A plagiat deţinutul Copos? Profesorul care a avizat cartea controversată are o rudă prietenă cu soţia lui Copos: "Sincer, nici n-am citit toată cartea. Am răsfoit-o". Dialog absurd cu Brezeanu şi similitudinile din lucrările lui Copos şi Parfene

9 apr 2015 17567 afişări Special

A plagiat Copos? Istoricul Cătălin Parfene, fost ziarist la ProSport, spune că pasaje întregi din cartea lui Copos sunt aproape identice cu bucăţi din lucrarea sa de master, din 2005. Ambele lucrări au fost coordonate de acelaşi profesor: Stelian Brezeanu

Scenariul atrage. Închipuiţi-vă doi gladiatori ai cercetării istorice, faţă în faţă. Unul a terminat Facultatea de Istorie în 2005, celălalt tocmai şi-a isprăvit condamnarea de 4 ani din care a făcut doar 400 de zile şi care spune că dincolo de gratii a descoperit pasiunea pentru istoriografie:

“O discuţie-confruntare între George Copos şi istoricul Cătălin Parfene în Aula Facultăţii de Drept (încape mai multă lume), moderată de Prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, pe tema "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI". Televizată pe România 1, în prime-time. Numele emisiunii: "Cu cătuşele pe masă".

“Propunerea pe bune” e înaintată de un prieten pe pagina de Facebook a istoricului Cătălin Parfene, cel care a realizat şi a postat marţi, aproape de miezul nopţii, că titlul uneia dintre cele 5 cărţi scrise de Copos în închisoare  e aproape identic cu cel al tezei sale de master din 2005. Fostul jurnalist ProSport şi actualul angajat al Federaţiei Române de Fotbal susţine că s-a documentat şi a lucrat la teza sa timp de un an şi jumătate. În doar 400 de zile de carceră, Copos a lucrat în atelierul de tîmplărie al penitenciarului, iar în paralel s-a şi documentat şi a scris cinci cărţi, dintre care una aproape la fel cu lucrarea lui Parfene de acum 10 ani. Pentru aceste lucrări ştiinţifice scrise în perioada detenţiei, fostul finanţator de la Rapid a primit o scutire de pedeapsă de 150 de zile.

A plagiat pentru a obţine mai repede libertatea sau este o victimă a unei coincidenţe de-a dreptul uimitoare?

"Veţi găsi în cărţile mele teme care nu au fost abordate de specialişti"
George Copos, marţi, la ieşirea din închisoare


Coperta cărţii lui Gheorghe Copos. Lucrarea are aproximativ 200 de pagini şi a apărut la Editura Niculescu. Tot tirajul a fost cumpărat de Copos

  • În 2005, Parfene scrisese “Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, o teză de master coordonată de profesorul Stelian Brezeanu.
  • În 2015, Copos a scris în închisoare, a trimis la editura Niculescu şi a cumpărat tot tirajul cărţii Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI. Cartea a fost vizată şi are o prefaţă semnată de acelaşi profesor Stelian Brezeanu, unul dintre marile nume ale mediului istoric savant din România.

“N-am putut să dorm toată noaptea”, mărturiseşte Parfene care miercuri a mers la Biblioteca Naţională pentru a compara textul cărţii scrise de Copos cu teza sa de master. Ce a descoperit acolo i-a confirmat bănuielile. “Am remarcat că în foarte multe pasaje din lucrarea lui Copos există fix aceeaşi ordine a ideilor mele din teza de master. Ce este schimbat în această înşiruire este topica frazelor şi faptul că George Copos se foloseşte de sinonime”

Reporterii de la România Liberă au documentat mai multe pasaje similare din cele două lucrări.

Pasaj din teza lui Cătălin Parfene scrisă în 2005, pagina 48

’Reprezentative pentru sfârşitul unei epoci, să menţionăm şi proiectele de căsătorie ale copiilor lui Mihai Viteazu: la 1595-1596, se vorbea la Alba Iulia despre căsătoria lui Nicolae Pătraşcu cu sora mai mică a cancelarului Transilvaniei, Ştefan Josika, iar în 1600 o solie propunea mariajul fiicei Florica cu însuşi principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, propunere văzută la o manevră diplomatică a lui Mihai Viteazu cu scopuri strategice, înaintea campaniei sale din Moldova’’

Pasaj din cartea lui George Copos tipărită în 2014, pagina 89

“Chiar imediat după primele victorii ale lui Mihai Viteazul contra turcilor, la Alba Iulia, unde era principe Sigismund Barthory, se vorbea de o eventuală matrimonială a fiului voievodului, Nicolae Pătraşcu, cu o soră a cancelarului transilvan, Ştefan Josika. În ultimii ani ai domniei lui Mihai, se vehicula chiar ideea unei căsătorii a fiicei acestuia, Florica, cu însuşi principele Sigismund Bathory; istoricii văd în aceste zvonuri, o manevră a voievodului român cu scopuri strategice, legate de începerea campaniei sale din Moldova’’.


