EXCLUSIV | Lichidatorul Rapidului a discutat cu primarul Sectorului 1 termenii preluării brandului de autoritățile locale. Sugestiile lui Florea, când va avea loc licitația și o surpriză: cine va fi sărit din proiectul „Rapid pentru Partid”

Redactor:
Matei Udrea
EXCLUSIV | Lichidatorul Rapidului a discutat cu primarul Sectorului 1 termenii preluării brandului de autoritățile locale. Sugestiile lui Florea, când va avea loc licitația și o surpriză: cine va fi sărit din proiectul
  • Publicat:
  • Actualizat:

Mihai Florea, lichidatorul judiciar al FC Rapid, și Dan Tudorache, primarul Sectorului 1 din București, s-au întâlnit joi, 6 iulie, la prânz, la sediul Primăriei, și au discutat termenii preluării brandului de către autoritățile publice în operațiunea „Rapid pentru Partid”.

Pentru edil, întrevederea a însemnat o nouă etapă din marșul forțat către preluarea Rapidului, plan anunțat vineri, 30 iunie, și demarat efectiv luni, 3 iulie, când a fost numită, prin ordin de primar, o comisie care să analizeze cazul. Între timp, cu o energie remarcabilă, primarul Tudorache a discutat zilnic cu facțiunile în care s-a împărțit Rapidul după falimentul din iunie 2016. Au fost contactați, mai întâi neoficial, reprezentanții Mișcarea CFR (echipă promovată în Liga 4). Miercuri a avut loc o întrevedere cu Horia Manoliu, președintele AFC Rapid (echipă din Liga 4). Joi, Tudorache s-a întâlnit cu lichidatorul Florea. Vineri s-a petrecut și discuția concretă, față în față, cu cei de la Mișcarea CFR.

Din planul Primăriei e posibil să fie exclusă colaborarea cu AFC Rapid și toți foștii patroni ai clubului intrat în faliment


Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, și Dan Tudorache, primarul Sectorului 1. Amândoi sunt pesediști și manifestă interes pentru Rapid

În acest moment, lucrurile par să se fi clarificat în bună măsură. Din mai multe motive, este probabil ca discuțiile cu AFC Rapid să nu mai continue. Horia Manoliu nu i-a lăsat o impresie prea bună edilului Tudorache, spun surse ale ProSport. În același timp, primarul vrea să evite suspiciunile că ar comite lucruri necurate, iar susținerea financiară a unei entități care are datorii la Fisc poate naște întrebarea dacă nu cumva Primăria plătește, din bani publici, taxele datorate de AFC bugetului.

Nici proprietarii AFC Rapid nu au dat semne că ar fi încântați de asociere, emițând un comunicat prudent pe care ProSport l-a redat aici.

În același timp, potrivit surselor ProSport, reprezentanții clubului Mișcarea CFR – finanțat încă de anul trecut de membrii Clubului Aristocratic Rapid – s-au arătat dispuși să cedeze echipa Primăriei fără nicio pretenție financiară. Ei i-au prezentat lui Tudorache, în schimb, un plan prin care noul Rapid ar urma să intre într-un parteneriat public-privat, în care finanțarea activității de performanță să vină din altă parte decât bugetul public. Reprezentanții Mișcarea CFR au cerut, în același timp, respectarea de către Primărie a unor principii care să nu asocieze Rapid cu mișcări sau partide politice. „Noi am spus încă din prima secundă că inițiem proiectul CFR pentru a menține aprinsă scânteia Giuleștiului fotbalistic și că vom ceda acest proiect oricui va veni și ne va demonstra că este serios și capabil să îl preia. Ne ținem de cuvânt și vom da clubul gratuit. Banii cheltuiți de noi nu ni-i vom recupera. Am făcut-o din devotament pentru Rapid”, a declarat pentru ProSport o sursă din anturajul echipei Mișcarea CFR. Clubul, înscris anul trecut în Liga 5 a campionatului din București, a promovat în Liga 4 folosind, în principal, foști juniori ai Rapidului și având pe banca tehnică doi foști jucători ai echipei, Vasile Caciureac și Adrian Dumitru.

Conform informațiilor ProSport, planul ar fi, în acest moment, următorul:

  • Primăria intenționează să achiziționeze brandul Rapid și să preia locul și lotul Mișcării CFR,
  • această grupare va furniza structura funcțională și grosul lotului, în primă fază,
  • clubul va fi redenumit „Rapid” imediat ce se va putea opera această modificare
  • ar urma fortificarea „noului Rapid”, obiectivul fiind promovarea imediată în Liga 3, Liga 2 și, respectiv, Liga 1. 

În ceea ce privește actualul AFC Rapid, vor fi continuate demersurile legale inițiate deja de lichidator, ca echipa să fie silită să renunțe la numele de acum. Din acest punct de vedere, se întrevede la orizont un proces fie cu lichidatorul SC FC Rapid, fie cu Primăria Sectorului 1, dacă aceasta va prelua brandul Rapid. Lichidatorul Mihai Florea a afirmat pentru ProSport că a notificat deja AFC Rapid să renunțe la nume, dar și FRF, LPF și AMFB să nu permită înscrierea în competiții a unor echipe cu nume similar Rapidului.

În luna septembrie ar urma să aibă loc licitația pentru brand

Lichidatorul SC FC Rapid, Mihai Florea, a descris, pentru ProSport, atât întrevederea cu primarul, cât și pașii care urmează până la licitația unde este de așteptat ca Primăria Sectorului 1 să cumpere brandul, dacă planul va fi aprobat de Consiliul Local. „A fost o discuție foarte interesantă. Pe mine m-a convins proiectul primarului. Mi se pare că este unul serios, făcut de niște oameni de bună-credință. Le-am prezentat situația juridică, lucrurile care trebuie făcute, dânșii mi-au spus cam ce doresc. Recomandarea mea a fost să nu fie implicați cei care au adus Rapid aici, pentru a fi evitate orice fel de suspiciuni și inutile discuții ulterioare. Asta este, de altfel, și poziția primăriei”, a explicat Florea pentru ProSport. Concret, acest lucru înseamnă că Primăria nu ar urma să includă, în acest plan, oameni precum George Copos, Adrian Zamfir, Nicolae Cristescu, Valerii și Violeta Moraru.

Lucrurile, în privința Rapidului, ar urma să se clarifice în cel mult două luni și jumătate. „Săptămâna viitoare am convocat Adunarea Creditorilor la SC FC Rapid. Au sosit deja ofertele pentru evaluare. Să vedem ce ofertă se selectează de către creditori. Apoi facem contractul. Cei desemnați au 30 de zile să facă evaluarea. Cu asta, ajungem undeva, spre 20 august. Facem regulamentul licitației, îl aprob, iar în a doua jumătate a lunii septembrie facem licitația. Cam ăsta este calendarul pe care eu l-am spus încă de prima dată, astă-primăvară. Eu vreau să mă țin de el, dacă nu apar cine știe ce alte probleme. Sper să nu apară, pentru că ar trebui să înțeleagă și creditorii. Eu vreau să fac în așa fel încât să nu lezez pe nimeni. Atât timp cât este la vedere, nu văd de ce ar fi probleme”, a afirmat lichidatorul Mihai Florea pentru ProSport.

Teoretic, regulamentul FRF nu permite schimbarea numelui unei echipe decât în intervalul 1-30 iunie. Nu e clar dacă rebrandingul Mișcării CFR în Rapid se va petrece oficial anul viitor sau încă din acest an, după ce Primăria va fi achiziționat clubul finanțat acum de membrii Clubului Aristocratic Rapid și brandul deținut de societatea falimentară a lui Valerii Moraru.

Ghinion: Sectorul 1 este singurul unde PSD nu are majoritatea și în Consiliul Local. Proiectul „Rapid pentru Partid” nu poate trece fără USR și PNL


Clotilde Armand, de la USR, s-a abținut pe 30 iunie în problema Rapidului, invocând faptul că primarul le-a dat consilierilor proiectul cu prea puțin timp înainte. Consiliera spune însă că va studia cazul înainte să voteze dacă Sectorul 1 dă sau nu bani pentru preluarea clubului. FOTO: Mediafax

Singurul impediment major îl poate constitui acum opoziția Consiliului Local al Sectorului 1. La sfârșitul lunii iunie, când a supus aprobării planul de a înființa o comisie care să discute preluarea brandului Rapid, primarul Tudorache a avut surpriza să întâmpine opoziție. Singurul sector din București unde PSD nu are majoritatea în Consiliul Local este Sectorul 1. La votul de vineri, 30 iunie, cei 12 consilieri PSD au votat „pentru”, iar cei 13 consilieri USR și PNL s-au abținut, astfel că proiectul a picat. Comisia a fost, totuși, înființată de Tudorache prin ordin de primar, luni. Numai că, așa cum Tudorache a explicat și în interviul acordat ProSport săptămâna trecută, pentru aprobarea cheltuielilor privind preluarea brandului și finanțarea clubului este nevoie de aprobarea Consiliului Local.

ProSport i-a contactat pe Clotilde Armand, consilieră USR, și pe Daniel Chirvase, consilier PNL, pentru a discuta despre poziția de principiu a celor două partide în această problemă. Clotilde Armand a cerut un răgaz, pentru a se documenta, dar a menționat că nu este, de principiu, împotriva proiectului, pentru că socotește benefică ideea ca autoritățile locale să susțină un club prin intermediul căruia să se încurajeze sportul. Daniel Chirvase a refuzat dialogul, spunând că nu vrea să dea declarații.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…