SPECIAL | El este cel mai tânăr arbitru din România! La 10 ani, un puști din Iași a făcut o pasiune nebună pentru fluier. Are carnet și visează să-i calce pe urme idolului său, Ovidiu Hațegan

SPECIAL | El este cel mai tânăr arbitru din România! La 10 ani, un puști din Iași a făcut o pasiune nebună pentru fluier. Are carnet și visează să-i calce pe urme idolului său, Ovidiu Hațegan
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Dacă întrebi un puști îndrăgostit de fotbal ce idoli are, cu siguranță nu ai cum să primești un alt răspuns decât Hagi, Messi, Ronaldo, Neymar sau alte staruri. Nu este și cazul lui Mircea Mindirigiu, un elev în clasa a IV-a din Iași. Iubește fotbalul, l-a și practicat, dar idolii săi sunt Viktor Kassai și Ovidiu Hațegan.

La nici 11 ani, ieșeanul Mircea Mindirigiu are o pasiune nebună pentru arbitraj. S-a înscris de curând la un curs organizat de Comisia Județeană a Arbitrilor Iași, a absolvit și acum este arbitru cu acte în regulă. Deși limita de vârstă pentru participarea la cursuri este de 15 ani, președintele comisiei ieșene, Vlad Ciobanu, a acordat o derogare și i-a permis micuțului să urmeze cursurile. După absolvire, șeful arbitrilor i-a înmânat carnetul chiar la Gala Excelenței Arbitrilor Ieșeni.

Mircea a surprins pe toată lumea atunci când s-a prezentat la un curs de formare a arbitrilor organizat în urmă cu o lună de Comisia Județeană. Deși mulți credeau la început că e vorba doar de un moft al copilului, Mircea nu doar că s-a prezentat la toate orele, ci a și absolvit cursul. Acum deține carnet de arbitru și este tare mândru de realizarea lui. Deja se visează arbitru de Champions League și speră să le calce pe urme idolilor săi, Viktor Kassai și Ovidiu Hațegan.

A jucat fotbal patru ani

Mircea Mindirigiu nu este străin în ale fotbalului. Îl practică de la șase ani, dar pe parcurs și-a dat seama că are șanse mici de reușită. „Nu sunt eu pentru dat cu șutul în minge”, spune, amuzat, Mircea pentru ProSport. Și cum îi place corectitudinea, dar și fotbalul, a ales calea de mijloc – arbitrajul. „Îmi place mult fotbalul, îmi place și corectitudinea și am ales arbitrajul, o pasiune pe care o am de un an. Am vrut o îmbinare între cele două”, continuă copilul.

Hațegan și Kassai sunt idolii lui

Dintre arbitrii români, cel mai mult îl place pe Ovidiu Hațegan. Și ar mai avea ceva în comun cu acesta. Vrea să devină medic, specialitatea ortopedie. Dintre arbitrii străini, cel mai mult îi place de maghiarul Viktor Kassai. A auzit și de marele Pierluigi Collina. Nu l-a prins arbitrând, dar a auzit vorbindu-se la superlativ despre el și a căutat pe internet.

Deși nu a împlinit încă 11 ani, Mircea se gândește deja la momentul în care va debuta în fotbalul mare. Visează, evident, să îi calce pe urme lui Hațegan, să devină arbitru FIFA și să arbitreze în Champions League și la turnee finale majore. „Mai am 7 ani până să ajung să arbitrez în Liga a V-a. Limita de vârstă este de 18 ani. Abia aștept să promovez la Liga a V-a, iar de acolo o voi lua pas cu pas. Îmi place mult de Ovidiu Hațegan, aș vrea mult să îl cunosc personal, să vorbesc cu el. Vreau să îi calc pe urme. Și de Viktor Kassai îmi place mult, este cel mai bun arbitru din lume în opinia mea”, a mai povestit Mircea.

Nu se sperie de Liga a V-a: „Voi fi corect”

Chiar dacă a auzit că la Liga a V-a au mai fost și incidente, micuțul arbitru ieșean nu se sperie. „Eu sunt un om corect. Nu mi-e frică. Sunt adeptul corectitudinii. Dacă un jucător greșește pe teren, îl sancționez. Dacă merită galben, îi dau galben. Dacă merită roșu, îl elimin. Dar voi încerca să las și jocul liber, în spiritul jocului. Dacă voi fi corect, nu cred că vor fi probleme”, spune tânărul „cavaler al fluierului”, care știe că va trebui să-i urmărească pe jucători: „Am vorbit cu domnul Vlad (n.r. Vlad Ciobanu, șeful Comisiei Județene a Arbitrilor Iași) și cu alți arbitri. Știu că trebuie să mă informez înainte de meciuri despre jucători, despre echipe. De exemplu, trebuie să știu care sunt jucătorii care simulează faulturi, care sunt jucătorii mai duri”.

