REACŢIE | Burleanu arată cu degetul spre Naşu' după ce ProSport a scris că federaţia a fost decapitalizată masiv începând cu 2014: "Până în 2013 veniturile FRF au fost supraevaluate". Cifre diferite de cele existente la Fisc şi explicaţii pentru recordul de angajaţi

1 feb 2018 3143 afişări Comentează şi tu Special
REACŢIE | Burleanu arată cu degetul spre Naşu' după ce ProSport a scris că federaţia a fost decapitalizată masiv începând cu 2014: "Până în 2013 veniturile FRF au fost supraevaluate". Cifre diferite de cele existente la Fisc şi explicaţii pentru recordul de angajaţi Răzvan Burleanu la Ljubljana, alături de zeci de votanţi FRF deplasaţi pe banii FRF, pentru a asista la meciurile României la Campionatul European de futsal. FOTO: Sorin Pană/Sportul Ilustrat 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16967425/2/tabel-3-drept-la-replica.jpg

Federaţia Română de Fotbal a trimis pe adresa ProSport un interesant drept la replică după dezvăluirile publicaţiei noastre, care a demonstrat, cu ajutorul bilanţurilor apărute pe site-ul Ministerului Finanţelor, că administraţia Burleanu a însemnat continuarea declinului pentru forul care conduce fotbalul. ProSport a arătat, cu cifre, că FRF s-a decapitalizat dramatic după 2014, că depozitele bancare au scăzut cu 2 milioane de euro, că numărul de angajaţi a crescut până la un nivel record şi că în doi din primii trei ani ai mandatului lui Burleanu s-au consemnat deficite majore în balanţa federaţiei.

Textul îl puteţi citi integral aici, inclusiv cu declaraţiile fiscale publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În replica trimisă ProSport, FRF arată cu degetul, din nou, către Mircea Sandu, acuzat că a supraevaluat masiv veniturile federaţiei printr-un artificiu contabil, respectiv înregistrarea eronată a subvenţiilor de la UEFA şi FIFA.
Actuala conducere a federaţiei subliniază că, începând din 2014, capitalul FRF a revenit la valorile normale, dar prezintă, în acelaşi timp, un grafic al decapitalizării, pe ani, total diferit de cel existent în documentele Fiscului şi ale Ministerului Finanţelor! În textul remis redacţiei nu se specifică de ce cifrele oficiale de la Ministerul de Finanţe nu corespund cu cele trimise de FRF la ProSport.

Din nou, foarte interesant este tabelul cu ajustările erorilor contabile constatate de auditul Delloite. În total, între 2012 şi 2016, la FRF s-ar fi comis erori contabile de 49,9 milioane de lei!

Comunicatul FRF nu pomeneşte nimic despre diminuarea rezervelor valutare cu 2 milioane de euro după venirea lui Burleanu, informaţie dezvăluită de ProSport. Oferă, în schimb, o explicaţie plauzibilă pentru numărul-record de angajaţi: marketingul, externalizat până în 2014, a fost preluat de federaţie, care îl administrează în regie proprie. Federaţia a ataşat chiar şi un grafic cu veniturile înregistrate, ajustat cu date încă neverificabile la Fisc (încasările pe 2017) şi din care s-au scos banii veniţi de la Loterie şi de la UEFA pentru calificarea la Euro 2016.

 Iată comunicatul FRF, pe care îl redăm integral, alături de tabelele puse la dispoziţie de federaţie. 

 

Domnule Redactor şef,

În legătură cu materialul publicat în ProSport cu titlul „Administraţia Burleanu în cifre. Federaţia s-a decapitalizat dramatic, cu 70 de milioane de lei în 3 ani. Deficit şi depozite bancare scăzute cu 2 milioane de euro. Numărul angajaţilor a crescut la un nivel istoric”, vă transmitem următorul punct de vedere pe care vă rugăm să-l publicaţi spre corecta informare a cititorilor dvs.

