INTERVIU | Ion Profir, omul care a învins-o pe Juventus, acum 30 de ani, la Galaţi, dezvăluiri spectaculoase. "Ne-am dus în Italia cu icre ca să le vindem şi să ne luăm aparate video. Dar ni le-au confiscat pe aeroport!". Cine a dat ordin să le vină "marfa" înapoi şi ce i-a strigat Cornel Dinu la meciul tur

20 sep 2018 10838 afişări Special
INTERVIU | Ion Profir, omul care a învins-o pe Juventus, acum 30 de ani, la Galaţi, dezvăluiri spectaculoase. "Ne-am dus în Italia cu icre ca să le vindem şi să ne luăm aparate video. Dar ni le-au confiscat pe aeroport!". Cine a dat ordin să le vină "marfa" înapoi şi ce i-a strigat Cornel Dinu la meciul tur  Ion Profir, primul din stânga, rândul de jos 6 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/17524921/2/balaci.jpg

7 septembrie 1988, România, Galaţi, stadionul Dunărea, repriza secundă, minutul 59: Ionel Drăgoi, proaspăt intratat în teren, este faultat în careu de fundaşul stânga, Luigi De Agostini. Mingea ajunge la Ion Profir, iar restul stă scris pe site-ul oficial al UEFA: Oţelul Galaţi este singura echipă românească învingătoare într-un duel european contra celei mai titrate echipe italiene, Juventus Torino.

Pănă la gălăţeni, au mai încercat Rapid şi Steaua. În sezonul 1967/68, Rapid pierdea cu 1-0 la general un duel cu Juve, din cadrul optimilor de finală ale Cupei Campionilor. Aproape treizeci de ani mai târziu, în sezonul 1995/96 Steaua scoate un 0-0 în Ghencea, dar pierde cu 3-0 returul din cadrul Grupelor Ligii Campionilor. La aniversarea a 30 de ani de la marele rezultat, ProSport a stat de vorbă cu Ion Profir, artizanul victoriei istorice.

Pe Ion Profir l-am găsit la Râmnicu Sărat, în Buzău, locul în care s-a stabilit ”jucătorul provinciei” la finalul carierei. Născut şi crescut în judeţul Galaţi, ”Ţăranul”, după cum a fost poreclit mai târziu, a jucat numai la echipe din Moldova şi vecinătatea sa. FCM Galaţi, Victoria Tecuci, Olimpia Râmnicu Sărat, Gloria Buzău, Oţelul Galaţi, FC Selena Bacău, Ceahlăul Piatra Neamţ, Foresta Fălticeni, Petrolul Berca, Rulmentul Bârlad i-au servit, pe rând, drept casă. Ion Profir a ales calea sportului-rege pentru că „Toată lumea voia să facă fotbal pe vremea aceea. Eu aveam 6-7 ani, prin `69-`70. Erau mulţi copii atunci, iar singura activitate era fotbalul, era altceva. nu aveam ce e acum. Şi era mult mai bine. De asta au ieşit şi fotbalişti; acum e mai greu, au laptop, televizor ultra-performant, iar la fotbal…”


ProSport l-a vizitat la Râmnicu Sărat pe Ion Profir FOTO Cristinel Roşu

Ofereaţi şi mai mult timp ca să jucaţi şi să vă dezvoltaţi jocul?
Noi aveam şi mai mult timp, eram şi mulţi copii. Unde m-am născut eu, în satul Brăneşti, la nici 14 ani jucam pentru echipa comunei (n. r. Prutul Vlădeşti). M-au luat de pe maidan, m-au legitimat. După, am mers la liceu în Galaţi, s-a făcut acolo o selecţie. Nicolae Gogorin, marele descoperitor de talente, care l-a scos şi pe Dudu Georgescu, a condus selecţia, şi din cei care am trecut, am rămas singurul. Am jucat la Republicani. La echipa mare era antrenor renumitul Constantin ”Titi” Teaşcă. El a construit Craiova Maxima, după care a venit altcineva şi a cules roadele. El m-a văzut la un meci de Tineret şi m-a adus la echipa mare, să mă pregătesc cu ei. Am debutat în Divizia A la 17 ani cu Poli Timişoara. Au jucat la ei Adrian Manea, Dan Păltinişanu. Aveau echipă, i-au eliminat şi pe Celtic Glasgow în perioada aia. Am pierdut cu 2-0, am mai jucat un meci la Vâlcea, iar echipa a retrogradat.

