Iohannis preşedinte: ce efecte resimte sportul? Popescu şi Becali nu vor fi graţiaţi: "Vom vota respingerea Legii amnistiei". Olguţa Vasilescu se întrece în ironii despre stadionul nou din Craiova, Ponta îi recomandă să tacă

17 nov 2014 80806 afişări Special
Iohannis preşedinte: ce efecte resimte sportul? Popescu şi Becali nu vor fi graţiaţi: "Vom vota respingerea Legii amnistiei". Olguţa Vasilescu se întrece în ironii despre stadionul nou din Craiova, Ponta îi recomandă să tacă
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

Duminică, 16 noiembrie, românii şi-au ales preşedintele în persoana lui Klaus Iohannis, care a obţinut 54,5% dintre voturile alegătorilor. Contracandidatul său, Victor Ponta, liderul PSD şi prim-ministrul României, a recunoscut înfrângerea cu puţin înainte de miezul nopţii: "L-am sunat pe domnul Iohannis să-l felicit pentru victorie. Poporul are întotdeauna dreptate", a declarat vădit dezamăgit candidatul care, în ultimul an, a reuşit să-şi asocieze imaginea cu fenomenul sportiv. Numele lui Ponta a fost deseori pomenit în discuţii legate de numirea lui Gino Iorgulescu în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, de numirea lui Alin Petrache în fruntea COSR, prim-ministrul realizând o campanie electorală care s-a bazat pe imaginea Stelei, a naţionalei, a Simonei Halep şi a altor oameni influenţi de sport, retraşi din activitate.

Anghel Iordănescu, Helmuth Duckadam, Leonard Doroftei, Ilie Năstase, Gabriela Szabo. Sunt câţiva dintre oamenii de sport care şi-au exprimat susţinerea pentru Victor Ponta în alegerile pentru preşedinţie. Duminică, nu prim-ministrul s-a dovedit a fi favoritul alegătorilor, reuşind să obţină doar 48,5% din voturile românilor. Noul preşedinte, Klaus Iohannis, va fi învestit pe data de 22 decembrie, urmând ca Victor Ponta să ocupe în continuare funcţia de prim-ministru al României. Lucruri se pot schimba însă în urma negocierilor politice din următoarele săptămâni, jocuri de culise care pot schimba majoritatea parlamentară. Abia după aceea, împotriva guvernului Ponta poate fi depusă cu şanse de succes o moţiune de cenzură.  "Resping categoric ideea de a-mi da demisia cât timp nimeni dintre colegii mei nu mi-au cerut-o", a declarat Ponta imediat după pierderea alegerilor.


Ok, să rămână el prim-ministru, iar eu voi fi preşedinte şi, după ce se schimbă majoritatea în Parlament, îşi va căuta altceva de lucru. Nu îmi doresc să colaborez cu el, dar sigur că aş putea convieţui o perioadă. Nu va fi o colaborare senzaţională

Klaus Iohannis, preşedintele României


Cum afectează rezultatul alegerilor sportul românesc?

Înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, câştigat de Victor Ponta, ProSport a prezentat o hartă a modului în care statul – prin bugetele locale şi judeţene – finanţează sportul românesc. Interesant e că, exceptând fotbalul, peste 90% din bugetele echipelor provin de la autorităţile locale. În ceea ce priveşte culoarea politică, trei dintre primele patru judeţe care dau cei mai mulţi bani la sport sunt conduse de majorităţi ACL (Timişoara, Cluj şi Târgu Mureş), însă Consiliul General al Municipiului Bucureşti are majoritate PSD, în timp ce Capitala e condusă de independentul Sorin Oprescu, care i-a îndemnat, însă, pe simpatizanţi să îl susţină pe Victor Ponta la alegeri. Interesant e că modul de finanţare al activităţilor sportive în diferite localităţi a intrat în atenţia procurorilor. La Timişoara, Constanţa, Bacău, Tg. Mureş, Ploieşti, dar şi în alte zone sunt anchete în plină desfăşurare.

Ce se schimbă în sportul românesc odată cu numirea lui Iohannis ca preşedinte al României?

  • Gigi Becali şi Gică Popescu nu vor fi graţiaţi

În cadrul campaniei electorale, Victor Ponta a rostit des următoarele două propoziţii: "Îl voi graţia pe Gigi Becali" şi "Îl voi graţia pe Gică Popescu". În scurt timp, ambele au părut să aibă ecou în sportul românesc, astfel că Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla şi preşedintele de imagine al Stelei, a transmis pe pagina de socializare a prim-ministrului un mesaj de susţinere: "Şi eu, şi familia mea îl vom vota pe Victor Ponta". Mesajul ajunsese la cel care ar fi vrut graţierea lui Gigi Becali, finanţatorul Stelei ajuns după gratii.

