Cine este Salim Cisse, autorul celei mai mari ratări din istoria Ligii 1. Refugiat, camerist, cărător de bagaje, africanul s-a antrenat noaptea. În 2013, stabilea recordul clauzelor de reziliere în istoria clubului Sporting Lisabona. N-a jucat la echipa mare nici măcar o secundă

22 sep 2017 9051 afişări Special
Cine este Salim Cisse, autorul celei mai mari ratări din istoria Ligii 1. Refugiat, camerist, cărător de bagaje, africanul s-a antrenat noaptea. În 2013, stabilea recordul clauzelor de reziliere în istoria clubului Sporting Lisabona. N-a jucat la echipa mare nici măcar o secundă
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

„Unul din cele mai mari chixuri din istoria clubului Sporting, nu pentru cât a costat (1 milion de euro), dar în principal pentru că este un fotbalist care nu a reuşit să demonstreze că are valoarea să joace într-o echipă de Liga 1.“ Aşa era rezumată anul trecut, pe vremea aceasta, trecerea de la Sporting Lisabona B la Olhanense a atacantului Salim Cisse. Cel care miercuri, 20 septembrie, în partida FC Botoşani – CSM Poli Iaşi 3-3, din etapa a 11-a a Ligii 1, a reuşit, probabil, cea mai mare ratare din istoria campionatului din România.

În minutul 77 al partidei de la Botoşani, într-un moment când gazdele conduceau cu 3-2, iari Iaşi ataca în valuri, Kizito a pasat perfect în faţa porţii, iar Salim Cisse, singur la nici doi metri, fără nimeni în faţă, a reuşit să trimită peste bara transversală. Secvenţa poate fi urmărită aici.

Fotbalistul african de 24 de ani adus de curând la Poli Iaşi, cel care a făcut să pară mizilic până şi celebra secvenţă când Denis Şerban a driblat gazonul cu tot cu bară într-un Steaua - Rapid, are o poveste teribilă.

Acum câţiva ani, Salim părea că, în sfârşit, după ani de chin, a răzbit la lumină. Soarta i-a surâs însă numai o clipă, pentru ca apoi viaţa să-i plonjeze înapoi, în ceaţă şi nesiguranţă.

În 2013, Sporting îl "securiza" pe Cisse cu o clauză-record de 60.000.000 de euro. Mai mare decât a lui Jardim

În urmă cu patru ani, Salim Cisse era achiziţionat de Sporting Lisabona, iar suporterii „leilor“ îl primeau cu entuziasm şi speranţă. Pe 7 iulie 2013 era prezentat oficial la Sporting, care anunţa că atacantul adus de la Academica Coimbra a semnat pe cinci ani, fiindu-i fixată în contract o clauză de reziliere de 60 de milioane de euro. Un nou record pentru gruparea alb-verde, cel vechi (50 de milioane) aparţinându-i lui Zakaria Labyad. A fost momentul în care povestea fotbalistului african a ajuns cunoscută în Portugalia.

Cisse s-a născut pe 24 decembrie 1992, în capitala Guineei, Conakry. A avut o copilărie grea, iar la un moment dat a ajuns, ca alţi milioane de africani, să-şi încerce norocul în călătoria către Pământul Făgăduinţei. "Am venit în Italia ca mulţi alţi tineri din Africa, unde toată lumea visează să ajungă în Europa în căutarea unei noi vieţi. Am ajuns aici împreună cu nigerieni, camerunezi... Am fost cazat într-un centru pentru refugiaţi“, povestea „ieşeanul“ Cisse în 2013.

Uneori, turiştii încercau să îi dea mici bacşişuri. Jignit, Salim refuza

În Italia a început de jos, câştigându-şi traiul ca menajer la un complex de apartamente care se închiriau turiştilor. Era angajat cu ziua, curăţa camerele, făcea paturile. Ajuta vremelnicii locatari să-şi care bagajele. Uneori, aceştia încercau să-i dea un mic bacşiş. Jignit, tânărul refuza. Ziua, Salim Cisse muncea. Noaptea juca fotbal.


Acum un an şi jumătate, Cisse reuşea golul săptămânii în Europa. Miercuri a intrat în istoria fotbalului românesc cu una din cele mai mari ratări

Întâlnirea care i-a schimbat cursul vieţii a fost cea cu Franco Anzalone, director la echipa Arezzo, în acel moment în Serie D din Italia. „Îl consider ca pe un tată. El mi-a dat totul, în special în plan uman. A crezut în mine, m-a ajutat, iar când a devenit oficial al clubului, după ce m-a văzut jucând, mi-a spus: te voi ajuta şi te voi lua la echipă. Vei munci, vei progresa. Vom vedea ce putem să-ţi dăm“, a povestit Cisse, citat de maisfutebol.iol.pt, în 2013.

