Victor Pițurcă va fi audiat de procurorii militari în mega-dosarul măștilor achiziționate pentru MApN: „Am auzit că e ceva în derulare” | EXCLUSIV

Fostul selecționer al naționalei de fotbal, Victor Pițurcă, ar urma să fie chemat pentru declarații de către procurorii militari într-un dosar în care au avut loc deja percheziții, dar și primele audieri. Surse judiciare au mărturisit în exclusivitate pentru Prosport că antrenorul va fi chestionat în legătură cu derularea unui contract de achiziție privind o cantitate însemnată de măști de către Ministerul Apărării Naționale!

În anul 2020, in perioada stării de urgență, șeful direcției medicale MAPN,  generalul D.P., s-a ocupat de ”operațiunea” de achiziționare a măștilor.

De aici începe o poveste interesantă, în care generalul D.P. i-a trasat sarcină șefului farmaciilor din cadrul Direcției Medicale MAPN, C.P., să găsească transport și fondurile necesare pentru achiționarea echipamentelor medicale, cu precădere măști întrucât MAPN nu dispunea de sumele respective.

Victor Pițurcă, audiat în secret de procurorii militari în dosarul măștilor pentru MApN

Astfel că șeful farmaciilor ar fi intrat în legătură cu italienii Riccardo și Andrea Barsanti pentru a le intermedia relația cu o firmă din China. După ce au găsit furnizor chinez prin italieni, generalii MAPN și-au dat seama că nu au fonduri suficiente, astfel, apelând la colegul lor de la CSA Steaua, Victor Pițurcă.

Prin urmare, Victor Pițurcă ar fi finanțat întreaga operațiune, firma administrată de fiul său, Alexandru Pițurcă (și anume SC PAV GREEN ENERGY SRL) fiind cea care a plătit transportul măștilor.

În acest sens, banii au fost virați de PAV GREEN ENERGY către o altă companie, ALLODIUM SA (front al forțelor aeriene din Ucraina). La rândul său, ALLODIUM SA a achitat către FA Ukraine – avionul de transport fiind din flota militară ucraineană -, dar și echipamentele medicale către firma din CHINA SICHUAN LINGTONG INTELLIGENCE ENVIRONMENTAL PROTECTION INDUSTRY CO LTD.

Ulterior echipamentele militare au fost livrate de către chinezi către firma HELIOS, deținută de Neacșu Vasile, apropiat de fostul selecționer, iar de la HELIOS au fost livrate la MApN. Întreaga ”schemă” i-a făcut pe procurorii militari să intre pe firul afacerii.

Procurorii suspectează și o infracțiune de eludare a taxelor

Astfel, ei investighează acum posibile fapte de corupție comise de către generalii MAPN, dar și fapte de evaziune fiscală. Sursele PROSPORT dezvăluie că procurorii fac referire, pe de o parte, la o sumă de 40.000 euro platită de către ALLODIUM SA către o firmă controlată de frații Barsanti, la care au fost deja efectuate percheziții. Pe de altă parte, evaziunea fiscală ar deriva din faptul că MAPN ar fi ”uitat” să plătească taxe la stat, TVA și accizele combustibilului utilizat de avionul ucrainean. Invocându-se, acum, faptul că MFP ar fi dat o hotărâre în starea de urgență ca accizele combustibilului aferent transportului produselor medicale al căror beneficiar e statul să nu fie imputate de către stat.

Ancheta nu se rezumă însă doar la aceste aspecte. Procurorii suspectează și o infracțiune de eludare a taxelor pentru că operațiunea s-a derulat printr-un intermediar – firma HELIOS DENTSERV SRL, ceea ce ar fi însemnat că beneficiarul produselor scutite să fie HELIOS DENTSERV SRL, nicidecum MAPN.

Interesant este că dosarul de la Parchetul Militar s-a disjuns la DNA, iar Victor Pițurcă urmează curând să fie audiat în această speță.

Victor Pițurcă nu este la prima interacțiune cu procurorii DNA, el fiind investigat în ceea ce privește rezilierea contractului dintre fostul selecționer al naționalei României și FRF, dar a fost și condamnat cu suspendare în Dosarul Valiza.

 

În dosar mai apar SC MASTERMIND SRL comisionar vamal, care ar fi permis descărcarea echipamentelor medicale MAPN fără plata taxelor și firma de consultanță 3B EXPERT CONSULT SRL.

Nu am fost chemat la audieri, nu este adevărat! Am auzit că e ceva în derulare, dar eu nu am făcut nimic ilegal

 

Victor Pițurcă, în exclusivitate pentru PROSPORT

Cine este Ricardo Barsanti?

Pe data de 13 ianuarie 2021, procurorii militari au efectuat descideri la mai multe firme și persoane, printre care și la Riccardo Barsanti, iar dosarul a fost ținut secret până acum. Surse judiciare ne-au declarat, de altfel, că Barsanti a fost și audiat între timp, iar miercuri, 7 septembrie 2022, a avut loc inclusiv percheziția informatică a laptopurilor ridicate de la el în timpul descinderilor.

Numele italianului Ricardo Barsanti a apărut în mai multe afaceri investigate de autoritățile din România, precum afacerea corvetelor

Interesant că în această mega-afacere, alături de Barsanti, apare un personaj mai puțin cunoscut, C.B.. Barsanti ar fi fost susținut în obținerea contractelor de către acesta din urmă, prin intermediul relațiilor deținute. C.B. este un ”om de afaceri” apropiat de generalul în rezervă SIE Adrian Isac, dar și de nașul unui influent procuror DNA și are legături de business cu fiica fostei șefe a DIICOT Giurgiu.

Alexandar Loginov, un pion important

C.B. se laudă cu o relație apropiată cu Ambasada Rusiei, pe care a cultivat-o prin intermediul lui Alexandar Loginov, fostul atașat militar (acoperire utilizată des de către serviciilie de informații militare, GRU).

Alexandar Loginov a fost atașat militar la Ambasada Rusiei la București până în perioada 2014-2018, dar a rămas în România și are relații foarte apropiate de cetățeanul român.

În contextul expulzării (19 august 2022) a unui diplomat al Ambasadei Ruse, relația acestuia ar trebuie investigată de către autoritățile române.

Publicat: 08 09. 2022, 19:31
Actualizat: 09 09. 2022, 08:28