Şi Gheorghe Hagi a părut să rezoneze cu cele spuse de Victor Ponta. Nu şi-a exprimat direct susţinerea pentru candidatul PSD, dar a vorbit în dese rânduri despre importanţa graţierii lui Gică Popescu de către viitorul preşedinte al României, luând decizii radicale precum cea de a nu mai fi pe stadion la niciun meci al naţionalei pe întreaga perioadă în care fostul căpitan al Barcelonei îşi va ispăşi pedeapsa de 3 ani şi trei luni în cazul "Dosarul Transferurilor".

A doua zi după alegeri, Victor Ponta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă faptul că va vota marţi, 18 noiembrie, respingerea Legii Amnistiţiei şi Graţierii. Asta înseamnă că, primul efect al câştigării alegerilor de către Iohannis tocmai a fost vizibil.

  • Ironii cu stadionul nou din Craiova

În judeţul Dolj, fief cunoscut al PSD-ului, Victor Ponta a obţinut 60,60% din sufragiile exprimate, fiind unul dintre polii de putere ai candidatului PSD la prezidenţiale. Ponta a fost puternic sprijinit şi de Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, reşedinţa de judeţ a Doljului, care i-a făcut lobby puternic atât pe Facebook, cât şi la întâlniri electorale cu cetăţenii. Una dintre promisiunile în jurul căreia a pivotat atragerea voturilor oltenilor a fost construirea unui nou stadion, ultramodern, pe locul actualului Ion Oblemenco. Însă odată cu anunţarea rezultatelor la exit-poll-uri şi a recunoaşterii înfrângerii de către Victor Ponta, primarul Craiovei a avut un discurs dur, tăios, prin care a inoculat ideea stopării proiectului noii arene.

”Vă cer iertare, doljeni care aţi votat 60 la sută Victor Ponta, că nu mai am curajul să demolez stadionul Oblemenco, pentru a construi unul nou!... Poate se va construi la Sibiu sau mai ştiu eu unde... Mi-e greu să cred că va fi în Oltenia... Azi nu mai am curaj să vă spun că promisiunea mea se va împlini... Aşteptăm Diaspora acasă după ce şi-a luat ţara înapoi şi locurile de muncă promise, astfel încât şomajul să fie zero, ca la Sibiu... Noi punem la dispoziţie terenul gratis şi lipsa taxelor şi impozitelor locale. Am inţeles ca investitorii vin la pachet cu Johannis. Îi aşteptăm!”, a scris primarul Craiovei pe Facebook. Interesant e că proiectul arenei a fost deja aprobat, trecând de comisia interministerială în luna octombrie, iar demolarea vechiului stadion şi construcţia noii arene ar trebui demarată la începutul lui 2015.

La câteva ore de la răbufnirea primarului Craiovei, în cadrul unei conferinţe de presă, Victor Ponta a declarat că potrivit ar fi ca membrii PSD să abordeze o atitudine umilă, cu totul diferită faţa de cea afişată înainte de aflarea rezultatelor pentru preşedinţie: "Trebuie să avem decenţa şi înţelepciunea să tacem din gură o perioadă, toţi".

  • Situaţia de la Liga Profesionistă de Fotbal devine incertă

"Sunt prieten cu Gino Iorgulescu de mulţi ani şi am fost în echipă cu el când FC Naţional, un club mic, se bătea la titlu. Poate face lucruri bune în fotbalul românesc", declara Ponta cu puţin timp înainte de alegerile de la Liga Profesionistă de Fotbal, unele care l-au luat prin surprindere chiar şi pe Dumitru Dragomir, fostul preşedinte acuzând implicaţii politice în ceea ce priveşte numirea lui Gino Iorgulescu la conducere. Mai mult de atât, cu o seară înainte de alegeri, Liviu Dragnea şi Victor Ponta au fost surprinşi ieşind de la o discuţie cu actualul preşedinte al LPF, Gino Iorgulescu, şi cu preşedinţii mai multor cluburi care a doua zi au votat împotriva lui Dragomir.

