Dovada că Becali minte şi Armata n-a acceptat niciodată pierderea echipei de fotbal. Comandantul CSA Steaua pentru ProSport, în 2001: "Poartă ilegal emblema. Sigla e doar a Armatei. S-au născut în 1998 şi se numesc din întâmplare FC Steaua"

5 mar 2016 43736 afişări Comentează şi tu Special
Dovada că Becali minte şi Armata n-a acceptat niciodată pierderea echipei de fotbal. Comandantul CSA Steaua pentru ProSport, în 2001: "Poartă ilegal emblema. Sigla e doar a Armatei. S-au născut în 1998 şi se numesc din întâmplare FC Steaua" Viorel Păunescu şi Gigi Becali în mai 2002, la o adunare a acţionarilor de la FCSB. Cei doi ştiau de atunci că Armata contestă modul în care fusese preluată echipa de fotbal şi folosirea denumirii "Steaua". FOTO: Mediafax 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15097613/1/prosport-6-noiembrie-2001.jpg

Principalul argument invocat de Gigi Becali şi de oamenii săi în disputa cu Ministerul Apărării, acela că „Armata s-a trezit acum, după 15 ani, să revendice brandul Steaua, deşi până de curând n-a avut nimic de obiectat, abia după ce a văzut că facem profit“, este unul fals. La scurt timp după ce Gigi Becali îşi făcuse intrarea la echipa de fotbal, ProSport publica în numărul său din 6 noiembrie 2001 un interviu cu comandantul de atunci al CSA Steaua, colonelul Laurenţiu Roşu. Ofiţerul reclama exact faptele pentru care, în decembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză MApN în disputa cu Gigi Becali, stabilind definitiv şi irevocabil că SC FC SB SA nu reprezintă Steaua.

Victor Babiuc favorizase nu numai pierderea echipei, ci şi pierderea bazei sportive pentru 20 de ani, plus preluarea unor datorii de zeci de miliarde

Recitind interviul realizat de Liviu Chiriţă în noiembrie 2001, descoperim că Armata n-a recunoscut niciodată, de fapt, preluarea secţiei de fotbal de către fraţii Păunescu – mai întâi – şi de Gigi Becali – ulterior. În 2001, colonelul Roşu avertiza că echipa din Liga 1 joacă pe fals, folosind fraudulos numele, emblema, palmaresul şi tradiţia adevăratului club Steaua. Acesta acuza modul în care a fost înstrăinată secţia de fotbal în 1998, moment în care a şi apărut, de fapt, actualul club al lui Gigi Becali.

Foarte interesant este că, de fiecare dată, iţele afacerilor tenebroase care au păgubit Ministerul Apărării în relaţia cu Gigi Becali duc la acelaşi nume: Victor Babiuc. În mandatul său de ministru al Apărării, între 1996 şi 2000, au avut loc atât schimbul de terenuri păgubos pentru stat între Gigi Becali şi MApN şi pierderea secţiei de fotbal, cât şi un contract ciudat cu cei care puseseră mâna pe echipă, în urma căruia Armata le ceda gratis baza Ghencea pentru 20 de ani, „primind“, în schimb, datorii de zeci de miliarde!

Citiţi mai jos un interviu care are 15 ani vechime, dar e uluitor de actual, dovada că CSA Steaua a reclamat încă de la început modul în care a pierdut echipa de fotbal şi nu „s-a trezit abia acum, când a văzut că facem profit“, aşa cum pretind Gigi Becali şi adepţii săi.


Dovada că, încă de la început, CSA Steaua a reclamat ilegalitatea procedurii prin care secţia de fotbal a trecut în stăpânirea
clanului Păunescu şi, ulterior, a lui Gigi Becali

„N-au nicio legătură cu Steaua“

„Comandantul clubului din Ghencea, colonelul Laurenţiu Roşu, consideră că actuala conducere a echipei de fotbal a stricat, în doar doi ani, imaginea şi respectul pe care le-a impus gruparea militară în peste 50 de ani de existenţă.

ProSport: Domnule colonel, aţi atacat dur la Pro TV, după meciul cu Dinamo, actuala conducere a echipei de fotbal.
Colonelul Laurenţiu Roşu: Acolo sunt cu putere de decizie doar trei persoane: Păunescu (n.r. – Viorel), Becali (n.r. – Gigi) – Piţurcă. În 1998 s-a făcut o Adunare Generală în care s-a format un Consiliu de Administraţie al FC Steaua. Au pretins atunci că vor forma acest organism doar din oameni cu bani şi din foste glorii ale Stelei. Pe noi, Armata, ne-au scos din calcul, de parcă echipa nu ar fi fost înfiinţată de Ministerul Apărării. Ei nu au istorie şi nici tradiţie, iar numele lor nu se leagă în niciun caz de performanţele şi gloria aduse de steliştii adevăraţi.

Bine, dar beneficiază de baza sportivă care este a Armatei, iar emblema clubului are însemnele MApN.
Baza este dată gratis pe 20 de ani! A avut grijă de asta domnul Babiuc, pe vremea când era ministrul Apărării. A dat o hotărâre de guvern, care practic este inatacabilă. Poate doar să vină un alt ministru, care să recupereze baza tot printr-o hotărâre de guvern. Mai mult, ne-au lăsat nouă toate datoriile! 23 de miliarde în 1998, care s-au transformat acum în 43 de miliarde. Poartă ilegal emblema clubului cu însemnele MApN. Sigla este doar a Armatei şi este înregistrată la OSIM. Pe urmă, peste tot se folosesc incorect termeni ca „sportivii militari“ sau „managerul clubului Steaua“. Să fie clar, ei s-au născut în 1998 şi se numesc printr-o întâmplare FC Steaua! Dar nu asta ar fi problema.

