Cât l-a susţinut Partidul, în realitate, pe Lupescu? CSU Craiova şi FC Voluntari au votat cu Burleanu. Mari suspiciuni şi la Dinamo – Negoiţă. Surse: actualul şef al FRF a avut sprijinul grupării Dâncu | Ce spune fostul internaţional

19 apr 2018 10358 afişări Special
Cât l-a susţinut Partidul, în realitate, pe Lupescu? CSU Craiova şi FC Voluntari au votat cu Burleanu. Mari suspiciuni şi la Dinamo – Negoiţă. Surse: actualul şef al FRF a avut sprijinul grupării Dâncu | Ce spune fostul internaţional Burleanu a mizat pe un sprijin politic puternic şi discret. Lupescu a fost susţinut declarativ de Dragnea şi Firea. Dar atât. FOTO: Mediafax
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

CSU Craiova şi FC Voluntari, echipe controlate de PSD, au votat, la alegerile pentru şefia FRF, din 18 aprilie 2018, pentru Răzvan Burleanu.

Mari suspiciuni există, conform surselor ProSport, şi în privinţa FC Dinamo, echipa fraţilor Negoiţă – şi ei fruntaşi PSD.

Împreună cu rezultatul votului (67% pentru Burleanu) şi cu informaţia că unii votanţi mărunţi finanţaţi de primării au declarat pentru ProSport miercuri, în sală, că „n-am primit nicio indicaţie“ (deşi unul chiar a specificat că a întrebat primarul ce să facă), indiciul ridică semne de întrebare în privinţa implicării reale a PSD în alegeri.


Firea s-a pozat cu Lupescu într-o acţiune de imagine care i-a adus beneficii doar primarului Bucureştiului. Apoi, FC Voluntari a votat cu Burleanu

Dubiile în privinţa aşa-zisei susţineri a Partidului de care s-ar fi bucurat Lupescu au apărut cu câteva ore înainte de votul propriu-zis. ProSport a aflat, pe rând, că CSU Craiova, FC Voluntari, FC Botoşani şi CFR Cluj vor vota cu Burleanu. Apoi, au apărut semnele de întrebare în privinţa FC Dinamo. „Negoiţă i-a dat adeziunea lui Burleanu. După ce a apărut Lupescu în peisaj, lui Negoiţă i-a fost frică de reacţia suporterilor şi şi-a retras adeziunea, acordându-i-o lui Lupescu. Preşedintele în exerciţiu a reacţionat foarte soft, şi-a arătat înţelegerea pentru această răzgândire. Însă, la vot, Dinamo a mers tot cu Burleanu“, a explicat pentru ProSport o sursă apropiată de Dinamo şi de Lupescu. „E simplu: uitaţi-vă unde îşi face chiolhanurile federale Burleanu în Bucureşti, înainte şi după alegeri! La ce hotel? La Rin Grand Hotel, proprietatea lui Negoiţă. Şi nu e vorba de facturi de 1.000-2.000 de euro, e vorba, la un loc, de sute de mii de euro“, a încheiat persoana respectivă.

Dinamo i-a dat toate asigurările lui Lupescu, înaintea votului, că îl va vota.

Ludovic Orban a sunat personal pentru Lupescu, dar nu l-a ascultat nimeni. Firea s-a pozat cu fostul internaţional, iar Voluntari a votat cu Burleanu!

Nu peste tot au funcţionat aşa lucrurile. Surse care doresc să-şi păstreze anonimatul au afirmat, pentru publicaţia noastră, că membrii afiliaţi din Constanţa au votat cu Burleanu toţi, mai puţin reprezentantul AS Performer. Asta, deşi de la Consiliul Judeţean (PSD) li s-a spus să voteze cu Lupescu!

În acelaşi timp, ProSport are confirmarea categorică, din mai multe surse, a faptului că Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal, a sunat personal la diverse Primării şi Consilii Locale controlate de partidul său, pentru a cere să fie susţinut Ionuţ Lupescu.

Ce s-a întâmplat, cât au funcţionat aceste aşa-zise comenzi pe linie politică, s-a văzut la vot. Explicaţiile sunt multiple. Una dintre ele, foarte puternică, este aceea că numeroşi electori mărunţi, până să reprezinte interesele cluburilor lor, îşi apără propriile interese. Care, „pe persoană fizică“, sunt convergente cu Burleanu şi sistemul de recompense implementat de acesta.

