TIMP LIBER | Ghidul celor mai bune piste de alergat din București

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

La o populație de peste 2 milioane de locuitori, capitala României are la dispoziție numai trei piste de tartan. Accesul se face gratis, cum este cazul la terenul din cadrul Complexului „Lia Manoliu”, în schimbul unui leu, la arena Dinamo din „Ștefan cel Mare”, sau 8 lei pe zi la Stadionul „Tineretului”

ProSport v-a prezentat în ediția trecută a săptămânalului distribuit cu Ziarul Financiar ghidul bazinelor din București, iar ștafeta mișcării pentru sănătate a fost preluată în acest număr de un nou ghid: cel al pistelor de alergat din Capitală. O trecere de la natație la atletism, adică o pasă între principalele două discipline olimpice, ramuri care stau la baza dezvoltării oricărui sportiv.
Unii își întrețin pasiunea până la vârste apreciabile, alții abia fac primii pași pe un teren generator de sănătate și de o stare de bine, iar alții optează ocazional pentru o înviorare susținută la ritm intens doar atunci când acul cântarului ațipește pe o greutate înfiorătoare. Montate, secvențele cu alergători care ard calorii prin București formează un film dinamic, unul în care sute de alergători se iau parcă zi de zi la o întrecere imaginară din care fiecare iese câștigător. „Văd din ce în ce mai multe persoane alergând nu numai prin București, ci și prin toate orașele țării și astă mă bucură enorm. Sportul de masă face pași imenși în România, iar noi, cei care am făcut rezultate pe plan mondial, trebuie să fim adevărate modele. Și eu alerg de fiecare dată când am ocazia”, spune Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului, completată de campioana olimpică la maraton, Constantina Diță: „Eu am venit în această vară în România și am și alergat de câteva ori prin Parcul Tineretului. Sfatul meu ar fi ca pasionații să iasă oriunde pentru o mișcare, fie că au prin apropiere o pistă de tartan sau un culoar pe bitum”.

Alergare ușoară practicată pentru întreținerea sănătății și susținător al activității cardiovasculare, joggingul ajută la menținerea unei stări pozitive. Pasionații de mișcare ies la alergat pentru a elimina kilogramele în plus, pentru a se întreține în anumiți parametri din punct de vedere fizic, pentru a se elibera de stresul unei zile de muncă sau pentru a căpăta un tonus optim înaintea unor provocări. Acestea sunt explicațiile generale pe care ProSport  le-a obținut la un tur efectuat printre locurile propice mișcării din București. Cert este că fiecare persoană are o motivație atunci când iese la o alergare și o poveste.

Având în vedere relieful capitalei, cei care și-au propus să-și dedice timp și pentru o evadare din viața cotidiană, au două opțiuni pentru alergat: parcurile și pistele de tartan. În parcuri se aleargă, în general, pe bitum, iar pe termen lung, cei care fac mișcare frecvent ar putea întâmpina anumite probleme. „La asfalt pot interveni probleme la articulații. Astfel, este mai indicat să se alerge pe tartan, este o suprafață mai blândă”, susține Alin Popescu, medicul lotului național de rugby. „Teoretic este mai bine să alergi pe tartan, dar în acest caz nu trebuie să fi suferit vreo afecțiune, vreo operație de menisc, o tendinită. Altfel, pot apărea dureri și la alergarea pe tartan”, a precizat, la rândul lui, Florin Oancea, specialist în medicină sportivă. Așadar, cei care ies la o „mișcare” de întreținere sunt sfătuiți să caute pistele cu tartan. În București, la o populație de peste 2 milioane de locuitori și cu peste 60.000 de atleți, amatori, ocazionali, există doar trei astfel de suprafețe destinate și publicului larg, în Complexul Sportiv Național Lia Manoliu (sector 2), la Stadionul Tineretului „Iolanda Balaș” (sector 1) și la Stadionul „Ștefan cel Mare”. Accesul se face însă diferit în fiecare bază sportivă.