A urmat o perioadă agitată, rezumată foarte bine chiar de Profir: „În anul în care am retrogradat cu FCM Galaţi în Divizia B, a promovat Oţelul Galaţi în B, dar, cum era sistemul atunci, titlul Oţelului l-au dat Victoriei Tecuci, ca să aibă şi municipiul echipă în B. Victoria a luat mai mulţi jucători de la FCM şi Oţelul, şi m-au luat şi pe mine. Am jucat un an în B, am retrogradat, am jucat un an în C, după care s-a făcut o selecţie în cadrul seriei în care jucam noi (n. r. Liga A III-A, Seria III). S-a jucat la Buzău, şi a venit Râmnicu Sărat după mine.”După două sezoane în Liga A II-A cu Olimpia Râmnicu Sărat şi un retur de campionat excelent, apare oferta din partea Gloriei Buzău, aflată atunci în primul eşalon.

Cum aţi ajuns la Gloria Buzău?
Am jucat foarte bine în acel retur şi m-a luat Gloria Buzău. Nu am vrut să merg, erau în echipă Dudu Georgescu, Gabriel Marcu, Dumitru Ghizdeanu, Ion Balaur, unde era să mai joc şi eu? Mă duc acolo să stau rezervă? Mai bine joc la Râmnic, unde eram şi titluar. A avut încredere în mine profesorul Gheorghe  Constantin, am jucat titluar. În deplasare jucam atacant ori cu Dudu, ori cu Mitică Marcu. Acasă mai jucam şi mijlocaş.

  • La final de sezon 1986/87, Gloria Buzău retrogradează, iar ofertele au început din nou să curgă pentru Profir, Oţelul fiind şi ea interesată. În iarna lui 1987, ”jucătorul Provinciei” a plecat la Oţelul, dar oficialii buzoieni l-au întors din drum.

Cine v-a convins să reveniţi la Galaţi?
În sezonul 1987/88 am jucat un meci amical cu ASA Târgu Mureş; antrenorul lor era Cornel Dinu. Ei aveau drum la Galaţi, să joace cu Oţelul, dar s-au oprit la Buzău, pentru un amical. Tot în anul acela l-a adus antrenor şi Oţelul. Dinu mă văzuse în amicalul de la Buzău. Conducerea gălăţenilor ştia că fusesem în iarnă în pregătire cu ei. Aşa am ajuns la Oţelul.

Cum aţi aflat că veţi juca cu Juventus?
Eram în pregătire la Câmpulung Moldovenesc, când am aflat că vom juca cu Juventus. Am aflat de la radio. S-a dat la radio rezultatul tragerii la sorţi.

La ce v-aţi gândit atunci?
M-am gândit că trebuie să nu luăm multe. La ce puteam să ne gândim?...

A pregătit Cornel Dinu acea partidă într-o altă manieră?
Dacă nu era Cornel Dinu, nu aveam sorţi de izbândă. A pregătit bine jocul, cunoştea echipa. Ştiam fiecare ce avem de făcut. Aveam echipă matură. Cu experienţă. Ne-a mobilizat. Am vizionat casete cu ei, din timpul meciurilor. Făcea Cornel Dinu rost de ele.

După faultul în careu, cum a ajuns mingea la dumneavoastră?
În minutul 59, De Agostini l-a faultat în careu pe Ionel Drăgoi. Normal nu trebuia să bat eu 11 metri. Eram nou-venit, erau Nicolae Burcea, Marius Stan, Viorel Anghelinei, Haralambie Antohi. Am luat mingea în mână şi mă uitam cine bate, cui trebuie să i-o dau. M-a strigat Cornel Dinu: ”Baţi tu, ţărane!”... şi am bătut eu.

Aţi exersat penalty-uri înainte de meci?
După fiecare antrenament rămâneam cu Rotaru, Călugăru şi Popa, făceam un fel de pariu: dădeam câte 10 şuturi la poartă, să vedem cine dă mai multe goluri. Cornel Dinu făcea ture de teren, după fiecare antrenament. Când alerga el, noi mai exersam lovituri libere şi 11 metri. El atunci a observat cum bat.

După meciul cu Juventus, simţeaţi că lumea din oraş vă recunoaşte?
De atunci m-a recunoscut lumea. Se întâmplă şi acum – mă văd oameni pe stradă şi zic ”Profir! Dumneata eşti cel care a dat gol cu Juventus.”
Returul urma să se joace la două săptămâni distanţă. Nu am mai jucat, s-a amânat cu o lună, pentru că fostul jucător al lui Juventus, Gaetano Scirea (n.r. - campion mondial în 1982), a fost în Polonia să vadă un meci al echipei despre care credeau sigur că va juca cu Juve în Turul 2. În drum spre casă, a murit într-un accident de maşină. Din cauza asta, s-a amânat meciul. În perioada asta, noi am jucat. Un meci a fost cu Victoria Bucureşti, a fost scandal mare. Ce au făcut atunci spectatorii... au spart autocarul, cabinetul medical, au aruncat tot, au dat foc. L-au dat pe Cornel Dinu afară şi l-au pus pe Ioan Sdrobiş.

Când aţi plecat în Italia, aveaţi vreun obiectiv?
Să nu luăm multe. Am luat cinci. Am avut mare noroc atunci, că dacă nu ploua, luam mai multe. Noi ne-am dus atunci fiecare cu icre, să le vindem, să ne luăm aparate video. Când am ajuns la aeroport, ne-au făcut un control, ne-au găsit toate icrele, ni le-au confiscat. Pe aeroport au apărut Dumitru Dragomir şi Florin Halagian, care plecau spre Moscova, să vadă un meci. I-au dat telefon lui Marin Bărbulescu (n. r. şef al Miliţiei Municipiului Bucureşti), ne-au dat icrele înapoi şi am plecat în Italia. Nouă nu ne ardea de fotbal. A venit un român la hotelul la care eram cazaţi, să ne ia el icrele, să le vândă. În ziua jocului, pe la prânz, ne-au venit banii, ne-am dus la periferie, la cumpărături, nici la masa dinaintea meciului nu am mers.

Cum de aţi retrogradat? Ce a mers prost?
Aceeaşi echipă care i-a bătut pe Juventus Torino a retrogradat. S-au schimbat şi antrenorii, era şi sistemul cum era. Am avut şi o perioadă mai neagră, poate dacă se făceau şi câteva transferuri, scăpam. Se ştia dinainte cine retrogradează. Am promovat anul următor, a venit Ioan Viorel de la Gloria. L-au adus antrenor pe Aurel Ţicleanu, asta era în 1992.

La echipa naţională a apărut vreodată ocazia de a juca?
Nu, nu. Erau alţi jucători, de la Steaua, Dinamo. Atunci dacă erai la ele, mergeai. Ce era bun din provincie luau ele două. După şi Victoria Bucureşti, Rapid, mai era Craiova, Sportul Studenţesc al lui Nicu Ceauşescu.

"Dănuţ Lupu, cel mai talentat coleg pe care l-am avut"

Dintre coechipierii pe care i-aţi avut, care vi s-a părut a fi cel mai talentat?
Dănuţ Lupu. Eu eram la grupa de `63, el la cea de `67. Sorin Sterian, nepotul lui Orac, Majearu.

Care coechipier v-a rămas prieten?
Mai apropiat am fost cu Octavian şi Gelu Popescu, la Galaţi, de Ion Viorel. La Selena Bacău eram de Scânteie, Artenie, Motroc. La fiecare echipă aveam pe cineva.

Aţi avut probleme cu antrenorii?
Nu, pentru că nu lipseam de la pregătire. Dacă antrenorul spunea că începe antrenamentul de la 10, eu la 9 eram la stadion. Mă duceam la cizmar, îmi pregăteam ghetele în funcţie de vremea de afară, cu ce crampoane îmi trebuie. Nu am fost uşă de biserică. mai făceam câte o escapadă, duminica după meci, lunea, marţea, dar de miercuri până la meci, gata, mă pregăteam pentru joc. Nu era ca acum, stadioanele goale. Acum te duci şi sunt doar părinţii copiilor care joacă.

"Ajung la vorba lui Balaci: <<Înainte erau fotbalişti, nu erau bani, acum sunt bani, dar nu mai sunt fotbalişti>>”

De ce credeţi că s-au îndepărtat suporterii de echipe?
Nu mai sunt fotbalişti ca înainte. Ajung la vorba lui Balaci: ”Înainte erau fotbalişti, nu erau bani, acum sunt bani, dar nu mai sunt fotbalişti.” Pentru ce s-a întâmplat acum în fotbal, cu arestări, multora le e frică să vină cu bani, să investească. Centrul Academia lui Hagi mai dă fotbalişti. În rest mai puţin. Dacă te duci să urmăreşti un antrenament, vezi că mulţi nu sunt profesionişti. Sunt şi plătit prost şi nu mai au tragere de inimă. Pe vremea mea era sistemul, partidul, care te obliga. Atunci nu plăteai nimic.

Ce sfaturi aveţi pentru tineri?
Să se pregătească, să fie serioşi, să lase laptop, telefoane. Când te apuci de făcut ceva, ţine-te, nu face cu jumătăţi de măsură. Eu băteam mingea de dimineaţă până seara. Unde erau doi cu mingea, eu eram al treilea. Jucam desculţ la ţară, chiar dacă erau pietre, sticlă. Să fie foarte atenţi la ce le spune antrenorul, să repete, să rămână după antrenamente. Să vorbească cu antrenorul, să îi spună unde cred ei că au probleme. Antrenorul are 20 de copii, nu poate să ştie despre fiecare ce probleme are.

Există reţeta succesului?
Nu. Muncă, muncă, muncă, repetări. Uitaţi-vă la ce face Messi. Ca să faci ce face el, trebuie să fii pregătit. Ce să mai vorbim de Ronaldo, care se duce la Juventus cu 2 ore înainte să înceapă antrenamentul?... Eu rămâneam după antrenamentele de la Gloria cu Dudu Georgescu să îi dau centrări, şi el avea 37 ani. Ce puteam să zic atunci? Era Dudu Georgescu, care a luat şi două Ghete de Aur.

La Liga I vă mai uitaţi? Ce echipă vă place?
Da! A lui Hagi.

Cine credeţi că ia titlul?
Tot între cele trei de anul trecut se dă lupta: Craiova, CFR şi FCSB. Eu când eram copil, ţineam cu FC Argeş Piteşti. Când am făcut ochii în fotbal, l-am văzut pe Nicolae Dobrin, mi-a plăcut mult.

De Dinamo ce ziceţi? Ce merge prost acolo?
Nu ştiu ce va face Bratu acolo. E presiune, n-au mai jucat demult în Cupele Europene. Au plecat Borcea, Turcu, Walter, s-au certat cu Badea. Când mergeau un pic mai bine, au început să-şi dea din jucătorii de top.

Budescu, Cicâldău şi Răzvan Marin. "Am jucat împotriva lui Petre Marin"

Numiţi un fotbalist român din Liga I care vă place!
Budescu îmi plăcea. Acum îmi place Alexandru Cicăldău. Îmi mai place mult şi băiatul lui Petre Marin (n. r. - Răzvan Marin). Am jucat contra lui Petre.

Numiţi un străin din Liga I care v-a atras atenţia!
Gnohere, că dă goluri la FCSB, în rest, nu mă atrage nimeni.

Cum comentaţi evoluţia naţionalei U21?
E o generaţie cum a fost Luceafărul Bucureşti înainte, din care s-a născut generaţia de aur: Hagi, Dan Petrescu, Dorinel Munteanu, Belodedici, Selimesy, Ilie Dumitrescu. Răducioiu, Lupescu. Erau centre bune atunci, la Piteşti, la Bacău, la Galaţi.

Mai aveţi legături cu fotbalul, mai antrenaţi?
Am fost o perioadă la Recolta Sălcioara (n. r. Liga A IV-A Buzău). Mă mai duceam la antrenamente, la jocuri. Preferam dacă jucau ei acasă să merg la ei, dacă jucau Lanuri acasă, mergeam la ei, dacă jucau Balta Albă, mă duceam acolo. Nu sunt legat de o echipă.

Ce v-a lipsit în cariera de fotbalist?
Mama. Am plecat de mic de acasă. Am stat la cămin. Te plouă, te ninge, e zăpadă, ploaie, soare, e frig, dacă ai mâncat - nu te întreba nimeni la cămin. Am trecut prin toate. Nu am trăit în puf. Am luat-o de mic, de la 6-7 ani. M-am copt mai de mic. Am trăit şi între cei buni, şi între cei răi, vagabonzi, golani. Le ştiu pe toate. Am luat calea ce bună prin fotbal.

Alte hobby-uri mai aveţi?
Fac agricultură la ţară, la socrul meu. Mai merg la pescuit.

Dacă aţi lua viaţa de la capăt, v-aţi mai face fotbalist?
Da! Niciodată altceva! Să o iau de la capăt din nou... să am iar şansa asta...

JUVENTUS: Stefano TACCONI — Nicolo NAPOLI, Sergio BRIO, Pasquel BRUNO, Luigi DE AGOSTINI — Antonio CABRINI, Gaincarlo MAROCCHI, Rui BARROS, Michael LAUDRUP — Massimo MAURO, Allesandro ALTOBELLI
ANTRENOR: Dino ZOFF
OŢELUL: Tudorel CĂLUGĂRU – Gelu POPESCU, Viorel ANGHELINEI (cpt.), Mario AGIU, Surian BORALI (72’ Adrian OPREA) – Nicolae BURCEA, Marius STAN, Ion PROFIR, Octavian POPESCU – Eugen RÂLEA (56’ Ionel DRĂGOI), Haralambie ANTOHI
ANTRENOR: Cornel DINU

Interviu realizat de Cristinel Rosu
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.