Fotbalul românesc, faza pe tribunal: instanţele decid marţi dacă numirea lui Daum la naţională e legală şi dacă Becali mai poate folosi numele Steaua

28 nov 2016 7520 afişări Comentează şi tu Special
Fotbalul românesc, faza pe tribunal: instanţele decid marţi dacă numirea lui Daum la naţională e legală şi dacă Becali mai poate folosi numele Steaua

Nenumăratele conflicte din fotbalul românesc, adesea generate de decizii la limita legii sau chiar dincolo de ea, fac ca lucruri foarte importante, cu consecinţe majore, să se decidă în sălile de judecată ale tribunalelor şi nu pe terenul de fotbal. Marţi, 29 noiembrie 2016, instanţele trebuie să pronunţe sentinţa în două procese care pot cântări mult în fotbalul intern: dacă germanul Christoph Daum mai e sau nu selecţionerul României, dar şi dacă echipa lui Gigi Becali mai poate sau nu să folosească numele Steaua.

Numirea lui Christoph Daum la naţională e analizată de judecătorii de la Sectorul 2

Judecătoria Sectorului 2 ar trebui să se pronunţe marţi în privinţa procesului intentat Federaţiei Române de Fotbal de către Florin Prunea, care, în calitate de membru al Comitetului Executiv, a contestat toate deciziile luate în şedinţa din 10 august. Printre altele, în acea şedinţă s-a validat contractul germanului Christoph Daum, prin care acesta era numit selecţioner al României. Completul 1, care judecă speţa, a amânat deja o dată pronunţarea, pe 21 noiembrie, pentru marţi, 29 noiembrie.

E foarte interesant de văzut ce se va întâmpla dacă instanţa îi va da dreptate lui Prunea (fostul internaţional e absolut convins că va câştiga). Din acel moment, contractul lui Daum cu FRF va fi declarat nul. De aici ar decurge numeroase complicaţii juridice. Neamţul a încasat deja nişte bani, a stat pe banca naţionalei la cinci meciuri oficiale şi unul amical, a fost trecut în actele întocmite de FIFA şi UEFA.
Tocmai de aceea, Răzvan Burleanu şi-a luat o măsură de siguranţă şi, luna trecută, la ultima şedinţă a Comitetului Executiv, a mai supus o dată la vot numirea lui Daum la naţională! E posibil însă ca şi această hotărâre să fie contestată. În plus, validarea din octombrie a contractului nu acoperă perioada august-septembrie, când România a disputat nişte partide.

Trebuie menţionat că sentinţa Judecătoriei Sectorului 2 nu e definitivă, putând fi atacată de tabăra nemulţumită.

Dreptul lui Gigi Becali de a folosi numele „Steaua“ e verificat de magistraţii de la Curtea de Apel

La Curtea de Apel, marţi se aşteaptă sentinţa în procesul dintre CSA Steaua, pe de o parte, şi FC Steaua şi Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) în privinţa dreptului ca echipa de fotbal să folosească numele „Steaua“. Armata a dat în judecată FC Steaua, cerând ca acest club să-şi schimbe denumirea, după sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2014, care anula marca Steaua înregistrată de Gigi Becali.

În acest proces privind schimbarea numelui de către echipa de fotbal, Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză grupării conduse din umbră de Gigi Becali. CSA Steaua a făcut recurs, iar Curtea de Apel a rămas în pronunţare de pe 23 noiembrie. Marţi, 29 noiembrie, e aşteptat verdictul, deşi există şi posibilitatea ca magistraţii să-l mai amâne o dată.
E important de menţionat că această sentinţă nu e definitivă, existând şi o a treia cale de recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. E previzibil că, indiferent cine va avea câştig de cauză, partea învinsă va recurge şi la această ultimă cale de atac.

În acest caz, Becali versus MApN, mai există o speţă la Tribunalul Bucureşti, unde Armata a dat în judecată FC Steaua şi cere despăgubiri de aproape 37 de milioane de euro.

Dacă MApN plăteşte echivalentul a 370.000 de euro, reprezentând taxa de timbru în proces, primul termen de judecată se va derula pe 9 decembrie.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.