Dumitru Bucşaru, arestat la domiciliu. Fostul patron al Unirii Urziceni, suspect de bancrută frauduloasă. Incredibilul drum din puşcărie în Liga Campionilor şi iar în faţa anchetatorilor. Bucşaru face parte din gruparea Udrea – Cocoş

7 mar 2015 10858 afişări Special
Dumitru Bucşaru, arestat la domiciliu. Fostul patron al Unirii Urziceni, suspect de bancrută frauduloasă. Incredibilul drum din puşcărie în Liga Campionilor şi iar în faţa anchetatorilor. Bucşaru face parte din gruparea Udrea – Cocoş 26 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/13934434/3/1-decembrie-2006-poli-iasi-unirea-urziceni-mfx-284.jpg

UPDATE Instanţa a decis ca Dumitru Bucşaru să fie cercetat în arest la domiciliu. Decizia a fost dată de Judecătoria Cornetu. Reamintim că fostul patron al Urziceniului este suspect de bancrută frauduloasă.


UPDATE Omul de afaceri Dumitru Bucşaru a fost reţinut joi, alături de Alexandru Oprea Picu şi Alexandru Petre, aceştia urmând să fie prezentaţi, vineri, cu propunere de arestare preventivă, la Judecătoaria Cornetu, fiind suspectaţi că au contractat un credit de 30 de milioane de euro pentru construirea unui complex de locuinţe, iar după ce au intrat în insolvenţă ar fi înstrăinat activele, prezentând evidenţe contabile nereale.

Dumitru Bucşaru (54 de ani), fostul patron al echipei Unirea Urziceni, a fost dus cu mascaţii la sediul Poliţiei Ilfov, unde este audiat fiind acuzat de bancrută frauduloasă şi distrugere. Conform unui comunicat al IGPR, „din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2014, persoanele în cauză ar fi contractat un credit bancar, în valoare de 30.000.000 de euro, pentru construirea unui complex de locuinţe în localitatea 1 Decembrie, judeţul Ilfov, iar după ce au intrat în insolvenţă, ar fi înstrăinat activele, prezentând evidenţe contabile nereale lichidatorului judiciar. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională, până în prezent, este de 1.500.000 de lei. Şase persoane, bănuite de bancrută frauduloasă şi distrugere, vor fi conduse la audieri“.

O poveste fabuloasă


Ansamblul rezidenţial Green City l-a ruinat pe Dumitru Bucşaru. FOTO: mygreencity.ro

Patron al ansamblului rezidenţial „Green City“, ridicat într-o pădure care a aparţinut, pe vremuri, familiei regale, pe raza comunei 1 Decembrie, Dumitru Bucşaru a devenit celebru în lumea fotbalului românesc ca patron al Unirii Urziceni. Originar din comuna ialomiţeană Coşereni, Bucşaru a preluat, la sfârşitul anilor ’90, o echipă de judeţ, Unirea Urziceni, care se înfiinţase în 1954.

A construit o bază modernă în micuţa localitate (18.000 de locuitori), a promovat în 2006, a luat titlul în 2009 şi, după o prestaţie meritorie în grupele Ligii Campionilor, a încasat peste 18,5 milioane de euro de la UEFA. Banii i-a virat însă în afacerile sale imobiliare, Unirea Urziceni a intrat în criză şi, în 2011, s-a desfiinţat după ce a retrogradat din Liga 1.

Povestea lui Dumitru Bucşaru este una fabuloasă. Afaceristul, perceput ca un apropiat al lui Traian Băsescu, a fost permanent de o discreţie în contrast violent cu circul şi circarii care populau Liga 1 în a doua jumătate a anilor 2000. Bucşaru este prototipul omului de succes al vremurilor tulburi pe care le-a traversat România în comunism şi primii 20 de ani după Revoluţie. Fără studii, dar cu şcoala vieţii (în Coşereni, comuna natală unde a copilărit învăţând să negocieze la târgul tradiţional de produse agricole organizat lângă şosea, se ştie că Bucşaru a absolvit liceul), afaceristul ajuns acum în faţa anchetatorilor a ştiut să se învârtească de bani încă dinainte de 1990.

Revoluţia din 1989 l-a scos din puşcărie


Dumitru Bucşaru era descris de rude ca fiind, în copilărie, un băieţel retras şi destul de ciudat. Comportamentul său a rămas
neobişnuit şi ulterior, el acţionând ca patron în Liga 1 cu o discreţie atipică faţă de ceilalţi deţinători de cluburi

Mitică, băiatul lui Gheorghe Bucşaru, a fost răsfăţatul familiei, dar era descris de mătuşa sa Sofia Bucşaru, în 2009, într-un reportaj realizat de EVZ în comuna unde a copilărit,  ca fiind un copil retras şi ciudăţel. „Aici, la mine în curte, Mitică bătea mingea toată ziua. Aici a crescut... La fel arăta curtea şi atunci, doar că pe timpurile acelea nu aveam atâtea găini şi nici atâţia snopi de coceni prin bătătură. Curtea era goală, n-aveam mare lucru prin ea. Erau vremuri grele... Mitică era un năzdrăvan. Odată eram la câmp, unde cultivam tutun, iar el a început din senin să se tăvălească prin noroi. A început să mănânce pământ, fiindcă nu-l băga nimeni în seamă! «Ţapule, potoleştete! », îi spuneam eu. A fost un copil retras. Şi aşa a rămas şi când s-a făcut mare. A fost un om închis în el. Nu bea, nu fuma, dar îi plăceau cartofii uscaţi (n.r. - prăjiţi). Şi acum, înainte să vină acasă, îi spune mamei să-i pregătească tigaia pentru cartofi“, povestea mătuşa Sofia.

