Studentul care a sesizat că teza sa de master are titlul similar cu lucrarea lui Copos: "Profesorul Brezeanu spune că teza mea a fost modestă. Ştiţi ce notă mi-a dat? 10!". Interviu cu Brezeanu: "Copos a citat, e onest, nu ca Ponta, plagiator"

8 apr 2015 7635 afişări Special
Studentul care a sesizat că teza sa de master are titlul similar cu lucrarea lui Copos: "Profesorul Brezeanu spune că teza mea a fost modestă. Ştiţi ce notă mi-a dat? 10!". Interviu cu Brezeanu: "Copos a citat, e onest, nu ca Ponta, plagiator"

UPDATE 18:33 Cătălin Parfene, fostul jurnalist ProSport care a descoperit că titlul lucrării lui Copos este similar celui al tezei lui de doctorat din 2005, a mers la Biblioteca Naţională pentru a verifica textul cărţii fostului finanţator de la Rapid. La ieşire, Parfene a declarat pentru ProSport: "Am trei lucruri de spus. Am văzut în interviul din ProSport (n.red. - interviul poate fi citit mai jos) că Brezeanu spune că nu are un exemplar al tezei mele de master. Orice conducător de teză de licenţa, master sau doctorat deţine un exemplar din teza respectivă.

Al doilea lucru: el spune în interviu că lucrarea mea e mai modestă. Pe lucrarea asta modestă, ştiţi ce notă mi-a dat domnul Brezeanu acum 10 ani? Nota 10!

Trei: am răsfoit cartea lui Copos. Teza mea de master nu apare nicăieri, nici în bibliografia lucrării lui Copos, şi nici în prefaţa scrisă de acelaşi Stelian Brezeanu. Prefaţa trebuie să conţină toate titlurile cre au o temă apropiată lucrării respective. M-am uitat pe lucrarea lui Copos în paralel cu teza mea de master. Am remarcat că în foarte multe pasaje din lucrarea lui Copos există fix aceeaşi ordine a ideilor mele din teza de master. Ce este schimbat în această înşiruire este topica frazelor şi faptul că George Copos se foloseşte de sinonime".

Cătălin Tolontan, redactorul şef de la Gazeta Sporturilor, exemplifică pe blogul său asemănările dintre lucrarea lui Copos şi teza lui Parfene:

„Totuşi prima sa soţie a fost o catolică Margareta, fiica unui voievod al Transilvaniei, Ladislau de Losonczi (1376-1391) sau Stibor de Stiborita (1395-1401, 1410-1414), acesta din urmă un nobil polon” – Parfene

„Prima soţie a lui Alexandru cel bun, Margareta, pare să fie fiica unui voievod ardelean, Ladislau de Losonczi, sau a lui Stibor de Siboritza, se pare un nobil polon” – Copos

”Documentul, un hrisov domnesc din 1492, rezumă un veritabil program politico-cultural al domnilor români” – Parfene

”Actul domnesc se constituie într-un veritabil program politic şi cultural al principilor români medievali” – Copos


UPDATE 17:45 Contactat de ProSport, Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie, neagă că a aprobat lucrarea lui Copos, aşa cum susţine profesorul doctor Stelian Brezeanu: "Nu aveam cum să fiu de acord. Ori s-a exprimat dânsul greşit, ori au înţeles greşit ziariştii. Lucrarea nici nu a ajuns la mine, nu e specializarea mea. Nu văd de ce aş fi fost de acord. Domnul profesor, unul dintre cei mai mari bizantinologi ai noştri, a depus o cerere la noi la secretariat prin care cerea să adeverim că este profesor emerit al facultăţii şi că poate coordona lucrări. Nu mai ştiu când a depus cererea, cred că anul trecut, prin toamnă. O să verific după Paşte. La noi nu a venit lucrarea, nu e nevoie de acordul nostru ca lucrarea să fie tipărit. O să facem nişte verificări, facultatea e la mijloc. Trebuie să lămurim lucrurile. E vorba despre un fost student şi despre un fost profesor de la noi. Nu ştie nimeni ce conţine lucrarea, nu a văzut-o nimeni. Nu ne-a cerut nimeni până acum părerea despre cărţile care apar în puşcării".


