3.000 de ciclişti au evadat din Bucureşti duminică

12 mai 2014 518 afişări Comentează şi tu Sport Life
3.000 de ciclişti au evadat din Bucureşti duminică 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7968/12619838/3/copyright-mihai-stetcu-110514-prima-evadare-2014-0027.jpg

Duminică 11 mai, pe binecunoscutul traseu din pădurile din nordul Capitalei, s-a desfăşurat cea de-a şasea ediţie a celui mai mare maraton de ciclism cross-country din Europa de Est, „Prima Evadare”. Ca în fiecare an au fost stabilite noi recorduri pentru competiţiile de acest gen din România: premii totale de 7.000 de euro, 2.924 de concurenţi înscrişi, 2.215 încheind cursa, cel mai mare număr de sportivi dintr-o ţară străină – 30 (Bulgaria) şi 45 participanţi la concursul foto.

Cel mai rapid concurent şi „primul evadat” ce a parcurs traseul de 55 de kilometri dintre Bucureşti şi Snagov a fost ca şi anul trecut, Lucian Logigan de la clubul Ideal Geiger Team, care s-a impus la sprint în faţa lui Marius Petrache. A fost o cursă rapidă şi disputată, cu multe atacuri şi regrupări în prima parte. Alexandru Stancu (Bike Expert) a încercat o evadare în prima zonă de teren plat, dar a fost prins în scurt timp de plutonul cicliştilor de performanţă. Logigan a accelerat la jumătatea cursei şi a rezistat în frunte până la final, fiind sprijinit şi de echipa sa, coechipierul său, Attila Madaras, terminând pe locul al treilea. Bucuros ca şi-a apărat cu succes titlul, Logigan a apreciat că tactica folosită şi în cursele pe şosea a dat rezultate, echipa sa antrenându-se special pentru această competiţie în ultima săptămână.

La feminin, Irina Dumitru (Bike Xpert Racing Team),  a terminat cu 7 secunde înaintea lui Emese Fodor (Kross Romania Team), pe pozitia a treia clasându-se Alexandra Lazăr (NoMad Merida CST). Au mai fost premiate următoarele categorii: ciclocros, masculin (15-19 ani, 20-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani şi plus 50), biciclete tandem, companie, familie şi cuplu.

La competiţie au luat parte şi campionii Bulgariei de mountain bike la masculin şi feminin. Cea din urmă, Aneliya Karagyozyan, clasându-se pe locul 5, a declarat că „faţă de anul trecut au existat şi zone cu noroi. Pentru a le depăşi a fost nevoie de tehnică şi forţă. Am revenit împreună cu echipa mea şi cu mulţi prieteni. Ne-am distrat şi ne vom întoarce cu plăcere şi în anii următori”, iar la categoria de vârstă 20-29 ani Vasil Vasilev a urcat pe treapta cea mai de sus.

Şi campionul Lucian Logigan a recunoscut că a căzut de două ori pe parcursul cursei. „Aceste zone mai dificile n-au făcut decât să condimenteze şi mai mult competiţia”, a fost de părere organizatorul competiţiei, Daniel Sărdan. 

A fost o plăcere să iau parte la un eveniment foarte bine organizat, alături de atât de mulţi oameni care au această pasiune, mersul pe bicicletă”, a spus CEO Raiffeisen Bank – Steven van Groningen. Alături de acesta, printre participanţii acestei ediţii s-au aflat ambasadorul Belgiei – Philippe Beke, directorul ProFM – Marius Dobre, jurnaliştii Lucian Mîndruţă şi Robert Turcescu şi solistul trupei Cargo – Adrian Igrişan. Iar autorul proiectului fotografic „Bucureştiul Optimist”, Cristian Vasile (Igu), îi va premia pe câştigătorii concursului de fotografie.