Susținut de părinți

Părinții îl susțin pe Mircea, chiar dacă admit că nu sunt atât de buni cunoscători ai fotbalului precum fiul lor. „Dacă ne uităm acasă la un meci, Mircea dă tonul. Urmărește meciul, dar în mod special este preocupat de arbitraj. Soția a fost un pic sceptică la început, dar când l-a văzut acasă cu carnet de arbitru și-a dat seama că nu e o joacă. Noi încurajăm alegerile lui. Să facă ceea ce își dorește, dacă face cu pasiune. El singur se înscrie la concursuri, așa cum a făcut și la matematică. L-am încurajat să facă ce îi place, dar să se concentreze și să facă bine acel lucru. Dacă îi place arbitrajul, este bine pentru el, pentru că această activitate îl poate disciplina”, spune Bogdan Mindirigiu, tatăl micului arbitru. „Când mă uit la meci, sunt foarte atent la comentarii și rețin tot ce trebuie”, completează juniorul, care pe lângă arbitraj mai are și alte pasiuni: matematica, robotica, tenisul de masă, hocheiul.

Jucătorii favoriți

Ca orice copil care iubește fotbalul, Mircea are și jucători preferați. Îi place Steaua, iar dintre jucătorii actuali ai echipei lui Reghecampf îi plac Niță și Boldrin. Îi apreciază mult pe Stanciu și Rusescu, iar de la CSM Poli Iași îi plac Andrei Cristea și Ionuț Voicu. Dar cel mai mult îl place pe brazilianul Neymar.

Regretă că nu-i poate arbitra pe jucătorii pe care îi îndrăgește acum, dar speră ca atunci când va ajunge un arbitru de top să-i arbitreze. Fie în postura de antrenori, fie de președinți de club: „Ar fi un vis să arbitrez o echipă antrenată de Neymar în Champions League.”

Cadou de la Moș Crăciun

Pentru Mircea, Moș Crăciun a venit mai devreme cu o săptămână. Cel mai frumos cadou l-a primit din partea șefului Comisiei Județene a Arbitrilor, Vlad Ciobanu, un carnet de arbitru. Apoi, Moșul i-a adus un set de accesorii necesarea în activitatea atât de dragă lui. Pe lângă nelipsitul fluier, Mircea are acum un set de cartonașe și un fanion de arbitru asistent.

Pentru prima dată le-ar putea folosi chiar la școală. „Colegii și profesorii mei știu de pasiunea mea. Chiar mi s-a propus ca la o viitoare competiție organizată în școală să fiu eu arbitru. Abia aștept!”, a povestit Mircea Mindirigiu.

Susținut de șeful arbitrilor ieșeni, ecusonul FIFA la futsal Vlad Ciobanu

Șeful Comisiei Județene a Arbitrilor Iași, arbitrul FIFA Vlad Ciobanu, îl susține pe Mircea și crede că poate ajunge departe. Pentru a se menține în formă, îl va delega la meciuri de copii și juniori.

„În luna noiembrie am inițiat un curs de formare pentru arbitri la care au participat 23 de tineri. Spre bucuria noastră, toți cei 23 au și absolvit cursul. Mezinul grupului a fost un tânăr de doar 10 ani și 8 luni căruia îi vom acorda o derogare specială pentru a putea arbitra. Îl vom delega la jocuri de juniori și copii de vârsta lui. Am avut o discuție și cu el, și cu tatăl lui și am constatat că Mircea își dorește foarte mult să devină arbitru. Am tot încercat să îi propun să fie jucător, dar opțiunea lui a fost fermă. Este un copil foarte isteț și a reușit să ne pună de vreo două ori în încurcătură în timpul desfășurării cursului, prin întrebările adresate. Sunt convins că poate avea viitor în arbitrajul de performanță, însă să nu uităm că este totuși la o vârstă fragedă și opțiunile sale se pot schimba foarte mult pe parcursul următorilor ani. Oricum, ne bucurăm să-l avem în mijlocul nostru și vorbesc cu siguranță și în numele tuturor colegilor mei”, a declarat Vlad Ciobanu.

Ovidiu Hațegan a rămas impresionat: „Cu prima ocazie când vin la Iași sper să mă întâlnesc cu Mircea. Îi voi spune și lui Viktor Kassai de acest copil”

Arbitrul numărul 1 al României, Ovidiu Hațegan, a rămas plăcut surprins să audă că arbitrajul este iubit de către copii la vârste atât de fragede. Purtătorul ecusonului FIFA l-a încurajat pe copil să-și urmeze visul și i-a felicitat pe părinți, dar și pe oficialii Comisiei Județene a Arbitrilor Iași pentru că îl susțin pe Mircea.

„Mă bucur că sunt copii care se orientează spre arbitraj, într-o perioadă în care numărul arbitrilor scade în majoritatea județelor. Mă bucur să aud că un copil de zece ani iubește arbitrajul și îi felicit pe cei de la Iași pentru că îl susțin. Îi doresc mult succes, să se pregătească bine și să ajungă arbitru în Liga 1, iar apoi pe lista FIFA. Sper să nu abandoneze cariera, să muncească foarte mult și să-și urmeze visul. Vor fi și momente dificile, dar dacă iubește arbitrajul, să nu abandoneze! România are talente și Mircea face parte din această categorie. Felicitări și părinților pentru educația pe care i-au dat-o”, a declarat Ovidiu Hațegan, care speră să-l întâlnească pe Mircea cu prima ocazie când va veni la Iași: „Prima dată când vin în Iași vreau să-l întâlnesc pe acest copil. Îi voi da și eu un fluier, cartonașe și o monedă. Chiar îi voi transmite și lui Viktor Kassai că la Iași, în România, avem un copil atât de mic care iubește arbitrajul”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup