MDRAP și MTS, acord pentru investiții de 103 de milioane de euro în infrastructura sportivă. Ce proiecte se vor realiza | FOTO

MDRAP și MTS, acord pentru investiții de 103 de milioane de euro în infrastructura sportivă. Ce proiecte se vor realiza | FOTO
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, și cel al Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, au semnat, marți, un acord prin care MDRAP va investi 103 de milioane de euro în realizarea a 52 de obiective sportive până în 2017.

Din cele 52 de obiective, 18 sunt destinate sportului de performanță, iar 34 sportului de masă.

Pentru construirea celor 18 obiective destinate sportului de perfomanță, valoarea investițiilor se va ridica la 386,09 milioane lei (85,797 milioane de euro), în timp ce pentru obiectivele sportului de masă vor fi alocați 77,437 milioane lei (17,208 milioane euro).

Pentru sportul de performanță vor fi construite sau modernizate cinci complexuri sportive, șase săli polivalente, șase bazine de natație, dintre care două de dimensiuni olimpice și patru pentru polo, dar și un patinoar artificial.

Potrivit datelor prezentate de MDRAP, de aceste investiții vor beneficia în total 3,9 milioane de cetățeni.

Ministrul DRAP, Liviu Dragnea, a declarat că în 2015 vor mai fi aprobate documentații tehnico economice pentru minimum zece obiective, acestea urmând să fie realizate de către MTS.

Bazinele de natație și de polo vor avea o capacitate maximă de 800-1.000 de locuri și vor respecta toate standardele actuale impuse de federațiile internaționale de specialitate.

Astfel, la Arad și la Focșani vor fi construite bazine noi de polo, în timp ce bazinul de polo de la Rapid va fi reabilitat, pentru acesta din urmă fiind alocați 25 de milioane de lei până în 2016 (șase milioane în acest an și 19 milioane anul viitor). Bazinul de polo de la Arad va costa 21,25 de milioane de lei, iar cel de la Focșani va avea un preț de 37,2 milioane de lei.

„Arad și Focșani sunt reședințe de județ, în timp ce reabilitarea bazinului de polo de la Rapid se impune datorită existenței secției de polo cu tradiție în campionatul național, fiind și o pepinieră pentru echipa națională”, a subliniat Dragnea.

La Brăila și Constanța vor fi construite două bazine de natație, acestea urmând să coste 35,915 milioane lei, respectiv 56 de milioane de lei. Totodată, pentru Complexul Sportiv de natație de la Otopeni, MDRAP a alocat 119,33 de milioane de lei, cea mai mare sumă urmând să fie cheltuită în acest an, respectiv 47,7 milioane de lei. Potrivit lui Dragnea, capacitatea complexului de natație de la Otopeni va fi de 3.000 de locuri.

„Complexul este prevăzut cu trei bazine competiționale, unul olimpic, unul semiolimpic și unul de sărituri de la trambulină, la care se adaugă trei bazine de antrenament și agrement. Proiectul a fost demarat în 2009, dar a fost sistat ulterior”, a mai spus Dragnea.

Complexul Național de Tenis de lângă Arena Națională va fi modernizat, aici urmând să fie construite și o sală de 3.000 de locuri, un hotel de cel puțin 80 de locuri și mai multe terenuri de joc pe diferite suprafețe, valoarea investiției fiind de 56,634 milioane lei, dintre care 10 milioane de lei vor fi alocați în 2015, iar 46,634 milioane de lei în 2016.

„La CNT sunt în prezent zece terenuri de zgură, trei «greenset» în aer liber și un teren în sală. Prin proiect se va amenaja o sală de competiție cu tribune de minimum 3.000 de locuri, o sală de antrenament cu minimum trei terenuri amenajate, o unitate de cazare de minimum 80 de locuri, sală de fitness”, a explicat Dragnea.

Stadionul național de rugby de la Arcul Triumf va fi extins, acesta urmând să dispună de 10.000 de locuri acoperite în plus față de câte sunt în prezent, în timp ce suprafeța de joc va fi schimbată. De asemenea se va monta o instalație de încălzire a gazonului și se vor construi spații de cazare pentru sportivi și vestiare. Investiția este evaluată la 86,7 milioane de lei (8 milioane în 2015, 50 de milioane în 2016 și 28,7 milioane în 2017).

În stadionul de atletism Iolanda Balaș Soter vor fi investiți 70 de milioane de lei (10 milioane în acest an, 40 de milioane în 2016 și 30 de milioane în 2017), aici urmând să fie terminată tribuna, refăcută pista de alergare, sectoarele de sărituri și aruncări, construită instalația de nocturnă, amenajată o tabelă electronică, iar în imediata vecinătate va fi realizetă o sală de atletism cu șase culoare și 2.200 de locuri.

