Lista lui Mihai Stoica! Nathan Junior și ceilalți jucători pe care directorul sportiv îi va urmări în Portugalia. Activitate la limita legii după eliberarea condiționată de la Jilava

Lista lui Mihai Stoica! Nathan Junior și ceilalți jucători pe care directorul sportiv îi va urmări în Portugalia. Activitate la limita legii după eliberarea condiționată de la Jilava
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Mihai Stoica pleacă în Portugalia cu o listă de fotbaliști pe care îi va urmări la lucru. Principala țintă este atacantul Nathan Junior de la Tondela
  • Directorul sportiv al Stelei prestează o activitate la limita legii întrucât îi este interzis să mai reprezinte un club de fotbal în urma condamnării din Dosarul Transferurilor. Este interzisă și activitatea de scouting?

Steaua se pregătește pentru următorul sezon și, după ce finanțatorul Gigi Becali a anunțat lista generoasă a celor care vor părăsi lotul lui Laurențiu Reghecampf, oficialii se pregătesc și pentru veniri. În acest sens, prima țintă a campioanei ultimelor trei sezoane încheiate este atacantul Nathan Junior de la echipa portugheză Tondela. Așa cum ProSport a anunțat încă de marți, brazilianul al cărui contract expiră în această vară va fi urmărit de Mihai Stoica, cel care pleacă în Portugalia pentru a urmări pe viu și alte potențiale ținte pentru club.

Pe lista directorului sportiv se află mai mulți jucători, doi dintre aceștia fiind Yero, atacant la Penafiel și mijlocașul Bakari Sare de la Coimbra, fotbalist care a mai trecut prin Liga 1, la CFR Cluj. Potrivit unei postări publicate pe contul oficial de Facebook al lui Stoica, propunerile vor fi înaintate lui Gigi Becali, iar acesta va decide care dintre jucătorii remarcați vor fi abordați pentru discuții cu privire la un transfer. Meciurile pe care Stoica le va vedea pe viu sunt Pacos de Ferreira – Tondela, Freamunde – Penafiel, Coimbra – Braga, Guimaraes – Moreirense și Estoril – Arouca.

S-a răzgândit Stoica? Pe 29 martie spunea că: „Sub nicio formă nu voi mai presta activități legate de transferuri”

Instalat acum o lună în funcția de director sportiv la Steaua, în locul lui Marius Ianuli, Mihai Stoica a început activitatea pentru campania de transferări din această vară. Asta în ciuda faptului că, pe 29 martie, declara clar pentru DigiSport: „De vineri, voi fi angajat al clubului și mă voi ocupa strict de probleme sportive, voi fi director sportiv. Sub nicio formă nu voi presta nicio activitate legată de transferuri, probleme de natura celor pe care le-ai amintit și nu voi face comentarii. Sunt probleme care nu mă privesc, sunt alți oameni angajați ai clubului care trebuie să se ocupe de acest gen de probleme. Cred că e mai bine să îmi văd de treabă, să mă concentrez pe problemele care îmi aparțin„.

La puțin mai bine de o lună după instalarea în funcție, Mihai Stoica va pleca în Portugalia pentru a urmări jucători din prima și a doua ligă. Deși susținea că nu va „presta nicio activitate legată de transferuri”, Mihai Stoica îndeplinește rolul de scouter care, potrivit definiției dictionarului limbii engleze, înseamnă „persoană trimisă de un club să observe și să recomande noi talente pentru transferuri”.

Activitate la limita legii. Reprezintă Stoica pe Steaua în calitate de scouter?

Fostul manager general de la Steaua a fost eliberat condiționat la jumătatea lunii februarie, după ce a ispășit 713 zile din condamnarea de 3 ani și 6 luni primită în Dosarul Transferurilor pentru două infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Complementar, instanța a decis și „interzicerea dreptului de a mai reprezenta un club de fotbal pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei cu închisoarea”.

