REPORTAJ | Colecţionarul ungur îndrăgostit de tricouri româneşti. "Asta e viaţa mea! Fac schimb, nu mă interesează banii". Povestea omului care s-a lăsat de fotbal pentru a ridica un templu al sportului rege

7 sep 2017 6714 afişări Special
REPORTAJ | Colecţionarul ungur îndrăgostit de tricouri româneşti. "Asta e viaţa mea! Fac schimb, nu mă interesează banii". Povestea omului care s-a lăsat de fotbal pentru a ridica un templu al sportului rege
GALERIE (13 de imagini) VEZI GALERIA

La câteva sute de metri de Dunăre, într-un colţ din centrul Pestei, pe strada Váci la numărul 23, un venerabil domn pe nume Ács Bálint a pus bazele unui loc de-a dreptul impresionant. Se intitulează "Budapest Football Shop", nimic extravagant. Din stradă ai senzaţia că ajungi într-un simplu magazin ce comercializează fulare şi tricouri. Când intri pe uşa de sticlă, timpul se opreşte în loc. Pereţii sunt acoperiţi cu fanioane, fulare şi tricouri din toată Europa. Magazinul situat în oraşul de baştină al lui Harry Houdini găzduieşte şi accesorii ale echipelor româneşti de care publicul larg a uitat.

Domnul Bálint deschide magazinul numai când vede pe cineva la intrare. În restul timpului se află în magazinul de lângă, unde vinde suveniruri şi haine tradiţionale din ţara sa. "Am şi câteva haine din Maramureş." Când cineva încearcă uşa de sticlă din colţ, domnul nostru apare într-un suflet pentru a deschide. De afară, totul pare obscur. Când ai păşit în "Budapest Football Shop" totul se luminează în jurul tău. Nu ştii unde să te uiţi mai întâi. Prima dată vezi fularele. În prim plan sunt aşezate fulare cu legendarul număr zece al Ungariei, Ferenc Puskás. După Puskás urmează un val de fulare cu Manchester United, Athletic Bilbao, AC Milan, Vasas Budapesta, Ujpest, Fenerbahçe, Real Madrid şi multe alte echipe ale Europei.


Cele două magazine deţinute de Ács Balint. Foto: Facebook Budapest Football Shop

Povestea omului din spatele comorii

"M-am născut în 1955 în URSS. În copilărie am început să joc fotbal, ca orice băiat. Tot în perioada respectivă am început să colecţionez reviste de fotbal şi insigne ale diferitor echipe. Pe la 16, 17 ani, echipa la care jucam, Beregújfalu, era lider în divizia regională. Eu jucam pe postul de atacant. Eram convins că voi face o carieră din fotbal. Din nefericire, a trebuit să mă înrolez în Armata Roşie. După ce mi-am terminat stagiul militar am mers în probe la Karpaty Lvov. Nu am fost acceptat aşa că m-am concentrat pe şcoală.

În 1984 am plecat în Ungaria, unde am lăsat fotbalul pe planul secund şi am început din nou să colecţionez insigne. Cu timpul m-am extins spre fulare, fanioane şi tricouri. În 2000 m-am decis să deschid magazinul Budapest Football Shop, care în prezent este unul dintre cele mai vechi astfel de magazine din Ungaria. În prezent am ajuns să deţin peste 500 de insigne şi în jur de 200 de fulare şi fanioane. Majoritatea datează din anii '60, '70. Am şi câteva obiecte care datează de pe la 1950.

Suporterii şi ceilalţi colecţionari au reprezentat un suport imens pentru mine. Mi se întâmplă foarte des să fac schimb de fanioane, fulare sau insigne cu oameni la fel de pasionaţi ca mine. După ce am deschis magazinul am cunoscut un colecţionar din Brazilia care mă vizitează în fiecare an pentru a vedea ce 'marfă' am. De asemenea păstrez legătura cu alţi colecţionari din Europa", a povestit Ács Bálint pentru ProSport.

"Asta e viaţa mea. Tot ce vedeţi aici am adunat de-a lungul timpului."

Pe alocuri mai sunt şi tricouri cu naţionala Ungariei, cu formaţiile locale sau cu echipe de top ale "Bătrânului continent". Cum spuneam la început, pereţii sunt acoperiţi cu fanioane. Sute de fanioane. Şi de tavan mai sunt agăţate câteva. Domnul Bálint  a trecut graniţele Europei la acest capitol. Are fanioane cu River Plate, Melbourne Victory, Tigres UANL, LA Galaxy sau Atletico Mineiro. O parte a dedicat-o echipelor româneşti. De la Dinamo, Steaua, Universitatea Craiova şi Politehnica Iaşi până la AS Textila Năsăud, Minerul Alba, CSS Viitorul Cluj-Napoca, AS Miercurea Ciuc sau AS Metalul Bocşa, Budapest Football Shop păstrează spiritul unor echipe româneşti de mult apuse.

"În anii '80 am călătorit foarte mult prin România, mai precis prin Transilvania. Şi în Oradea am mers destul de des, fiind aproape de graniţă. Echipele de care m-am ataşat sunt CFR 1907 Cluj şi FC Bihor Oradea, le-am urmărit de multe ori. Am întâlnit destul de mulţi colecţionari prin Transilvania. Am avut parte de mulţi români în magazinul meu. Cu majoritatea am schimbat fulare sau fanioane", a mărturisit domnul Bálint pentru ProSport.

Am mai întâlnit cu fanion din 1990 care anunţă prezenţa României la Campionatul Mondial din Italia. Lângă un raft pe care erau aşezate câteva cărţi stă atârnat un fanion de la Daciadă. Multe stadioane şi săli de sport din România, încă funcţionale, datează din perioada respectivă. Daciada s-a defăşurat din doi în doi ani, între 1977 şi 1989.


Doar o parte din fanioanele domnului Ács Balint. Foto: Octavian Vasilescu

"Îmi place să schimb fulare, fanioane sau insigne cu alţi oameni, la fel de pasionaţi ca mine. Nu mă interesează banii!"

Pe birou, printre laptop şi casa de marcat, sunt expuse aproximativ 500 de insigne cu echipe de fotbal din toată lumea. Proprietarul magazinului nu e interesat de bani. Pasiunea e mai presus de orice. "Asta e viaţa mea. Tot ce vedeţi aici am adunat de-a lungul timpului. Prefer să fac cu schimb cu alţi oameni, la fel de pasionaţi ca mine. Nu mă interesează banii!" În timpul în care am sta să înşirăm toate echipele prezente în magazinul din inima Ungariei, am putea ajunge la faţa locului. La final, domnul Bálint, care păzeşte o adevărată comoară în centrul Budapestei, ne-a transmis un călduros "La revedere, mulţumesc pentru vizită."  


Dinamo, stânga jos, între Zenit şi AS Roma.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.