Echipa ABC United va reprezenta România la finala Neymar Jr's Five 2018. Ciprian Marica, invitat special pe parcursul turneului

11 iun 2018 191 afişări Comentează şi tu Special
Echipa ABC United va reprezenta România la finala Neymar Jr's Five 2018. Ciprian Marica, invitat special pe parcursul turneului

România şi-a aflat reprezentanta la Finala Mondială Neymar Jr's Five 2018! Ea se numeşte ABC United, vine din Bucureşti şi e o echipă formată din şapte tineri cu vârste între 17 şi 28 de ani care sâmbătă, pe plaja de la Therme Bucureşti, şi-au luat revanşa pentru Finala Naţională pierdută în 2017 contra celor de la TAO United, viitorii campioni mondiali. Şi nu fără emoţii, pentru că victoria semnată de Bogdan Cernat, Florin Dobre, Cristian Iordan, Marian Boieşan, Eugen Vlad, Miguel Constantin şi Alexandru Nicola a venit dramatic, la Golden Goal, în finala cu Family Suceava.

Cu cele mai bune 14 echipe din România şi două din Republica Moldova la start, ziua de sâmbătă nu avea cum să fie ratată. Nici pentru jucători, nici pentru prietenii lor, nici pentru spectatorii neutri veniţi să urmărească ultima reprezentaţie Neymar Jr's Five pe teritoriul României în 2018. Fie că au venit din Bucureşti, cazurile lui ABC United şi Sporting, fie că au străbătut ţara sau au aterizat în Capitală din Republica Moldova (Olhionia şi United for Victory), toate "trupele" şi-au imaginat că ies victorioase şi că, pe 21 iulie, în Brazilia, vor juca cu tricolorul pe spate în încercarea de a apăra titlul cucerit de TAO United anul trecut. La Therme, atmosfera e mereu interesantă, dar pentru personajele principale nu a fost loc de distracţie şi soare. Au făcut un mic slalom printre bucureştenii ieşiţi la relaxare, şi-au setat obiectivele, au uitat de piedici şi ghinioane şi au intrat pe scenă. 16 echipe, patru grupe, patru semifinaliste, două finaliste şi o regină!

Startul e abrupt, iar prezenţa lui Ciprian Marica, ambasador al competiţiei, nu face decât să responsabilizeze. Se joacă pe iarbă, cu mantinelă, şi nu trece mult până îţi dai seama că cei care se vor adapta la timp condiţiilor de joc vor pleca acasă cu medaliile de gât. Triumfurile din oraşele proprii sunt date uitării, doar prezentul contează şi lupta pentru calificarea în semifinale începe în forţă. Apar victoriile clare, meciurile încrâncenate terminate la egalitate, se fac calcule şi sute de voci se aud din toate colţurile: "Mai avem nevoie de un punct" sau "ne mai trebuie o victorie" sunt laitmotivele în faza grupelor. Unele în care se ajunge rapid la o concluzie, pentru că sistemul de desfăşurare a competiţiei nu iartă pe nimeni.

Grupa A a stat sub semnul celor de la Brasil, câştigătorii din prima zi de la Târgu Mureş. Cu 11 goluri marcate şi unul primit, trei victorii (5-1 cu Olhionia, 5-0 cu Boca Juniors şi 1-0 cu FC Prisma), locul în semifinale a părut uşor de obţinut. Ardelenii se găseau bine pe teren, făceau spectacol, însă şi Grupa B avea ceva de oferit. Pe ABC United, viitorii laureaţi, care s-au strecurat spre semifinale într-un mod foarte puţin spectaculos. După 1-0 cu Vulturii Năvodari, reprezentanţii Constanţei, şi 3-0 cu The High Five (Iaşi), punctul decisiv a fost adus cu greu, 1-1 cu High Five. Prima semifinală era stabilită, iar Brasil vs. ABC se anunţa un meci pe cinste.

Cu Târgu Mureş şi Bucureşti reprezentate în semifinale, Grupele C şi D şi-au aşteptat câştigători până în ultima clipă, iar ei aveau să vină din Timişoara (Galacticii) şi Iaşi (Family Suceava). Două echipe bune, care au terminat cu golaveraj 9-0, respectiv 9-1, şi care se anunţau pretendente serioase la titlu. Ajunşi în semifinale, tensiunea a crescut spre nivelul maxim, concentrarea a urcat şi ea la cote mult mai mari, iar apropierea finalului a transformat orice pasă într-un potenţial element decisiv şi esenţial.

Sportul şi esenţa lui. Sau când dramatismul e dus la extrem

Prima semifinală atrage atenţia, pentru că opune două stiluri diferite. Brasil pasează, driblează şi aşteaptă fiecare greşeală pentru a o exploata, în timp ce ABC United începe mai defensiv şi încearcă să plimbe mingea. Dar toate calculele sunt date peste cap de un gol marcat devreme şi derby-ul se transformă într-o plimbare în parc pentru ABC United. Se termină 5-0, pentru că oamenii pierduţi rând pe rând nu au mai putut fi recuperaţi, iar finaliştii din 2017 fac un arc peste timp şi îl dau înapoi. Merg liniştiţi la umbră, se pregătesc să-şi afle adversarii din semifinale, ba chiar au şi puţin timp pentru a pune la punct o strategie. Sau mai mult timp, pentru că Galacticii vs. Family Suceava e un meci al naibii de tensionat. După 10 minute, tabela arată 1-1 şi regula Golden Goal, 1 la 1 pe tot terenul, e pusă în aplicare pentru prima dată într-o zi la superlativ. Câştigă Family Suceava şi se apropie la un meci de Brazilia. Şi ce meci!

Când miza e foarte mare, spectacolul e sacrificat şi aşa se ajunge în situaţia în care nicio echipă nu riscă. Ambele au în spate experienţa din 2017, când ABC s-a oprit în finală, iar Family a avut ceva mai puţin succes. Ambele ştiu că un gol primit e sinonim cu spulberarea visului, aşa că zece minute se scurg rapid. E 0-0 şi spectatorii vor privi cum doi tineri se vor bate în luptă dreaptă pentru statutul de reprezentanţi ai României la Finala Mondială. Secundele în care se fac nominalizările trec uşor, arbitrul fluieră restartul, iar bătălia e crâncenă. Fiecare dribling e încercat cu gândul că, odată reuşit, valorează cât biletele pentru Brazilia. Fiecare sprint e calculat, fiecare mişcare a adversarului trebuie interceptată din timp. Se joacă minute bune, iar coechipierii aflaţi pe margine simt că nu pot privi finalul. Ba chiar îl vor mai repede, pentru că tensiunea a depăşit cu mult limitele normalului. Şi finalul vine! Vine logic, poartă semnătura lui Eugen Vlad şi îi trimite pe ABC United în marea Finală Mondială din Brazilia.

Greşelile învăţate înseamnă succes!

ABC United sunt eroii din 2018, iar finalul zilei ne face să ne întoarcem în timp. În urmă cu mai puţin de două luni, Miguel Constantin, liderul din teren, vorbea din postura de câştigător al etapei de calificare din Bucureşti. Şi promitea un lucru: "Am participat şi anul trecut, ne-am oprit în Finala Naţională, dar am învăţat din greşeli şi suntem siguri că 2018 va fi un an mai bun", spunea tânărul care nu va uita niciodată ziua de sâmbătă, 9 iunie 2018. El şi colegii lui au învăţat din greşeli, iar pe 21 iulie vor fi la Instituto Neymar Jr., în Brazilia: "Este un vis devenit realitate. Ne-am îndeplinit obiectivul, dar am şi muncit foarte mult pentru a ajunge aici. Cred că merităm şi locul 1 pe Bucureşti, şi locul 1 pe România. Acesta a fost principalul nostru obiectiv încă de la începutul aventurii, dar când am ajuns în semifinale ne-am dat seama că avem o şansă bună. Faţă de anul trecut ne-am organizat mai bine în apărare. Iar fazele fixe au fost pentru noi cheia câştigării turneului. Nu schimbăm tactica pentru Brazilia, mergem acolo şi cred că putem câştiga", ne spune Miguel cu discursul omului mândru de ceea ce a realizat.