Imagini suprinse de reporterii România Liberă: pasaje comparative din lucrările lui Parfene (sus) şi Copos (jos)

Cătălin Parfene spune că nu s-a gândit încă dacă să-l dea sau nu în judecată pe George Copos. În schimb, e nemulţumit de atitudinea fostului său coordonator, profesorul Stelian Brezeanu: “Spune în interviul din ProSport că lucrarea mea e mai modestă. Pe lucrarea asta modestă, ştiţi ce notă mi-a dat domnul Brezeanu acum 10 ani? Nota 10!”.Interviul integral al profesorului Brezeanu poate fi citit aici.

E prima bizarerie majoră din discursul bizantologului Brezeanu, profesorul ieşit la pensie acum câţiva ani şi retras într-o comună din afara Bucureştiului. Reporterii ProSport au discutat de trei ori cu Brezeanu în decursul zilei de miercuri şi, de fiecare dată, profesorul şi-a schimbat sau şi-a îmbogăţit declaraţiile semnificativ.

Prima temă. Lucrarea de 10 a lui Parfene, modestă sau strălucită?

În interviul acordat la prânz, profesorul Brezeanu a spus despre lucrarea fostului său student Parfene: Cred că îmi amintesc de o lucrare că a existat, dar nu-mi mai amintesc studentul. Dacă reţin bine, lucrarea era puţin mai modestă. În sensul că era mai tehnică”.

Câteva ore mai târziu, după ce Parfene a consultat cartea lui Copos şi a declarat că are pasaje similare cu lucrarea sa, profesorul a izbucnit, maliţios: Înseamnă că e mare, domn’e, Copos ăsta! Am avut mii de lucrări de licenţă, de master şi de doctorat. Lucrările astea ale studenţilor nu le mai ţin minte. Multe se repetau, scriau unul de la altul. Erau multe de duzină”

În timpul discuţiei,  Brezeanu a început însă să-şi amintească despre teza lui Parfene: “Îmi amintesc că am avut o discuţie cu el. Era o lucrare d-asta…nu avea nici cap, nici coadă. Dădea nişte personaje, nişte domnitori, nişte fii de domnitori, nişte fiice de domnitori”.

Parfene spune că Brezeanu i-a dat 10 pentru teza din 2005: “Puteţi să verificaţi la facultate şi să vedeţi că am dreptate”. E uluitor. Cum poate primi notă maximă o lucrare descrisă de profesor ca fiind una modestă, fără cap şi fără coadă? Citiţi al treilea dialog ProSport - Brezeanu, avut în cursul serii:

Reporter: Domnule Brezeanu, aţi declarat la prânz că nu aveţi lucrarea lui Parfene, dar el spune că sunteţi obligat să o ţineţi.
Brezeanu: Am avut-o şi i-am dat-o înapoi. Ştiţi câte lucrări am supervizat eu? Mii. Ce-ar însemna să le ţin pe toate!? Oricum, e lucrarea lui peşte.

Ce notă i-aţi dat pentru ea?
8 sau 9.

El spune că i-aţi dat 10.
(Are un moment de ezitare) Atunci i-oi fi dat 10. Şi elevii de liceu de clasa a 10-a sau a 11-a iau o grămadă de 10.

Tot în cursul serii, profesorul Brezeanu a început să-şi amintească şi de studentul Parfene. “E un tip mai slăbuţ, muncitor. Îmi amintesc de el”. Ulterior, după ce reporterii au aflat nota lui Brezeanu, lucrarea lui Parfene a început să capete şi valoare: “Domnule, el a pigulit serios la relaţiile acestea matrimoniale dintre domnitorii români şi rudele principilor din regiune. Copos s-a concentrat mai mult pe politica vremii”.
O altă serie de imagini realizate de reporterii România Liberă: textul lui Parfene (foto 1) şi cel al lui Copos (foto 2 şi 3)

Tot Brezeanu spune însă că, “dacă Parfene venea la doctorat cu lucrarea asta, îl picam!”.

