Burleanu încă mai luptă cu greaua moştenire Mircea Sandu: UEFA dă FRF 4 milioane de euro pentru meritul de a organiza meciuri la Euro 2020. Tocmai la timp: rezervele de 6,5 milioane lăsate în conturi de odiosul fost preşedinte dispar în ritm alert

30 apr 2018 4063 afişări Special
Burleanu încă mai luptă cu greaua moştenire Mircea Sandu: UEFA dă FRF 4 milioane de euro pentru meritul de a organiza meciuri la Euro 2020. Tocmai la timp: rezervele de 6,5 milioane lăsate în conturi de odiosul fost preşedinte dispar în ritm alert Odiosul fost preşedinte, Mircea Sandu, şi-a folosit malefica influenţă pentru a convinge FIFA şi UEFA să finanţeze construcţia Casei Fotbalului, a complexelor de la Mogoşoaia şi Buftea şi să încredinţeze Bucureştiului finala Europa League din 2012 şi 4 meciuri de la Euro 2020. Acum, noul preşedinte, Răzvan Burleanu, va trebui să se descurce cu această grea moştenire. FOTO: Mediafax

Efectele devastatoare ale „federaţiei falimentare“ lăsate moştenire de odiosul Mircea Sandu în 2014 îl vor mai bântui încă multă vreme, de acum înainte, pe competentul său urmaş, preacinstitul Răzvan Burleanu. Tânărul preşedinte va trebui, în 2020, să găsească un rost pentru suma de 4.000.000 de euro, bani pe care UEFA îi va trimite în conturile FRF pentru că predecesorul lui Burleanu, folosindu-şi nefasta sa influenţă, a adus la Bucureşti 4 din meciurile ediţiei următoare a Campionatului European.

Din fericire, cunoscând expertiza – dealtfel, unanim recunoscută – a profesioniştilor aduşi în FRF de noul conducător al fotbalului românesc, după 2014, această nouă provocare va fi cu siguranţă acceptată şi rezolvată, la fel cum s-a reuşit şi în cazul celor 6.500.000 de euro lăsate în conturi de maleficul fost preşedinte.

Noul preşedinte a reuşit imposibilul: să salveze fotbalul. În mandatul său, situaţia s-a stabilizat, fiind evitat cu succes excedentul financiar, deşi FIFA şi UEFA insistă să trimită ajutoare de aproape 10.000.000 de euro pe an. Iar asta, fără ca fotbalul să sufere!

Aşa cum chiar Răzvan Burleanu – reales de „oamenii de fotbal“ cu majoritate zdrobitoare pe 18 aprilie 2018 – a povestit în repetate rânduri, a fost o misiune dificilă să stabilizeze financiar FRF după dezastruosul mandat Mircea Sandu. Federaţia fusese proiectată, a relatat oripilat Burleanu, să meargă în pierdere cu 5.000.000 de euro pe an. O situaţie falimentară, căreia noul preşedinte şi camarazii săi în uniforme i-au pus capăt la timp pentru a salva federaţia şi, de ce nu, chiar fotbalul.

Răzvan Burleanu dirijează cu multă îndemânare cheltuirea milioanelor moştenite de la odiosul predecesor şi a sumelor colosale trimise pe capul FRF de UEFA şi FIFA. FOTO: Mediafax

Astăzi, FRF este o instituţie modernă, plină de profesionişti în meseria lor, o instituţie care reuşeşte să consume doar cu puţin mai mult decât produce, deşi nu e uşor să ţină sub control şi ajutoarele nerambursabile de 6,5 milioane de euro virate de FIFA şi UEFA, precum şi cele aproape 3,5 milioane de euro date de UEFA în contul drepturilor TV pentru meciurile din preliminarii. 

Nu e nevoie să fii un expert ca să înţelegi cât de greu trebuie să fie să cheltuieşti toate aceste sume în aşa fel încât efectele lor să nu se simtă deloc în starea fotbalului intern.

Anul trecut, rezervele valutare ale FRF s-au redus cu numai 700.000 de euro, ceea ce l-a îndreptăţit pe Răzvan Burleanu, de la prezidiul Adunării Generale din 18 aprilie, să proclame că operaţiunea de redresare a fotbalului a reuşit, iar federaţia a făcut chiar un profit – mic, ce-i drept, dar totuşi profit – de 150.000 de euro.

Din lac în puţ: abia scăpaţi de cele 6,5 milioane de euro care zăceau în conturi, Burleanu şi camarazii săi vor trebui să gestioneze alte 4 milioane trimise pe cap de UEFA

Momentul noii poveri pe care Burleanu şi profesioniştii FRF vor trebui s-o ducă este, totuşi, potrivit. Pacostea milioanelor lăsate în conturi de Mircea Sandu poate fi rezolvată până în 2020, când UEFA le va trimite pe cap cele 4.000.000 de euro aferente organizării de către România a meciurilor de la Euro.

Noua conducere dovedeşte, aşa cum era de aşteptat, dibăcie în a gestiona aceste adevărate „bombe cu efect întârziat“ lăsate în urmă de Mircea Sandu. Sigur că misiunea nu e tocmai uşoară, dar şi şefii federaţiei sunt redutabili în a cheltui banii căzuţi pe capul lor. Spre exemplu, din cele 6.500.000 care zăceau în conturi pe 5 martie 2014 şi care nu făceau altceva decât să producă dobândă, escadronul lui Burleanu a „rezolvat“ deja 2.600.000. Azi, în aceste conturi mai sunt 3.900.000 de euro.

Aşadar, timpul până la Euro 2020 e scurt, dar nici iuţeala şefilor FRF nu trebuie subestimată.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.