„LIA MANOLIU”, CEA MAI CĂ‚UTATĂ‚ PISTĂ‚

Pista din Complexul Sportiv Național reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni de alergat, fiind amplasată chiar în vecinătatea Arenei Naționale. Suprafața pare ideală pentru un sportiv amator. „Alerg de la începutul anului, o dată pe săptămână când sunt plecat din București, de trei ori pe săptămână când am treabă sau de cinci ori când am program mai lejer. Atunci când mai sunt evenimente pe pistă, mai alerg și prin prin parc, în împrejurimile Arenei Naționale, însă diferența este majoră. Pe pista de atletism nu se mai simt tibiile dureroase”, ne povestește Gabi Nistoroaia, un tip de aproape 40 de ani pe care ProSport l-a întâlnit după un antrenament efectuat pe pista cuibărită la umbra Arenei Naționale. Gabi preferă să facă mișcare dimineața. Explică și motivul: „Seara este foarte aglomerat, uneori nu se poate alerga”. Cert este că „Lia Manoliu” este cea mai căutată pistă din București și atrage săptămânal numeroși atleți. În primul rând pentru că nu se plătește vreo taxă, apoi fiecare își poate stabili distanța pe care vrea să o parcurgă. Pista are o lungime de 400 de metri, exact ca în concursurile oficiale de atletism.
Dacă până nu demult accesul pentru publicul larg se realiza în funcție de un program, între orele 6:00-10:00 și 19:30-21:30, pentru a facilita pregătirea loturilor naționale, acum totul este la liber pe durata întregii zile. „Se poate alerga de la 5:30 și până la 22:00 seara. Toată lumea are acces și cred că este mai bine așa. Sportivii de mare performanță care se mai pregătesc aici mai au și alte opțiuni”, explică unul dintre gardienii care veghează zi și noapte.  

„AȘTEPTĂ‚M pe TOATĂ‚ LUMEA CU BRAȚELE DESCHISE”

La aproximativ 5 kilometri distanță de „Lia Manoliu”, amatorii de mișcare au o altă alternativă în condiții optime, Stadionul „Ștefan cel Mare”. Pista este ferită de zgomotul traficului de pe șoseaua principală și mai puțin aglomerată. Motivul? Puțină lume știe că se poate alerga și pentru întreținere în jurul gazonului care găzduiește de obicei meciurile echipei de fotbal Dinamo. „Nu prea are cine să alerge, așa că îi așteptăm cu brațele deschise pe toți cei care vor să facă sport”, anunță Elisabeta Lipă, comandantul CS Dinamo. Pentru a alerga în fieful „câinilor” se plătește doar o taxă simbolică – 1 leu / oră, după cum a precizat cea mai bună canotoare a secolului trecut.


Stadionul Dinamo are porțile larg deschise pentru toți cei care doresc să facă mișcare Foto: Bogdan Iordache

90 DE LEI PENTRU A ALERGA LA FR DE ATLETISM

A treia opțiune de „pistă cu tartan” din București este oferită de Federația Română de Atletism, în cadrul Stadionului Tineretului „Iolanda Balaș”, situat la câteva minute de mers pe jos de Arcul de Triumf, în vecinătatea Parcului Herăstrău. Ca și în cazul Stadionului „Ștefan cel Mare”, pista nu este aglomerată. Totuși, condițiile sunt diferite față de celelalte două arene, în sesnul că accesul se face și pe baza unor taxe. Intrarea este gratuită numai de luni și până miercuri în intervalul 7:30-9:30. În rest, la orice altă oră, intrarea pe zi este de 8 lei. Administratorii bazei oferă și abonamente celor care vin frecvent la mișcare, în valoare de 90 de lei lunar. În prezent, aproximativ 200 de persoane intră pe Stadionul Tineretului pe bază de abonament. Pentru un cetățean cu un venit sub 1.000 de lei lunar sau pentru pensionarii, văzuți frecvent la mișcare, abonamentul este inaccesibil.  


Pentru a alerga pe Stadionul Tineretului, fiecare cetățean de rând plătește 8 lei pe zi Foto: Bogdan Iordache

Alternativa la pistele cu tartan, parcurile

Pistele de tartan se numără pe degetele unei mâini, deplasarea până în locurile respective reprezintă un impediment pentru multă lume, astfel că o masă semnificativă de alergători preferă parcurile. Chiar dacă în acest caz, pe termen lung, se pot ivi probleme la nivelul articulațiilor. „Cel mai bine este dacă se aleargă pe teren neutru, prin pădure. Însă cum nu este posibil acest lucru în București, alergarea poate fi totuși controlabilă și pe bitum. Trebuie însă o încălțăminte adecvată, un adidas cu talpă mai groasă pentru amortizarea contactului cu suprafața dură”, ne sfătuiește medicul Florin Oancea.

În cazul parcurilor, opțiunile pentru mișcare sunt mai numeroase, în principiu există cel puțin o locație de alergare în fiecare sector din Capitală. Parcul Herăstrău este corespondentul pistei cu tartan din Complexul Sportiv Național (sector 1), în sensul că are o mare priză printre alergătorii bucureșteni. Aleile sunt asfaltate,  gropile nu și-au făcut (încă) apariție, iar suprafața este ca-n palmă. Principalul traseu, în jurul lacului, măsoară aproape 6 kilometri, dar fiecare poate alerga și pe alte distanțe. Sunt mulți atleți care au de la o zi la alta trasee diferite în Herăstrău. În cazul Parcului Herăstrău există însă și un dezavantaj. În fiecare weekend, după-amiaza, cel puțin în această perioadă, parcul este foarte aglomerat, astfel că uneori se mai face și slalom.


