SPECIAL | Românul cu o carieră de succes în Olanda. E arbitru şi profesor de matematică. A început din Liga a 7-a şi a ajuns până în Eredivisie. "La început primeam 25 de euro pentru fiecare meci"

15 mar 2017 6887 afişări Comentează şi tu Special
SPECIAL | Românul cu o carieră de succes în Olanda. E arbitru şi profesor de matematică. A început din Liga a 7-a şi a ajuns până în Eredivisie. "La început primeam 25 de euro pentru fiecare meci" 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16195952/2/cristian-dobre-matematica.jpg

de Adi MARICA (Braşov)

Cristian Dobre (37 ani), un fost arbitru, are o poveste de viaţă demnă de un film de Oscar. Ignorat în România, unde nu a putut avansa în cariera de arbitru în lotul pentru Liga a 3-a, braşoveanul a renunţat la arbitraj, dar şi la postul de asistent universitar de la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii „Transilvania“. În 2007 a plecat în Olanda, unde a început o nouă viaţă.

„În 2002 am renunţat la arbitraj după ce am fost primul sub linie la examenul pentru promovarea în lotul de arbitri pentru Liga a 3-a. M-a durut foarte mult. Pentru mine arbitrajul a început ca un hobby. Eram în liceu şi câştigam nişte bani de buzunar din baremurile de arbitraj la meciurile de copii şi juniori. Pentru mine, matematica şi arbitrajul sunt complementare. De când am fost mic, tata m-a îndemnat să îmbin învăţatul cu mişcarea şi de fiecare dată când aveam ocazia făceam sport. După ce am picat examenul pentru promovarea în Liga a 3-a am realizat că nu are sens să-mi mai investesc timpul în arbitraj. Am cochetat timp de şase luni cu un post de redactor la un post de radio local, apoi am primit un post de preparator universitar la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii «Transilvania»“, povesteşte Cristian Dobre pentru Monitorul Expres.

Pas cu pas din Liga a 7-a!

La aproape cinci ani de când renunţase la cariera de arbitraj, în 2007, Dobre a plecat în vacanţă în Olanda, iar viaţa avea să i se schimbe radical. „Am plecat singur în vacanţă în Olanda. Am avut şansa să cunosc un profesor universitar care mi-a oferit un post de doctorant la Universitatea din Tilburg. Atunci mi-am zis să încerc să o iau de la capăt şi cu arbitrajul, iar în luna august din 2007 aveam să arbitrez primul meci la amatori în Liga a 7-a! Pasiunea pentru arbitraj a rămas şi tot timpul am sperat că o să ajung să arbitrez la nivel înalt“, spune Cristian Dobre.


Cristian Dobre la meciul Vitesse Arnhem - De Graafschap Doetinchem

Fugea de jucători atunci când aceştia cereau explicaţii!

Pentru că abia putea să rupă câteva cuvinte în olandeză, braşoveanul a avut dificultăţi în comunicarea cu jucătorii. „În primele şase luni când am început să arbitrez puteam să rup doar câteva cuvinte în olandeză, cât să mă înţeleg cu oficialii şi să-i anunţ pe jucători să iasă din vestiar pe teren. Intram în panică atunci când mă întrebau jucătorii de o decizie. În loc să discut cu ei, eu fugeam, iar observatorii scriau în rapoarte că «domnul Dobre nu intră în discuţii cu jucătorii, păstrează distanţa», problema era că nu puteam să mă exprim, chiar nu-mi veneau cuvintele“, povesteşte arbitrul braşovean.

"Primeam 25 de euro pentru fiecare meci. Am considerat că va fi o investiţie în timp"

Dobre recunoaşte că accesiunea în arbitrajul din Olanda s-a datorat şi statului social dobândit în Ţara Lalelelor. „Timp de patru ani am arbitrat meciuri la amatori. Primeam 25 de euro pentru fiecare meci. Nu am renunţat, pentru că tot timpul am considerat că va fi o investiţie în timp. Nu a fost uşor, mai ales că atunci îmi făceam şi doctoratul în matematică. Trebuie să recunosc că pentru mine a fost un avantaj poziţia mea socială în Olanda. Sunt convins că dacă nu aveam o poziţie socială stabilă în societatea olandeză, nu cred că aveau încredere să mă promoveze la acest acest nivel“, spune Cristian Dobre.