Câteva cifre interesante ale ediţiei: numărul fetelor înscrise – 308, numărul sportivilor legitimaţi - 30, numărul fotografilor – 70, cel mai vârstnic participant – 69 ani, cel mai tânăr – 6 ani, numărul copiilor sub 15 ani – 70, numărul companiilor înscrise – 22, având 268 de reprezentanţi, numărul voluntarilor – 200, 4 zile – destinate ridicării pachetelor de concurs, 7 – televiziuni, 30 premianţi la tombola concurenţilor şi a voluntarilor. Au fost prezenţi sportivi din 29 de ţări.

Cercetaşii României au administrat un punct de alimentare, Clubul de offroad Corb44 a ajutat si în alte puncte unde era nevoie de intervenţia lor pentru ajutarea concurenţilor pe traseu, iar elevii de la şcolile din localităţile prin care a trecut plutonul au încurajat sportivii alaturi de famiile si prietenii acestora.

Fiecare concurent care a ajuns la sosire a primit câte o medalie, un tricou, o diplomă de Finisher şi o porţie de paste sau orez. De asemenea primii 500 de concurenţi clasaţi au intrat şi în posesia a câte unei medalii din metal. În plus, cei aflaţi pe primele 100 de locuri au primit şi câte un tricou galben. Pe traseu şi la final au existat puncte de alimentare de prim ajutor de masaj şi de service. 

Împreună cu partenerii i-Rewind, organizatorii au oferit concurenţilor câte o aplicaţie prin care este creat un scurt film cu fiecare participant, care poate fi descărcat şi distribuit pe reţelele sociale. În premieră, participanţii au primit prin SMS informări şi timpul final la sosire.

Cei care au mers la recunoaşterea traseului au putut profita de aplicaţia IZI.travel – GPS guide, un ghid audio oferit de Fundaţia Snagov ce prezintă detalii despre despre obiectivele istorice, turistice şi naturale din zonă şi despre traseu (repere, viraje, recomandări etc.).

„Prima Evadare” îşi propune să promoveze un stil de viaţă sănătos, dorind să atragă atenţia asupra posibilităţii de a face mişcare pe traseele din pădurile aflate în nordul Capitalei şi să accentueze importanţa curăţirii şi ecologizării lacurilor şi lizierelor de pădure. „Prima Evadare” este un concurs prietenos de ciclism cross-country, care deschide sezonul maratoanelor de ciclism montan din România, printr-un traseu uşor, fără diferenţe de nivel, cu plecarea de la Academia de Poliţie din Bucureşti şi punctul de sosire la Snagov. Competiţia se desfăşoară pe drumuri de ţară, pe o distanţă de aproximativ 55 km. Întreaga distanţă de concurs este marcată şi prevăzută cu 13 puncte de control şi 4 zone de alimentare. Traseul a fost asistat de Poliţie şi Salvare şi a fost patrulat de oficialii competiţiei, de echipe de fotografi şi de cameramani. Concurenţii au fost urmăriţi şi filmaţi cu două elicoptere.

Evenimentul a fost organizat de Clubul NoMad Multisport şi s-a bucurat de parteneri entuziaşti precum Red Bull, BCR, Merida, CST, Skoda, Ciuc, Veloteca, Rexona, Voslauer şi High5, iar partener media a fost Pro FM.

S-au implicat şi primăriile din Otopeni, Bucureşti, Tunari, Moara Vlăsiei, Baloteşti şi Snagov. Ele au şi curăţat de deşeuri zonele adiacente traseului. Mulţumim Poliţiei şi Jandarmeriei române, care s-au mobilizat pentru al şaselea an consecutiv cu scopul de a asigura alături de voluntari siguranţa competitorilor de la „Prima Evadare” în zonele de traversare a drumurilor.

Pentru detalii suplimentare puteţi accesa www.primaevadare.ro. Pentru fotografii şi video puteţi accesa paginile: http://primaevadare.ro/comunicat-de-presa/ şi http://youtube.com/primaevadare   

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.