Parfene: “Ce legătură are masterul meu cu doctoratul? Sunt foarte dezamăgit de atitudinea profesorului Brezeanu, deşi este unul dintre istoriografii români importanţi. Să vă mai spun ceva. În 2005, nu trebuia să susţin teza cu el, însă profesorul pe care l-am ales nu putea coordona lucrarea. Am luat varianta Brezeanu, deşi el nu este specialist în politica matrimonială şi în Ţările Române. E o somitate în istoria Bizanţului. Mă miră foarte tare acum să văd că a scris prefaţa unei cărţi pe o temă în care nu e specialist, o carte care seamănă mult cu teza mea coordonată acum 10 ani de el”.

Profesorul Brezeanu admite că George Copos ar fi putut intra în posesia tezei fostului jurnalist, însă vine cu o variantă care are iz de intrigă bizantină, un domeniu familiar profesorului: Dacă ipoteza lui Parfene cu plagiatul e corectă, atunci e cineva care i-a dat teza lui Copos. La un moment dat, am crezut că Parfene însuşi i-a dat-o. Sau chiar l-a ajutat. Poate a fost nemulţumit de nu ştiu ce lucrare şi atunci a făcut chestia asta ca un mic şantaj”.

Insinuarea lui Brezeanu nu pare a avea un fundament solid de vreme ce chiar Cătălin Parfene a sesizat posibilul plagiat pe pagina sa de Facebook. Întrebat dacă el i-a dat lucrarea lui Copos, profesorul a răspuns vexat: “Nu, exclus. Am şi eu un nume, am cărţi publicate, nu mă pretam la aşa ceva”

Copos a făcut o chestie onestă. Eu am fost, să zicem, impresionat cumva. Omului îi merge mintea, deşi nu-mi plac multe lucruri la el. În general, nu-mi plac proaspăţii îmbogăţiţi. Nu-mi plac nici oamenii care încalcă principiile morale
Stelian Brezeanu, în interviul pentru ProSport

 

Tema a doua. Legătura cu Copos: o doamnă, doamna Popescu, Jeni, verişoara soţiei, prietenă cu doamna Copos

La prânz, întrebat de reporterii ProSport cum a fost contactat de George Copos, Brezeanu nu a răspuns în primă fază. După 10 minute, când întrebarea a revenit, profesorul a avut o ezitare mare: Ăăăăăăăă...Mmmmm...Nu mai ţin minte. Cred că....ăăăăă...o doamnă m-a rugat dacă nu ştiu ce, cutare...A tot stăruit şi i-am zis: “Bine, doamnă, haideţi că nu ştiu ce, cutare”.

În a doua discuţie, profesorul Brezeanu a făcut o nouă concesie şi a admis că doamna în cauză este membră a familiei sale: “Cred că…Acum mi-am amintit. Cred că ea o cunoaşte pe doamna… Doamna asta pe doamna Copos. N-are rost să mai băgăm acum pe toată lumea în povestea asta. E un fel de rudă, verişoară cu soţia mea. Soţia mea e plecată în America acum. Da, da, doamna Copos a întrebat-o pe doamna asta, Popescu. Ea a zis că verişorul ei e profesor de istorie”.

Aparent, din tonul profesorului, numita doamnă Popescu, cunoştinţa Cristianei Copos, şi domnul Brezeanu au o relaţie destul de rece. Ce spune însă bizantinologul în dialogul de seară?

A venit la mine verişoara soţiei mele, ea îmi spune mie verişor. Face parte din familie, mi-a crescut copilul. Se ştie cu doamna Copos, dar habar n-am de unde. Verişoara asta lucrează la o firmă de cosmetice, de acolo probabil se ştiu. A venit Jeni, adică doamna Popescu, şi mi-a zis că a întrebat-o doamna Copos dacă nu ştie pe cineva care să se uite peste cartea soţului ei şi să-şi dea o părere. Am acceptat din omenie. Nu am primit nici un beneficiu de la familia Copos în schimbul acestei prefaţe”.

Stelian Brezeanu are 72 de ani şi este cunoscut drept unul dintre cei mai mari bizantinologi din România

George şi Cristiana Copos, în 2004, atunci când detenţia fostului finanţator de la Rapid nu se vedea la orizont

Tema a treia. Rolul lui Cioroianu şi ancheta de la Facultatea de Istorie. Evident, după Paşte

Conform legii, unui deţinut i se iau în considerare doar lucrările ştiinţifice. Pentru asta, editura care le tipăreşte are nevoie de un aviz din partea unor specialişti în domeniu pe care să-l prezinte Aministraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Acesta este motivul pentru care profesorul Brezeanu semnează prefaţa celor două cărţi cu temă istorică scrise de Copos. În dialogul de la prânz, profesorul a declarat:

Decanul meu, Adrian Cioroianu, le-a văzut şi totul a fost ok. El a fost de acord cu asta. Adrian a aprobat  ca decan (n.red. – Cioroianu este decanul Facultăţii de Istorie), eu sunt profesor consultant. A aprobat pentru că ăia cereau...De la tribunal, cei de la închisoarea lui cereau ca instituţia să aprobe. Evident, a făcut-o Adrian Cioroianu”

Contactat de ProSport, fostul ministru de Externe a negat însă că a văzut sau a avizat lucrările lui Copos: "Nu aveam cum să fiu de acord. Ori s-a exprimat dânsul greşit, ori au înţeles greşit ziariştii. Lucrarea nici nu a ajuns la mine, nu e specializarea mea. Nu văd de ce aş fi fost de acord. Domnul profesor, unul dintre cei mai mari bizantinologi ai noştri, a depus o cerere la noi la secretariat prin care cerea să adeverim că este profesor emerit al facultăţii şi că poate coordona lucrări. Nu mai ştiu când a depus cererea, cred că anul trecut, prin toamnă. O să verific după Paşte. Probabil că am semnat-o. La noi nu a venit lucrarea, nu e nevoie de acordul nostru ca lucrarea să fie tipărit”.

Seara, Brezeanu a fost informat despre dezminţirea decanului Facultăţii de Istorie: Eu i-am dus hîrtia lui Cioroianu. L-am rugat: “Băi, Adriane, e cineva care…Cei de la editură mi-au cerut să fac un cuvânt înainte şi să aibă garanţia că lucrarea are acceptul unui profesor universitar. De aia m-am dus la Adrian. Aveau nevoie de ştampilă şi parafă. De unde să scot eu parafa? De la facultate, dacă e posibil, mi-au zis. Atunci m-am dus la Adrian. Dacă el spune că am cerut o adeverinţă la secretariat, scrieţi aşa. De asta îmi pare rău, că l-am implicat şi pe el. Mă deranjează asta”.

În acest timp, Cătălin Parfene vorbeşte despre o comisie care să verifice dacă George Copos a plagiat teza sa de master: “Facultatea de Istorie ar fi direct interesată să afle adevărul. Teza mea are pe copertă numele facultăţii, e şi teza lor”.

Cătălin Parfene, pe vremea când avea părul lung şi lucra la ProSport. Acum, este angajat al Federaţiei Române de Fotbal

Am văzut în interviul din ProSport că Brezeanu spune că nu are un exemplar al tezei mele de master. Orice conducător de teză de licenţa, master sau doctorat deţine un exemplar din teza respectivă
Cătălin Parfene
 

Conform uzanţelor, Facultatea de Istorie poate cere Comisiei de Etică să analizeze cazul. Decanul Adrian Cioroianu: “O să facem nişte verificări, facultatea e la mijloc. Trebuie să lămurim lucrurile. E vorba despre un fost student şi despre un fost profesor de la noi. E mult spus că o să facem o anchetă, dar verificăm după Paşte”.

Brezeanu susţine că l-a sunat pe Cioroianu şi că acesta a văzut lucrările lui Copos. Decanul (foto) neagă

Prodecan şi şef de catedră la Istorie timp de 15 ani, Stelian Brezeanu se laudă cu foştii săi studenţi: “30 dintre ei sunt prin Parlament”. În plin dialog, profesorul spune că timp de 5 ani, între 1993 şi 1998, a făcut parte din Consiliul Naţional de Acreditare a Lucrărilor Ştiinţifice. Ce ironie în trecutul său. Brezeanu ştie mecanismele prin care o lucrare poate fi avizată sau poate fi catalogată drept plagiat.

Face lucrarea lui Copos parte din categoria furturilor intelectuale?

Brezeanu neagă. Câteva minute mai târziu, face o afirmaţie serioasă: “Vă spun sincer. Nu am citit toată lucrarea lui Copos”. Practic, potrivit spuselor sale, a scris o prefaţă la o carte pe care a tratat-o superficial.

Reporter: Dar dacă în lucrarea lui Copos era o greşeală flagrantă dumneavoastră vă făceaţi de râs.
Brezeanu: Nu că nu le-am citit… Le-am răsfoit aşa.

“Cătălin Parfene îl poate acţiona în instanţa civilă pe domnul Copos pentru furt intelectual. Pe partea penală, trebuie să aşteptăm motivarea instanţei pentru a vedea ce rol a avut această lucrare. În cazul în care decizia de eliberare s-a bazat pe carte, există o cale extraordinară de atac pentru procurorii DNA”
Iulian Urban, avocat

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.