Veniţi din cartiere precum Berceni, Pantelimon sau Sălăjan, ABC United au acum multe vise şi multe provocări. Visează să apere titlul adus de TAO United, iar pentru asta vor apela la ajutor: "Ne cunoaştem între noi, vom vorbi cu cei de la TAO United şi vom cere câteva sfaturi, pentru că ei au mers acolo şi au reuşit să câştige. Suntem români, nu ne mulţumeşte nimic altceva decât victoria. Vrem să arătăm că putem face şi noi ce au făcut cei de la TAO United", continuă Miguel Constantin, care ne dezvăluie secretul victoriei: "Atacul e mai important, deşi e imprtant să ne apărăm cu toţii şi să atacăm cu toţii. Suntem determinaţi, ambiţioşi şi avem spirit de învingător. Poarta e mică, jocul e tehnic şi e foarte greu să înscrii. Trebuie să fii cât mai combinativ pentru a reuşi".

În penultimul ceas, să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Iar Cezarul lui ABC United poartă numele de Eugen Vlad şi e jucătorul care a făcut posibilă victoria prin prestaţia sa de la Golden Goal. O alegere norocoasă? Ceva predestinat? Răspunsul vine tot de la Miguel Constantin: "Nu am stabilit dinainte cine intră la Golden Goal. Acolo, pe teren, am decis cu toţii că Eugen ar fi ideal pentru jocul 1 la 1. Forţa şi atitudinea lui l-au recomandat. A decis să ia mingea, să joace 1 la 1 şi ne-a ajutat foarte mult. Când am văzut că mingea triimsă de el intră în poartă deja mă gândeam la Brazilia".

Pe 21 iulie, în Brazilia, ABC United va concura pentru aurul mondial cu reprezentantele a peste 60 de ţări de pe şase continente, iar românii au de ce să tragă speranţă. În cele două etape în care au participat la Neymar Jr's Five România 2018, ABC s-au ales cu statistici foarte bune. Au jucat 12 meciuri, au marcat 30 de goluri şi au primit doar două. Nu au pierdut niciodată, au fost o singură dată în inferioritate numerică, iar stilul anunţat la startul turneului - echilibrat - le-a fost literă de lege. Bogdan Cernat, Florin Dobre, Cristian Iordan, Marian Boieşan, Eugen Vlad, Miguel Constantin şi Alexandru Nicola sunt cu toţii dreptaci, vor păstra strategia şi pentru Brazilia, iar tactica lor va fi 1-1-2-1. Unul dintre ei va apăra poarta, al doilea va face tranziţia între atac şi apărare, doi mijlocaşi vor crea şi omul de gol îşi va ocupa postul aproape de poarta adversă. Să sperăm că sunt la fel de inspiraţi precum TAO United!

Neymar Jr's Five, ideea care i-a convins şi pe marii fotbalişti

Ultimul meci al Finalei Naţionale reprezintă şi finalul Neymar Jr's Five România, varianta 2018. După ce mii de tineri şi-au încercat norocul, s-au jucat sute de meciuri şi s-au înscris mii de goluri, adevărata satisfacţie e reprezentată de atmosfera în care s-a încheiat o competiţie primită cu braţele deschise în toate oraşele din România în care a căutat talente în jocul cinci versus cinci. Iar un talent imens, Ciprian Marica, a pus punctul pe i la finalul zilei: "Văd aceeaşi determinare, văd oameni pasionaţi care vin şi se bucură de fotbal. Până la urmă, fotbalul este sănătate şi mă bucur că văd atâţia pasionaţi. Sper ca băieţii să ne reprezinte bine în Brazilia şi să păstrăm trofeul pe care l-am câştigat anul trecut. Am avut norocul să cresc cu nişte modele, mă refer aici la Generaţia de Aur, idolii copilăriei mele. Jucam şi noi mult în faţa blocului, obişnuiam să ne scriem pe tricou numele jucătorilor de atunci. Mă bucur că văd această pasiune şi la tinerii din ziua de azi, sper doar să aibă cât mai multe modele care să-i îndrume spre sport", a concluzionat fostul mare atacant. Surpriza a păstrat-o pentru final: "N-ar fi o idee rea să încerc şi eu. Anul viitor mă gândesc să particip", ne spune ambasadorul Neymar Jr's Five România.

Ediţia din 2018 s-a terminat pentru toţi, mai puţin pentru ABC United. Ei au lupte de dus în numele României, iar nouă nu ne rămâne decât să le urăm noroc. Pentru că sportul, în general, şi fotbalul, în particular, ţine cont de cifre, statistici, rigurozitate, muncă şi talent, dar norocul şi conjunctura joacă un rol decisiv. Visaţi, pentru că visele devin realitate!

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.