Noi tensiuni în Valea Uzului! VIDEO | 1.000 de români, printre care şi suporterii echipelor de fotbal, s-au ciocnit cu etnicii maghiari, de Ziua Eroilor. Jandarmeria a intervenit

6 iun 2019 22709 afişări Special
Noi tensiuni în Valea Uzului! VIDEO | 1.000 de români, printre care şi suporterii echipelor de fotbal, s-au ciocnit cu etnicii maghiari, de Ziua Eroilor. Jandarmeria a intervenit

Circa 1.000 de români au forţat intrarea în cimitirul eroilor din Valea Uzului, joi, pentru a le aduce un omagiu celor îngropaţi acolo, cu ocazia Zilei Eroilor (n.r 6 iunie). Până să pătrundă cu forţa în cimitir, românii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi maghiarii din zonă, după cum relatează G4Media. S-ar părea că la faţa locului şi-au făcut apariţia şi câţiva ultraşi din galeriile de fotbal.

Reprezentanţii comunităţii maghiare din zonă, Valea Uzului fiind localizată în judeţul Harghita, au încercat să-i ţină pe români în afara cimitirului. Conform sursei citate, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, le-a cerut localnicilor să formeze un lanţ uman în faţa intrării. În replică, românii veniţi să le aducă un omagiu eroilor au început să fluture steaguri tricolore şi să scandeze "Ruşine să vă fie".

În jurul orei 17:00, poarta de acces ar fi fost închisă cu un lacăt şi un lanţ, pentru ca românii să fie împiedicaţi să intre. 300 de localnici s-au adunat în jurul cimitirului şi au format un lanţ uman. În jurul ore 17:30, candidatul independent de la europarlamentare, George Simion, a pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, însoţit de câţiva cetăţeni români. Simion a fost fugărit recent de un grup de maghiari din localitate, după ce s-a dus să le ceară socoteală celor de acolo cu privire la scandalul iscat în jurul sacilor de gunoi care au acoperit crucile eroilor români. George Simion e un politician independent, susţinut de microbiştii din România, care militează pentru unirea României cu Republica Moldova şi pentru conservarea valorilor naţionale.

La ora 17:47, maghiarii au rupt lanţul uman şi au început să elibereze zona, protejaţi de jandarmii veniţi la faţa locului. Poarta cimitirului a fost ruptă în cele din urmă, iar românii au pătruns în interior, alături de câţiva preoţi, care vor susţine o slujbă în memoria eroilor.

La ora 18:27, Jandarmeria a oferit detalii cu privire la situaţia din Valea Uzului: "Toate persoanele care au săvârşit fapte contrare legii vor fi identificate şi, pe baza imaginilor, vor fi dispuse măsuri legale. În zonă va fi menţinut un dispozitiv de ordine publică pentru a preveni producerea unor incidente sau escaladarea unor conflicte".

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Sorin Despina, a oferit o declaraţie pentru G4Media: "Dispozitivul de jandarmi de la Valea Uzului este dinamic, in functie de evolutia evenimentelor. Important este ca putem gestiona situatia si sa prevenim orice escaladare a eventualelor conflicte. Pana acum nu au fost".

Cum au fost acoperite crucile românilor cu saci negri de plastic

Pe 17 mai, cele 52 de cruci ale eroilor români din cimitirul aflat în Valea Uzului au fost acoperite cu saci negri de plastic. Poliţia din Bacău a deschis o anchetă în urma acestui indicent.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.