Parcul Herăstrau are unul dintre cele mai lungi trasee Foto: Bogdan Iordache

Al doilea parc din București preferat de bucureșteni este „IOR (sectorul 3, Titan)”. Condițiile de alergare sunt foarte bune, având în vedere că nu sunt gropi, câinii comunitari sunt pe cale de dispariție, iar aleile sunt late că poți să treci cu două tiruri. Traseul principal, în jurul lacului, are o distanță de aproximativ 3 kilometri.

Am aflat tariful! Câţi euro ia Ioniţă pentru o cântare, în timp ce Viorica are COVID
Am aflat tariful! Câţi euro ia Ioniţă pentru o cântare, în timp ce Viorica are COVID
Adevărul despre cea mai cunoscută bătălie a lui Vlad Ţepeş. De ce a eşuat celebrul „Atac de noapte”
Adevărul despre cea mai cunoscută bătălie a lui Vlad Ţepeş. De ce a eşuat celebrul „Atac de noapte”
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Tuchel, inimă de aur. Antrenorul lui Chelsea a plătit operația pe cord de care avea nevoie fiul menajerei sale
Tuchel, inimă de aur. Antrenorul lui Chelsea a plătit operația pe cord de care avea nevoie fiul menajerei sale
Top 6 SUV-uri 4×4, cu un consum mic, care pot fi cumpărate cu 6.000 de euro
Top 6 SUV-uri 4×4, cu un consum mic, care pot fi cumpărate cu 6.000 de euro
Loredana Groza, luată cu ambulanţa la scurt timp după ce a participat la nunta Simonei Halep… >
Loredana Groza, luată cu ambulanţa la scurt timp după ce a participat la nunta Simonei Halep… >
Panică după nunta lui Halep. Loredana Groza, dusă de urgenţă la spital
Panică după nunta lui Halep. Loredana Groza, dusă de urgenţă la spital
Primele declarații despre STAREA Vioricăi de la Clejani! Medicul Marinescu a rupt tăcerea
Primele declarații despre STAREA Vioricăi de la Clejani! Medicul Marinescu a rupt tăcerea
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
Surpriză la IKEA România. Iată ce vor găsi clienții în magazine peste câteva zile
Surpriză la IKEA România. Iată ce vor găsi clienții în magazine peste câteva zile
Gina Pistol NU revine la Antena 1?! Smiley a dat-o de gol
Gina Pistol NU revine la Antena 1?! Smiley a dat-o de gol
Ce poreclă rușinoasă are, de fapt, Dan Petrescu. Marius Șumudică l-a dat de gol: 'Așa i se spune la Cluj!'
Ce poreclă rușinoasă are, de fapt, Dan Petrescu. Marius Șumudică l-a dat de gol: 'Așa i se spune la Cluj!'
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
Fraudă majoră în lumea criptomonedelor. Lovitura este masivă şi o mulţime de oameni şi-au pierdut banii
Fraudă majoră în lumea criptomonedelor. Lovitura este masivă şi o mulţime de oameni şi-au pierdut banii
Zodiile cele mai nocive în relații. Te distrug emoțional
Zodiile cele mai nocive în relații. Te distrug emoțional
Accident dramatic la Trofeul Câmpulung, după ce o mașină s-a răsturnat de mai multe ori. Momentul impactului, surprins în imagini
Accident dramatic la Trofeul Câmpulung, după ce o mașină s-a răsturnat de mai multe ori. Momentul impactului, surprins în imagini
Accesorii auto utile pe care le va vinde Lidl săptămâna viitoare
Accesorii auto utile pe care le va vinde Lidl săptămâna viitoare
STUDIU Ţara în care trăiesc cei mai înalţi oameni din lume. Factorii care ar putea influenţa scăderea în înălţime
STUDIU Ţara în care trăiesc cei mai înalţi oameni din lume. Factorii care ar putea influenţa scăderea în înălţime
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Dezvăluiri despre asasinarea omului de ştiinţă iranian Mohsen Fakhrizadeh: Mossadul l-a omorât de la mii de kilometri distanţă cu o precizie perfectă
Dezvăluiri despre asasinarea omului de ştiinţă iranian Mohsen Fakhrizadeh: Mossadul l-a omorât de la mii de kilometri distanţă cu o precizie perfectă
Vrei un salariu de peste 6.000 de lei? A fost oficializat examenul pentru a obţine calificarea pentru acest job. Nu este IT
Vrei un salariu de peste 6.000 de lei? A fost oficializat examenul pentru a obţine calificarea pentru acest job. Nu este IT
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Imaginile durerii din fața spitalului în care a murit Petrică Cercel. Familia și prietenii regretatului manelist l-au păzit întreaga noapte / PAPARAZZI
Imaginile durerii din fața spitalului în care a murit Petrică Cercel. Familia și prietenii regretatului manelist l-au păzit întreaga noapte / PAPARAZZI
Emma Răducanu are un IUBIT celebru! Detalii picante despre idila lor
Emma Răducanu are un IUBIT celebru! Detalii picante despre idila lor
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor