„Am învins moartea!“

26 mar 2008 330 afişări Sport Life
„Am învins moartea!“ Tony a năucit mulți adversari cu combinațiile extrem de rapide. În prezent (medalion) vrea să-și redobândească reputația din trecut
Fostul campion la box profesionist Tony „Bad Boy” Badea vrea să se reabiliteze după ce a luptat cinci ani cu drogurile şi cu alcoolul

În 2002 avea totul: femei frumoase, bani în bancă, maşină şi casă. Plus oarece faimă, croită din pumnii pe care i-a îndesat adversarilor în ring. Acum, este un nimeni. Un client al azilurilor de noapte.

Decembrie 2007. Tony Badea se scurge în noapte cu mâinile afundate în buzunare, primind în faţă biciul de gheaţă al vântului. Nu simte mai nimic, nici pe afară, nici pe dinăuntru: este plin de alcool şi de droguri. Picioarele i se împleticesc şi cade într-un şanţ, în zăpadă. Ceva mai târziu, un motociclist îi zăreşte trupul şi anunţă Jandarmeria. Crezându-l mort, ofiţerul îl abandonează pe Tony în adăpostul pentru săraci de peste drum. Acolo, în dimineaţa următoare, „Bad Boy“ se naşte a doua oară.

Munceşte la bucătărie

„Puteam să mor îngheţat. Puteam să mor cu câteva ore înainte. Era de ajuns încă un pahar sau încă o linie de cocaină. Faptul că am fost salvat înseamnă că mi s-a oferit încă o şansă”, povesteşte Tony în „Edmonton Journal”. Cum viaţa lui s-a învârtit în jurul nobilei arte până la marea rătăcire, s-a întors cu faţa spre ring. Mâine, el va reveni în box la aproape cinci ani şi jumătate de la ultima confruntare. „Misiunea mea este să creez speranţă. Vreau să le arăt şi altora că pot lupta cu demonii proprii. Fiecare merită o soartă mai bună. Eu am reuşit să înving moartea!”, crede Badea. Acum, îşi câştigă pâinea muncind în bucătăria azilului şi doarme la un centru din apropiere, special pentru cei cu probleme. Programul de reabilitare îl urmează cu sfinţenie.

Gloria i-a întunecat mintea

Rămas în Canada în 1992, Tony a avut o ascensiune rapidă la profesionişti: 13 meciuri fără înfrângere, cu 9 KO şi un titlu intercontinental IBO. În 1999, a dat lovitura: a cucerit titlul Canadei şi mai apoi centura Commonwealth la mijlocie-mică, la finele unui meci sângeros, în care adversarul său, Manny Sobral, a avut nevoie de 50 de copci şi s-a ales cu o triplă fractură la picior. Momentul de glorie i-a întunecat mintea. A renunţat la antrenorul care l-a sfătuit până atunci şi a acceptat, fără să fie pregătit, un meci la New York, pe care l-a pierdut prin decizie unanimă. Meciul următor, de la Ploieşti, cu mexicanul Gilberto Flores, s-a dorit un fel de reparaţie psihică, dar victoria – destul de neconvingătoare – nu l-a salvat. Două luni mai târziu, şi-a pus la bătaie centura Commonwealth, la Crawley (Marea Britanie), în faţa englezului Richard Williams. Bătut măr, Tony a căzut şi mai mult în propria-i neputinţă. A dispărut într-un anturaj clădit din preocupări comune: droguri şi alcool.

Luptă pentru transmiterea unui mesaj

„La un moment dat crezi că eşti invincibil. Nu eram pregătit pentru o astfel de luptă. Acum, Dumnezeu este din nou prezent în viaţa mea. Mi-am regăsit speranţa”, povesteşte „Bad Boy”, ajuns acum la 34 de ani. La prânz, trage din greu la o sală de antrenament pentru a-şi recăpăta forma sportivă. „Nu sunt acolo unde ar trebui, dar viteza, forţa şi pregătirea sunt din ce în ce mai bune. Am pierdut cinci ani din viaţă şi vreau să-mi iau revanşa. Cu fiecare pumn pe care-l dau, vreau să transmit un mesaj. Nu vreau doar să revin în vârf, ci să le arăt oamenilor că există oricând o altă opţiune”. El va boxa cu Justin Berger (Canada).

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.