Zarurile sunt aruncate? Reuters: "Catalonia îşi proclamă luni independenţa". Preşedintele Barcelonei: Vom discuta dacă mai rămânem în campionatul Spaniei. Sugestiile ministrului catalan al sportului: Anglia, Franţa, Italia

4 oct 2017 12679 afişări Comentează şi tu Special
Zarurile sunt aruncate? Reuters: "Catalonia îşi proclamă luni independenţa". Preşedintele Barcelonei: Vom discuta dacă mai rămânem în campionatul Spaniei. Sugestiile ministrului catalan al sportului: Anglia, Franţa, Italia

Catalonia îşi va proclama luni, 9 octombrie 2017, independenţa faţă de Spania, au declarat pentru agenţia Reuters surse din guvernul regional catalan, moment din care drumul celebrelor FC Barcelona şi Espanyol pare să se despartă definitiv de La Liga.

Partidele secesioniste din parlamentul regional vor dezbate şi vota luni proclamaţia de independenţă faţă de Spania, a mai adăugat sursa citată de Reuters, după ce, duminica trecută, în cadrul unui referendum neconstituţional, marcat de violenţe între forţele poliţieneşti trimise de Madrid şi cetăţenii Cataloniei, 90% din participanţi au ales desprinderea de Spania. Referendumul n-a fost recunoscut nici de guvernul de la Madrid, nici de restul lumii şi nici n-a adus la urne peste 50% din alegători, dar asta nu i-a împiedicat pe politicienii secesionişti să meargă înainte.

Ministrul sportului din Catalonia: "Vor avea de ales între campionatul Cataloniei şi o ligă din străinătate"

Dincolo de nenumăratele implicaţii sociale, politice şi economice ale acestei incredibile rupturi în interiorul statului spaniol, mutarea va avea şi consecinţe sportive, dacă va fi dusă până la capăt. Cu numai o zi înainte ca Reuters să dea publicităţii această ştire – aşteptată, totuşi, de specialiştii din întreaga Europă –, preşedintele echipei FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, a confirmat că, imediat după proclamarea independenţei, conducerea clubului se va întruni pentru a discuta perspectiva plecării din campionatul Spaniei. Mai mult decât atât, ministrul catalan al sportului a confirmat şi el varianta, oferind alternative pentru FC Barcelona şi Espanyol.

Gerald Figueras, ministrul sportului din Catalonia, s-a exprimat deja, citat de goal.com, că „echipele de elită vor avea de ales între campionatul Cataloniei şi o ligă din străinătate. În cazul proclamării independenţei, echipele catalane din La Liga, Barcelona, Espanyol şi Girona, vor decide fiecare unde vor să joace: în campionatul Spaniei sau în ţări vecine precum Italia, Franţa sau Anglia“. Acesta a dat exemplul echipei AS Monaco, prezenţă în Franţa, sau a echipei Swansea, din Ţara Galilor, care joacă în Anglia. „Nu cred că UEFA are ceva împotrivă dacă vede alte cluburi jucând în ligi diferite de cea a propriei ţări“.

Bartomeu: "Vom vedea care e cea mai bună soluţie"

În mod explicit, acest pas a fost făcut şi de Bartomeu, preşedintele de la FC Barcelona: „Această situaţie nu a existat până acum. Dar în legătură cu lucrurile care se pot întâmpla în viitor, asta se va discuta în comitetul director. Trebuie să analizăm cu calm. Dacă vom analiza problema cu atenţie, sigur că vom găsi cea mai bună soluţie. Dar, dacă aceasta (n.r. – independenţa) se va petrece, comitetul director va vedea ce e de făcut“.

Dacă informaţiile date de Reuters sunt corecte şi Catalonia îşi proclamă independenţa, pentru FC Barcelona va fi foarte greu să mai rămână în La Liga. Tehnic vorbind, dacă provincia reuşeşte să se rupă de ţara-mamă, va deveni o altă entitate statală, iar FC Barcelona va trebui să ceară aprobarea Madridului pentru a intra în campionatul unei ţări străine. Preşedintele Ligii Spaniole de Fotbal a declarat deja, răspicat, că dacă se produce ruptura Cataloniei de restul ţării, FC Barcelona va fi exclusă. În acelaşi timp, chiar prezenţa fizică a echipei la meciurile din deplasare va deveni foarte riscantă, fiind aşteptate gesturi de o adversitate extremă faţă de jucătorii catalani. Deja fotbaliştii Barcelonei sunt huiduiţi şi jigniţi de suporterii din celelalte provincii spaniole.

În acelaşi timp, plecarea Barcelonei va face să dispară „El Clasico“ Real – Barca, evenimentul sportiv cel mai urmărit de pe planetă. Ruptura va duce şi la scăderea interesului pentru campionatul spaniol, precum şi la scăderea valorii acestuia. E de aşteptat ca şi sumele din drepturile TV să se reducă în mod similar.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.