Braşoveanul Dobre a început arbitrajul în Olanda de la nivelul Ligii a 7-a şi a ajuns până în Liga 1

Promovare fără concurs

Între anii 2008-2011, Dobre a arbitrat meciuri la centru în Liga a 4-a şi ca asistent la Liga a 3-a. „Pentru a pătrunde pe lista arbitrilor profesionişti trebuie să aştepţi să se elibere un loc. În Olanda sunt 28 de locuri pentru arbitrii asistenţi profesionişti şi 14 locuri pentru arbitrii de centru. Nu există concurs, totul se face pe baza prestaţiilor şi a notelor primite de la observatori. Am aşteptat şi s-a ivit momentul. Primul meu contract fix de muncă în Olanda a fost cu federaţia olandeză de fotbal, pentru că la Universitate aveam contract pe perioadă determinată. În Olanda avem şi un sindicat al arbitrilor, care negociază cu federaţia toate problemele contractuale. Dacă un arbitru se accidenteză, pentru primele şase luni de după accidentare primeşte 100 la sută din media salariilor pe ultimii trei ani, în următoarele şase luni primeşte 80 la sută, iar în următorul an 75 la sută“, spune braşoveanul.

În 2014, primul meci în Eredivisie: "Am fost copleşit de emoţii de bucurie"

În 2014, Dobre a primit anunţul aşteptat de ani de zile: prima delegare ca arbitru asistent la un meci din prima ligă olandeză. „Încă din 2013 puteam fi promovat în Liga 1. M-au testat la multe meciuri din Liga a 2-a, dar din cauza unor greşeli ale unor colegi din brigadă, cei din conducerea arbitrajului olandez nu au avut curajul să delege arbitri noi la Liga 1 până în februarie 2014. Când am primit delegarea la meciul NAC Breda şi Roda Kerkrade am fost copleşit de emoţii de bucurie. În tribune erau 16.000 de spectatori. Încălzirea dinaintea meciului e partea cea mai plăcută, pentru că atunci nu iei decizii. În Olanda fotbalul chiar e un fenomen, iar oamenii merg la meciuri. În Liga a 2-a din Olanda media asistenţei la meciuri este cu mult peste asistenţa la meciurile din Liga 1 din România“, spune Dobre.

Greşeală fatală

La al doilea meci în care a fost delegat în Eredivisie, braşoveanul a avut o prestaţie slabă, care avea să-l coste promovarea în lotul de elită. „Am greşit la al doilea meu meci ca asistent în Liga 1. Din păcate, am făcut o greşeală care a decis soarta meciului, astfel că în primul an am rămas doar cu două meciuri la acest nivel. Asta m-a costat promovarea la următorul nivel, pentru că în Olanda sunt două niveluri valorice în arbitraj. Primul în care eşti delegat la derbiuri de genul Ajax-PSV, iar cel de-al doilea în care primeşti delegări la meciurile obişnuite din campionat. Dacă aş fi arbitrat fără greşeală, cred că în luna octombrie în 2014 puteam pătrunde pe lista FIFA. Nu am cedat şi am continuat şi în sezonul următor. Cei de la Comisia Centrală a Arbitrilor din Olanda recompensează prestaţiile bune din campionat. Când eram în lotul de arbitri pentru Liga a 2-a mi-au dat şansa să arbitrez un meci internaţional de fotbal feminin, Armenia - Cehia, chiar dacă nu aveam ecuson FIFA“, declară Cristian Dobre pentru Monitorul Expres.

