CUTREMURĂ‚TOR** Terorizată cu pompița de aer! Nimic nu îi mai poate ascunde cicatricele după ce a fost obligată la metode barbare: „Aș vrea să uit tot!”

Redactor:
Robert ZANFIR
Redactor:
Romeo Chiriac
  • Publicat:
  • Actualizat:

O vicecampioană europeană de juniori la înot povestește cum antrenorul Mihai Sandu o îndemna să-și introducă aer în fund pentru a smulge sutimi de secundă.

Din cauza aerului pompat în intestine, o sportivă a făcut hernie la doar 16 ani. Apoi, când a născut, a fost obligată să o facă prin cezariană

Antrenorul Mihai Sandu continuă să aibă grijă de copiii care vor să facă natație. E profesor la liceul Emil Racoviță din București

E o femeie normală. Se apropie de 35 de ani, are un copil. Doar formele trădează că în tinerețe a făcut sport de performanță. Înotul dezvoltă musculatura. Dincolo de forme, femeia din față ascunde niște cicatrice. Unele sunt fizice, urmele acelea albe care demască un traumatism indiferent de timpul scurs. Celelalte nu se văd.

„Aș vrea să uit ce a fost atunci. Aveam 14 ani și jumătate, eram o copilă, nu bănuiam ce o să se întâmple”, își începe, cu multă reținere, mărturisirea fosta sportivă. Nu vrea să i se dezvăluie identitatea: „Băiatul meu nu trebuie să afle vreodată prin ce momente groaznice a trecut mama lui”.

„Aveam dureri teribile”
Se întâmpla în 1993. Puștoaica, elevă la liceul Emil Racoviță din București, visa la performanțele Tamarei Costache. „Coșmarul a început atunci când antrenorul Mihai Sandu mi-a dat o pompiță ca să-mi bag aer în fund, pentru a obține rezultate mai bune”, spune ea. „Mi-a zis că nu o sa pățesc nimic din cauza asta. Mai târziu mi-am dat seama că m-a mințit. Mă punea să o fac înainte de probă cu vreo 20 de minute. Am fost prima din grupă care am fost pusă să fac așa ceva. Apoi au urmat și ceilalți. Ne zicea să nu discutăm despre asta între noi. Dar noi vorbeam, știam unul de altul”.

Fosta sportivă spune că nu-i ies din cap nici acum durerile înfiorătoare de burtă cauzate de aerul introdus în fund. Închipuiți-vă! Metoda folosită de Mihai Sandu pentru a îmbunătăți timpii e utilizată și în lumea mafiei, doar că acolo sunt pedepsiți rivalii și datornicii. Durerile sunt atroce în orice caz. „Intram stresată în concurs după ce făceam asta, mă incomoda rău, nu mi se părea un lucru ok. Iar dacă după competiție nu puteam să fac bazin de recuperare – că doar așa puteam scoate aerul mai repede – aveam dureri înfiorătoare de burtă”, adaugă ea.

Fosta înotătoare spune că a fost pusă să-și bage aer în fund la două concursuri internaționale, la majoritatea celor naționale și la unele antrenamente.”Tot încerc să aflu dacă asta m-a ajutat într-adevăr să obțin timpi mai buni. Antrenorul îmi zicea că obțin 20-30 sutimi în plus. Însă, din cauza durerilor, ajunsesem să-l mint. Mă duceam în vestiar, dar nu îmi mai băgam aer și îi spuneam că am făcut-o. Mi se părea că uneori obțin cam aceiași timpi. Acum am rămas cu sănătatea distrusă și cu rușinea”, spune sportiva cu amărăciune.

Hernie din cauza aerului
Din cauza presiunii pe intestin, plus a țesuturilor slăbite de metoda barbară, înotătoarea a fost nevoită să se opereze de hernie la 16 ani. „A fost oribil numai când a trebuit să le povestesc despre asta medicilor si părinților. La început nu știa nimeni. Intram în pământ de rușine”. Dar cel mai cumplit a fost după operație, continuă ea. „Am revenit la antrenamente la Sandu, care n-a fost prea impresionat că m-am operat de hernie. Și ce credeți că-mi cere? Să-mi bag în continuare aer în fund. Am fost șocată. Credeam că am scăpat de acest coșmar. Auzisem că pe alți copii i-ar fi obligat să facă asta. Atunci am decis să plec de la el. Salvarea a venit de la Doina Sava, la care m-am mutat”.

Povestește Doina Sava. „După ce a venit la mine, doi ani mi-au trebuit ca s-o recuperez după operație. Apoi, la naștere a avut probleme deoarece i se slăbise peritoneul bilateral, fiind nevoită să facă cezariană. Nu este normal să fie introdus ceva străin în corp”, spune antrenoarea care a stat în spatele Cameliei Potec la aurul olimpic de la Atena.

De metoda lui Mihai Sandu nu „beneficia” orice înotător, ci doar cei care puteau obține rezultate. „Se vorbea că e pe principiul bărcii pneumatice, că ai o poziție mai sus în apă si că ajută la creșterea flotabilității. Dar am înțeles și că poate întrerupe creșterea”, spune Doina Sava. În lumea sportului, se vorbește că înotătorii germani și ruși foloseau metoda „pompiței” încă din anii ’70. Au existat zvonuri despre existența unui scandal intern chiar în 1996, la Jocurile de la Atlanta, dar totul a fost mușamalizat.

Terapie cu băiețelul ei
Copilașul pe care îl are acum înotătoarea a ajutat-o să mai uite de traumele suferite în perioada când făcea natație. „Puiuțul meu m-a ajutat enorm să mai uit de ce am pățit atunci. Și la naștere am avut de suferit. Pe lângă că am avut dureri în perioada sarcinii, am fost obligată să fac cezariană din cauza operației de hernie. Bine măcar că este sănătos copilașul”. Fosta înotătoare se întristează când este întrebată dacă își va da băiatul la natație. „Nu. Aici nu, poate în altă parte”.

Mihai Sandu este în continuare profesor la Colegiul Național „Emil Racoviță. Contactat de ProSport, directorul liceului, Marcela Huștea, spune: „Am o relație foarte proastă cu acest om. Îmi face tot soiul de reclamații peste tot. Părinții nu cred că au vină pentru acest lucru. Până își dădeau seama, el își făcea treaba. Sunt în conflict direct cu el de când am venit directoare”. Între timp, copiii continuă să se pregătească în bazin, urmăriți de pe margine de un tip mustăcios, care acum câțiva ani voia să bată recorduri cu o pompiță
de aer.

N-are tangențe cu federația. Dacă depindea de noi, am fi luat cele mai drastice măsuri. Nu cred că există astfel de practici
Viorel Păunescu, președinte FR de Natație

Acest caz nu are legatură cu dopajul. Nu se poate înscrie nici la dopajul tehnic
Graziela Vâjială, președinte Agenția Națională Antidoping

Sandu: „E o înscenare!”

Antrenorul acuzat că practica „metoda pompița” vorbește despre dopaj la sportivii antrenați de Doina Sava

O fostă sportivă vă acuză că ați îndemnat-o să-și introducă aer în fund pentru obținerea de timpi mai buni. Apoi, spune că după ce a fost operată de hernie din această cauză, ați fi îndemnat-o să facă din nou acest lucru. Și că, din acest motiv, s-a mutat la Doina Sava…

Nu mai este sportiva mea de 9 sau 10 ani. Nu e adevărat că aș fi îndemnat-o să facă așa ceva. Nu a revenit la mine după 16 ani. Sunt niște născociri. A luat-o Doina Sava, dar n-a mai obținut niciodată rezultatele pe care le-a avut cu mine. În schimbul acestei povești, a plimbat-o pe la niște concursuri de Cupă Mondială, dar fără rezultate. Pentru discreditarea mea. Cum s-o îndemn eu să facă așa ceva? Susține niște prostii. Doina Sava a mai născocit și alte povești cu alți sportivi ca să-și justifice lipsa rezultatelor. Vedeți că și cu Potec sunt niște probleme pe acolo, dar pentru că a ajuns campioană olimpică nu se mai spun.

Ce probleme?
Camelia Potec nu-l mai recunoaște ca antrenor pe Puiu Ionescu de la Brăila. La fel și sportiva pe care mi-a luat-o Sava, nu-mi mai dă bună ziua. Cam asta e practica, toți sportivii care ajung pe la Doina Sava uită de antrenorii care i-au format, că așa le impune ea. Apoi Doina Sava practică dopingul. Căutați-l pe Cezar Bădiță, care a fost suspendat pe motive de dopaj. Întrebați-l pe Bădiță cum îi fura premierile Doina Sava. Și nu numai lui.
Ați auzit să se folosească astfel de practici în alte părți? La nemți sau la ruși?
N-am auzit de așa ceva, nici la nemți, nici la ruși.

Ați îndemnat și alți copii să facă acest lucru?
Nu am îndemnat niciodată pe nimeni să facă asta. Acum sunt la Racovițã, dar am fost și la Steaua sau coordonator la Centrul Olimpic de juniori. Am peste 1000 de medalii cucerite la competiții interne si internaționale. Aș putea zice că mă apropii de 2000. Am avut rezultate excelente, dar acum nu mai am din cauza directoarei Huștea de la Racoviță, care vrea să ne distrugă, să controleze ea tot.. Și apoi din cauza Doinei Sava, care ne fură copiii valoroși..

Efecte psihice
Cătălina Florea: „Este un abuz sexual”
ProSport a contactat o asociație pentru protecția copilului pentru a afla ce urmări emoționale poate avea „metoda pompița”. „Este un abuz grav la adresa copilului. Traumele nu sunt numai din punct de vedere fizic și al sănătății, sunt și de ordin emoțional. Traumele emoționale au început exact de când a fost obligată să facă acest lucru, asta lasă urme pe viață. Apoi, este abuz sexual. Scrie foarte clar în definiția abuzului sexual că el nu trebuie să se consume, nu trebuie să aibă loc contactul. Este și acea acțiune asupra unui copil, de atingere și nu numai de atingere a organelor sexuale. Am avut un caz în care fetele erau hărțuite verbal care a fost considerat abuz sexual”, a declarat Cătălina Florea, director executiv la Asociația Telefonul Copilului.

Efecte fizice
Astărăstoae: „N-am auzit în viața mea de așa ceva”
Profesorul doctor Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor, a vorbit despre repercusiunile „metodei pompița” asupra organismului uman. „Nici nu mi-a trecut prin cap așa ceva, în experiența mea nu am auzit de astfel de practici. Nu știu unde ar putea fi încadrată. Viol, cum este definit în codul penal, nu este. Mai curând, ca măsură de, nici nu știu cum să-i spun, poate dumping. Ca metodă de dumping, aerul introdus sub presiune poate să producă compresii, dar trebuie să mă interesez. Se raportează doar la dumping medicamentos. Teoretic este posibil să facă hernie, prin presiunea aerului să se facă modificări de col uterin, de uter, mai ales dacă a fost de lungă durată. Se poate, teoretic, să i se subțieze peritoneul, dar trebuie să mă interesez”.