Pentru a da de profesorul doctor Stelian Brezeanu, un bizantolog renumit, e nevoie să pui în mişcare un mecanism pe care nu l-ai activa, să spunem, în cazul unui important om de stat. Fostul şef de catedră la Facultatea de Istorie e pensionat de câţiva ani şi are puţini prieteni. Foştii colegi îl caracterizează drept o persoană “dificilă”, însă la telefon profesorul răspunde volubil. Brezeanu nu este acuzat direct de nimic, însă fostul său student, Cătălin Parfene, spune că profesorul pensionat a supravegheat o teză de masterat realizată de el în 2005, cu un titlul identic cu cel al lucrării lui George Copos. Întrebările sunt fireşti. Cornel Dinu spune că nu-l vede capabil pe fostul finanţator de la Rapid să realizeze o lucrare ştiinţifică despre alianţele principilor români de acum mai bine de jumătate de mileniu. Ce răspunde însă Brezeanu? Neagă categoric varianta plagiatului, însă nu exclude total teoria că George Copos a fost ajutat din exterior.  

Domnule Brezeanu?
Staţi! Cine sunteţi? Nu vă aud prea bine...

Vă sun de la ProSport...
Domnule, nu vă aud. Mi-e imposibil să vă aud.

(După două minute de încercări nereuşite, profesorul Brezeanu aude întrebările) V-am sunat pentru că numele dumneavoastră apare în media din România legat de lucrarea ştiinţifică a lui George Copos.
Mie mi s-a cerut să dau o opinie şi am citit-o.

Aţi citit-o…
Sigur că da. Altfel cum puteam să fac treaba asta? M-am pronunţat asupra literaturii ştiinţifice pe care a folosit-o. El a folosit Prodan, Pascu, lucrări legate de zona asta…deci…Giurescu, Iorga. Ăăăăăă…eu am condus şi doctorate, slavă Domnului, zeci de teze de doctorat. Vreo 17. Exigenţele n-au fost la fel. Una e să fi parcurs istoria, să fi făcut masterate, alta este să munceşti ani la o teză şi alta să lucreze la lucrare. Nu era vorba de o teză de doctorat. Era o lucrare, să zicem aşa, de absolvent al unei facultăţi. Poate şi de master, depinde.


Fost ministru de externe, Adrian Cioroianu e decanul Facultăţii de Istorie de la Universitatea Bucureşti

"Adrian Cioroianu a fost de acord cu lucrarea domnului Copos"

Deci lucrarea…
Deci două lucrări pe care decanul meu, Adrian Cioroianu, le-a văzut şi totul a fost ok. El a fost de acord cu asta.

Cine v-a pus în contact cu domnul Copos?
(Tace şi apoi oftează, dă senzaţia că se gândeşte)…

Domnul Cioroianu, cumva?
Nu, nu, nu. Adrian mi-a fost mie student. Adrian a aprobat-o ca decan (n.red. – Cioroianu este decanul Facultăţii de Istorie), eu sunt profesor consultant.

El a aprobat lucrarea asta ştiinţifică?
Nu, nu, nu. A aprobat pentru că ăia cereau...

De la penitenciar?
Nu ştiu. De la tribunal, cei de la închisoarea lui, cereau ca instituţia să aprobe. Evident, a făcut-o Adrian Cioroianu.

 


George Copos, pe vremea când nu cunoscuse gratiile închisorii.

În ce sens a aprobat-o? Explicaţi-mi mecanismul.
El e decan, e profesor doctor, l-aţi văzut la televizor în fiecare zi, slavă Domnului. A aprobat că o instituţie a noastră e de acord cu avizul favorabil pe care i l-am dat eu.

