Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, audiat la DNA în dosarul finanţării echipei Poli Timişoara!

14 dec 2015 13944 afişări Special
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, audiat la DNA în dosarul finanţării echipei Poli Timişoara!

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a fost audiat, luni, la DNA în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara, în care fostul edil Gheorghe Ciuhandu este urmărit penal, Robu declarând la ieşirea din sediul instituţiei că primăria se va constitui parte civilă în acest caz.

Primarul Nicolae Robu (PNL) a fost audiat, luni, timp de aproximativ o oră, la DNA Timişoara în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara, în care Gheorghe Ciuhandu, fostul edil al oraşului, este urmărit penal alături de mai multe persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Nicolae Robu a declarat la ieşirea de la audieri că a solicitat consilierilor locali, într-o şedinţă care a avut loc săptămâna trecută, un punct de vedere ”dacă primăria să se constituie sau nu parte civilă în acest dosar”, însă consilierii i-au transmis că acest lucru nu face parte din atribuţiile lor şi, ca urmare, primarul, în calitate de reprezentant al municipiului, a venit luni, în jurul orei 15.00, la sediul DNA pentru a fi audiat.

”Am fost întrebat de cazul Politehnica Timişoara în perioada Ciuhandu-Iancu. Da, răspunsul meu personal, aşa cum am anunţat şi în şedinta de consiliu, a fost că ne constituim parte civilă. Cu ce prejudiciu? Cu suma, atât cât este ea menţionată în momentul de faţă în documente. (…) Nu am fost audiat în legătură cu alte lucruri, ci doar cu subiectul acesta, dacă ne constituim sau nu parte civilă. Şi sigur, conex, erau expertizele în discuţie”, a declarat Nicolae Robu.

ADRIAN PICLISAN / MEDIAFAX FOTO

Potrivit procurorilor, prejudiciul în acest dosar este estimat la 27 de milioane de lei.

În octombrie anul trecut, procurorii DNA au ridicat mai multe documente de la Primăria Timişoara privind finanţarea de către Consiliul Local a echipei de fotbal FC Poli Timişoara. Atunci, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spunea că alte documente cerute de procurori vor fi căutate în arhivă.

"Procurorii au fost la instituţia Primăriei pentru a se documenta în privinţa perioadei 2008-2011, când eu nu am fost primar şi, drept urmare, nu am ce să vă spun pe acest subiect, privind finanţarea fotbalului. Vă rog să vorbiţi cu DNA, eu nu am nicio legătură cu subiectul. Documentele solicitate de DNA vor fi căutate în arhivele Primăriei Timişoara, sunt acte din 2008", declara atunci Robu.

La rândul său, procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamaş Schiffbeck, declara atunci că acţiunea procurorilor a vizat ridicarea unor documente privind finanţarea echipei de fotbal FC Timişoara de către Consiliul Local.

Procurorii DNA Timişoara au început, în luna septembrie 2015, urmărirea penală faţă de fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, faţă de secretarul Consiliului Local, Ioan Cojocari, şi faţă de consilierul juridic Delia Dumitru, pentru abuz în serviciu, în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara.

Procurorii anticorupţie susţin că, în anul 2008, Ciuhandu, atunci primar al Timişoarei, şi Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timişoara, au încălcat normele legale care reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timişoara în contul SC Politehnica Timişoara SA şi au semnat, împreună cu Delia Dumitru şi cu alte persoane din cadrul Primăriei Timişoara, documentul "Contract de asociere", în baza căruia era alocată, pe o perioadă de trei ani, suma de 9.000.000 de lei anual, "pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Ştiinţa Timişoara".

"Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ şi urmăreşte obţinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenţiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara (denumirea din acel moment a entităţii sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 şi a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalităţii acordării unei finanţări nerambursabile aceluiaşi club sportiv", se arăta în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, acordarea unor sume de bani în mod abuziv şi contrar prevederilor legale, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timişoara, în cuantum total de 27.100.000 de lei, către SC Politehnica Timişoara, nu a servit intereselor comunităţii, "ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul" echipei de fotbal, finanţarea fiind astfel ilegală.

Totodată, DNA arăta că ilegalităţile au fost constatate şi de Camera de Conturi a judeţului Timiş, cu ocazia unui audit financiar prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 de lei. Primăria municipiului Timişoara contestase raportul Curţii de Conturi, însă acţiunea a fost respinsă printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Timişoara.

Pentru recuperarea prejudiciului, s-a dispus sechestru asupra unui imobil aparţinând lui Ciuhandu şi asupra conturilor bancare ale lui Cojocari.

DNA adăuga că în dosar se efectuează acte de urmărire penale şi faţă de alte persoane.

Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu a fost audiat de mai multe de ori de atunci la sediul DNA Timişoara.

În anul 2008, Consiliul Local Timişoara şi echipa de fotbal FC Poli Timişoara au semnat un contract de finanţare prin care CL se angaja să finanţeze echipa cu suma de 2,5 milioane de euro pe an, pentru a sprijini performanţele. La acea vreme, clubul de fotbal era condus de omul de afaceri Marian Iancu, iar din partea CL Timişoara, documentul a fost semnat de primarul de atunci, Gheorghe Ciuhandu.

"Suma alocată de Primăria Timişoara va fi folosită pentru acoperirea în mod exclusiv a cheltuielilor echipei de fotbal, conform Hotărârii de Guvern 1447/2007", se arăta în contractul semnat între cele două părţi.

În 2009, un raport al Curţii de Conturi a arătat că, din suma de bani obţinută de clubul de fotbal de la Consiliul Local Timişoara, 150.000 de euro au fost folosiţi fără a respecta legea.

Contractul avea o clauză potrivit căreia, dacă auditul intern al Primăriei constată că nu se fac cheltuieli conform legii, banii folosiţi altfel se returnează.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.