Ad literam, Mihai Stoica nu poate reprezenta niciun club de fotbal până în octombrie 2019. Este data la care expiră cei doi ani prevăzuți a fi luați în calcul după expirarea pedepsei inițiale, în octombrie 2017, întrucât momentan directorul sportiv este doar „eliberat condiționat”.

Conform avocaților consultați de ProSport, există două curente de gândire:

1. Primul interpretează pedeapsa complementară ca reprezentând interdicția de a desfășura activități de natura celor care constituie obiectul condamnării. În cazul lui Stoica, înșelăciune la realizarea unui transfer. Cum Stoica nu va mai semna actele de transfer, acesta nu mai poate săvârși o faptă de înșelăciune. Totuși, Stoica este preocupat de ideea că miniturneul de scouting din Portugalia poate atrage atenția procurorilor care au cerut condamnarea sa. În postarea de Facebook, el scrie explicit: „Apoi, în situația în care propunerile noastre se vor bucura de atenție, reprezentanții clubului vor întreprinde diligențele necesare pentru a înregimenta jucătorii de fotbal”.

Încercarea de delimitare e clară, însă scouterii din lumea întreagă au discuții cu agenții jucătorilor urmăriți. Unii chiar sunt invitații acestora sau se bucură de ospitalitatea lor, cum se întâmpla cu trimișii cluburilor mari din Europa care erau primiți cum se cuvine de complicii lui Stoica din Dosarul Transferurilor, frații Ioan și Victor Becali, interesați direct să-și vândă jucătorii.  Nimeni nu pare a lua în calcul posibilitatea ca Stoica să recomande jucători în funcție de anumite înțelegeri cu impresari, iar clubul Steaua să-i transfere.

În 2007, George Becali dezvăluia că Mihai Stoica a avut un interes ascuns la transferul portarului Andrey: „Cea mai mare încredere am avut-o în Mihai Stoica. Am rămas blocat când am văzut contractul lui Andrey. Am zis că nu se poate așa ceva. El îmi spusese mie că ne costă 300 de mii până în vară împrumut și dacă ne convine mai dăm 300 de mii să-l păstram. Și acum două săptămâni mi-a zis același lucru. M-a mințit! Și dacă m-a mințit înseamnă că a avut un interes și el”.

2. Curentul doi, mai rigid, consideră că formularea „reprezentant al unui club” din motivarea instanței trebuia luată în sensul larg, astfel că Stoica nu ar avea voie să ocupe nici măcar funcția de secretar la clubul Steaua.

Codul Penal prevede cazul persoanelor care se sustrag sau nu execută pedepsele complementare. Conform articolului 288, „sustragerea de la executare ori neexecutarea conform legii a unei pedepse complementare ori accesorii sau a măsurii de siguranță prevăzute în art. 108 lit. b) și lit. c), de către persoana fizică față de care s-au dispus aceste sancțiuni, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă”.

Acuzele lui Becali de acum 9 ani

În mai 2007, după plecarea lui Mihai Stoica din club și trecerea la Unirea Urziceni, finanțatorului Stelei, George Becali, spunea că activitatea actualului director sportiv a fost una ilegală:

„Dacă nu luam atitudine eram toți vinovați! Dacă nu îi dădeam afară pe toți și nu-mi dădeam și eu demisia și nu făceam un proces verbal în care atrăgeam atenția acționarilor… noi am revocat acel contract, am trimis firmei aceleia o hârtie în care am revocat contractul. Dacă nu mă inspira Dumnezeu și nu mă uitam peste contracte și să întreb, datorită comportamentului lui, eram la ora asta sub incidență penală. Orice s-ar întampla eu îl acopăr. Dacă eu nu fac reclamația nu pătește nimic, dar eu îl acopăr pentru că țin lucrurile bune pe care le-a facut. Intram la dezastru din cauza lui. Să te coste atât doi jucători care nu sunt folositori… Din cauza lui MM nu ne mai mergea bine la echipa”

Mihai Stoica s-a întors la Steaua în noiembrie 2010.

 

Costin Ștucan / Redactor
Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…