Şi nu e vreun film indian: Mutu în Liga de Bollywood. Fotbalul indian renaşte pe banii actorilor, jucătorilor de cricket şi ai altor miliardari

13 oct 2014 1752 afişări Comentează şi tu Special
Şi nu e vreun film indian: Mutu în Liga de Bollywood. Fotbalul indian renaşte pe banii actorilor, jucătorilor de cricket şi ai altor miliardari 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/13368338/2/india.jpg

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marţi, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Mutu în Liga de Bollywood. Fotbalul indian renaşte pe banii actorilor, jucătorilor de cricket şi al altor miliardari

Actori la Bollywood, foşti jucători de cricket şi miliardari indieni s-au strâns la un loc şi au devenit patroni în cea mai nouă ligă de fotbal din Asia: Indian Super League, care a debutat duminică, 12 octombrie. Mirajul indian l-a atras şi pe Adrian Mutu, care va juca la Pune City FC, echipă patronată de actorul Salman Khan

În 2007, Federaţia Indiană de fotbal înfiinţa I-League, o ligă profesionistă cu 10 echipe, menită să atragă interesul asupra fotbalului în India. Ţinta era clară: popularizarea sportului şi în ţara de 1,2 miliarde de locuitori, avidă după cricket. Pentru că cifrele erau clare: cele mai importante meciuri de cricket difuzate la televizor aveau o medie de 170 de milioane de telespectatori, în timp ce Liga Campionilor, cea mai populară competiţie europeană de fotbal, abia atingea o medie 50 de milioane de telespectatori. Liga nu şi-a atins scopul, deşi audienţa fotbalului în India aproape s-a triplat, reducând incredibil diferenţa: 176 de milioane de telespectatori – media meciurilor de cricket din Indian Premier League la 155 de milioane – media Ligii Campionilor. Naţionala indiană a rămas la un nivel mediocru, iar tinerii fotbalişti care trebuiau „exportaţi“ în Europa pentru a creşte popularitatea fotbalului indian nu au apărut.

CAMPIONAT PLĂNUIT DE PATRU ANI

În consecinţă, cluburile şi Federaţia Indiană au intrat în conflict. Iar de aici până la crearea unei noi competiţii nu a fost decât un pas. Planul era clar, fiind inspirat după modelul sporturilor americane şi al primei ligi indiene de cricket: Federaţia urma să acorde licenţe unor echipe care să devină francize, liga fiind închisă, neexistând un sistem de promovare-retrogradare. Însă din 2010 până în acest an, lucrurile s-au tergiversat. Liga a fost amânată de patru ori din motive mai mult sau mai puţin clare. Dar, în cele din urmă, firma care organizează competiţia a pus totul la punct, iar campionatul, intitulat Indian Super League, va debuta duminică, 12 octombrie. „Condiţiile de licenţiere au fost draconice, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Cine nu a investit în infrastructură sau în academiile de juniori, nu a primit licenţa. Iar dacă nu vor continua investiţiile, atunci şi echipele actuale îşi pot pierde licenţa“, spune Sunando Dhar, CEO-ul Indian Super League. Care este, însă, obiectivul noii Ligi? Explică tot Dhar, într-un interviu pentru BBC: „Liga a fost creată pentru a atrage atenţia asupra fotbalului indian şi a aduce o notă de glamour acestui sport. Cred că va avea un efect pozitiv asupra Indiei. I-League şi Indian Super League (ISL) vor populariza acest sport şi în această parte a lumii“.  

