Procurorii elveţieni anchetează modul în care s-a votat pentru acordarea Mondialelor din 2018 şi 2022. Şase oficiali FIFA au fost arestaţi şi vor fi extrădaţi în Statele Unite: "Suntem şocaţi cum a funcţionat FIFA în aceste condiţii"

27 mai 2015 10637 afişări Special
Procurorii elveţieni anchetează modul în care s-a votat pentru acordarea Mondialelor din 2018 şi 2022. Şase oficiali FIFA au fost arestaţi şi vor fi extrădaţi în Statele Unite: "Suntem şocaţi cum a funcţionat FIFA în aceste condiţii"

Cu două  zile înainte de congresul FIFA, la care se va alege noul preşedinte al forului mondial, şase oficiali au fost arestaţi de poliţia elveţiană, care îi va extrăda în Statele Unite, acolo unde vor fi inculpaţi într-un dosar de corupţie

 • Sepp Blatter, preşedintele FIFA, nu este printre cei acuzaţi, susţin surse apropiate de caz

UPDATE 11:45 Ministerul Justiţiei din Elveţia a anunţat că interoghează 10 suspecţi care au luat parte la procesul de acordare al Mondialelor din 2018 şi 2022, informează cotidianul The Guardian. Din sediul FIFA au fost ridicate numeroase documente, iar procurorii au pus sechestru pe alte câteva documente.


UPDATE 11:30 Issa Hayatou, un apropiat al lui Sepp Blatter, şi preşedintele Federaţiei Africane de fotbal, a fost rugat să meargă la audieri. Hayatou a întrebat dacă este arestat şi, după răspunsul negativ al poliţiştilor, i-a informat că nu va merge cu ei, transmiţându-le că trebuie să fie arestat în faţa preşedinţilor de federaţii care sunt prezenţi la Zurich.


Chiar lângă Lacul Zurich, hotelul Baur au Lac oferă condiţii excelente pentru persoanele cu dare de mână, precum înalţii oficiali ai FIFA, care iau parte zi de zi la bunul mers al unei organizaţii care a fost descrisă de jurnalişti drept o adevărată caracatiţă. Doar că miercuri dimineaţă, circa 20 de poliţişti îmbrăcaţi în haine de stradă au descins la hotelul de cinci stele pentru a aresta o serie de înalţi oficiali FIFA. Poliţiştii au mers la recepţia hotelului, au luat cheile camerelor şi, apoi, i-au arestat pe oficialii acuzaţi, unii dintre ei scoşi în cătuşe, alţii nu. Potrivit surselor poliţiei elveţiene, arestaţii vor fi extrădaţi în Statele Unite, unde vor fi inculpaţi într-un proces, pe baza unui tratat de extrădare elveţiano-american, care permite acest lucru doar în anumite cazuri.

Unul dintre oficialii FIFA, costaricanul Eduardo Li, a reuşit să îşi ia bagajul cu el, potrivit The New York Times, bagaj care încă avea logo-ul FIFA aplicat pe el. Printre oficialii suspectaţi se află şi Jeffrey Webb, din Insulele Caiman, vicepreşedintele Comitetului Executiv al FIFA, Eugenio Figueredo, un alt vicepreşedinte al CEx FIFA, fost preşedinte al CONEMBOL, dar şi Jack Warner, din Trinidad Tobago, un fost membru al CEx FIFA. Inculpaţii sunt acuzaţi de fraudă fiscală, spălare de bani şi speculă. Conform procurorilor, 14 persoane sunt acuzate de spălare de bani, în timp ce alţi directori de firme care se ocupau cu marketingul sportiv au fost acuzaţi că au plătit peste 150 de milioane de dolari ca mită pentru a primi deal-uri media pentru marile turnee internaţionale de fotbal organizate sub egida FIFA.

”Suntem şocaţi de durata lungă în care FIFA a funcţionat în aceste condiţii. Corupţia era instituţionalizată pe toate planurile”, a spus un poliţist pentru The New York Times, descriind stilul mafiot în care era condus forul lui Sepp Blatter, care avea rezerve financiare de 1,5 miliarde de dolari!

CINE SUNT ACUZAŢII

 • Jeffrey Webb: Preşedintele CONCACAF, Federaţia care reuneşte echipele din America Centrală şi de Nord, vicepreşedinte al FIFA
 • Jack Warner: Fost preşedinte al CONCACAF şi vicepreşedinte al FIFA
 • Eugenio Figueredo: Fost preşedinte al CONMEBOL, Federaţia care reuneşte echipele din America de Sud şi vicepreşedinte FIFA
 • Eduardo Li: Preşedintele Federaţiei din Costa Rica, viitor membru în CEx FIFA
 • Julio Rocha: Preşedintele Federaţiei din Nicaragua
 • Costas Takkas: Fostul preşedinte al Federaţiei din Insulele Cayman
 • Rafael Esquivel: Preşedintele Federaţiei din Venezuela
 • José Maria Marin: Former president of Brazil’s federation
 • Nicolás Leoz: Fost preşedinte al CONMEBOL, fost membru în CEx FIFA
 • Alejandro Burzaco: Director la o companie de marketing sportiv din Argentina
 • Aaron Davidson: Preşedintele Traffic Sports USA - un promoter de meciuri
 • Hugo Jinkis: Director la o companie media
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.