Costin Ștucan / Redactor
Robert ZANFIR / Redactor
Autor Prosport.ro si la ziarul Prosport. citește mai mult
Știri despre
Pe aceeași temă
ULTIMA ORĂ! Vladimir Putin, operat de cancer! Liderul de la Kremlin a ajuns de urgență la spital!
ULTIMA ORĂ! Vladimir Putin, operat de cancer! Liderul de la Kremlin a ajuns de urgență la spital!
Mesajul straniu publicat, cu o zi înainte de tragedie, de motociclistul care a murit pe şoseaua Hunedoara-Călan
Mesajul straniu publicat, cu o zi înainte de tragedie, de motociclistul care a murit pe şoseaua Hunedoara-Călan
Detaliile din spatele anulării votului României la Eurovision. Juriul din România a acordat punctaj maxim Moldovei, dar organizatorii nu au luat în considerare. TVR, reacţie dură: Reguli schimbate în timpul jocului
Detaliile din spatele anulării votului României la Eurovision. Juriul din România a acordat punctaj maxim Moldovei, dar organizatorii nu au…
Kylian Mbappe s-a decis în legătură cu viitorul său: „Decizia mea e luată!” Când anunță atacantul francez ce va face
Kylian Mbappe s-a decis în legătură cu viitorul său: „Decizia mea e luată!” Când anunță atacantul francez ce va face
Se fac angajări la ANAF! Se dau salarii și sporuri URIAȘE. Pentru multe dintre posturi nu se cere deloc experiență
Se fac angajări la ANAF! Se dau salarii și sporuri URIAȘE. Pentru multe dintre posturi nu se cere deloc experiență
Ce PREVESTEȘTE eclipsa totală de „Lună SÂNGERIE”? Tot ce trebuie să știm!
Ce PREVESTEȘTE eclipsa totală de „Lună SÂNGERIE”? Tot ce trebuie să știm!
Vești bune pentru sute de mii de români! Cresc salariile: ”Nu poate fi mai mic de 3.000 lei lunar”
Vești bune pentru sute de mii de români! Cresc salariile: ”Nu poate fi mai mic de 3.000 lei lunar”
Informație de ultima oră! GERMANIA anunță o decizie istorică în Europa. SE PREGĂTEȘTE
Informație de ultima oră! GERMANIA anunță o decizie istorică în Europa. SE PREGĂTEȘTE
Ce se întâmplă după 10 zile, dacă nu plătești abonamentul Digi RCS-RDS. Toți abonații trebuie să afle!
Ce se întâmplă după 10 zile, dacă nu plătești abonamentul Digi RCS-RDS. Toți abonații trebuie să afle!
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Și-a pierdut virginitatea la tv, iar spectatorii au amuțit. Nimeni nu se aștepta la asta!
Și-a pierdut virginitatea la tv, iar spectatorii au amuțit. Nimeni nu se aștepta la asta!
Un semn de îngrjijorare: Situaţia de pe burse arată exact ca cea dinaintea crizei din 2008 / Indicele FTSE All-World se află la cea mai lungă serie de pierderi săptămânale
Un semn de îngrjijorare: Situaţia de pe burse arată exact ca cea dinaintea crizei din 2008 / Indicele FTSE All-World…
BANCUL ZILEI – O studentă plătește în natură în schimbul unui examen promovat: Dom’profesor, și să stiu că fac…
BANCUL ZILEI – O studentă plătește în natură în schimbul unui examen promovat: Dom’profesor, și să stiu că fac…
Cum arată TransPerişani - drumul de munte alternativă la „infernul” de pe Valea Oltului VIDEO
Cum arată TransPerişani - drumul de munte alternativă la „infernul” de pe Valea Oltului VIDEO
Când au văzut ce făcea fata de 21 de ani la piscina comună, vecinii au rămas muți. Familia, evacuată din complex!
Când au văzut ce făcea fata de 21 de ani la piscina comună, vecinii au rămas muți. Familia, evacuată din…
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Imagini spectaculoase din dronă cu o parcarea GIGANT plină cu mașini Dacia, proaspăt ieșite din fabrică
Imagini spectaculoase din dronă cu o parcarea GIGANT plină cu mașini Dacia, proaspăt ieșite din fabrică
FOTO. Antonia, cu sânii la vedere! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
FOTO. Antonia, cu sânii la vedere! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
FOTO. Cea mai frumoasă atletă din lume renunță la 23 de ani! Cum arată și ce a ales să facă
FOTO. Cea mai frumoasă atletă din lume renunță la 23 de ani! Cum arată și ce a ales să facă