DEL PIERO, TREZEGUET, ANELKA SAU MUTU, NUMELE MARI CARE VOR JUCA ÎN INDIA

Şi, cel puţin deocamdată, obiectivul a fost atins. Pentru că şefii cluburilor nou-înfiinţate, care vor juca în această toamnă în Indian Super League, au convins jucători de marcă să vină în India. Pe lângă Adrian Mutu, care a ajuns la Pune City FC pe filiera Fiorentina – fostul club al atacantului român, care deţine 15% din franciza din ISL – în India vor mai evolua nume uriaşe din fotbalul european, precum Alessandro del Piero, David Trezeguet, Nicolas Anelka, Fredrik Ljungberg sau Robert Pires. Evident, toţi aflaţi la apusul carierei, chiar reveniţi în activitate, în cazul ultimilor doi. Însă pentru Kushal Das, secretarul general al Federaţiei Indiene, numele sunt mai importante decât vârsta: „E un paradox interesant: cu jucători cu nume, cu cariere uriaşe în spate, vrem să motivăm copiii indieni să se apuce de fotbal. Nu am reuşit să creştem jucători mari, iar asta e vina noastră. Din păcate, I-League a avut probleme financiare, cluburile nu au reuşit să se menţină pe linia de plutire, dar sperăm ca lucrurile să se schimbe odată cu debutul ISL“.

„NU SE VA FACE PROFIT ÎN PRIMII CINCI ANI“

Potrivit presei indiene, dar şi a oficialilor din fotbalul care reprezintă ţara de 1,2 miliarde de locuitori, principalul obstacol în creşterea Indiei ca naţiune fotbalistică a fost de natură financiară. Pe lângă infrastructura dezastruoasă, sponsorii nu au fost interesaţi absolut deloc în fotbal, preferând să investească în cricket, unde prima ligă indiană e cotată la 3,2 miliarde de dolari, iar contractul drepturilor de televizare a fost semnat în 2012 între organizatori şi Sony Entertainment pentru o valoare de 1,4 miliarde de dolari. Însă la fel ca şi în cricket, echipele din ISL vor fi patronate de milionari indieni, în timp ce unele dintre echipe vor ceda acţiuni către cluburi importante din Europa, care vor împrumuta jucători şi vor ajuta noile echipe cu know-how pentru ca tranziţia de la echipă nou-înfiinţată la club profesionist să fie una uşoară. Doar că patronii au fost deja avertizaţi de şefii ligii să nu se aştepte la profit în primele sezoane. „Am discutat cu aproape toţi finanţatorii echipelor, iar ei m-au asigurat că pierderile financiare sunt asumate. Ei au realizat că nu pot face profit în primii cinci ani. Dar şi-au dat seama că potenţialul e uriaş şi că trebuie să se concentreze strict pe dezvoltarea sportului în acest moment“, a declarat secretarul general al Federaţiei Indiene, Kushal Das, pentru BBC.

SALMAN KHAN, PATRONUL LUI MUTU

Însă cine sunt milionarii care au acceptat să investească în fotbalul indian? Surprinzător, la aproape jumătate din cele trei echipe sunt implicaţi foşti sau actuali jucători de cricket din India. Un idol în ţara de 1,2 miliarde de locuitori, Sachin Tendulkar, un fost jucător de cricket, supranumit „Dumnezeul cricket-ului“, care deţine o avere cotată la 160 de milioane de dolari, a fost primul care a riscat şi a cumpărat franciza Kerala Blasters, alături de Prasad Potluri, un antreprenor cu o avere de 1,2 miliarde de dolari. Salman Khan, un idol la Bollywood, este acţionar la echipa Pune City FC, la care va juca şi Adrian Mutu. Alte două stele ale filmelor indiene, Abhishek Bachchan şi John Abraham, vor investi la Chennaiyin FC, respectiv NorthEast United. În timp ce Sanjiv Goenka, cel mai bogat indian implicat în fotbal, va finanţa echipa Atletico de Kolkata, o soră mai mică a finalistei Ligii Campionilor din sezonul precedent. „Am trezit un gigant adormit, acum aşteptăm să vedem ce se întâmplă în fotbalul indian. E nevoie de o creştere“, spune, optimist, Kushal Das. Probabil că obiectivul e calificarea în premieră la o Cupă Mondială. Rusia 2018 este primul „glonţ“. Dacă nu, al doilea Mondial din istorie organizat pe pământ asiatic, în 2022 în Qatar, pare realist.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.