ProSport l-a contactat pe Dragomir pentru a comenta victoria lui Klaus Iohannis de duminică seara. Acesta a vorbit despre situaţia de la LPF: "De ce să mă entuziasmez că a ieşit Iohannis? După cum am fost dat afară... Nu vreau să comentez, că eu am o impresie bună despre toţi politicienii, am fost şi eu unul. Eu nu ştiu dacă se va schimba ceva. Poate vremea. Sportului i se va pune cruce. O să vedeţi că va începe scandalul la Ligă. Vai de capul meu! Scandalul va fi de neoprit. Vor fi şi plecări de la Ligă, dar unii se bucură că pleacă, că şi-au făcut plinul", a declarat acesta, făcând referire la situaţia încă de neînţeles în privinţa drepturilor de televizare.


Lumea sportului nu face politică, dar are nevoie, pe anumite paliere, pentru a se dezvolta, de factorul de decizie politică. Ea are nevoie de infrastructură, de ajutor în dezvoltarea grupelor de copii si juniori, de sprijin în concretizarea unor astfel de proiecte.

Sportul trebuie să fie sprijinit din toate punctele de vedere, pentru că acum este într-o situaţie delicată, mai ales în ceea ce priveşte fiscalitatea si situaţia financiară a cluburilor, fie că e vorba de baschet, handbal, gimnastică, fotbal, atletism sau alte sporturi. Tocmai de aceea asteptăm ca factorii cu decizie politică la cel mai inalt nivel, Preşedintele Romaniei şi Guvernul, să se aşeze la aceeaşi masă şi să ajute acest mare ambasador al Romaniei, care este sportul. Indiferent de ce politicieni conduc, sportul trebuie să fie o prioritate şi merită să fie ajutat, iar ajutorul trebuie concretizat in fapte. Fotbalul romanesc face parte din această lume a sportului şi sperăm cu toţii ca România să se îndrepte pe un drum bun.

Gino Iorgulescu, preşedinte LPF, într-un mail trimis către ProSport


  • Situaţia de la MTS şi COSR devine incertă

"Nu m-a felicitat domnul Ponta. De dimineaţă nu am avut telefonul la mine", declara imediat după numirea sa ca preşedinte al COSR, Alin Petrache. Elisabeta Lipă şi Octavian Bellu, contracandidaţii săi la alegeri, au vorbit constant despre implicarea premierului în activitatatea COSR, dând de înţeles faptul că prim-ministrul ar fi constituit un factor decisiv în numirea noului preşedinte: "Nu înţeleg de ce mă deranjaţi cu asemenea întrebări. Sportul nu e influenţat politic. Nu ştiu nimic despre aşa ceva. De ce nu mă întrebaţi de Băsescu ce a făcut pentru sport?", a izbucnit Alin Petrache atunci când reporterii ProSport l-au chestionat în privinţa alegerilor de pe 16 noiembrie şi nu numai. Vizibil iritat, acesta a refuzat orice alt tip de dialog şi i-a sfătuit pe aceştia să revină cu întrebări serioase data viitoare.

Surse din Ministerul Tineretului şi Sportului susţin că, odată cu numirea lui Iohannis ca preşedinte al României, actuala conducere, în frunte cu fosta campioană olimpică Gabriela Szabo, este conştientă că în scurt timp va fi înlocuită de noua forţă politică ridicată în urma acestor alegeri.


Am avut de ales între doi candidaţi. Nu puteam să îi susţin pe amândoi, aşa că am mers pe mâna lui Ponta. El s-a aplecat asupra sportului mai mult decât alţii şi îi şi place. Asta e, aşa a decis poporul. Pentru mine e uşor să mă obişnuiesc cu ideea. În tenis, ori pierzi, ori câştigi. Sportivii înţeleg asta. Mai puţin fotbaliştii, că ei pot să termine la egalitate un meci.

Ilie Năstase, fost tenismen


  • Nici FRF nu pare să agreeze victoria lui Iohannis

Numirea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte pare să dezechilibreze situaţia şi la Federaţia Română de Fotbal. Răzvan Burleanu, deşi a fost consilier al lui Traian Băsescu şi, teoretic, ar trebui să fie pro-Iohannis, şi-a manifestat în nenumărate rânduri simpatia pentru Gabriel Oprea, Victor Ponta şi Sorin Oprescu, toţi membri PSD, mulţumindu-le intens pentru implicarea în obţinerea şi organizarea celor trei partide de la Campionatul European din 2020. Mai mult decât atât, imediat după numirea lui Anghel Iordănescu pe banca tehnică a naţionalei, Victor Ponta a avut o întâlnire cu acesta: "Să-i transmiteţi Generalului că vrem victoria cu Irlanda de Nord, da?", a fost mesajul prim-ministrului către Iordănescu, unul pe care Burleanu trebuia să îl ducă mai departe către destinatar.

Ştiai că avem o pagină de Facebook unde discutăm doar subiectele speciale?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.