Societate diferită

Braşoveanul vorbeşte la superlativ de societatea olandeză. În schimb, crede că în Germania nu ar fi avut nicio şansă să-şi construiască o carieră în arbitraj. „Nu ştiu dacă federaţia olandeză are ceva special ca organizare, dar societatea este diferită. Eu cred că în Germania nu aş fi reuşit să ajuns la acest nivel, pentru că nemţii sunt mai xenofobi faţă de cei care provin din Europa de Est. Olandezii sunt foarte deschişi către alte culturi. Societatea olandeză ştie să apecieze valorile. Şi acum vorbesc cu multă mândrie de Chivu, Gică Popescu, Ogăraru, Cămătaru, Mihai Neşu sau Ştefan Kovacs“, declara arbitrul braşovean, care îşi doreşte să rămână în arbitrajul olandez încă 12-14 ani. „Eu cred că mai pot arbitra încă 12-14 ani. În Olanda, arbitrii pot fi concediaţi, doar dacă nu iei de trei ori testele fizice. Când te apropii de vârsta de 50 de ani, cei de la federaţie te cheamă la discuţii pentru încheierea contractului. Pentru fiecare an de arbitraj, ei îţi plătesc o lună de salariu. Atunci când mă voi lăsa de arbitraj mă gândesc serios să plec din Olanda din cauza impozitului foarte mare, de 52 la sută“, spune arbitrul de 37 de ani, stabilit la Utrecht.


Cristian Dobre e şi profesor de matematică

Din foştii colegi din arbitrajul braşovean, Dobre ţine şi acum legătura cu Ciprian Aldea şi Mihai Kiuţă, care l-au şi vizitat în Olanda anul trecut.

Tricolori, atenţie la Kasper Dolberg!

Dobre spune că fotbalul românesc încă are o imagine bună în Olanda. „Olandezii sunt un pic surprinşi că echipele de club nu mai joacă la un anumit nivel în Europa, dar pentru echipa naţională ei înţeleg că trecem printr-un proces de reconstrucţie. Şi ei sunt în reconstrucţie la echipa naţională după ce au ratat calificarea la EURO 2016. Diferenţa este că ei nu sar imediat pe antrenor şi jucători după un rezultat slab. Aştept şi eu meciul României cu Danemarca din preliminariile CM din 2018. Danezii au un jucător foarte bun pe care am avut ocazia să-l arbitrez la Ajax, pe Kasper Dolberg, e fenomenal. Atenţie la acest Dolberg“, consideră românul.

Arogantul Vassaras şi incompetenţa din Liga 1

Chiar dacă este plecat de zece ani din ţară, Dobre este la curent cu ce se întâmplă în arbitrajul românesc condus de grecul Vassaras. „Preşedintele CCA din Turcia este un olandez, în Cipru, şeful arbitrilor a fost olandez. Problema la noi este că nimeni nu îţi dă timp. Presa îşi face practic treaba şi pune presiune şi în stânga şi în dreapta. În momentul în care arbitrii greşesc apar discuţiile. Eu sunt ferm convins că în Liga 1 nu se greşeşte voit, ci din incompetenţă. Pentru Vassaras e greu ca şef al arbitrilor să facă o selecţie şi să schimbe totul atât de repede. Ce mă deranjează la Vassaras e aroganţa cu care tratează presa, dar şi CCA. Nu poţi să stai în Grecia tot timpul şi să ajungi în România doar când ai tu chef. Este doar o opinie. Eu cred că Vasaras a fost adus în arbitrajul românesc pentru a crea imparţialitate în delegări, dar e foarte greu de realizat acest lucru. În România, pentru a ajunge la un anumit nivel în arbitraj trebuie să ai destui prieteni, iar apoi trebuie să le întorci favorul. Nu mă refer aici la un penalty, pentru că nu poţi să greşeşti în halul ăsta, dar un meci de fotbal poate fi împins de la spate de un arbitru cu experienţă într-o anumită direcţie. Conducătorii de cluburi ştiu ce spun“, a încheiat Cristian Dobre, care a ajuns la peste 40 de meciuri arbitrate în prima ligă din Olanda şi 119 în eşalonul secund.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.