„Eu când vreau să mă calific, mă calific”. Țara cu cele mai multe terenuri de golf pe cap de locuitor și cu ași la „The Strongest Man” a oferit surpriza din preliminarii. Povestea Islandei, echipa la care jucau în ’96 cei doi Gudjohnsen: tatăl și fiul!

  • Publicat:
  • Actualizat:

Islanda este marea supriză a preliminariilor pentru Campionatul European din Franța. Naționala antrenată de Lars Lagerback și Heimir Hallgrimsson a scris istorie, fiind pentru prima dată când accede la un turneu final major. În plus, Islanda este cea mai mică țară care va participa la un turneu final al unui Campionat European. România păstrează șanse mari pentru calificare, situându-se pe locul secund în Grupa F, cu două runde înainte de final.

  • ProSport vă prezintă câteva dintre coordonatele care au transformat Islanda într-o adevărată forță în fotbalul european, iar trăsăturile de personalitate ale actorilor implicați în marele succes pot deveni surse de inspirație și pentru cei implicați în soarta reprezentativei conduse de Anghel Iordănescu.
  • Islanda s-a calificat la Euro 2016, cu două etape înainte de finalul meciurilor din preliminarii, fiind a treia echipă deja calificată după Anglia și Cehia.

La sfârșitul anului 2008, cele mai tari bănci islandeze au fost îngropate din cauza crizei financiare. Islanda a fost singura țară care a lăsat băncile să intre în faliment, dar după doi ani de suferință, economia se relansa pe niște baze foarte solide.
Când a început criza în Statele Unite și băncile islandeze au început să se clatine, totul culminând cu falimentul Lehman Brothers, a devenit clar că nu vor rezista. Când ele nu și-au mai putut onora plățile, guvernul a ezitat să contribuie cu bani, dar mințile luminate din Islanda au lucrat fără cusur la un plan de redresare. Punerea în mișcare a noului sistem a generat și mai mulți bani spre sport, și nu numai spre handbal, baschet și golf, ci spre fotbal.

DE UNDE A ÎNCEPUT TOTUL. Echipă bazată pe generația din 2011

Noua generație propusă de fotbalul islandez în 2011, care a reprezentat țara nordică la Europeanul Under 21,a dus Islanda și la Campionatul European de anul viitor, din Franța. Atunci, Gylfi Sigurdsson, Kolbeinn Sighthorsson, Aron Gunnarsson sau Alfred Finnbogasson anunțau deja că Islanda poate furniza o generație senzațională fotbalului mondial.

Trei ani mai târziu, promisiunea s-a împlinit. Cu trei victorii în trei meciuri în grupa preliminară pentru Euro 2016 și fără gol primit, Islanda se anunța devine o certitudine pentru turneul din Franța. Pentru că echipa lui Lars Lagerback  a strâns șase succese într-o grupă din care mai fac parte Olanda, Turcia și Cehia, trei formații cotate inițial peste selecționata nordică. Două din cele șase victorii au fost obținute chiar contra reprezezentativei Olandei: 2-0 în Islanda și 1-0- pe Amsterdam Arena! Cu două etape înainte de finalul preliminariilor, Islanda ocupă primul loc într-o grupă a morții, în care islandezii au acumulat un bagaj de 19 puncte, devenind Reprezentativa a treia țară calificată la CE, după colega de grupă, Cehia, și naționala Angliei. Iar parcursul senzațional a fost repurtat și un stil de joc plăcut, cu o bună posesie și cu o defensivă aproape impenetrabilă.


ÎL MAI ȘTIȚI PE LARS LAGERBACK?

Omul care a asamblat naționala Islandei e binecunoscut iubitorilor fotbalului. În urmă cu peste un deceniu, naționala Suediei surprindea cu un cuplu de antrenori principali pe bancă! Ironiile fine privind luarea deciziilor nu le-a deranjat niciun fir din barbă lui Lagerback și Soderberg și cei doi și-au văzut liniștiți de următorii pași ai evoluției lor. În 2004, actualul antrenor, Lars Lagerback, alături de Tommy Soderberg (67 de ani), a ajuns cu naționala Suediei până în sferturile de finală ale Campionatului European câștigat de Grecia, unde a pierdut contra adversarei din aceste preliminarii, Olanda. În același an, Soderberg părăsea prima reprezentativă a Suediei pentru a deveni antrenorul echipei U21.  După plecarea lui Soderberg, în 2006, Lagerback l-a luat drept secund pe Roland Andersson (65 de ani).

