INTERVIU | Mircea Sandu, nervos după analiza ProSport: "Nu mă compara cu neica-nimeni ăsta! Am luat federaţia cu zero lei în cont, zero lei patrimoniu şi fără performanţe. I-am lăsat-o cu 6 milioane de euro în cont, patrimoniu 12 milioane şi 5 calificări!"

7 feb 2018 4134 afişări Special
INTERVIU | Mircea Sandu, nervos după analiza ProSport: "Nu mă compara cu neica-nimeni ăsta! Am luat federaţia cu zero lei în cont, zero lei patrimoniu şi fără performanţe. I-am lăsat-o cu 6 milioane de euro în cont, patrimoniu 12 milioane şi 5 calificări!"

Telefonul jurnalistului a sunat, marţi dimineaţă, chiar în timpul emisiunii ProSport Live: „Sandu Mircea“ pe ecran. Amânat după ieşirea din emisie, dialogul a fost, de fapt, mai aproape de un monolog: „Nu te-am sunat pentru drept la replică. Îţi spun ţie, ca să ştii“. Fostul preşedinte al FRF era evident nervos după ce citise analiza din ProSport. „Niciodată“ nu ar putea fi comparat, nici la fotbal, nici la performanţe, nici la management cu „neica-nimeni ăsta“, AKA Răzvan Burleanu, revendică Sandu. În plus, ProSport l-a catalogat drept „odios“ şi asta „m-a deranjat“, chiar dacă, spune el, „înţeleg că e o aluzie la felul în care vorbesc ăştia despre mine“.

Şeful fotbalului românesc în perioada 1990-2014 a confirmat cifrele publicate de ProSport, dar analiza, acuză el, nu a ţinut cont de lucruri esenţiale care au distorsionat imaginea de ansamblu.

Iată mai jos dialogul cu Naşul fotbalului românesc din primele două decenii de după Revoluţie. 

Mircea Sandu: Am citit ce ai scris.

ProSport: Vorbiţi de analiza de azi.

Da. Îţi spun pentru tine, nu mă interesează să scrii...

Vă rog. Dacă aveţi obiecţii, spuneţi-le.

„În 1990, FIFA a trimis la minister un cec de 150.000 de dolari. Cecul ăla a intrat undeva, nu ştiu unde. Pascu mi-a lăsat federaţia cu zero bani în cont“

Nu, că nu mă interesează să... Nu-mi convine chestia cu «odiosul». Înţeleg nuanţa, faci aluzie la felul în care vorbesc ăştia despre mine, dar nu-mi convine.

Era o ironie…

M-am prins. Apoi, nu poţi să compari niciodată un fost internaţional (n.r. - Mircea Sandu are 18 meciuri şi 6 goluri la naţionala României) cu un neica-nimeni. Voi nu scrieţi niciodată că eu am luat de la zero totul în 1990!

Mircea Pascu (n.r. – fostul preşedinte al FRF, în perioada ianuarie-august 1990) mi-a spus altceva...

Ce ţi-a spus Pascu?

Nu mai reţin, cuvânt cu cuvânt, pentru că au trecut vreo şase ani de la discuţia cu dânsul. Dar, în linii mari, ideea era că v-a lăsat cu bani în conturi, cu...

Lasă-l pe Pascu! O fi lăsat nişte seminţe! Domnule, eu discut pe acte, nu pe vorbe! Pe atunci se dădea de la FIFA către minister un cec de 150.000 de dolari. Eu n-am fost de faţă când s-a făcut programul, la începutul lui 1990, pentru Cupa Mondială Italia 1990. Cecul ăla a intrat undeva, habar n-am unde. Mircea Pascu a fost preşedinte până în luna august 1990 şi mi-a lăsat federaţia cu zero bani în conturi. Pe atunci, pentru participarea la Mondiale nu se dădeau 8 milioane de euro, ca acum.

Ştiu, Mircea Pascu mi-a spus, dacă nu mă înşel, de vreo 2 milioane.

„Eu am adus Europeanul din 2020. Ăştia sunt doar beneficiari!“

Cam aşa, se dădeau vreo 2 milioane şi ceva de dolari. Când am venit eu la FRF nu exista legislaţie, nu exista statut, nu exista nimic. Vreo doi ani s-a lucrat la foc continuu. Patrimoniu - zero. Nimic! Deci, când am devenit eu preşedinte, FRF nu avea bani, nu avea patrimoniu şi nici mari performanţe. Să fim sinceri: fuseseră calificările din 1930, 1934, 1938, 1970 (n.r. - toate, la turneele finale ale Mondialelor) şi 1984 (n.r. - la Europene). În mandatul meu, naţionala a fost, totuşi, de cinci ori calificată!

Corect. De cinci ori (n.r. - 1994, 1998 - la Mondiale, 1996, 2000, 2008 - la Europene).

Pe mine să nu mă mai ducă nimeni înapoi, că, vezi-Doamne, generaţia, Ceauşescu, comuniştii... Ăsta a fost parcursul! Deci, să fie clar, eu, când am plecat din federaţie, am lăsat patrimoniu de 12 milioane (n.r. - de euro), conturi de 6 milioane şi ceva şi cinci calificări! Asta, aşa, comparativ cu ăsta (n.r. – Burleanu)! Am organizat Europeanul de juniori, Europeanul de tineret, finala Europa League şi meciurile de la Campionatul European din 2020 – că eu l-am adus! Ăştia sunt doar nişte beneficiari. Sau, mă rog, nu ei, România. Că am făcut-o pentru România.

Am notat punctul dumneavoastră de vedere.

Apoi, faptul că eu, de nebun, când absolut nimeni nu-mi dădea vreo şansă – întrebaţi pe cine vreţi de atunci! – în lupta cu statul (n.r. – se referă la procesul cu Loteria, în urma căruia FRF a obţinut despăgubiri de 91 de milioane de lei – aproximativ 21 de milioane de euro la cursul din 2010)... Nimeni nu mi-a dat vreo şansă.

Am scris despre asta.

„Primii bani cu care am plătit avocaţii în procesul cu Loteria au fost banii mei, de acasă! Înţelegi?“

Ştiu. Să ştii că primii bani cu care am plătit avocaţii au fost banii mei, de acasă! Înţelegi? M-am luptat pentru interesul FRF. Am adus bani în federaţie. Să ştii că e o realitate când spun că mi-au dispărut toţi sponsorii în 6 luni, după ce am câştigat cu Loteria! Toţi, înţelegi? Nu numai din cauza a ceea ce ai scris tu. Într-adevăr, era o situaţie destul de îngrijorătoare. Dosarul transferurilor, arbitrii şi aşa mai departe. Dar nu de aceea au dispărut sponsorii. Nu de aceea! Sponsorii au dispărut pentru că am câştigat procesul cu Loteria!

Este părerea dumneavoastră.

Deci, dacă e să comparăm cum am preluat eu federaţia şi cum a preluat-o ăsta, cu patrimoniu, cu performanţe, cu bani în cont, e o mare, mare diferenţă!

OK. Vă voi prezenta punctul de vedere.

Nu de asta te-am sunat. Ţi-am spus ca să ştii. Pentru tine. 

De ce? Aceasta este părerea dumneavoastră.

Faci cum vrei.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.