EXCLUSIV | Lichidatorul Rapidului a discutat cu primarul Sectorului 1 termenii preluării brandului de autorităţile locale. Sugestiile lui Florea, când va avea loc licitaţia şi o surpriză: cine va fi sărit din proiectul "Rapid pentru Partid"

9 iul 2017 8444 afişări Special
EXCLUSIV | Lichidatorul Rapidului a discutat cu primarul Sectorului 1 termenii preluării brandului de autorităţile locale. Sugestiile lui Florea, când va avea loc licitaţia şi o surpriză: cine va fi sărit din proiectul "Rapid pentru Partid"
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Mihai Florea, lichidatorul judiciar al FC Rapid, şi Dan Tudorache, primarul Sectorului 1 din Bucureşti, s-au întâlnit joi, 6 iulie, la prânz, la sediul Primăriei, şi au discutat termenii preluării brandului de către autorităţile publice în operaţiunea „Rapid pentru Partid“.

Pentru edil, întrevederea a însemnat o nouă etapă din marşul forţat către preluarea Rapidului, plan anunţat vineri, 30 iunie, şi demarat efectiv luni, 3 iulie, când a fost numită, prin ordin de primar, o comisie care să analizeze cazul. Între timp, cu o energie remarcabilă, primarul Tudorache a discutat zilnic cu facţiunile în care s-a împărţit Rapidul după falimentul din iunie 2016. Au fost contactaţi, mai întâi neoficial, reprezentanţii Mişcarea CFR (echipă promovată în Liga 4). Miercuri a avut loc o întrevedere cu Horia Manoliu, preşedintele AFC Rapid (echipă din Liga 4). Joi, Tudorache s-a întâlnit cu lichidatorul Florea. Vineri s-a petrecut şi discuţia concretă, faţă în faţă, cu cei de la Mişcarea CFR.

Din planul Primăriei e posibil să fie exclusă colaborarea cu AFC Rapid şi toţi foştii patroni ai clubului intrat în faliment


Gabriela Firea, primarul Bucureştiului, şi Dan Tudorache, primarul Sectorului 1. Amândoi sunt pesedişti şi manifestă interes pentru Rapid

În acest moment, lucrurile par să se fi clarificat în bună măsură. Din mai multe motive, este probabil ca discuţiile cu AFC Rapid să nu mai continue. Horia Manoliu nu i-a lăsat o impresie prea bună edilului Tudorache, spun surse ale ProSport. În acelaşi timp, primarul vrea să evite suspiciunile că ar comite lucruri necurate, iar susţinerea financiară a unei entităţi care are datorii la Fisc poate naşte întrebarea dacă nu cumva Primăria plăteşte, din bani publici, taxele datorate de AFC bugetului.

Nici proprietarii AFC Rapid nu au dat semne că ar fi încântaţi de asociere, emiţând un comunicat prudent pe care ProSport l-a redat aici.

În acelaşi timp, potrivit surselor ProSport, reprezentanţii clubului Mişcarea CFR - finanţat încă de anul trecut de membrii Clubului Aristocratic Rapid - s-au arătat dispuşi să cedeze echipa Primăriei fără nicio pretenţie financiară. Ei i-au prezentat lui Tudorache, în schimb, un plan prin care noul Rapid ar urma să intre într-un parteneriat public-privat, în care finanţarea activităţii de performanţă să vină din altă parte decât bugetul public. Reprezentanţii Mişcarea CFR au cerut, în acelaşi timp, respectarea de către Primărie a unor principii care să nu asocieze Rapid cu mişcări sau partide politice. „Noi am spus încă din prima secundă că iniţiem proiectul CFR pentru a menţine aprinsă scânteia Giuleştiului fotbalistic şi că vom ceda acest proiect oricui va veni şi ne va demonstra că este serios şi capabil să îl preia. Ne ţinem de cuvânt şi vom da clubul gratuit. Banii cheltuiţi de noi nu ni-i vom recupera. Am făcut-o din devotament pentru Rapid“, a declarat pentru ProSport o sursă din anturajul echipei Mişcarea CFR. Clubul, înscris anul trecut în Liga 5 a campionatului din Bucureşti, a promovat în Liga 4 folosind, în principal, foşti juniori ai Rapidului şi având pe banca tehnică doi foşti jucători ai echipei, Vasile Caciureac şi Adrian Dumitru.

Conform informaţiilor ProSport, planul ar fi, în acest moment, următorul:

  • Primăria intenţionează să achiziţioneze brandul Rapid şi să preia locul şi lotul Mişcării CFR,
  • această grupare va furniza structura funcţională şi grosul lotului, în primă fază,
  • clubul va fi redenumit „Rapid“ imediat ce se va putea opera această modificare
  • ar urma fortificarea „noului Rapid“, obiectivul fiind promovarea imediată în Liga 3, Liga 2 şi, respectiv, Liga 1. 

În ceea ce priveşte actualul AFC Rapid, vor fi continuate demersurile legale iniţiate deja de lichidator, ca echipa să fie silită să renunţe la numele de acum. Din acest punct de vedere, se întrevede la orizont un proces fie cu lichidatorul SC FC Rapid, fie cu Primăria Sectorului 1, dacă aceasta va prelua brandul Rapid. Lichidatorul Mihai Florea a afirmat pentru ProSport că a notificat deja AFC Rapid să renunţe la nume, dar şi FRF, LPF şi AMFB să nu permită înscrierea în competiţii a unor echipe cu nume similar Rapidului.

În luna septembrie ar urma să aibă loc licitaţia pentru brand

Lichidatorul SC FC Rapid, Mihai Florea, a descris, pentru ProSport, atât întrevederea cu primarul, cât şi paşii care urmează până la licitaţia unde este de aşteptat ca Primăria Sectorului 1 să cumpere brandul, dacă planul va fi aprobat de Consiliul Local. „A fost o discuţie foarte interesantă. Pe mine m-a convins proiectul primarului. Mi se pare că este unul serios, făcut de nişte oameni de bună-credinţă. Le-am prezentat situaţia juridică, lucrurile care trebuie făcute, dânşii mi-au spus cam ce doresc. Recomandarea mea a fost să nu fie implicaţi cei care au adus Rapid aici, pentru a fi evitate orice fel de suspiciuni şi inutile discuţii ulterioare. Asta este, de altfel, şi poziţia primăriei“, a explicat Florea pentru ProSport. Concret, acest lucru înseamnă că Primăria nu ar urma să includă, în acest plan, oameni precum George Copos, Adrian Zamfir, Nicolae Cristescu, Valerii şi Violeta Moraru.

Lucrurile, în privinţa Rapidului, ar urma să se clarifice în cel mult două luni şi jumătate. „Săptămâna viitoare am convocat Adunarea Creditorilor la SC FC Rapid. Au sosit deja ofertele pentru evaluare. Să vedem ce ofertă se selectează de către creditori. Apoi facem contractul. Cei desemnaţi au 30 de zile să facă evaluarea. Cu asta, ajungem undeva, spre 20 august. Facem regulamentul licitaţiei, îl aprob, iar în a doua jumătate a lunii septembrie facem licitaţia. Cam ăsta este calendarul pe care eu l-am spus încă de prima dată, astă-primăvară. Eu vreau să mă ţin de el, dacă nu apar cine ştie ce alte probleme. Sper să nu apară, pentru că ar trebui să înţeleagă şi creditorii. Eu vreau să fac în aşa fel încât să nu lezez pe nimeni. Atât timp cât este la vedere, nu văd de ce ar fi probleme“, a afirmat lichidatorul Mihai Florea pentru ProSport.

Teoretic, regulamentul FRF nu permite schimbarea numelui unei echipe decât în intervalul 1-30 iunie. Nu e clar dacă rebrandingul Mişcării CFR în Rapid se va petrece oficial anul viitor sau încă din acest an, după ce Primăria va fi achiziţionat clubul finanţat acum de membrii Clubului Aristocratic Rapid şi brandul deţinut de societatea falimentară a lui Valerii Moraru.

Ghinion: Sectorul 1 este singurul unde PSD nu are majoritatea şi în Consiliul Local. Proiectul „Rapid pentru Partid“ nu poate trece fără USR şi PNL


Clotilde Armand, de la USR, s-a abţinut pe 30 iunie în problema Rapidului, invocând faptul că primarul le-a dat consilierilor proiectul cu prea puţin timp înainte. Consiliera spune însă că va studia cazul înainte să voteze dacă Sectorul 1 dă sau nu bani pentru preluarea clubului. FOTO: Mediafax

Singurul impediment major îl poate constitui acum opoziţia Consiliului Local al Sectorului 1. La sfârşitul lunii iunie, când a supus aprobării planul de a înfiinţa o comisie care să discute preluarea brandului Rapid, primarul Tudorache a avut surpriza să întâmpine opoziţie. Singurul sector din Bucureşti unde PSD nu are majoritatea în Consiliul Local este Sectorul 1. La votul de vineri, 30 iunie, cei 12 consilieri PSD au votat „pentru“, iar cei 13 consilieri USR şi PNL s-au abţinut, astfel că proiectul a picat. Comisia a fost, totuşi, înfiinţată de Tudorache prin ordin de primar, luni. Numai că, aşa cum Tudorache a explicat şi în interviul acordat ProSport săptămâna trecută, pentru aprobarea cheltuielilor privind preluarea brandului şi finanţarea clubului este nevoie de aprobarea Consiliului Local.

ProSport i-a contactat pe Clotilde Armand, consilieră USR, şi pe Daniel Chirvase, consilier PNL, pentru a discuta despre poziţia de principiu a celor două partide în această problemă. Clotilde Armand a cerut un răgaz, pentru a se documenta, dar a menţionat că nu este, de principiu, împotriva proiectului, pentru că socoteşte benefică ideea ca autorităţile locale să susţină un club prin intermediul căruia să se încurajeze sportul. Daniel Chirvase a refuzat dialogul, spunând că nu vrea să dea declaraţii.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.