Aţi fost supervizat de domnul Cioroianu…
Eu mi-am dat acordul ca să fie tipărită. Încă o dată. E o lucrare onestă, cu literatură ştiinţifică medie, peste medie chiar. Să ştiţi că uneori studenţii aduc lucrări sub nivelul acesteia. Am şi pus în prefaţă meritele, să zicem aşa.

Care sunt meritele?
Eu, aşa...ăăăăă...evident că nu l-am văzut pe George Copos. Nu-l cunosc, în afară de faptul că-l vedeam acum 5, 10 ani de zile pe stadion.

Sunteţi microbist?
Nu. N-am nicio treabă. Cândva, în tinereţe, am ţinut cu Petrolul Ploieşti, fiind dâmboviţean, prahovean. Aşa! Deci, cealaltă lucrare a lui Copos e chiar mai bună. El a citit Nicolae Ganea, Alianţe matrimoniale cu principii... A făcut o chestie onestă. Eu am fost, să zicem, impresionat cumva. Omului îi merge mintea. Nu-mi plac multe lucruri la el, dar...

"Copos a scris cum le tăiau gâtul hoţilor în Evul Mediu. Poate a învăţat ceva"

Ce nu vă place la el?
Multe nu-mi plac mie. În general, nu-mi plac proaspăţii îmbogăţiţi. Nu-mi plac nici oamenii care încalcă principiile morale. A abordat acolo (n.red. – în lucrarea “Tăşnadul medieval”, Copos scrie despre istoria comunei sale natale), pentru comunitatea lui, satul lui, şi problemele juridice. Acolo, a băgat şi cum le tăiau gâtul ălora care furau în Evul Mediu. Poate a învăţat ceva din toată chestia asta.

V-am sunat pentru că un fost student de-al dumneavoastră, Cătălin Parfene...
Cum îl cheamă?

Cătălin Parfene. A terminat în 2005.
Ăăăăă, parcă îmi amintesc, vag. Dar dacă mi-a fost student, mi-a fost student. Ziceţi!

El susţine că lucrarea lui Copos are un titlul similar cu teza lui de masterat, supravegheată tot de dumneavoastră...
Staţi să ne înţelegem! Eu am la master 15 oameni. Atunci, eu văd lucrările lor. Cred că îmi amintesc de o lucrare că a existat, dar nu-mi mai amintesc studentul. Dacă reţin bine, lucrarea era puţin mai modestă. În sensul că era mai tehnică. Ăsta (n.red. - Copos) o făcea după Nicolae Ganea.

Lucrarea lui se numea Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI, cu îndumător Stelian Brezeanu.
Înseamnă că a fost...Am într-un an, cum v-am spus, nu chiar 15, dar 10 studenţi am. Dacă ţin eu minte, titlul lui nu era identic. Acolo era relaţia politică, alianţe matrimoniale reprezintă altceva.  El, consultând din Ganea şi Dinu Giurescu, ultima lui carte din 2001, din Brătianu, a băgat foarte multă politică.

Politica matrimonială...
Vedeţi!? Politica externă şi funcţia alianţelor matrimoniale ale Principatelor Române cu vecinii din spaţiul ăsta ortodox.

Cum ar fi putut George Copos să intre în posesia tezei de masterat a studentului Parfene?
Cine anume?

George Copos...
Nu, nu, nu. Staţi. Dacă un alt coleg face aceeaşi temă cu dumneavoastră şi are aceeaşi literatură... Sigur, nu trebuie să fie identice, dar în substanţă sunt asemănătoare. Una are accent pe politică. Da, îmi aduc aminte. Eu i-am reproşat (n. red. – lui Parfene sau lui Copos, nu se înţelege)  pe undeva partea asta tehnică. El a urmărit arborele genealogic. Căuta să stabilească relaţii între, să zicem, fata lui Ştefan cel Mare cu, să zicem, principele de Moscova. Sau Ştefan cu nu ştiu câte neveste ale lui. Erau chestii din astea. Modul în care politica se serveşte de alianţe matrimoniale. El a spus că la master a făcut-o, nu?

Da. Aveţi o copie a lucrării domnului Copos?
Nu, de unde să am? Nici una, nici alta. Eu doar i-am citit cartea lui Copos.

E carte?
...Şi i-am scris două-trei pagini. Iar cartea lui Parfene, parcă...

Cum l-au contactat apropiaţii lui Copos:"M-a căutat o doamnă...ăăăăăăă.....parcă"

Da.
Cartea lui n-am avut-o. Doar am făcut referatul şi i l-am dat.

Nu mi-aţi spus cum a ajuns George Copos la dumneavoastră.
Ăăăăăăăă...Mmmmm...Nu mai ţin minte. Cred că....ăăăăă...o doamnă m-a rugat dacă nu ştiu ce, cutare...

O ştiaţi?
(Continuă ideea) A tot stăruit şi i-am zis: “Bine, doamnă, haideţi că nu ştiu ce, cutare”. Prima dată a scos cartea cu comunitatea lui. Aceea e mai bună, apropo de povestea domnului Parfene. Eu m-am ocupat mult de istorie socială, de comunităţi rurale, iar cartea aia era mai interesantă. Acolo i-a folosit pe Prodan, pe Pascu, Drăgan şi a făcut o treabă bună. Cu statutele sociale. Evident, a consultat masive colecţii de documente maghiare şi româneşti publicate în colecţii.

Cum a avut George Copos acces la această documentare? Mă gândesc că în închisoare nu există cărţi atât de tehnice.
Nu, nu. Cred că el a avut pe cineva, avocat, care a ţinut legătura. Altfel, nu avea cum. El a mers la facultate la mine şi a tras la xerox, a stat...probabil. Altfel, nu avea cum. Asta e logic. Nu ştiu dacă aşa a fost, dar altfel nu aveau cum să facă.

V-au cerut să îi puneţi în legătură cu cei de la facultate?
M-au rugat să mă uit dacă bibliografia lui anunţată la început e corectă. Era corectă. Două pagini de bibliografie…V-am spus. În general, oamenii ăştia mie nu îmi plac.

De ce l-aţi ajutat atunci?
Dincolo de părerea mea despre ei...Staţi puţin. Eu sunt profesor şi poate mie nu-mi place un student. E obraznic, face prostii. Sunt obligat, să zicem aşa, la facultate să mă uit la el. În principiu, e fapta umană. Eu nu fac justiţie. Las pe alţii, şi aşa nu îmi place justiţia la noi. E prea multă corupţie.

"Copos cita. Era onest, nu ca Ponta, plagiator"

Dacă se dovedeşte că lucrarea lui Copos este plagiată după cea a lui Parfene…
Aşa ceva este imposibil. V-am explicat tehnic. Eventual….Dar nu, nu era luat din Giurescu care este mai aproape de un asemenea tip de tratare. Nu, Prodan. Poate să fi luat, să fi făcut. Dar Copos cita. Era onest, nu era ca Ponta, plagiator. Înţelegeţi!? Întâi rezolvaţi asta cu Ponta.


George Copos şi Victor Ponta, în tribuna stadionului Giuleşti, acum 11 ani. În 2012, actualul premier a fost acuzat de plagiat

De ce credeţi că George Copos a cumpărat tot tirajul cărţii?
Asta nu mai ştiu. Am impresia că a scos un număr limitat.

Nu se găseşte nicăieri. Nici la Biblioteca Naţională...
Serios?

Dumneavoastră aţi văzut manuscrisul sau ediţia tipărită?
Am văzut-o tipărită. Undeva, la spate, a pus imagini cu trei persoane: pe Prodan, pe Pascu şi undeva în coadă m-au pus pe mine. (Pufneşte în râs). Am câteva cărţi în care a apărut imaginea mea, dar acum am zis: “Domnule, dă-o-ncolo de treabă!”. I-am spus să nu cumva să facă asta. Nu am niciun merit. Eu am făcut un cuvânt înainte, cu opinia mea, şi nimic mai mult. Ăsta a fost un abuz din partea lor, dar nu aveam ce să mai fac.

Aţi vorbit vreodată cu Copos personal?
Niciodată. L-am văzut ieri întâmplător, pe la 3-4, la televizor. Îl văzusem înainte şi arăta foarte bine. Ieri, arăta îmbătrânit.  Eu am comunicat cu el prin avocat.

Domnul Cazacu?
Nu. Cazacu nu a fost la Năstase?

E şi avocatul domnului Copos.
Îmi spuneţi un lucru nou. (Schimbă subiectul) Să ştiţi, cărţile lui Năstase seamănă mult cu ale lui Ponta.

Nu e subiectul acestei discuţii.
Da, dar el a pus sus Adrian Năstase la o culegere de izvoare medievale. Aşa ceva nu se poate. Când se fac asemenea lucruri în literatura de specialitate se pun izvoarele. La Năstase, am rămas perplex. Dincolo de pretenţiile lui, probabil că a intrat într-un domeniu în care el nu...Apoi, m-am mirat şi la Ponta. Nu avea note, nu avea cutare. El a luat 20 de izvoare, de la Magna Carta până la Titulescu, şi a luat câte 10 pagini din fiecare, ce a găsit el acolo. Nu a făcut niciun comentariu asupra autorilor, să-i aşeze în contextul epocii. Cita din Magna Carta, dar el punea la început Adrian Năstase, fără să spună că e coordonator. Cum eu mi-aş aroga lucrarea domnului Copos.

Există suspiciuni că dumneavoastră aţi făcut lucrarea şi domnul Copos doar a luat-o şi şi-a trecut numele.
Multe lucruri se discută, dar e o tâmpenie. Ştiu limpede treaba asta. Treaba mai delicată este cum şi-a procurat el copiile de pe documente ca să le poată folosi la răcoare.

Le-a copiat la facultate?
Da. Sau la altă bibliotecă.

"I-aş da nota 6-7"

Dacă ar fi să-i daţi o notă simbolică pentru lucrare…
Un şase, un şapte. O teză de doctorat e de 10 şi nici alea nu sunt toate de 10. Unele coboară şi la 8. Asta nu e teză de doctorat pentru că el nu are nicio pregătire.

Când credeţi că a avut timp să se documenteze şi să scrie?
Asta m-a mirat şi pe mine. Înţeleg că a scris mai multe.

Da, cinci lucrări.
Şi celelalte despre ce sunt?

Turism.
Omul e capabil, e isteţ. E capabil de un efort intelectual. În fine, nu sunt sigur de faptul că a lucrat şi că e opera lui exclusivă. Probabil l-a ajutat cineva din exterior.

Nu aţi fost dumneavoastră?
Nu, exclus. Am şi eu un nume, am cărţi publicate, nu mă pretam la aşa ceva.

Există informaţia că DNA va ancheta suspiciunile de plagiat în cazul lui Copos...
Să facă ce vor, să fie sănătoşi!

În timp ce ProSport publica acest interviu, reporterii Gândul.info au obţinut o poză cu coperta lucrării  lui George Copos (foto jos). Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au obţinut la rândul lor o declaraţie din partea angajaţilor editurii Niculescu. "Copos şi-a plătit singur cartea, noi am vrut doar să-l ajutăm pe autor, n-am făcut nici o ilegalitate". Contactat, Copos s-a rezumat doar să spună: "Citiţi ce spune profesorul Brezeanu în interviul din ProSport".

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.