Tulburătoarea poveste de viaţă a "Pianistului". Cum a reuşit micuţul Miralem Pjanic să-şi scape familia din sângerosul război bosniac: „Eram într-un real pericol, fotbalul nu mai conta atunci!”

23 oct 2018 3273 afişări Special
Tulburătoarea poveste de viaţă a "Pianistului". Cum a reuşit micuţul Miralem Pjanic să-şi scape familia din sângerosul război bosniac: „Eram într-un real pericol, fotbalul nu mai conta atunci!”

Perceput drept unul dintre cei mai buni mijlocaşi centrali din fotbalul actual şi un jucător cheie al lui Juventus, Miralem Pjanic (28 de ani) nu a avut deloc o copilărie uşoară, lucru mărturisit chiar de el, acesta scăpând pe ultima sută de metri din sângerosul război bosniac care a avut loc la începutul anilor 90’ şi care s-a soldat cu peste 100.000 de persoane ucise.

Într-un interviu acordat The Guardian, cel supranumit „Pianistul” a rememorat perioada critică din fosta Iugoslavie şi a dezvăluit cum lacrimile sale l-au ajutat pe el şi pe familia sa să plece din ţară şi să ducă un trai liniştit. Spre deosebire de majoritatea conaţionalilor, familia lui Miralem avea un as în mânecă – tatăl lui Pjanic, Fahrudin, era fotbalist în liga a treia iugoslavă, la FK Drina Zvornik, iar câţiva prieteni din Luxemburg i-au obţinut un contract la o micuţă formaţie semi-profesionistă din sud-vestul ţării, Schifflange.

Chiar şi aşa, aceştia aveau nevoie de acordul celor de la Zvornik şi de actele necesare pentru a putea părăsi ţara. După două încercări ratate ale lui Fahrudin de a-i convinge pe oficialii clubului să-l lase să plece, a venit rândul soţiei, Fatima, să meargă la sediul echipei, luându-l alături de ea şi pe Miralem, care a avut un rol crucial în acest demers.

"Mama voia neapărat să plecăm, însă clubul refuza în continuare. Apoi am început să plâng. I-am deranjat atât de mult pe cei din club cu asta încât au spus «OK, voi face asta doar pentru cel mic»”, a spus Pjanic, potrivit sursei citate.

  • 101 partide a acumulat „Pianistul” la Juventus, reuşind 18 goluri şi 29 de pase decisive
  • 83 de prezenţe şi 11 goluri a bifat Miralem în echipa naţională a Bosniei şi Herţegovinei

În cele din urmă, visul familiei Pjanic s-a împlinit şi au reuşit să evite războiul bosniac din intervalul 1992-1995, stabilindu-se în Luxemburg, unde părinţii lui Miralem au muncit din greu să-i ofere un trai decent: "Au luat-o de la zero şi au reuşit să formeze o familie incredibilă, cu toţii împreună după 27 de ani aici. Este un lucru formidabil! Ei locuiesc şi în prezent în Luxemburg, alături de sora şi fratele meu, şi o duc foarte bine. Părinţii mei îmi sunt un exemplu pentru ce au reuşit să facă din nimicul avut iniţial", a declarat mijlocaşul.

Actualul internaţional bosniac a moştenit pasiunea pentru fotbal de la tatăl său şi şi-a început cariera de jucător chiar la juniorii lui Schifflange, formaţie pentru care a evoluat şi Fahrudin. Totuşi, cariera lui Miralem a avut o ascensiune fulminantă, acesta făcându-se remarcat la Olympique Lyon, AS Roma şi, în prezent, la Juventus, unde este titular incontenstabil.

"Tata era mijlocaş, la fel ca mine, şi era chiar bun. Când am început să mai cresc, mi-am dat seama că ştie să joace. Nu a avut la fel de multe condiţii ca mine să crească şi să aibă o carieră de succes, însă a făcut şi el ce i-a stat în putinţă. Până la urmă, obiectivul său principal era să părăsească o ţară în care familia sa era într-un real pericol. Fotbalul nu mai conta atunci", a mai spus Pjanic.

Ajuns în prezent, Pjanic se află în faţa unui meci foarte important pentru „Bătrâna Doamnă”, mijlocaşul bosniac fiind anunţat titular în echipa lui Massimiliano Allegri pentru diseară, pe Old Trafford, contra lui Manchester United, în runda cu numărul trei din grupa H a Ligii Campionilor.

  • 4 trofee are în palmares Pjanic: două titluri în Serie A şi două Cupe ale Italiei, toate cu Juventus

Articol scris de Alexandru STĂNILĂ

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.