Pentru stadionul de fotbal din Craiova vor fi alocați 214,471 de milioane de lei, dintre care 86,8 milioane în acest an și 130,671 de milioane anul viitor. „În contextul depunerii candidaturii la meciurile de la Euro-2020, este necesară realizarea pe teritoriul României a unor complexuri care să corespundă cerințelor de organizare. În perioada următoare vom organiza o conferință de presă împreună cu FRF pentru un program mai amplu și încă un număr de stadioane care vor fi reabilitate și modernizate în contextul Euro-2020, precum și un program sportiv serios pentru ca toată România să joace fotbal”, a adăugat Dragnea.

Modernizarea și extinderea Stadionului Municipal din Târgu Jiu va costa 91,458 de milioane de lei, lucrările urmând să fie finalizate în 2016. De asemenea, reabilitarea Sălii Sporturilor din Târgu Jiu va costa 11,85 milioane de lei până în 2016.

La Constanța va fi construită o nouă sală polivalentă cu o capacitate de 5.000 de locuri, suma necesară realizării acesteia fiind de 93 de milioane de lei, lucrările urmând să fie terminate în 2016.

La Sfântul Gheorghe va fi amenajată o sală de sport multifuncțională de 3.000 de locuri, lucrările urmând să coste 84,45 milioane de lei până în 2016.

De asemenea, MDRAP va finaliza până în 2016 și sala de atletism pe care a preluat-o de la Primăria Voluntari pentru care va achita 25 de milioane de lei. Aici vor putea fi organizate și alte competiții în afară de cele de atletism, precum badminton, lupte sau arte marțiale.

La Slatina, MDRAP va realiza o sală de sport multifuncțională de 3.000 de locuri pentru care va aloca 53,45 de milioane de lei până în 2016.

Reabilitarea Sălii Municipale din Alexandria de 1.400 de locuri va costa MDRAP 20,5 milioane de lei. Lucrările vor fi finalizate în 2016.

La Târgu Secuiesc, la solicitarea localnicilor, primăria a depus un proiect la MDRAP pentru construirea unui patinoar artificial, valoare investiției ce va fi finalizată în acest an fiind de 25,2 milioane de lei.

Pentru sportul de masă, în 2015 vor fi date în funcțiune 34 de obiective, dintre care 28 de săli de sport, patru bazine de înot didactice și două minicomplexuri de sport.

Sălile de sport destinate sportului de masă vor avea o capacitate între 100 și 180 de locuri pentru spectatori, pardoseală omologată pentru sporturi precum baschet, handbal, volei, dotări cu mobilier și echipamente sportive specifice, cabinete medicale, spații administrative, vestiare și grupuri sanitare, instalații de climatizare, ventilație și iluminare.

Bazinele didactice de înot vor putea deservi maximum 60 de copii în același timp, acestea urmând să aibă dimensiunile de 25×12 metri, adâncime între 1,2 și 1,8 metri, cinci culoare de înot, cabinet medical și spații administrative, instalații de clorinare a apei. Construirea celor patru bazine de înot didactice va costa 25,998 milioane lei, valoarea medie fiind de 6,499 milioane/obiectiv.

Construirea sau reabilitarea de minicomplexuri sportive presupune amenajarea unor terenuri de fotbal cu dimensiuni de 96×64 de metri, tribună acoperită pentru spectatori cu număr de 500-1.000 de locuri și cabinete medicale.

Pentru construirea celor 15 săli de sport în mediul rural, valoarea totală a investiției va fi de 51,783 milioane lei, din care în 2015 vor fi alocați 32,99 milioane lei. Valoarea medie a unei săli este de 3,452 milioane de lei.

Pentru cele 13 săli de sport din mediul urban vor fi alocați 42,909 milioane lei, dintre care 30,729 milioane lei în acest an. Valoarea medie a unei săli din mediul urban este de 3,3 milioane de lei.

Pentru construirea minicomplexului sportiv din mediul rural vor fi alocați 6,261 milioane lei, iar pentru reabilitarea celui din mediul urban au fost bugetați 3,91 de milioane de lei.

Totodată, potrivit lui Dragnea, MDRAP se va implica în construirea unui complex sportiv și cultural la Cluj-Napoca, care va fi folosit în cadrul programului „Cluj-Napoca, capitala europeană a tineretului – 2015”.

Am făcut o solicitare primarului Emil Boc, deorece Cluj-Napoca este capitală a tineretului 2015 și l-am întrebat dacă vrea ca MDRAP să sprijine acest proiect cu o investiție, urmând ca în cartierul Gheorghieni să realizăm un complex sportiv mai mare, cu bază sportivă și care va susține și activitățile de tineret. Vor avea un amfiteatru în aer liber, săli de spectacole, terenuri de tenis, baschet, volei, piste de alergare și alte sporturi specifice”, a explicat Dragnea.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz! Imagini colosale
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz!…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen