SE STRÂNGE LAŢUL | DNA s-a sesizat în privinţa profesorilor şi a editurilor care i-au ajutat pe puşcăriaşi să publice "lucrări ştiinţifice". UPDATE | Ministrul justiţiei cere eliminarea din lege a prevederii care a făcut ca Becali şi Copos să scape anticipat

12 ian 2016 7480 afişări Special
SE STRÂNGE LAŢUL | DNA s-a sesizat în privinţa profesorilor şi a editurilor care i-au ajutat pe puşcăriaşi să publice "lucrări ştiinţifice". UPDATE | Ministrul justiţiei cere eliminarea din lege a prevederii care a făcut ca Becali şi Copos să scape anticipat

UPDATE Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a ţinut marţi o conferinţă de presă în care a anunţat că va propune ca guvernul să elimine, prin Ordonanţă de Urgenţă, prevederea din lege care i-a ajutat pe puşcăriaşi să iasă mai repede pe motiv că ar fi scris lucrări ştiinţifice.


Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu în cazul „lucrărilor ştiinţifice“ scrise de deţinuţi şi anchetează faptele sub suspiciunea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, anunţă Agerpres. Este vorba de „modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată“, potrivit aceleiaşi surse.

Profitând de o prevedere veche din 1969, zeci de deţinuţi au publicat, în ultimii trei ani, 411 cărţi care i-au ajutat să-şi scadă câte 30 de zile de detenţie la fiecare volum. Infractorii au beneficiat de sprijinul direct al unor profesori universitari şi al conducerii unor edituri. Conform legii respective, un deţinut primeşte o scutire de 30 de zile din pedeapsă dacă publică o lucrare ştiinţifică în timp ce se află după gratii. Pentru a primi această scutire e nevoie ca mai întâi cartea să fie girată (recomandată) de un profesor universitar, apoi să fie tipărită şi, în final, validată de o comisie a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Verdictul (scutirea de 30 de zile) e dat de judecător.

Nicolae Manolescu cere excluderea din învăţământ a profesorilor care au girat matrapazlâcurile

În ultimele zile, la solicitarea hotnews.ro, Ministerul Justiţiei a publicat lista celor 400 de cărţi scoase de puşcăriaşi, împreună cu profesorii universitari care le-au girat şi editurile unde au fost tipărite.

Această prevedere excepţională a legii a fost transformată într-o escrocherie de proporţii după 2012, atunci când după gratii au început să poposească marii infractori. Personajele cu legături în fotbal au produs peste 10% din această maculatură devenită „operă ştiinţifică“. Unele dintre cărţi sunt plagiate (cazul George Copos), altele sunt cu date statistice şi emoticoane (cazul Mihai Stoica) iar altele sunt compuneri demne de copii de clasa a IV-a (cazul Gigi Becali). Toate au contribuit la scutirea, în unele cazuri, a sute de zile de pedeapsă şi la construirea unor circumstanţe atenuante în faţa instanţei atunci când s-a cerut eliberarea condiţionată, avocaţii pretinzând că deţinuţii ar fi utili societăţii şi şi-au revizuit comportamentul.

Cel mai afectată, ca imagine, a fost însă lumea academică din România. Zecile de profesori universitari care şi-au pus chezaş numele pe nişte scriituri de calitate foarte proastă, garantând astfel cu propria competenţă profesională că ar fi vorba de „opere ştiinţifice“, au stârnit indignare şi mânie deopotrivă printre confraţi. Într-un interviu acordat ProSport sâmbătă, criticul şi scriitorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi fost ambasador al ţării noastre la UNESCO, a cerut excluderea acestor oameni din sistemul de învăţământ şi din cercetare. Manolescu a explicat că, în cele mai multe cazuri, aceşti profesori universitari şi-au vândut avizele date plagiatorilor pentru diverse sume de bani, iar menţinerea lor în sistem ar compromite întreaga breaslă.

„Ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare“

„Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate. În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se regăsesc condamnaţi care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puţin decât stabilise instanţa de judecată, exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu“, se arată într-un comunicat al DNA transmis marţi Agerpres.

„Pentru a profita de această prevedere (n.r. – legea prin care fiecare lucrare ştiinţifică e răsplătită cu 30 de zile scutire din pedeapsă), s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanţă ştiinţifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării şi fără a cunoaşte viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică şi ar fi fost folosite, uneori, în aceeaşi formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter ştiinţific“, mai scrie în comunicatul DNA trimis Agerpres.

„Se observă că ar exista o discrepanţă între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări şi implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile. Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter ştiinţific şi care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore şi 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană“, explică DNA.

DNA a descoperit că, în unele cazuri, deţinuţii au elaborat în acelaşi timp patru "lucrări ştiinţifice" în paralel!

ProSport, dar şi alte publicaţii au scris pe larg, în ultimul an, despre aşa-zisele lucrări ştiinţifice şi anomaliile care le-au însoţit, fără ca Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau altcineva să reacţioneze în vreun fel: robinetul cu autori şi cărţi a continuat să curgă. După un an în care ANP şi Ministerul au refuzat orice informaţie legată de această afacere a scoaterii infractorilor din închisoare, noul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a dat undă verde pentru ca numele celor care au participat la această înşelătorie să fie făcute publice.

„Modalitatea atipică de încheiere şi executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleaşi edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acţionat în scopul pentru care a fost înfiinţată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condiţiile stabilite de instanţă. Pe de altă parte, funcţionari din ANP cu atribuţii în analiza condiţiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiţionată ar fi acceptat susţinerile condamnaţilor şi le-ar fi acordat beneficiul legal menţionat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situaţii în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în acelaşi interval patru lucrări ştiinţifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere“, se mai precizează în comunicat.

Conform Agerpres, DNA subliniază că aceste împrejurări au dat naştere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conţinut deciziile instanţelor (în luna decembrie doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins ştiinţifice).

În ultimele două săptămâni, ProSport a prezentat două dintre cele 4 cărţi scrise de Mihai Stoica. "Competiţia" şi "În căutarea identităţii" sunt două culegeri de rezultate şi statistici, departe de cerinţele unor lucrări ştiinţifice. Scoase la Editura Scrisul românesc şi tipărite la KLM, cărţile sunt avizate de rectorul Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS), Viorel Cojocaru.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.