Un alt capitol prin care Lagerback s-a impus a fost nucleul echipei. Formația se bazează pe jucători aflați la maturitate, iar media de vârstă a lotului în ultimul meci din preliminarii, a fost de 28,7 ani. Căpitanul islandezilor, Aron Gunnarson, declara după egalul cu Kazakhstan: „Este de necrezut, sunt șocat! Când am început să joc fotbal, nu am visat că acest lucru se poate întâmpla”

 Cei mai scumpi jucători din lotul lui Lars Lagerback

  •  Ragnar Sigurdsson – Cotat la 5 milioane de euro
  •  Aron Gunnarsson – Căpitanul naționalei este cotat la 3 milioane de euro.
  •  Gyifi Sigurdsson – Cel mai scump jucător din lotul islandez joacă la Swansea și este cotat la 11 milioane de euro.
  • Birkir Bjarnasson –  Joacă la Basel, cota lui este de 2.000.000 de euro.
  • Alfred Finnbogason – Este jucătorul grecilor de la Olympiacos, fiind cotat la 4 miloane de euro.
  • Rurik Gislason – În vârstă de 27 de ani, joacă la Nurnberg  și este cotat la 1,25 milioane de euro.
  • Johan Berg Gudmundsson – Un tânăr de 24 de ani, care joacă în Championship, la Bolton Wanderers. Cota lui de piață este de 2 milioane de euro.
  • Kolbeinn Sighthorsson – Fostul jucător de la Ajax Amsterdam joacă în prezent la FC Nantes, fiind cotat la 3,5 milioane de euro

! Naționala Islandei a intrat în istorie în aprilie 1996, când Eidur Gudjohnsen a evoluat alături de tatăl său, Arnor, în echipa islandeză, fiind pentru prima dată când un cuplu „tată-fiu” a evoluat în același timp pentru o națională


Cei mai selecționați jucători din istoria nordicilor

  • 1. Runar Kristinsson 104 selecții
  • 2. Hermann Hreidarsson 89
  • 3. Guodni Bergsson și Eidur Gudjohnsen, ambii 80

Cei mai buni marcatori din istoria naționalei antrenate de Lars Lagerback

  • 1. Eidur Gudjohnsen 25 de goluri
  • 2. Kolbeinn Sightorsson 17
  • 3. Rikhardour Jonsson 17 

Campionatul islandez de fotbal este format din 12 echipe. După 18 meciuri jucate, clasamentul e condus de FH Hafnarfjordur, care a înregistrat 13 victorii, 3 egaluri și 2 înfrângeri. Hafnarfjordur a acumulat 42 de puncte, cu șase mai multe decât ocupanta locului 2, Breidablik. Cei mai buni marcatori din campionat sunt: Gary Martin, Alti Vidar Bjornsson și Vidar Orn Kjartansson, fiecare cu câte 13 goluri. KR Reykjavik este cea mai titrată echipă din istoria campionatului islandez, cu 26 de trofee de campioni, 14 cupe și 3 SuperCupe.

Islanda este o țară insulară nordică, aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic, are o populație de 325.671 de locuitori, pe o suprafață de 103.000 km². Sportul constituie o parte importantă a culturii islandeze, populația fiind în general activă. Principalul sport tradițional din Islanda se numește Glima și este o formă de lupte cu origini medievale.
 


Handbalul este denumit sport național

Fotbalul, handbalul, atletismul sau baschetul sunt cele mai populare sporturi printre islandezi. Handbalul este adesea numit ca sport național, echipa masculină a Islandei (Palmarsson, foto)  fiind clasată în primele 12 echipe din lume. Echipa națională de handbal a Islandei a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de vară din 2008

Echipa de baschet din Islanda s-a calificat pentru prima oară în istorie la EuroBasket 2015.

Islanda are condiții excelente pentru practicarea schiului, pescuitului, snowboardingului, cățăratului pe gheață și pe stâncă, deși alpinismul și drumețiile sunt preferate de publicul larg. Islanda este și o destinație de anvergură mondială pentru schi alpin și schi Telemark, Peninsula Troll din Islanda de Nord fiind centrul principal al acestor activități.

Deși mediul este de regulă nepotrivit golfului, există numeroase terenuri pe insulă, Islanda deținând recordul pentru cele mai multe terenuri de golf pe cap de locuitor, cu aproximativ 5.000 de locuitori pentru fiecare teren de golf. Islanda găzduiește frecvent un turneu internațional denumit Arctic Open. Islandezii au câștigat cele mai multe concursuri de „Cel mai Puternic Om din Lume”, cu câte patru titluri obținute de Magns Ver Magnusson și Jon Pall Sigmarsson

Înotul este foarte popular ca sport practicat în viața de zi cu zi. Există numeroase piscine în aer liber, iar cursurile de înot sunt obligatorii în programa națională de educație fizică. Călăria, istoric cel mai des utilizat mijloc de transport pe insulă, este practicată și astăzi de numeroși islandezi. Cea mai veche asociație sportivă din Islanda este Asociația de Tir Reykjavík, înființată în 1867. Tirul a devenit foarte popular în secolul al XIX-lea, cu încurajarea politicienilor și naționaliștilor care cereau independența Islandei. Și astăzi, tirul rămâne un sport practicat în timpul liber.  Pe lângă toate aceste sporturi, Islanda pare ca va face o figură bună și la Campionatul European de anul viitor, după surprizele pe care le-a furnizat deja în grupa de calificare.

Articol scris de ANDREI PAL
 

 

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…