Scandal de proporţii! Nike a retras de pe piaţă pantofii sport ce aminteau de epoca sclavagismului. O pereche a ajuns să fie revândută acum cu 2.500 de dolari

3 iul 2019 5230 afişări Special
Scandal de proporţii! Nike a retras de pe piaţă pantofii sport ce aminteau de epoca sclavagismului. O pereche a ajuns să fie revândută acum cu 2.500 de dolari

Nike e în centrul unui scandal uriaş, compania fiind nevoită să retragă un model abia lansat. Air Max 1 <USA> avea în zona călcâiului şi pe limbă inscripţionată imaginea unui vechi drapel american, steagul din perioada Revoluţiei având 13 stele albe pe fond albastru, recunoscut ca Betsy Ross. Lansarea a avut loc cu puţin înainte de 4 iulie, Ziua naţională a Americii.

Mai multe personalităţi din SUA au criticat alegerea designului. Colin Kaepernick, fost jucător de fotbal american şi cel care a lansat mişcării de protest a sportivilor americani la intonarea imnului Americii la meciuri, punându-se în genunchi ca formă de protest împotriva abuzurilor asupra persoanelor de culoare, a fost vehement. Pentru el, drapelul respectiv, cu 13 stele albe aduce aminte de epoca sclavagismului, care a fost legal în Statele Unite ale Americii şi după declararea independenţei, în 1776. Mai multe organizaţii care glorifică supremaţia rasei albe au ca simbol steagul respectiv.

Nike a reacţionat printr-un comunicat: "Nike a ales să nu pună în vânzare modelul Air Max 1 Quick Strike Fourth of July, care avea imprimată vechea versiune a drapelului american". Dar nu toate perechile au apucat să fie retrase de pe piaţă şi cei care le revând cer acum 2.500 de dolari pe o pereche, preţul iniţial fiind de 120 de dolari.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.