Dar care?
Faptul că nu se face o disociere clară între club şi echipa de fotbal. Chiar şi sărbătoarea pe care au făcut-o la 15 ani de la victoria de la Sevilla a fost ilegală. Nu poţi să celebrezi ceva pentru care nu ai niciun merit. Iar ceea ce se întâmplă acum la echipa de fotbal nu mai are nimic în comun cu spiritul Stelei, cu civilizaţia impusă de-a lungul anilor în Ghencea. De aceea vom încerca să facem distincţie între clubul Ministerului Apărării şi nişte persoane care debitează numai prostii, lăsând să se înţeleagă că aparţin de gruparea care a impus respect în sportul românesc. Vom lua măsuri şi îi vom da în judecată pentru că aceşti indivizi nu au dreptul să se folosească de simbolul şi imaginea clubului sportiv al Armatei.“

De ce a durat atât, dacă Armata ştia? Un posibil răspuns


În iunie 2002, ProSport deschidea ziarul cu poza lui Gigi Becali, Victor Piţurcă şi Viorel Păunescu şi dezvăluia modul în care
latifundiarul "finanţa" clubul: primea în schimb dezlegări în alb pentru jucătorii din lot

După interviul de mai sus rămâne întrebarea de ce a durat atât până când Armata a reuşit, în decembrie 2014, să-şi recupereze brandul. Răspunsul îl ştiu doar Gigi Becali şi oficialii din Ministerul Apărării care, în tot acest timp, nu au făcut nimic. Armata a deschis acţiunea în instanţă împotriva grupării lui Gigi Becali în 2011, deci permisiunea de a demara recuperarea brandului a fost dată, pe linie ierarhică, la zece ani după interviul din ProSport în care colonelul Roşu arăta că lucrurile sunt ştiute în MApN şi anunţa un proces.
În lipsa unor probe concrete, pe care numai o nouă anchetă DNA le-ar putea furniza, păstrăm la îndemână posibilele explicaţii ale acestui deceniu de tergiversări în privinţa brandului Steaua pornind de la stilul de lucru al celor implicaţi.

Afacerea schimbului de terenuri dintre Armată şi Gigi Becali, în urma căruia statul a fost păgubit cu milioane de dolari, s-a petrecut în 1998, procurorii au demarat ancheta în 2004, iar sentinţa definitivă s-a pronunţat în mai 2013. Aşadar, la 15 ani după faptă. Instanţa a stabilit că Victor Babiuc, ministrul de atunci, şi Gigi Becali sunt vinovaţi şi i-a condamnat la câte doi ani de închisoare cu suspendare.

Sentinţa definitivă în cazul mărcii Steaua s-a dat la finalul lui 2014, deci la 16 ani după ce aceasta fusese pierdută ilegal (conform instanţei).
Chiar în acest moment, între CSA Steaua şi gruparea lui Gigi Becali există un alt proces în care Armata cere ca denumirea „Steaua“ să fie eliminată din titulatura SC FC SB SA. În proces, parte reclamată este şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, instituţie de stat ai cărei funcţionari au încălcat, în 2003, o lege din 1990 şi un ordin al ministrului apărării cu scopul de a-l ajuta pe Gigi Becali să-şi înscrie echipa cu nume similar unei societăţi comerciale de drept public care exista deja. Aşadar, procesul în derulare acum are loc la 13 ani după faptele comise de angajaţii de la Registrul Comerţului.

Semnele comune ale „stilului Becali“

Amprenta inconfundabilă a lui Gigi Becali în relaţia cu funcţionarii statului este vizibilă şi pe un alt caz care a stârnit interesul DNA la începutul lunii februarie. Prin intermediul unui nepot, latifundiarul a încasat de la ANRP o despăgubire de 70 de milioane de euro pentru un teren căpătat în circumstanţe neobişnuite în 2006, pentru numai un milion de euro, şi care ar valora de trei ori mai puţin decât despăgubirea stabilită. La acest profit de 7.000% din relaţia cu statul au contribuit funcţionarii care i-au refuzat dreptatea proprietarului de drept (sătul de tergiversări, acesta a vândut cele 30 de hectare către Gigi Becali în 2006), un evaluator (arestat deja tot într-un dosar ANRP) care a stabilit că pământul valorează 71 de milioane de euro, membrii comisiei ANRP şi judecătorii care au dat sentinţa definitivă.

Evaluatorul folosise pentru comparaţie, ca să stabilească preţul terenului respectiv, un lot care-i aparţinea tot lui Gigi Becali. Membrii comisiei ANRP nu s-au întrunit un an întreg, dându-i astfel posibilitatea nepotului lui Becali să reclame în instanţă cazul. Toţi aceştia erau funcţionari plătiţi de statul român.

Toate aceste cazuri relatate mai sus au în comun câteva lucruri: profitul uriaş obţinut de Gigi Becali de pe urma „afacerilor“ cu statul, greşelile comise de funcţionari publici în favoarea sa, tărăgănarea dosarelor deschise de procurori uneori chiar peste 10 ani şi, în procesele finalizate, decizia instanţelor care-l incriminează pe latifundiar.

 

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.