INTERVIU | Progresul Spartac sau ascensiunea unui club cu o politică sănătoasă. Investește în tineri, în baze de pregătire și rezultatele vin încet dar sigur. Andrei Erimia: ”Pentru noi e o realizare. Numărul de copii a crescut exponențial”

Carmen MANDIȘ, Andrei PASCU 23 Jan. 2021, 20:00 Liga 3

Progresul Spartac este una dintre echipele cu cele mai moderne baze de pregătire din Liga 3. Are printre cele mai bune condiții din divizie, chiar dacă nu dispune neapărat de un buget superior cluburilor de la același nivel.

Antrenorul și unul dintre cei mai importați oameni ai proiectului, Andrei Erimia, a vorbit pentru ProSport despre ultimele aspecte ale evoluției Progresului Spartac din ultimii ani.

Andrei Erimia: ”Trebuia să inaugurăm, când a început pandemia, o nouă bază sportivă” 

În acest moment, bucureștenii dispun de mai multe terenuri pe care se pregătește prima echipă și nu numai. Progresul Spartac a investit mult și în centrele de copii și juniori, care la rândul lor se folosesc de ele.

Baza e foarte veche. Stadionul e refăcut, e fostul Prefabricate, cunoscut oamenilor din zona asta și din București. Baza arăta foate rău când am prelua-o noi, acum patru ani. S-a investit destul de mult să arate așa cum arată azi. Gazonul din momentul acesta e unul nou, e schimbat în vara anului trecut, când Federația Română de Fotbal ne-a recomandat să facem chestia asta pentru a putea să ne desfăușurăm în continuare meciurile de acasă aici.

Mai sunt două terenuri acoperite pentru cei mici. Practic, aici avem un teren mare și încă două mici acoperite. Tribuna a fost și ea modernizată, am pus scaune, a fost recondiționată. Îmi aduc aminte de meciul cu Rapid când era neîncăpătoare. Erau 1.500 de oameni.

Acum un an, tocmai pentru că ne-am dezvoltat și numărul de copii a crescut exponențial, trebuia să inaugurăm când a început pandemia, undeva prin martie anul trecut, o nouă bază sportivă la 1 decembrie, formată dintr-un teren mare artificial și un teren mare natural, cu vestiare și toate condițiile necesare pentru antrenamente”, a declarat Andrei Erimia pentru ProSport.

Andrei Erimia: ”Proiectul Progresul Spartac a început acum vreo cinci ani, de la o idee foarte clară” 

Proiectul de la Progresul Spartac a pornit de la o bază clară, formarea unui mediu sănătos, atât din punct de vedere al construirii echipei mari, dar și a academiei pe care a inițiat-o. Andrei Erimia a povestit despre regulile de pe urma cărora a început proiectul.

Din fericire și din păcate, tot ce s-a făcut aici a fost doar din fonduri private și doar datorită unui singur om. Însă, cred că am realizat destul de multe lucruri încât să atragem atenția și pe plan sportiv și ca infrastructură. Suntem deschiși pentru colaborări, pentru oameni care vor să ni se alăture.

Proiectul Progresul Spartac a început acum vreo cinci ani, de la o idee foarte clară. Atunci, eu cu încă o persoană și cu finanțatorul clubului am stabilit că ne dorim și vrem să promovăm încă din primul an din Liga 4 în Liga 3, ceea ce am și reușit. E adevărat, după un meci memorabil la baraj, de care o să ne aducem aminte cu plăcere. La pauză trebuia să marcăm de trei ori fără să primim, ca să forțăm calificarea, și am înscris patru goluri.

De la început am stabilit că avem posibilitățile financiare să menținem echipa în Liga a 3-a, de a face un centru de copii și juniori cât mai performant, din care să promovăm jucători și căutam o bază care să fie casa noastră, ceea ce am și reușit să facem, ba chiar avem două în acest moment.

Faptul că am reușit ceva în acest sens, dacă ne raportăm la competitoarele noastre, pentru noi a fost o realizare. Din exterior poate se vede altfel, dar am ajuns acolo cu echipe precum Farul, Slatina susținute din absolut toate punctele de vedere, fără să intru în detalii”, a mai afirmat Andrei Erimia.

Andrei Erimia, despre rezultatele echipei mari din ultimii ani 

Echipa mare a Progresului nu s-a bazat de la bun început pe jucători cu nume, cunoscuți la nivelul fotbalului mare din România, așa cum au făcut câteva dintre echipele care au luat-o de jos anii trecuți și cu care Progresul Spartac s-a luptat. Este și cazul cluburilor Rapid și Steaua.

Am folosit jucători care în alte părți nu au reușit să se impună. Câțiva dintre ei se lăsaseră, au jucat doar la juniori, și cred că sunt niște realizări. Sigur că ar fi fost absolut istoric să promovăm succesiv din Liga 4 în Liga 3 și din Liga 3 în Liga 2 și am fost la un meci distanță, în condițiile în care aveam jucători care munceau. Veneau de trei ori pe săptămână și jucam cu Farul care îl avea antrenor pe Petre Grigoraș și jucători de Liga 1.

Cu Slatina, am câștigat campionatul până a venit pandemia. Și nu se știe, s-a hotărât să jucăm un baraj în dublă manșă, deși noi deja jucaserăm la Slatina. Ceea ce n-am înțeles absolut deloc. În minutul 90+3 domnul arbitru a dat pnalty, la scorul de 0-0, și lucrurile au devenit puțin mai complicate. Noi suntem însă bucuroși de ce am reușit să realizăm.

(N.r. – Referitor la parcursul din Cupa României) E a doua oară când reușim să ajungem în această fază din Cupa României, din trei participări. Data trecută s-a întâmplat să pierdem cu Universitatea Cluj, din penalty. Acum, cu Craiova e o realizare ceea ce am reușit. A fost o bucurie pentru jucători și pentru antrenori că am jucat pe Ion Oblemenco. Sigur că ne-am fi dorit să marcăm măcar, dacă nu mai mult. Eu ca antrenor chiar am încercat să avem o șansă”, a mai declarat Andrei Erimia pentru ProSport.

Progresul Spartac a jucat barajul de promovare în Liga 2 anul trecut, contra echipei CSM Slatina, pe care l-a pierdut și continuă în Liga 3. În acest sezon, echipa pregătită de Andrei Erimia a fost distribuită în Seria 4, unde după 10 etape se află pe locul 3, cu 16 puncte. Deasupra ei se clasează FCSB 2, 24 de puncte, și Steaua, 26 de puncte.

Foto: Răzvan Păsărică/ Sport Pictures 

 

 

 

 

 

Carmen MANDIȘ, Andrei PASCU 23 Jan. 2021, 20:00 Liga 3
Pe aceeași temă