SPECIAL | Premierea handbalistelor încinge spiritele. Decizia Guvernului Cioloș, corectă – dar cum rămâne cu ceilalți medaliați? Drăgulescu: „Voi protesta în fața Guvernului în costum de gimnast”. Dolniceanu: „M-am simțit un pic jignit”

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:
SPECIAL | Premierea handbalistelor încinge spiritele. Decizia Guvernului Cioloș, corectă - dar cum rămâne cu ceilalți medaliați? Drăgulescu:

de Andru Nenciu

Decizia Guvernului Cioloș de a le premia pe fetele din naționala de handbal, locul 3 la Mondialul din Danemarca, prin hotărâre guvernamentală, a aprins spiritele în sportul românesc. Pe scurt, componentele reprezentativei lui Tomas Ryde, printr-o măsură specială, au primit 60.000 de lei fiecare, sumă ce se adaugă celor 12.800 de lei (pot fi dublați) cuveniți prin lege posesorilor de medalii de bronz la CM.

Într-o perioadă în care selecționatele din sporturile de echipă de la noi înoată în ape tulburi, reacția Guvernului e una de apreciat, recompensează și motivează o echipă care face un bun PR României peste tot în lume de mulți ani. Privit din altă perspectivă, gestul este lipsit de abilitate în contextul în care ceilalți medaliați români de la Campionatele Mondiale din 2015 nu au beneficiat de un decret special, rămânând doar cu premiul stipulat în lege.

Guvernanții ignoră însă faptul că tratamentul în mod diferit al sportivilor poate avea efecte de toate soiurile asupra unor oameni aflați în linie dreaptă spre Jocurile Olimpice, mai ales acum, când lotul pentru Rio este unul subțire numeric, iar oamenii care dau greutate echipei sunt cam aceiași care se exprimă la cel mai înalt nivel de aproape un deceniu sau chiar mai mult de 10 ani. „Ar trebui ținuți în puf, dar nu trebuie să se interpreteze că fetele de la handbal n-ar fi meritat acești bani. E decizia optimă, poate că Guvernul actual nu e vinovat, cu siguranță fostul Guvern ar fi trebuit să fie unul mai săritor în privința medaliaților”, spune, pentru ProSport, o voce puternică din sportul românesc, comunicând subtil faptul că mingea s-a  aflat tot anul în terenul Guvernului Ponta.

MEDALIILE ROMÂNILOR ÎN 2015 LA CAMPIONATE MONDIALE (discipline olimpice)

  • ARGINT – Marian Drăgulescu (gimnastică)
  • ARGINT – Echipa feminină de spadă (scrimă)
  • ARGINT – Corina Căprioriu (judo)
  • ARGINT – Andreea Chițu (judo)
  • BRONZ – Naționala feminină de handbal
  • BRONZ – Larisa Iordache (gimnastică)
  • BRONZ – Tiberiu Dolniceanu (scrimă)

Sportivii enumerați mai sus au fost premiați, conform grilei, cu suma de 18.500 lei (dublați) pentru ocupanții treptei a doua a podiumului la Mondiale, respectiv 12.800 de lei (dublați) cuveniți medaliaților care au cucerit bronz. La niciunul dintre ei nu s-a pus în discuție suplimentarea banilor, deși fiecare protagonist prezentat mai sus are de partea sa o serie interminabilă de argumente. De la longevitate și contextul luptei dusă pentru atingerea podiumului, la caracterul disciplinei pe care o practică. „La handbal se analizează din alt punct de vedere pentru că este un sport de echipă și mereu jocurile au luat puțin fața și au născut altfel de trăiri. Și în 2005, după argintul de la Campionatul Mondial din Sankt Petersburg, premiile fetelor au fost suplimentate”, explică pentru ProSport o personalitate din handbalul românesc.

Tip cu personalitate puternică, Marian Drăgulescu (35 de ani), unul dintre cei mai valoroși exponenți ai sportului românesc de după Revoluție, atrage atenția că sportivii din alte discipline nu sunt o rasă inferioară, fără a minimaliza succesul reprezentativei de handbal. Octuplul campion mondial susține că respectul, generozitatea și promptitudinea, trei dintre caracteristicile care ar trebui să-i definească pe oamenii politici care mai trag din când în când  cu ochiul și la sport, ar trebui etalate echilbrat când vine vorba despre performanțe similare.