Dumitru Bucşaru nu este acum în premieră faţă în faţă cu anchetatorii. Înainte de 1989 a făcut 11 luni de închisoare pentru diverse afaceri ilegale la vremea respectivă. „A slăbit mult de tot atunci. L-au eliberat la Revoluţie. A intrat acolo pentru ce intrase şi taică-său... Acolo a învăţat el ce şi cum“, povestea aceeaşi rudă pentru EVZ în 2009.

Umbla cu Dacia neagră pe uliţele Coşereniului

Bucşaru făcea furori pe uliţele comunei de 8.000 de locuitori plimbându-se cu o Dacie 1310 neagră, culoare care în acea perioadă le era interzisă oamenilor de rând. Numai Securitatea şi demnitarii aveau voie să umble cu maşini vopsite în negru şi cu numere mici de înmatriculare. „Eu, persoană care am făcut puşcărie înainte de ’89, am faţă de nomenclaturist? Nu am cumpărat-o neagră. Am luat cinci litri de vopsea şi i-am schimbat culoarea, că-mi plăcea foarte mult cum arată Dacia de culoare neagră!“, avea să lămurească misterul Bucşaru în 2009. Acesta spunea că a încercat să dezvolte o afacere încă din anii ’80, angajând oameni pentru mici lucrări gospodăreşti cum ar fi construcţia de sobe, garduri şi tâmplărie. Pentru această iniţiativă, Bucşaru spune că a fost arestat şi anchetat la începutul lui 1989.

Bileţelul către Băsescu şi amiciţia cu cuplul Elena Udrea – Dorin Cocoş

În 2005, după venirea lui Băsescu în funcţia de preşedinte al României, Bucşaru i-a cerut acestuia ajutorul pentru a recupera o datorie de 110 miliarde lei vechi (11 milioane de lei noi) de la CFR SA. Băsescu i-a trimis un mesaj cu textul „D-le Ministru Dobre, rog analizaţi şi rezolvare legală“ direct lui Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor de atunci, iar Bucşaru şi-a recuperat rapid datoria.


Bucşaru (stânga) şi preşedintele clujenilor de la CFR, Iuliu Mureşan, în timpul Supercupei din 2009

Cunoscut la vremea respectivă ca un abonat al contractelor pe bani publici cu statul, Bucşaru controla mai multe companii direct sau prin intermediul unor rude, fiind unul dintre afaceriştii care gravitau în jurul cuplului Elena Udrea – Dorin Cocoş. „Nu l-am văzut niciodată pe Traian Băsescu faţă în faţă. Acel memoriu pe care l-am trimis preşedintelui a fost făcut în disperare de cauză. Şi nu am fost plătit doar eu după acel «bileţel», ci toate firmele care au avut contracte cu CFR-ul au fost plătite în aceeaşi zi. S-a mai zis că sunt prieten cu Dorin Cocoş, parcă aş trăi în pustiu şi ar fi ceva extraordinar dacă mă împrietenesc cu cineva. Nu am nimic de ascuns!“, se sumeţea în 2009 Dumitru Bucşaru.

Acum, atât Elena Udrea cât şi Dorin Cocoş sunt anchetaţi pentru fapte de corupţie.

Bănci, parteneri de afaceri şi fotbalişti – printre păgubiţi

Declinul a început spre sfârşitul anilor 2000. Afacerile au început să meargă tot mai prost, proiectul imobiliar „Green City“ înghiţea tot mai multe resurse, Bucşaru a început să se împrumute inclusiv la alţi patroni din fotbal, precum Gigi Becali. În 2009, după ce a luat titlul în Liga 1, proprietarul echipei Unirea Urziceni a direcţionat toţi banii primiţi de la UEFA pentru participarea în Liga Campionilor, 18,5 milioane de euro, în afacerile imobiliare. Echipa a colapsat, iar banii n-au fost suficienţi, pentru că, în scurt timp, s-a aflat că Bucşaru a mai împrumutat alţi 12 milioane de la Gigi Becali.


Bucşaru (stânga), Victor Becali (centru) şi Gigi Becali (dreapta) au stăpânit, pentru o vreme, fotbalul românesc.
Acum, ultimii doi sunt după gratii, cel de-al treilea e dus cu mascaţii la audieri

În 2010, după ce Urziceni a ieşit pe locul 2 în campionat şi a ratat în play-off o nouă calificare în grupele Ligii Campionilor, s-a pus problema ca echipa să se desfiinţeze. Din anumite raţiuni, ţinând de banii care urmau să vină din drepturile TV, dar şi de interesul altor patroni din Liga 1, Urziceni a fost ţinută artificial în viaţă pe parcursul acelui campionat. Toate vedetele au fost vândute. La Steaua au ajuns peste jumătate din titularii anilor precedenţi, în schimbul datoriei pe care Bucşaru o avea către Becali. Apoi, după retrogradare, Unirea Urziceni s-a desfiinţat.

Au urmat scandalurile. Jucătorilor care au câştigat titlul li se promiseseră prime de 100.000 de euro. Unii au preferat, în locul banilor, vile în complexul imobiliar „Green City“, care erau evaluate la 95.000 de euro bucata. După ce au făcut târgul, fotbaliştii au aflat că respectivele case erau puse gaj la CEC! Totul a ieşit la iveală după ce soţia lui Valeriu Bordeanu a cerut un extras de Carte Funciară. George Galamaz şi Nicu Epaminonda erau în aceeaşi situaţie. Alţi parteneri de afaceri s-au plâns că, la rândul lor, au fost înşelaţi de Bucşaru cu diverse sume.
 


George Galamaz s-a bucurat împreună cu Bucşaru, în 2009, pentru câştigarea titlului. Apoi, jucătorul a aflat că vila
primită drept recompensă era de fapt gaj la CEC

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.