Incredibila epopee a stadionului de la Craiova. Cum a ajuns să fie "inaugurată" de nenumărate ori o arenă sportivă de 52,6 milioane de euro, dar cu probleme de construcţie şi a cărei finalizare a întârziat deja un an

27 oct 2017 11264 afişări Special
Incredibila epopee a stadionului de la Craiova. Cum a ajuns să fie "inaugurată" de nenumărate ori o arenă sportivă de 52,6 milioane de euro, dar cu probleme de construcţie şi a cărei finalizare a întârziat deja un an 6 septembrie 2017: primul "meci" pe noul stadion din Craiova s-a jucat cu liderii PSD în poarta din dreapta tribunei oficiale. Jucătorii au mai aşteptat două luni. FOTO: Mediafax
GALERIE (6 de imagini) VEZI GALERIA

Crăpăturile în structura de rezistenţă reprezintă ultima dintre problemele pe care presa le-a descoperit la noul stadion de la Craiova, arenă de 52,6 milioane de euro a cărei inaugurare ar trebui să aibă loc, conform ultimului din şirul de comunicate oficiale ale clubului şi autorităţilor, pe 10 noiembrie 2017, cu un amical CSU Craiova – Slavia Praga.

Site-ul sport.ro a publicat fotografii care arată crăpături de profunzime în structura de rezistenţă a arenei şi, citând surse conectate la Primăria Craiova şi a CSU Craiova, afirmă că inaugurarea arenei se poate face doar dacă se vor ignora sau grăbi etapele care ar mai trebui parcurse.

Un articol care a provocat un taifun de dezminţiri, pentru a fi, apoi, confirmat de zeci de ori

ProSport a fost prima publicaţie din România care a atras atenţia, printr-o serie de dezvăluiri şi interviuri, încă din luna iulie a acestui an, că s-au comis erori mari începând chiar din faza studiului de fezabilitate la noul stadion din Craiova. Documentul citat atunci, Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern prin care se mofica proiectul stadionului (emis în iulie 2017, deşi, conform primei HG, nr. 900/2014 din 15 octombrie 2014, semnată de Victor Ponta, stadionul ar fi trebuit terminat încă din noiembrie 2016!), enumera nenumărate defecţiuni care ori fusese nevoie să fie remediate pe parcursul construcţiei, ori urmau să fie remediate în lunile următoare. 

Articolul ProSport se bucură de un interes uriaş şi este preluat imediat de toată presa, dar generează şi o reacţii violente atât din partea postacilor (mobilizaţi chiar de la prima oră), cât şi ale unor oficiali care s-au grăbit să nege datele publicate.

Toate explicaţiile furnizate de oficiali se dovedesc însă nişte minciuni şi ProSport, alături de alte publicaţii şi chiar de cetăţeni obişnuiţi şi specialişti, le demontează sistematic, cu documente, probe şi imagini de la faţa locului. În loc să accepte realitatea, politicienii şi şefii CSU Craiova încep un joc bizar cu aşteptările suporterilor.

Pe 17 iulie 2017, în momentul apariţiei primului articol care dezvăluia problemele de la Craiova, s-a garantat oficial că stadionul va fi gata la sfârşitul lunii august. În august, s-a avansat luna septembrie. În septembrie, s-a vorbit de octombrie.

La începutul acestei luni, clubul a anunţat că stadionul va fi inaugurat cu meciul CSU Craiova – FCSB, de duminică, 29 octombrie. În vânzare s-au pus şi abonamentele pentru noul stadion.

Miercuri, 25 octombrie, clubul a recunoscut oficial că marele derby se va juca tot la Severin, iar mult-aşteptata inaugurare se amână din nou.

În sfârşit, ultimul episod al acestei poveşti s-a consumat joi, când CSU Craiova a dat, o dată în plus, un orizont clar pentru primul meci: 10 noiembrie.

Cum se poate transforma în telenovelă electorală întârzierea de un an la finalizarea unui stadion

Iată epopeea construcţiei unei arene pe care fotbalul românesc o aşteaptă de aproape un sfert de secol.