O altă cauză a rezultatului de miercuri – tabăra susţinătorilor lui Lupescu este încă şi la această oră paralizată de ce s-a petrecut! – ar fi frica. „Urnele de vot au fost amplasate în aşa fel încât să ofere o intimitate foarte scăzută. Burleanu s-a asigurat astfel că votanţii nu pot face poze cu telefoanele mobile (n.r. – acest anunţ a fost făcut, de altfel, explicit înaintea scrutinului, în sală, că e interzisă fotografierea buletinului de vot), ca să le trimită apoi primarilor dovada că au pus ştampila pe cine trebuie. În plus, foarte mulţi s-au plâns că au fost aşezaţi în aşa fel încât se putea observa, de către membrii comisiei de validare aflaţi la doar un metru distanţă, în ce parte a buletinului de vot pun ştampila. Într-un cuvânt, le-a fost frică“, a explicat unul dintre reprezentanţii cluburilor, într-o discuţie purtată joi cu ProSport.

În sfârşit, toate indiciile arată că, în realitate, PSD nu a acţionat unitar şi nici coordonat în cazul alegerilor de la FRF, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public. Sunt chiar unele suspiciuni – mai ales în tabăra lui Lupescu – că acesta a fost, de fapt, folosit de unii lideri PSD, care acum pot colabora liniştiţi, mai departe, cu Burleanu, spunând că ei au vrut să iasă altcineva, dar asta e, nu s-a putut.
Cazul FC Voluntari este emblematic pentru situaţia de fapt. În timp ce Gabriela Firea s-a pozat cu Ionuţ Lupescu, aducându-i acestuia grave prejudicii de imagine şi eticheta de protejat politic, clubul finanţat de primarul PSD Florentin Pandele a votat miercuri cu Răzvan Burleanu! CSU Craiova, clubul moşit de Olguţa Vasilescu, l-a susţinut, de asemenea, pe Burleanu.

ProSport a căutat să afle şi părerea lui Ionuţ Lupescu despre această spinoasă problemă a susţinerii politice. "Nu mai are rost să vorbesc acum. Eu am vorbit până pe 18 aprilie. Acum, să vorbească alţii! Să-ţi spun ceva: nu cred că am avut sprijin politic. Sau, cel puţin, eu nu m-am întâlnit cu oamenii din politică pentru a primi sprijin electoral. Nu le-am cerut asta şi nici ei nu mi-au promis. Eu am discutat cu ei ca să le cer sprijinul pentru o legislaţie favorabilă sportului. Şi cred că îi convinsesem. Aşa cred eu, că reuşisem asta. Dar acum nu mai are rost", s-a mărginit să declare Lupescu pentru ProSport.

Dâncu şi sistemul reprezentat de el sunt sursa siguranţei afişate de Burleanu în aşa-zisa „luptă“ cu PSD


O remarcabilă manevră electorală a reuşit să desprindă de pe Burleanu eticheta de personaj sprijinit politic de PSD şi să i-o lipească pe frunte lui Lupescu. Realitatea e că Dâncu este pe statele de plată ale FRF, iar Dragnea a fost luat în multe deplasări ale naţionalei. Rezultatul votului arată că toate celelalte discuţii din ultimele zile au fost diversiuni. FOTO: Mediafax

Sursele ProSport afirmă clar că Vasile Dâncu l-a sprijinit din umbră, cu toată forţa sistemului pe care-l reprezintă acest personaj, pe actualul preşedinte al FRF. Aşa se explică şi aparentul curaj al lui Burleanu de a înfrunta presupusa comandă pe linie politică de a fi ales Lupescu.
Este ridicol să crezi că un om (Liviu Dragnea) care a întors ţara pe dos în doar un an şi jumătate, dând jos două guverne ale propriului partid peste noapte, schimbând legislaţia penală şi toţi şefii instituţiilor de forţă, n-ar fi capabil să-l înlăture pe preşedintele FRF, dacă şi-ar propune cu adevărat asta.

Concluzia pe care ProSport o trage după toate datele de mai sus este că nu a existat nicio încordare a PSD de a-l înlocui pe Burleanu cu Lupescu. S-a acţionat izolat, local, în funcţie de diverse interese. Burleanu a avut sprijinul grupării Dâncu şi al unor baroni locali. Lupescu a mizat pe sprijinul altor grupări din PSD (deşi el a crezut că spatele său politic e mult mai puternic) şi al PNL. Nimeni nu s-a dat însă peste cap pentru fostul internaţional.
În acest context, maşinăria de beneficii şi clientele unsă cu foarte mulţi bani de Burleanu în ultimii 4 ani s-a dovedit a fi invincibilă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.