Precizăm că până în 2013 veniturile FRF au fost supraevaluate (implicit şi capitalul propriu),  prin înregistrarea eronată a subvenţiilor pentru infrastructură primite de la UEFA şi FIFA, venituri care trebuiau înregistrate ca venituri în avans în bilanţ şi nu arătate ca venituri în contul de profit şi pierderi (implicit în capitalul propriu). Graficul de mai jos arată repartizarea corectă a capitalului propriu (valoarea Federaţiei Române de Fotbal) în perioada 2011-2016.

Se poate observa că din totalul de aproape 84 de milioane de lei scădere în capital propriu (de la 114.849.179 lei la 31.12.2011 la 31.048.192 lei la 31.12.2016) suma de aproximativ 72 de milioane de lei este aferentă perioadei de până la 01 martie 2014, când s-a schimbat administraţia Federaţiei. Practic, majoritatea pierderii de valoare a avut loc înainte ca deciziile actualei administraţii să intre în vigoare.

Spre deosebire de anii precedenţi, începând cu anul 2014, FRF a fost auditată de Deloitte, firmă internaţională renumită de audit, ale cărei servicii sunt recunoscute şi folosite de UEFA. Auditorii au confirmat necesitatea ajustărilor şi, prin rapoartele de audit, au certificat corectitudinea situaţiilor financiare anuale.

Mai jos regăsiţi o detaliere a ajustărilor făcute asupra capitalului propriu în perioada 2012-2016.

Referitor la numărul de angajaţi ai FRF creşterea este explicată prin preluarea internă a departamentului de marketing şi publicitate care era externalizat către firma SEG, iar rezultatele se văd în evoluţia veniturilor.

*Nu au fost luate în calcul veniturile de la Loterie, în 2011, şi de la UEFA, în 2015, pentru calificarea la Euro 2016

În plus, organigrama FRF a fost regândita pentru a putea face faţă noilor proiecte legate în special de sectoarele de juniori şi competiţii. Dezvoltarea unui nou software de administrare electronică a fotbalului determină angajarea de resurse. De asemenea, în 2016, pe statul de plată FRF au fost şi staff-urile Centrelor de Excelenţă, iar ulterior ale Centrelor Naţionale de Pregătire. Mai mult, organizarea EURO 2020 a implicat angajarea de noi resurse.

În acelaşi articol se spune că membrilor FRF nu li s-au pus la dispoziţie datele livrate Fiscului, ceea ce nu este adevărat. În raportul trimis membrilor afiliaţi înainte de Adunarea Generală din 2017 sunt incluse bilanţurile şi notele explicative ale acestora.Mai jos puteţi citi versiunea diferită, în privinţa capitalului FRF, existentă la Ministerul Finanţelor. La rubrica "Indicatori din Bilanţ“, litera J, se poate observa că la 31 decembrie 2013 capitalul era de 101,66 milioane de lei, iar la 31 decembrie 2014 - capitalul era de 66,3 milioane de lei. 
În tabelul trimis de FRF la ProSport şi prezentat mai sus, se vede, în schimb, altceva: că la 1 martie 2014 (două luni după bilanţul publicat de Fisc) capitalul era de 42,57 milioane de lei.
Presupunând că nimeni nu minte, iar datele de la Fisc şi cele invocate acum de federaţie sunt reale, atunci asta ar însemna că în două luni, în intervalul ianuarie-februarie 2014, FRF s-a decapitalizat cu aproape 60 de milioane de lei! Apoi, până la sfârşitul aceluiaşi an, în intervalul martie-decembrie 2014, a crescut din nou, cu 20 de milioane de lei! Acest lucru, realist vorbind, pare imposibil. 

În plus, dacă la Ministerul Finanţelor există acte care confirmă că, în intervalul 2014-2016 (mandatul Burleanu), FRF a pierdut 70 de milioane de lei, în schimb FRF pretinde că, dimpotrivă, marea pierdere a fost în intervalul 2012-martie 2014 (mandatul Sandu): peste 72 de milioane de lei. Această afirmaţie nu este susţinută nici de acte, nici de datele publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Dacă adevărul se găseşte în documentele Fiscului sau versiunea FRF, acest lucru îl poate judeca fiecare.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.