"Plecam cu trenul de la centrul de refugiaţi. Jucam în liga a şasea sau a şaptea, cu oameni care veneau de la slujbă. Mă bucuram că mănânc"

Până în acel moment, viaţa de zi cu zi a lui Cisse, tânărul de nici 20 de ani ajuns din Guineea în Italia, fusese una greu de imaginat, de exemplu, pentru jucătorii de azi din România. „Plecam din centrul de refugiaţi, călătoream cu trenul şi jucam în liga a şasea sau a şaptea (n.r. – din Italia). Jucam cu oameni care veneau de la slujbă. Apoi luam trenul de ora 20:00, înapoi, spre casă. Mă bucuram să mănânc, pentru că hrana care ni se dădea în centru era prea puţină pentru mine“, a povestit fotbalistul de la CSM Poli Iaşi. Îi plăcea, dar simţea că poate mai mult de atât. Se antrena noaptea.

Lucrurile s-au schimbat când atacantul a semnat cu Arezzo. Din acel moment, s-a ocupat numai de fotbal. Îl mânau înainte nu numai pasiunea pentru minge, ci şi dorinţa fierbinte de a accede la alt nivel de trai. „Franco mi-a spus că trebuie să ies din asta, că în Europa a juca fotbal este o meserie şi că, dacă mă voi dedica acestei profesii, totul va fi bine. (...) Cum eu căutam o viaţă mai bună, am muncit din greu. La început, a fost dificil să obţin permis de joc, deoarece, conform legii italiene, trebuia să fi stat un an în ţară. Dar Arezzo a insistat şi a obţinut permisul invocând statutul refugiaţilor.“

În acel sezon, 2011-2012, Salim Cisse a jucat pentru Arezzo, în liga a patra italiană, 27 de meciuri şi a marcat 13 goluri. „Am auzit că s-ar fi interesat de mine o mulţime de cluburi. Chievo, Sampdoria, Udinese... Până la urmă, doar Academica Coimbra (n.r. – din Portugalia) a făcut o ofertă certă“, a încheiat Salim.

La Coimbra, jucătorul din Guineea şi-a continuat ascensiunea surprinzătoare. A devenit titular la nici 21 de ani, în sezonul 2012-2013, şi, cu 6 goluri în 25 de meciuri, a intrat în atenţia gigantului Sporting Lisabona. La sfârşitul sezonului era transferat deja de gruparea „leilor“.

Ascensiunea meteorică a fost urmată de o cădere la fel de bruscă

S-ar părea, însă, că Salim a sărit prea repede scările performanţei. Pe cât de repede urcase, în nici doi ani, din trenurile cu navetişti ale periferiei italiene tocmai în lotul unui club portughez obişnuit cu grupele Ligii Campionilor, pe atât de abrupt a coborât.

În 2013-2014 nu a jucat nici măcar un minut pentru echipa mare la Sporting. L-au trimis la formaţia a doua, unde a jucat 9 meciuri şi a dat 8 goluri. Dar, la finalul sezonului, a fost împrumutat la Arouca, în prima ligă. Unde, din nou, a fost o pălărie prea mare, iar Cisse a jucat 9 meciuri fără să dea vreun gol.

În 2014-2015 a revenit la Sporting. Din nou a fost trimis la echipa a doua, pentru care a jucat 16 meciuri în liga secundă până în iarnă, dar regresul a continuat: a marcat doar trei goluri. Clubul care-l pusese, în 2013, să semneze pe cinci ani, cu clauză de eliberare de 60 de milioane de euro, începea să-l simtă ca pe o povară. L-au împrumutat de unde venise, la Coimbra, în Liga 1 portugheză, cu speranţa că îşi va regăsi acolo forma de la început, dar căderea nu s-a oprit: 9 meciuri, 0 goluri.

În 2015-2016 a revenit, pentru a treia oară, la Sporting II: 9 meciuri, 0 goluri şi un nou împrumut, tot în Liga 1, de data aceasta la Setubal. Acolo a reuşit, în sfârşit, să marcheze iar, 2 goluri în 9 meciuri, dar a fost prea puţin şi clubul l-a returnat la Sporting.


Preşedintele Ambrozie şi fotbalistul Cisse în momentul semnării contractului cu Poli Iaşi, locul unde atacantul speră să-şi reînceapă ascensiunea întreruptă acum patru ani

Sezonul trecut a fost împrumutat în Liga 2, la Olhanense, unde a avut ocazia să joace: 35 de meciuri, din care 29 titular, şi 7 goluri marcate. Pe 17 februarie 2016, sportv.globo.com îl desemna marcatorul weekendului în Europa după un gol absolut remarcabil. N-a fost însă deajuns şi, la sfârşitul campionatului, Salim Cisse părăsea Portugalia, iar pe 1 septembrie 2017, sosea la Iaşi din postura de fotbalist liber de contract adus de agenţia Seven Fotball Investment.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.