19 noiembrie 1994 – arde Sala Sporturilor din Craiova. Patronul Universităţii, George Constantin Păunescu, promite că va finanţa reconstrucţia sălii şi, împreună cu ea, şi a unui nou stadion, în locul legendarului „Central“. Fanii oltenilor exultă.

11 ianuarie 2013 – Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, anunţă că se va construi un nou stadion pe banii Uniunii Europene. „Eu sper din toată inima să accesăm fonduri europene, că este mai bine, până la urmă, şi pentru bugetul statului şi pentru localitatea noastră. (...) Am avut discuţii cu ministrul Fondurilor Europene, care mi-a spus că un asemenea proiect este eligibil. Şi, în aceste condiţii, nu avem nici noi interese de a încărca acea Companie Naţională de Investiţii cu finanţarea, când putem lua de la UE. Până la urmă, sunt tot banii noştri“.

Trei minciuni

15 octombrie 2014Victor Ponta, premierul României, semnează HG 900/2014, în care se aprobă ridicarea la Craiova, integral cu bani de la buget, unui stadion de 30.000 de locuri. Fondurile europene promise de Olguţa Vasilescu s-au transformat în finanţare 90% de la bugetul statului, 10% din banii oraşului. Suma totală: 52,6 milioane de euro.

Durata de execuţie a lucrării: 17 luni.

Septembrie 2015 – începe construcţia noului stadion, după ce în vară fusese demolat cel vechi. Constructorii spun că îl vor termina în 14 luni. Adică în noiembrie 2016.

Noiembrie 2016se anunţă că stadionul va fi gata în martie 2017.

Martie 2017 inaugurarea este amânată pentru luna mai.

O promisiune. Şi încă o minciună

Mai 2017: liderul PSD dă ultimele indicaţii: presa consemnează, constructorii îşi iau angajamentul. FOTO: Mediafax

12 mai 2017 – are loc o vizită de lucru a liderilor PSD pe şantier.

Gazeta de Sud relatează amănunţit cum decurge vizita: Liviu Dragnea primeşte raportul constructorilor despre stadiul lucrărilor (aceştia îl informează că toate locurile vor fi pe scaune, deşi suporterii ar fi cerut să fie în picioare!) şi anunţă că stadionul va fi gata pe 21 iulie 2017. Lângă liderul PSD, Lia Olguţa Vasilescu îi aminteşte acestuia că, în aprilie 2015, la prima vizită pe şantier, „v-am promis că îi dau numele dumneavoastră dacă îl faceţi“

Liderii PSD subliniază că stadionul va fi mai frumos decât cele din Ungaria, dar şi mai ieftin. În realitate, după cum ProSport a demonstrat cu cifre reale, arena din Craiova este cea mai scumpă dintre cele construite până acum în România, după Arena Naţională din Bucureşti. Stadionul din Bănie are aceeaşi capacitate ca şi cel din Cluj, 30.000 de locuri, şi aceeaşi clasificare UEFA, dar va fi mai scump cu 200 de euro pe loc construit. Cluj Arena a costat 1.500 de euro pe loc construit, iar stadionul din Craiova - 1.699 de euro pe loc construit.

Ambele stadioane, din Cluj şi Craiova, vor fi însă depăşite de noua arenă din oraşul Alexandria, conform Notei de fundamentare ajunse pe masa guvernului. Cu 12,2 milioane de euro pentru o arenă cu capacitatea de 5.500 de locuri, stadionul din capitala Teleormanului va urca pe locul 2, după Arena Naţională: 2.226 de euro/loc construit.

Relatarea vizitei de lucru din mai 2017, aici.

Începe nebunia: guvernul acceptă sunt probleme şi amână finalizarea şantierului cu încă patru luni

17 iulie 2017ProSport publică Nota de fundamentare a HG-ului de modificare a proiectului pentru stadionul din Craiova. Documentul oficial ajuns pe masa guvernului Grindeanu enumeră nenumărate greşeli în proiectarea şi execuţia arenei de 30.000 de locuri.

