DEZBATERE | Valorează brandul Steaua zeci de milioane €? Moise Guran: "Mi se pare subevaluat. Sunt banii statului, Becali a profitat de pe urma acestui brand". Năstase şi Dragomir: "O prostie, o ruşine!"

25 feb 2016 28680 afişări Special
DEZBATERE | Valorează  brandul Steaua zeci de milioane €? Moise Guran: "Mi se pare subevaluat. Sunt banii statului, Becali a profitat de pe urma acestui brand". Năstase şi Dragomir: "O prostie, o ruşine!" fotomontaj ProSport
  • Moise Guran, jurnalist Digi24, apreciază că brandul Steaua a fost subevaluat de firma care a apreciat valoarea la 57,3 milioane de euro
  • Şerban Alexandrescu, creative director Headvertising, spune că evaluarea este corectă şi că potenţialul brandului face ca o potenţială investiţie să fie profitabilă
  • Aliaţii finanţatorului FCSB sunt Ilie Năstase şi Dumitru Dragomir, cei care au criticat în termeni duri raportul de evaluare comandat de MApN

Liniştea aparentă în duelul CSA Steaua - FCSB a fost tulburată în startul acestei săptămâni de un comunicat eliberat de MApN în care au fost prezentate rezultatele evaluării brandului Steaua. Potrivit studiului comandat de Armată, valoarea brandului a fost stabilită la 57.306.150 euro, o sumă uriaşă în peisajul sportiv autohton. Chiar dacă în comunicatul de presă cei de la MApN nu fac precizarea importantă că valoarea acoperă plaja tuturor disciplinelor sportive de la clubul Steaua şi este dată de performanţele sportivilor de la înfiinţare şi până în prezent, ulterior a fost lămurit şi acest aspect. În ciuda acestor lămuriri, discuţia la nivel public a rămas pe coordonatele FC Steaua = 57,3 milioane de euro, iar reacţiile oficialilor FCSB au fost tranşante.

Discursul finanţatorului FCSB a fost în nota obişnuită: ”Tu faci evaluare de 57 de milioane de euro, ceva care costă bani şi toacă bani de la bugetul statului. Milioane şi milioane, asta e rugina”. Aliaţii lui Gigi Becali au venit imediat pentru a-i susţine discursul. Ilie Năstase a izbucnit public la adresa Armatei, instituţie în cadrul căreia este încadrat ca general maior cu două stele, fostul lider ATP fiind înaintat în grad printr-un decret prezidenţial în 2008. ”E o mare ruşine ce se întâmplă la Steaua. Mi-e ruşine că sunt fost stelist, mi-e ruşine că sunt general în Armata Română. Nu pot să fac nimic, chiar mi-e ruşine”, a spus Ilie Năstase. Dumitru Dragomir a grăit în aceeaşi notă: ”Evaluarea de 57 de milioane de euro e o glumă. Brandul nu valorează nici doi bani”.


Chiar dacă susţine că îi este ruşine că este general în Armata Română, Ilie Năstase nu a ezitat să apară în lojele marilor turnee de tenis ale lumii îmbrăcat cu un costum al Armatei


”57 de milioane sunt banii statului. Becali i-a folosit, s-a îmbogăţit”

Teoriile celor trei sunt contrazise de Moise Guran, realizator Digi24 şi unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti pe teme economice din România. În cadrul emisiunii Biziday, Guran a comentat pe larg subiectul evaluării brandului Steaua, iar concluziile sale sunt diferite de cele ale oamenilor din sport. ”Cred că Gigi Becali va trebui să renunţe la ideea de a mai folosi numele Steaua. Au evaluat-o la 57,3 milioane de euro, iar în banii ăştia e toată performanţa. Dincolo de valoarea sentimentală, această siglă şi acest nume au valoare comercială. Adică dacă pun sigla asta pe o pungă de covrigi şi fac covrigi Steaua am şanse mult mai mari să iau bani pe ia decât dacă vând ”covrigi Guran” sau ”covrigi Popescu”, a spus Guran.


Subiectul evaluării brandului Steaua a fost tratat de Moise Guran în emisiunea Biziday de la Digi24 pe 22 februarie 2016. Captură: Digi24


Mai mult, potrivit lui Moise Guran, suma de 57 de milioane de euro este prea mică pentru potenţialul de exploatare al brandului. ”Mie mi se pare subevaluată. La 57 de milioane de euro, mie mi se pare valoarea brandului Steaua subevaluată. E adevărat că de când nu mai e pe piaţă şi-a pierdut şi o bună parte dintre suporteri”. În finalul intervenţiei pe acest subiect, jurnalistul Digi24 a vorbit şi despre felul în care Gigi Becali a beneficiat de pe urma folosirii brandului, chiar dacă evaluatorul angajat de MApN nu a stabilit cuantumul despăgubirilor pe care le va cere din partea finanţatorului FCSB. ”57 de milioane de euro sunt banii statului pe care care Becali i-a folosit, adică s-a îmbogăţit pe banii statului. Că zice el că a investit, da, a investit! Dar a şi vândut şi a profitat de pe urma acestui brand. Despre asta vorbim atunci când vorbim de branduri, nu despre valoarea sentimentală, despre valoarea comercială”.

Şerban Alexandrescu, creative director Headvertising: ”Nu e nimic absurd în evaluarea asta, cine dă bani şi-i scoate înapoi”

O poziţie asemănătoare a avut şi Şerban Alexandrescu, creative director Headvertising. ”Nu pare nimic absurd în evaluarea asta, cred că cine dă banii ăştia şi-i scoate înapoi. Când vorbim despre evaluarea unei mărci, vorbim de potenţial, de ceea ce ai putea să faci în viitor dacă nu eşti foarte dobitoc”, spune Alexandrescu într-un interviu acordat ProTV. Acesta a comentat şi întârzierile în a valorifica brandul: ”E absolut idiot ca la 25 de ani de libertate tu să nu te fi prins cu merchandisingul şi n-ai făcut nimic pentru că nu te-a interesat”, dar a comentat şi comparaţia cu Fiorentina, marcă evaluată la 70 milioane de euro. 

Fiorentina îi interesează pe florentini, n-o să vezi pe nimeni în Sicilia că îşi taie venele pentru Fiorentina. Steaua e cam echipa României, că vrem că nu vrem, asta e. Suntem o ţară din UE cu 20 de milioane de oameni în care asta e cea mai iubită echipă din cel mai iubit sport. Eu cred că face mai mult decât Fiorentina”, a spus Şerban Alexandrescu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.