„Nu e vorba numai de bani, cât de principiu, pentru că toți am muncit și am adus medalii de la Mondiale”

„Eu vreau să le felicit pe fete pentru performanța reușită, pentru medalia de bronz de la Campionatul Mondial. Nu ele au generat reacția mea, nu au nicio vină. Vreau să salut inițiativa Guvernului de a suplimenta premiile, dar să nu uite că mai sunt și alți sportivi care au venit cu medalii de la Campionaele Mondiale în 2015. Noi nu am avut parte nici măcar de o primire oficială: nici la Aeroport, nici la Guvern. Și nu e nici prima  medalie pentru mine sau pentru Larisa Iordache, pentru a mă limita doar la exemplele din gimnastică. Nu suntem la prima ispravă, nu e o întâmplare. Noi suntem ignorați, nu ne bagă nimeni în seamă, nu dă nimeni doi bani pe noi. Nouă nu ni s-au suplimentat premierile și când am venit de la Campionatul Mondial nu am avut parte de vreo primire oficială la Guvern. Nu e vorba numai de bani, cât de principiu, pentru că toți am muncit și am adus medalii de la Mondiale”, spune Drăgulescu pentru ProSport.

Andreea Chițu: „Dacă s-a făcut o astfel de premiere, era firesc ca toți să fim premiați în același mod. Noi nu renunțăm, vom face tot posibilul să ni se facă dreptate”

Pe aceeași linie pedalează și judoka Andreea Chițu. Contactată de ProSport, stelista vicecampioană mondială și-a spus supărarea: „În primul rând, felicitări fetelor de la handbal. Dar mi se pare incorect ce se întâmplă. Dacă s-a făcut o astfel de premiere, era firesc ca toți să fim premiați în același mod. Noi nu renunțăm, vom face tot posibilul să ni se facă dreptate. Nu contează cine e la conducerea Guvernului. Și dacă era Victor Ponta, și dacă e domnul Cioloș… Important este că dacă ai dat un decret, ar trebui să fie același pentru toți medaliații de la Mondiale. Îl vom susține pe Marian Drăgulescu în demersul lui”.

Drăgulescu: „Protestul meu vreau să-l fac pentru a fi auziți și pentru a da șansa tuturor sportivilor să fie apreciați la adevărata lor valoare”

Andreea Chițu se referă la protestul pe care Drăgulescu, sportivul care a dat numele unei sărituri în gimnastica mondială, vrea să-l inițieze. „Acum sunt în vacanță, dar voi reveni în țară și mă voi duce în fața Guvernului să protestez. Îmbrăcat în gimnast, voi sta acolo cu toate medaliile din carieră lângă mine. Să văd cine și când mă va băga și pe mine în seamă. E discriminare. Protestul meu vreau să-l fac pentru a fi auzit și pentru a da șansa tuturor sportivilor să fie apreciați la adevărata lor valoare. Nu vrem să fim ignorați, vrem să fim tratați la fel. Și asta înseamnă și să fim recompesați la fel. Nicidecum cu alte măsuri”, anunță vicecampionul olimpic de la Atena.

Corina Căprioriu: „S-ar putea face și pentru noi un efort, fiecare disciplină sportivă e grea”

ProSport a stat de vorbă duminică seara și cu vicecampioana olimpică de la Londra, Corina Căprioriu, și ea medaliată la Mondialele din acest an. „Eu sunt supărată pe cei din Guvern, care nu ne-au băgat și pe noi în aceeași oală cu fetele de la handbal. Eu le susțin pe fetele de la handbal, știu cât de greu le-a fost până să obțină medalia. Dar în cazul nostru s-a făcut o mare nedreptate. Oricine lua această decizie, ar fi trebuit să cunoască și rezultatele noastre. S-ar putea face și pentru noi un efort, fiecare disciplină sportivă e grea”.

„Facem apel și la fetele din reprezentativa de handbal să-și arate solidaritatea și să ne susțină și pe noi, pe cei rămași pe dinafară”

Marian DRĂ‚GULESCU, medaliat cu argint la CM de gimnastică (sărituri)

Fostul dinamovist, actual component al CSA Steaua, a avut în 2015 o revenire spectaculoasă în gimnastică, iar numele său, potrivit paginii de twitter USA Gymnastics, s-a aflat în Top 10 căutări pe Twitter în Statele Unite în ziua finalei de la sărituri a CM. Dincolo de capitalul de popularitate pe care și l-a atras peste tot în lume, Drăgulescu spune că așteaptă ca și în România aprecierea sportivilor să intre pe o traiectorie normală. Primul semn ar fi ca Guvernul care le-a premiat suplimentar pe handbaliste să elaboreze o nouă listă care să-i includă și pe ceilalți medaliați la CM de anul acesta, ba chiar și de la Europene. Pentru că valorile sunt din ce în ce mai rare. Pentru că intrarea în anul olimpic se poate face într-un mod profesionit. Și pentru multe alte motive.

