Colegii din generaţia de aur regretă că l-au convins pe Lupescu să lase UEFA pentru a candida la şefia FRF: "Ne e ruşine că l-am băgat pe Ionuţ în porcăria asta!". Lupescu nu se va mai întoarce niciodată. Cum au ajuns învingătorii Angliei şi ai Argentinei "trădători de ţară"

23 apr 2018 9779 afişări Comentează şi tu Special
Colegii din generaţia de aur regretă că l-au convins pe Lupescu să lase UEFA pentru a candida la şefia FRF: "Ne e ruşine că l-am băgat pe Ionuţ în porcăria asta!". Lupescu nu se va mai întoarce niciodată. Cum au ajuns învingătorii Angliei şi ai Argentinei "trădători de ţară" 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/17140403/2/alegatori-frf-mediafax-foto-alexandru-dobre.jpg

Alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal din 18 aprilie 2018 vor mai bântui, multă vreme de acum încolo, mentalul colectiv al suflării din acest sport, prin şocantul lor rezultat. Cei 254 de electori au avut de ales între Ionuţ Lupescu, fost internaţional susţinut de aproape toţi marii performeri ai României, de opinia publică şi de microbişti, şi Răzvan Burleanu, preşedintele în funcţie. A ieşit la vot, cu majoritate zdrobitoare (67%), ultimul.

„Pentru el, FRF e un capitol închis. Nu va mai candida niciodată“


Generaţia de aur este considerată de Burleanu şi votanţii săi „răul cel mare“ pentru fotbalul românesc, „umbre ale trecutului“ şi „şomeri“ care vor să pună mâna pe FRF. Alături de Mircea Lucescu, foştii internaţionali care au jucat în străinătate sunt acuzaţi, de mulţi dintre alegători, drept „trădători de ţară“

Impactul emoţional a fost devastator. Suporterii echipelor ai căror conducători au votat cu Burleanu sunt furioşi pe şefii cluburilor respective. În timpul ăsta, membrii generaţiei de aur care s-au străduit un an să-l convingă pe Lupescu să părăsească funcţia de director tehnic la UEFA ca să candideze la şefia FRF sunt literalmente şocaţi. „Ne este ruşine la toţi că l-am băgat pe Ionuţ în porcăria asta! Nimeni nu şi-a imaginat că, având de ales între Lupescu şi Nimeni, oamenii îşi vor vedea strict interesul lor personal şi vor vota cu Nimeni“, a comentat pentru ProSport unul dintre foştii componenţi ai generaţiei de aur.
Un altul priveşte lucrurile mai rece: „Este fără cuvinte ce s-a petrecut. Am crezut că, până la urmă, oamenii vor discerne care este binele fotbalului. N-a fost aşa. Au ales în funcţie de alte criterii. Lupescu nu va mai reveni niciodată. Venise cu cele mai bune intenţii. Chiar asta dorea, nimic altceva – să ajute fotbalul românesc. Urma să populeze federaţia cu oameni care înseamnă ceva pentru acest sport la nivel naţional şi mondial, să aducă în FRF competenţa. Acum, nici dacă, prin absurd, s-ar repeta alegerile şi l-ar ruga oamenii să vină la FRF, nu o va mai face. Pentru el e un capitol închis. E valabil pentru toţi componenţii generaţiei de aur. A făcut nişte greşeli, cu toţii am făcut nişte greşeli. Dar, una peste alta, tot ceea ce s-a petrecut a fost o uriaşă palmă dată fotbalului, fotbaliştilor, antrenorilor, suporterilor. Această mişcare, ca fenomen, a fost umilită şi pusă în genunchi“.

Suporterii – 55,4% pro-Lupescu. Alegătorii FRF – 67% pro-Burleanu


Alegătorii FRF. FOTO: Mediafax

Ionuţ Lupescu a ezitat îndelung să dea curs rugăminţilor făcute de foştii coechipieri, de a pleca de la UEFA pentru a intra în cursa pentru şefia FRF. „Mie îmi este bine unde sunt acum. Mai mult vor alţii să candidez decât vreau eu… Mă gândesc şi voi anunţa decizia mea“, îi spunea (pe atunci) directorul tehnic al UEFA reporterului ProSport, cu câteva săptămâni înainte să anunţe că va candida.

Două au fost momentele în care foştii coechipieri l-au înconjurat cu rugăminţile lor: astă-toamnă, la meciul jucat la Chiajna în memoria lui Didi Prodan, şi la începutul acestui an, când asaltul a fost reluat la comemorarea lui Michael Klein, la Hunedoara. Lupescu a cedat, crezând că şi votanţii sunt pe aceeaşi lungime de undă cu suporterii şi foştii internaţionali.
N-a fost aşa.

Cu două zile înaintea alegerilor, New Challenge Marketing Research, o companie de cercetări sociologice, a dat publicităţii un sondaj de opinie din care rezulta că 55,4% din microbişti îl doreau pe Lupescu preşedinte la FRF, Burleanu fiind preferat de numai 10,1%. Cu foarte rare excepţii (numărabile pe degetele de la mâini), toţi antrenorii şi fotbaliştii importanţi ai României din ultimele 4 decenii l-au susţinut tot pe Lupescu.
Delegaţii prezenţi în sală l
-au votat, însă, în majoritate copleşitoare pe Răzvan Burleanu. Discursul acestuia, axat pe pericolul iminent şi teribil pe care l-ar reprezenta pentru fotbal foştii internaţionali (în faţa sa stăteau Lupescu, Chivu şi Mircea Lucescu), a fost preluat şi asimilat de simpatizanţii săi. Preşedintele s-a referit la generaţiile de jucători care au calificat România la Europene şi Mondiale ca fiind o „gaşcă“, „umbre ale trecutului întoarse cu alte măşti“, „şomeri“ care pun la îndoială „forţa noastră“ pentru că „vor reinstaurarea favoritismelor şi a intereselor proprii“. Alegătorii săi i-au împărtăşit resentimentele.

Trăsnea, Liga 2 futsal, votant Burleanu şi turist pe banii federaţiei: „Alde Lucescu şi alţi trădători de ţară fac bani în străinătate“


Zecile de reprezentanţi ai cluburilor de fotbal în sală luaţi în excursie pe banii FRF de Burleanu şi oamenii săi la începutul anului, în Slovenia, sub pretextul turneului final al Europeanului de futsal, i-au privit cu ostilitate pe Lupescu, Chivu şi Lucescu. FOTO: Sportul Ilustrat/Sorin Pană

După alegeri, Iulian Trăsnea, reprezentant al echipei Luceafărul Buzău, din Liga a 2-a la futsal, i-a acuzat pe foştii internaţionali că s-au îmbogăţit în străinătate. „Alde Mircea Lucescu şi alţi trădători de ţară fac bani în străinătate pentru familiile lor. Noi ce să facem dacă suntem săraci, să ne împuşcăm? Eu mă chinui de şase ani cu această echipă. Acest Burleanu, hulit nemeritat, ne-a ajutat foarte mult. Răzvan Burleanu a făcut tot ce a promis şi a câştigat alegerile pe merit. Lupescu a fost mare fotbalist, dar n-a dovedit nimic în administraţie“, a declarat Trăsnea pentru Libertatea, după ce Lucescu, furios pe rezultatele alegerilor, spusese că pe Burleanu „l-a votat sărăcia, cluburile de fotbal feminin şi fotbal în sală, unele înfiinţate peste noapte“.

În februarie, Iulian Trăsnea, emisarul Luceafărului Buzău, s-a numărat printre zecile de preşedinţi de cluburi de la futsal care au fost urcaţi în avion şi plimbaţi în Slovenia, la turneul final al Europenelor de fotbal în sală, acolo unde România s-a calificat după ce a naturalizat în grabă mai mulţi fotbalişti străini. Federaţia le-a plătit acestora integral vacanţa în ţara ex-iugoslavă.
La Euro 2018 – fotbal în sală, naţionala a terminat Grupa C cu zero puncte, fiind bătută de Portugalia (scor 1-4) şi Ucraina (scor 2-3).

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.