Faţă de proiectul iniţial, stadionul este, practic, de nerecunoscut: cu 10 metri mai mic, dar cu 7.000 de metri pătraţi mai lat; în loc de parter + mezanin + 4 etaje, devine parter + 6 etaje.

Puteţi citi Nota de fundamentare în articolul din 17 iulie aici.

Noul termen de finalizare a stadionului, conform Notei de fundamentare, este noiembrie 2017.

17 iulie 2017 – în aceeaşi zi, directorul CNI, Adrian Cefelan, acordă un interviu „Gazetei sporturilor“, unde dezminte totul (deşi documentul citat de ProSport putea fi citit inclusiv pe site-ul Ministerului Dezvoltării!) şi afirmă că „practic, am făcut o casă mai mare, la standardele UEFA şi naţionale în vigoare, care s-au schimbat din 2014 până acum. Şi chiar am făcut-o cu bani mai puţini“. Contactat de ProSport în aceeaşi zi, Viorel Duru, directorul Departamentului de Licenţier al FRF şi chiar consultantul CNI pentru stadioanele din Craiova şi Târgu-Jiu, dezminte categoric: „Din 2014 şi până azi sunt aceleaşi cerinţe! UEFA n-a schimbat niciun standard!“.

Aproape în acelaşi timp, preşedintele CSU Craiova, Marcel Popescu, intervine intempestiv în emisiunile TV şi califică drept „idioţenii“ datele din Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern preluate de ProSport.

La Parlament, Liviu Dragnea acceptă că stadionul trebuie modificat, dar aruncă totul pe seama incendiului de la Colectiv: „Acel stadion a fost proiectat şi construit până să apară noile norme generate de tragedia de la Colectiv (n.r. – 31 octombrie 2015). Şi au apărut nişte prevederi legale care trebuie puse în practică. Fiind o investiţie foarte mare, nu este suficientă o decizie a dirigintelui de şantier. Şi atunci este nevoie de modificarea unor indicatori tehnico-economici“.

ProSport face eforturi să discute cu cineva din partea constructorilor. Un reprezentant al acestora promite că va reveni cu un apel telefonic pentru dialogul solicitat, dar acest lucru nu se mai petrece. În schimb, e remis un comunicat semnat de întregul consorţiu care s-a ocupat de stadion. Sunt negate problemele, iar întârzierea de opt luni (la care se adăugaseră deja oficial încă patru luni) este pusă pe seama timpului nefavorabil.

Articolul din ProSport: aici.

Doi ingineri constructori avertizează că sunt probleme grave

3 august 2017. Sesizaţi de imaginile apărute în presă cu lucrările de la acoperişul stadionului, doi ingineri români care au în portofoliu construcţia arenelor din Gdansk, Mechelen şi Fortaleza, precum şi structura metalică a unor stadioane pe care s-a jucat Euro 2004, contactează ProSport. Călin Simuţ şi Tudor Hadîrcă desfiinţează lucrările de la Craiova şi avertizează că sunt grave probleme de structură. „Arcele nu stau în ax. Au încercat să ascundă problemele de geometrie. Siguranţa poate fi afectată. Sunt greşeli grave-grave. Cine îşi asumă recepţia? Speră, probabil, să nu iasă la iveală defecţiunile doi-trei ani, până iese stadionul din garanţie“, spun cei doi.

Din nou, după apariţia interviului, se activează postacii de partid. Câţiva dintre ei sunt identificaţi de ProSport ca fiind angajaţi în administraţia publică din Craiova.

Citiţi interviul cu cei doi ingineri, integral, aici.

Încă o inaugurare. Se joacă la o singură poartă

10 august 2017. Cotidianul local „Gazeta de Sud“ publică răspunsurile Inspectoratului de Stat în Construcţii, care confirmă că stadionul are probleme cu structura metalică şi că e posibil, chiar, ca structura de rezistenţă a întregii clădiri să fi fost afectată.

