INTERVIU | ANAD a suspendat-o patru ani, dar TAS i-a redus pedeapsa! Simona Maxim: "Ce s-ar fi întâmplat dacă nu apelam la un tribunal de peste hotare? Rămâneam cu 4 ani!". Reacţia avocatului Mincu

7 iun 2015 1954 afişări Special
INTERVIU | ANAD a suspendat-o patru ani, dar TAS i-a redus pedeapsa! Simona Maxim: "Ce s-ar fi întâmplat dacă nu apelam la un tribunal de peste hotare? Rămâneam cu 4 ani!". Reacţia avocatului Mincu
  • Un caz extrem de complicat din sportul românesc s-a încheiat vineri după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a dat verdictul în cazul Simonei Maxim (30 de ani), atleta suspendată 4 ani pentru dopaj de Agenţia Naţională Anti Doping. După ce a judecat mai bine de un an speţa, TAS a decis să schimbe hotărârea adoptată de forul din România şi să o reducă de la patru ani la doi ani şi nouă luni!

Pe scurt: în 2013, maratonista din Zalău a fost sancţionată de Agenţia Naţională Antidoping cu doi ani de suspendare după ce a fost depistată pozitiv cu eritropoetină combinată. Tot atunci ANAD a acuzat-o pe Maxim că s-a sustras de la recoltarea probei motiv pentru care a dispus extinderea suspendării cu încă doi ani. "Pedeapsa a fost dublată pentru că în cazul atletei există circumstanţe agravante. Când a aflat de control, s-a sustras", explica pentru Gazeta Sporturilor Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR,

"Din luna aprilie 2016 va putea participa din nou la concursuri şi va face cu siguranţă acest lucru pentru că în tot acest timp ea s-a pregătit. A fost la un pas de a renunţa la sport întrucât suspendarea de patru ani dictată de ANAD a fost mult prea drastică. Am dovedit asta. Sunt extrem de puţine cazuri de doping în care Tribunalul Arbitral al Sportului de la Lausanne reduce suspendările decise de forurile naţionale şi internaţionale. Am beneficiat de un ajutor din partea TAS, iar cazul a fost judecat fără plata costurilor de procedură. Cred că trebuie acordată o atenţie deosebită fiecărui caz de doping deoarece miza, întotdeauna, este cariera sportivului şi nu orice sportiv are posibilitatea efectivă de a apela la tribunalul sportiv din Elveţia", a rezumat avocatul Paul Mincu pentru Mediafax. ProSport a stat de vorbă sâmbătă cu atleta din Zalău.

Simona, ce-ai făcut în toată această perioadă cât ai fost suspendată pentru dopaj? Ai avut putere să te mai antrenezi?
Da, în fiecare zi de la luarea deciziei de suspendare pentru 4 ani şi până la venirea deciziei de ieri de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. M-am antrenat în tot acest timp pentru că iubesc atletismul şi îmi doresc mult să revin în competiţii. Maratonul nu e o probă uşoară. Ai mult timp de gândire în cele aproape trei ore cât durează fiecare antrenament, de două ori pe zi.

Contextul este unul dificil pentru o sportivă care avea 28 de ani în acel moment, iar acuzele au fost grave. Te-ai gândit vreodată să te retragi?
Bineînţeles că m-am întrebat dacă mai are rost să alerg.

TAS a luat această decizie care practic a schimbat o hotărâre a unei agenţii naţionale antidoping, ceea ce se întâmplă de la rar spre foarte rar. Cum crezi că s-a ajuns aici?
Este evident că cei de acolo au experienţă mai mare întrucât judecă foarte multe cazuri de doping. Consider că am fost nedreptăţită. Cred că în ţară am fost judecată cu superficialitate. Din elan. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu puteam apela la tribunalul de peste hotare? Rămâneam cu 4 ani! Nu vreau să comentez mai mult şi nu mă mai uit înapoi. Pierd secunde preţioase. Bine că s-a terminat aşa.

Da, dar totuşi ai fost suspendată pentru EPO! Cât de greu este să ai această tinichea de coadă şi cum crezi că vei fi percepută?
Nu am nicio tinichea de coadă, stau bine cu psihicul. În cursă nu te mai poţi gândi la asta. Eşti doar tu şi culoarul. Voi vorbi pe pista de alergare. Îmi doresc foarte mult să obţin rezultate mai bune ca înainte şi le spun tuturor să mă urmărească începând cu 5 aprilie 2016.


"Mă bucur foarte mult pentru decizia primită. Suspendarea de patru ani dispusă de Agenţia Naţională Antidoping a fost redusă de Tribunalul Arbitral al Sportului de la Lausanne la 2 ani şi 9 luni. O mare parte din suspendare a fost deja executată întrucât sancţiunea a început să curgă din 5 august 2013"

Avocatul Paul Mincu pentru Mediafax


Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, declara în Gazeta Sporturilor, că la 28 de ani, eşti terminată. Cum comentezi?
Ce înseamnă "eşti terminată!?"

Asta a fost exprimarea.
Cred că e o exprimare nefericită a dânsului. Nu vreau să comentez mai departe.


"Simona Maxim are 28 de ani, s-a pregătit ani de zile pentru maraton şi acum este terminată"

Ioan Dobrescu pe 29 august 2013 pentru Gazeta Sporturilor


Aş vrea să te întreb atunci pe ce te-ai bazat când ai făcut apelul la Lausanne?
Am avut mare încredere în Tribunalul Arbitraj al Sportului de la Lausanne şi în avocatul meu, Paul Mincu, căruia îi mulţumesc din nou. M-a încurajat şi mi-a spus de la începutul cazului că nu se poate finaliza cu patru ani de suspendare, dar că sunt şanse mici să ni se dea dreptate în ţară.

De unde îşi mai pot găsi motivaţia să mai continue sportivii care îşi ispăşesc o suspendare? Dă-mi exemplul tău! Prin ce metode sau cu ajutorul căror persoane treci peste?
Părinţii mei sunt alături în fiecare zi şi le mulţumesc. Singurii antrenori din Zalău care m-au încurajat cel mai mult şi m-au ajutat să trec peste au fost Lorena Boberschi şi Gheorghe Guşet. Vreau să îi mulţumesc şi domnului Nelu Morar, patronul echipei de fotbal FC Zalău pentru ajutorul acordat. Avocatul meu mi-a dat o mare încredere. M-a cules plângând de pe holurile ANAD. Parcă Dumnezeu mi l-a dat în faţă exact în momentul cel mai greu. S-a luptat cu ei şi se pare că datorită lui la ora asta am primit o decizie favorabilă.

Cu cine te vei antrena?
În continuare tot cu Augustin Barbu mă antrenez. Sper să mai aibă răbdare şi putere să antreneze o maratonistă pentru că datorită programelor lui am ajuns la timpul de 2 ore şi 37 de minute la maraton. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt sănătoasă. Am trecut peste toată problema, de azi respir mai uşor şi antrenându-mă în fiecare zi voi ajunge până la anul în forma în care am fost în 2013. Poate mai bună.

În final aş vrea să te întreb ce ai învăţat din toată această experienţă nefericită? Ai fost suspendată pentru dopaj şi scoasă din lotul olimpic când traversai o formă foarte bună, ai primit 4 ani pedeapsă de la ANAD, dar TAS ţi-a redus-o şi în curând vei concura din nou.
Am învăţat că în viaţă plăteşti şi pentru lucruri pe care nu le faci, că oamenii sunt foarte răi şi atunci când eşti la necaz te parasesc şi tot atunci îţi poţi da seama de oamenii care îţi vor binele! Încă o dată îi mulţumesc avocatului meu Paul Mincu.


2h19:52 e cel mai bun rezultat al sezonului la maraton - Mare Dibaba (Etiopia) 3 ianuarie 2015 - Xiamen

2h15:25 e recordul mondial la maraton - Paula Radcliffe (Marea Britanie) 14 aprilie 2003 - Londra

2h21:30 e recordul naţional la maraton - Constantina Diţă 9 octombrie 2005 - Chicago

2h:37:07 e recordul personal al Simonei Maxim la maraton - 14 aprilie 2013 - Rotterdam

 

 

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.