incredibile: 'M-am trezit cu domnișoara Denisa în...
Două directoare de la DSP Ialomița s-au luat la bătaie în birou! Declarații incredibile: 'M-am trezit cu domnișoara Denisa în...
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul gras e stadiul 1 al cirozei
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul gras e stadiul 1 al…
Polițiștii au dat peste un ursuleț uriaș și li s-a părut că se mișcă. L-au deschis și au încremenit
Polițiștii au dat peste un ursuleț uriaș și li s-a părut că se mișcă. L-au deschis și au încremenit
Vineri se anunţă nominalizările pentru Balonul de Aur 2022. Favoriţii la titlul de cel mai bun jucător
Vineri se anunţă nominalizările pentru Balonul de Aur 2022. Favoriţii la titlul de cel mai bun jucător
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
Şoferiţa din Iaşi care a ucis patru muncitori pe şosea, acuzată de omor calificat. Declaraţii uluitoare
Şoferiţa din Iaşi care a ucis patru muncitori pe şosea, acuzată de omor calificat. Declaraţii uluitoare
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Un șofer a filmat cum în loc de motorină iese aer din pompă: ”Furt pe față!” VIDEO
Un șofer a filmat cum în loc de motorină iese aer din pompă: ”Furt pe față!” VIDEO
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!