„Mi-aș dori să avem aceeași premiere ca fetele de la handbal. La fel să se procedeze și cu noi. M-am simțit un pic jignit. Noi câștigăm medalii an de an și probabil că s-au plictisit de noi”

Tiberiu DOLNICEANU, medaliat cu bronz la CM de scrimă (sabie)

 

 

Pe aceeași temă
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
Primele imagini de la accidentul în care a murit un pilot campion naţional. Maşina sa a căzut în apele Oituzului FOTO VIDEO
Primele imagini de la accidentul în care a murit un pilot campion naţional. Maşina sa a căzut în apele Oituzului FOTO VIDEO
Gestul lui Ronaldo a fost ironizat după meciul de pe Naţional Arena. Ce a făcut Andriy Yarmolenko
Gestul lui Ronaldo a fost ironizat după meciul de pe Naţional Arena. Ce a făcut Andriy Yarmolenko
„La naiba!” Imaginea zilei! Cum a aparut Messi la scurt timp dupa victoria in fata Uruguayului lui Suarez
„La naiba!” Imaginea zilei! Cum a aparut Messi la scurt timp dupa victoria in fata Uruguayului lui Suarez
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Surpriză mare în audiențele TV din România. Ce s-a întâmplat cu emisiunea La Măruță de la Pro TV, în ziua în care prezentatorul a lipsit
Surpriză mare în audiențele TV din România. Ce s-a întâmplat cu emisiunea La Măruță de la Pro TV, în ziua în care prezentatorul a lipsit
Dan Capatos, despre Bianca Drăgușanu: „ Era un dulap umblător cu o greblă în gură. Dacă am fi avut toți ambiția ei, eram peste Japonia”
Dan Capatos, despre Bianca Drăgușanu: „ Era un dulap umblător cu o greblă în gură. Dacă am fi avut toți ambiția ei, eram peste Japonia”
Cornel, un tânăr poliţist din Deva, a murit într-un Trabant strivit, la Şoimuş. Agentul a intrat cu maşina pe contrasens
Cornel, un tânăr poliţist din Deva, a murit într-un Trabant strivit, la Şoimuş. Agentul a intrat cu maşina pe contrasens
Tinerii din Romania, luați în armată! MApN a făcut anunțul: Începe recrutarea!
Tinerii din Romania, luați în armată! MApN a făcut anunțul: Începe recrutarea!
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor iPhone-ul lui său. Surpriza pe care au avut-o
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor iPhone-ul lui său. Surpriza pe care au avut-o
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
Ştefania, ÎN SUTIEN la NUNTĂ! Iubita lui Speak a făcut furori printre invitaţi. Toată lumea a fotografiat-o
Ştefania, ÎN SUTIEN la NUNTĂ! Iubita lui Speak a făcut furori printre invitaţi. Toată lumea a fotografiat-o
Calendar ortodox duminică, 20 iunie. Ce este INTERZIS TOTAL de Rusalii!
Calendar ortodox duminică, 20 iunie. Ce este INTERZIS TOTAL de Rusalii!
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Are 22 de ani și va moșteni imperiul Apple. Cum arată Eve Jobs, fiica lui Steve Jobs
Are 22 de ani și va moșteni imperiul Apple. Cum arată Eve Jobs, fiica lui Steve Jobs
Cele mai bune mașini second-hand premium pe care le poți cumpăra acum cu mai puțin de 7.000 de euro
Cele mai bune mașini second-hand premium pe care le poți cumpăra acum cu mai puțin de 7.000 de euro
Motivul ascuns pentru care nu vrei să pierzi un smartphone neprotejat cu parolă și amprentă
Motivul ascuns pentru care nu vrei să pierzi un smartphone neprotejat cu parolă și amprentă
NEWS ALERT. Ploile nu se opresc. ANM a emis un Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe din ţară şi Cod galben în mare parte din ţară
NEWS ALERT. Ploile nu se opresc. ANM a emis un Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe din ţară şi Cod galben în mare parte din ţară
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga
Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar avea curajul, la vârsta ei
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar avea curajul, la vârsta ei
Andreea Mantea a mărturisit că a fost bătută de tatăl fiului ei, Cristi Mitrea: ”Câte am îndurat, chiar și cu el în pântec”
Andreea Mantea a mărturisit că a fost bătută de tatăl fiului ei, Cristi Mitrea: ”Câte am îndurat, chiar și cu el în pântec”
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Șocant: Podul suspendat de la Brăila are probleme înainte de finalizare. CNAIR a cerut o intervenție de urgență
Șocant: Podul suspendat de la Brăila are probleme înainte de finalizare. CNAIR a cerut o intervenție de urgență
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu