EXCLUSIV | Începe bătălia finală: Armata dă în judecată FCSB şi revendică palmaresul echipei Steaua până în 2003. Cum explică Talpan acţiunea

29 dec 2017 26812 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV | Începe bătălia finală: Armata dă în judecată FCSB şi revendică palmaresul echipei Steaua până în 2003. Cum explică Talpan acţiunea

Armata a deschis vineri, 29 decembrie 2017, ultima mare ofensivă în Justiţie care mai rămăsese neiniţiată împotriva FC FCSB şi a lui Gigi Becali, din lungul război pentru Steaua: revendică palmaresul pentru intervalul 1947-2003 şi solicită o sentinţă care să-i interzică latifundiarului să mai invoce performanţele obţinute de clubul militar.

Acest demers este foarte important pentru că palmaresul, revendicat în continuare de Becali şi FC FCSB, rămăsese singurul punct de legătură între clubul latifundiarului şi brandul Steaua. În toate intervenţiile publice ale lui Becali, dar şi în actele oficiale ale FC FCSB, se menţionează că această echipă este continuatoarea echipei Steaua şi că deţine Cupa Campionilor din 1986 şi Supercupa Europei din 1987. Argumentul era folosit de simpatizanţii lui Becali, care invocau faptul că Armata evita un proces tocmai pentru că ştia că va pierde. Acum, verdictul instanţei va clarifica, odată pentru totdeauna, disputa care a măcinat şi învrăjbit, în ultimii ani, suporterii Stelei şi ai FC FCSB.

Acţiunea de ieri a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti de juristul CSA Steaua, locotenent-colonelul Florin Talpan. Ofiţerul a refuzat, iniţial, orice comentariu. Ulterior, la ieşirea din tribunal, el a confirmat, totuşi, pentru ProSport, că era vorba de iniţierea unui proces şi a dezvăluit mobilul acţiunii: „Palmaresul echipei de fotbal Steaua nu este şi nu a fost niciodată al FC FCSB şi al domnului Becali. Palmaresul este al celui care-l face, nu se poate înstrăina, iar titlurile până în 2003 au fost obţinute de sportivii legitimaţi la clubul Armatei. E timpul să punem capăt folosirii abuzive a performanţelor Stelei de către clubul domnului Becali“.

Dacă pierde procesul, FC FCSB rămâne cu 5 titluri naţionale şi fără niciun trofeu european

Armata solicită instanţei recunoaşterea proprietăţii CSA Steaua asupra a 21 de titluri de campioană a României, 22 de Cupe ale României, 4 Supercupe ale României, a Cupei Campionilor Europeni din 1986, a Supercupei Europei din 1987.

Dacă Talpan obţine victoria şi în acest nou proces, FC FCSB rămâne cu cinci campionate (2005, 2006, 2013, 2014, 2015), trei Cupe ale României (2011, 2014, 2015) şi două Supercupe ale României (2006 şi 2013) – adică performanţele obţinute din 2004 până acum.

Trebuie menţionat, însă, că indiferent care ar fi deznodământul acestei ultime acţiuni, sentinţa definitivă nu poate veni înaintea anului 2019. Procesele la Tribunalul Bucureşti durează, de obicei, aproximativ un an. Urmează recursul (este previzibil că partea care va pierde va folosi calea de atac la instanţa superioară), care se poate soluţiona, cel mai devreme, după alte patru luni (de obicei, la Curtea de Apel astfel de acţiuni durează aproximativ opt luni).

Becali a rămas deja fără marca şi numele Steaua. Urmează sentinţa în procesul despăgubirilor şi în cel privind palmaresul

Până acum, CSA Steaua, reprezentată de juristul Talpan, a câştigat toate dosarele contra lui Becali şi FC FCSB. Cele mai importante sentinţe au fost cea a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, emisă în decembrie 2014, care a anulat marca Steaua înregistrată de Gigi Becali, apoi cea a Curţii de Apel, din decembrie 2016, prin care lui Gigi Becali i se interzicea să mai folosească, pentru clubul său, numele Steaua.

Toate contraatacurile iniţiate de Becali au eşuat: instanţele au respins definitiv cererea latifundiarului de a anula marca Steaua înregistrată de Armată şi solicitarea de a suspenda executarea sentinţei date de Curtea de Apel în decembrie 2016.

Armata e acum în plină ofensivă contra FC FCSB în două acţiuni majore care pot tranşa definitiv şi irevocabil disputa pentru Steaua.

În primul proces, început în toamna lui 2016, CSA Steaua cere despăgubiri de 36,8 milioane de euro de la FC FCSB, invocând folosirea abuzivă şi cu rea-credinţă a mărcii Steaua în intervalul 2004-2014. Suma este enormă şi Becali a anunţat deja că, dacă va pierde, va renunţa la club pentru că n-are de gând să plătească aceşti bani.

În cel de-al doilea proces, demarat vineri, 29 decembrie 2017, CSA Steaua cere instanţei să-i recunoască drepturile asupra palmaresului din perioada 1947-2003 şi să interzică grupării lui Becali să mai facă uz de performanţele din acel interval.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.