Articolul, aici.

19 august 2017. Pe contul „Craiova Cetatea Banilor Las Vegas-ul României“, de pe YouTube, este publicat un nou film în care se pot observa felul în care sunt remediate problemele apărute la acoperiş, înainte de a fi acoperite cu ultimul strat.

Filmul, aici.

6 septembrie 2017.Stadionul este „inaugurat“ de liderii PSD Liviu Dragnea şi Lia Olguţa Vasilescu. Cei doi organizează o nouă vizită de lucru, se plimbă pe gazon şi dau interviuri aşezaţi în poarta din dreapta tribunei oficiale. Dragnea vorbeşte despre un meci inaugural, demonstrativ, între CSU Craiova şi Academia Rapid, despre care spune că „vom avea grijă să crească“.

CSU Craiova anunţă oficial: primul meci, cu FCSB! Veniţi să cumpăraţi bilete şi abonamente!

22 septembrie 2017: CSU Craiova publică a doua ştire, pe site-ul oficial, în care întăreşte ideea că ultimul meci la Severin va fi cu Voluntari 

21 septembrie 2017. Compania Naţională de Investiţii dă un nou termen pentru finalizarea lucrărilor, 10 octombrie 2017. CSU Craiova anunţă, pe site-ul său, că partida cu FC Voluntari, din 29 septembrie, va fi "probabil" ultima jucată la Severin, iar stadionul va fi inaugurat la sfârşitul lunii octombrie: fie în etapa a 16-a a Ligii 1, în partida cu FC FCSB, fie în Cupa României, cu Sepsi Sf. Gheorghe.

Se pun în vânzare abonamente pentru meciurile de pe noul stadion, cererea de abonamente atinge un număr record, se anunţă circa 7.000 de pachete vândute în doar câteva zile, clubul marşează pe ideea că oamenii trebuie să se grăbească, dacă vor să prindă loc în tribune la marea partidă cu FCSB.

18 octombrie 2017.Site-ul www.telekomsport.ro scrie că, foarte probabil, nici meciul cu FCSB nu se va juca pe noua arenă. Odată în plus, clubul iese public şi dezminte într-un comunicat: „În acest moment, nimic nu s-a schimbat referitor la şansele ca noua noastră casă să fie gata să-şi primească abonaţii şi suporterii duminică, 29 octombrie, practic cu prima ocazie oferită de programul competiţional. Aceste şanse rămân foarte mari şi cel mai probabil luni vom putea să facem un anunţ oficial în acest sens. (…) În aşteptarea anunţului privind meciul de inaugurare, îi încurajăm încă o dată pe suporterii Universităţii Craiova să-şi facă de pe acum abonament la meciurile echipei pe care o iubesc (…)“.

Apoi apar, treptat, confirmările. Pe diverse căi, autorităţile locale şi şefii clubului lansează informaţii că „se fac eforturi“ şi că „se munceşte zi şi noapte pentru ca totul să fie gata“.

CSU Craiova se răzgândeşte: primul meci nu mai e cu FCSB, e cu Slavia Praga; nu mai e oficial, e amical; nu mai e pe 29 octombrie, e pe 10 noiembrie

25 octombrie 2017. CSU Craiova anunţă oficial că partida cu FCSB se va juca la Severin.

26 octombrie 2017. Sport.ro publică un articol cu fotografii care arată că în structura stadionului, încă neinaugurat, au apărut crăpături profunde.

La scurt timp după apariţia articolului, clubul dă publicităţii un nou comunicat: inaugurarea oficială a arenei va avea loc pe 10 noiembrie 2017, într-un amical cu Slavia Praga.

De la primul articol în care ProSport semnala problemele şi până pe 10 noiembrie, se vor împlini 4 luni. Adică exact atât cât scria în Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern publicată de ProSport şi dezminţită vehement de liderii politici, de şefii clubului şi de oamenii lor.

Sfârşit?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.